11. april 2017

Noe skal skje av Therese Aasvik - ung mann med tung bør


Ute på kanten holder jeg fast under brettet mens jeg lirker beina skjelvende ut på den ene sida. Til slutt sitter jeg som jeg gjorde før. For en krøkkete fyr jeg er blitt.

Er det mulig å komme seg etter en tragedie?

Fred har gjennomgått noe traumatisk, og den hendelsen har tæret på og forandret ham. Han husker ikke selve tragedien, men han vet at ting ikke lenger er det samme. Han er oftest for seg selv og har ukentlig kontakt med søsteren, Lisbeth. Han er ofte ved sjøen, og til daglig oversetter han tekniske bruksanvisninger. Det er ikke helt det store som skjer i livet hans med andre ord. Det er stille og rolig. Noe forandrer på nettopp det. Han får lapper med kryptiske meldinger når han minst venter det, og en dag møter han en kvinne og hennes datter, som gjør stor inntrykk på ham. Hvem sender ham disse lappene, og vil han huske på hva som traumatiserte ham?

Noe skal skje er en liten roman på bare 186 sider. Vi blir kjent med denne unge og sårbare mannen, som har sine utfordringer i livet, men lar livet gå sin gang. Vi får et innblikk til hans forhold til søsteren som er et stødig og tillitsfullt forhold. De støtter hverandre på godt og vondt. Dette er snakk om en mann som ikke har mange i livet sitt, men det virker heller ikke som han er preget av akkurat det. Han klarer seg fint selv. Han er en stille og rolig fyr. Han virker som en skygge av seg selv. Man får litt sympati for ham.

Morsomme tilfeldigheter
Hva er det med bøker om hukommelsestap egentlig? Dette er den andre boka på under en måned jeg leser om en hovedperson som mister hukommelsen. Det skjedde også i We Were Liars av E. Lockhart. Et morsomt og rart sammentreff, egentlig. Selv om begge bøkene handler om hukommelsestap erWe Were Liars og Noe skal skje helt forskjellige bøker. Det med disse mystiske lappene minner meg litt om Velocity av Dean Koontz, men Noe skal skje er ikke like drastisk som Velocity.

Til tross for at dette er en kort bok, er det ikke mye som skjer. Dette er en rolig roman som er lavmælt og mystisk på samme tid, likevel blir det aldri noen høydepunkt eller noe som etterlater seg sterke inntrykk. Man blir litt kjent med Fred, og man får et slags inntrykk av folkene som har vært og er i hans liv, men kunne ha tenkt meg mer bakgrunnshistorie av alle sammen fordi man får ikke noen forhold til dem. Til og med Fred blir noe blass på en måte. Mer bakgrunnshistorie og dybde i karakterene hadde vært noe, og det ville ha gitt større innblikk i både hans og de andres tilværelse. Det hadde gjort nytte for å påvirke denne leseren i større grad.

Noe skal skje er en sårbar og liten bok om å finne seg selv, se helheten i ting og finne et sted hvor man føler seg hjemme. Den handler rett og slett om å finne roen i seg selv, hvis det er mulig. Det er en god bok med et godt utgangspunkt, men jeg kunne ha tenkt meg mer personlighet i alle karakterene og noe mer opprivende, for boka kan bli vel stillegående. 

Bakpå:

Det er noe Fred ikke husker. Det har med Kai å gjøre, det skjedde på slutten av sommeren da han var fjorten. Det holder Fred fast i et begivenhetsløs liv, han tør ikke å ta sjansen på noe nytt.

En dag finner Fred en lapp under vindusviskeren på bilen sin. En håndskrevet lapp med en underlig beskjed. Han vakler. Flere beskjeder dukker opp, noen vil ham noe - men hva?

Noe skal skje er en roman om liv og død, om fortrengning og forsoning.

Originaltittel: Noe skal skje
Forfatter(e): Therese Aasvik
Sjanger: roman
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
186
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Utgitt: 2017
Min utgave: 2017 (Innbundet)
Lest:
02.04. 09.04. 2017
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 3 Sårbart, mystisk og noe sært.
Tittel: 5 Vekker nysgjerrighet.
Omslag: 5 Passer godt til innholdet og det er ikke mange bokomslag som har motiv som egentlig passer med noe som skjer i en bok. Det er veldig varierende.
Baksidetekst: 4 Kort og presist. Passe langt for mange baksidetekst har en tendens til å være altfor lange og røpende.
Skrivemåte
: 3
Man får litt innblikk i hvem Fred er og at han har god selvinnsikt, men kommer ikke helt nært innpå de andre karakterene eller selve hendelsen. Man blir dessverre ikke påvirket.
Favorittkarakter: Fred. Han er ingen storfavoritt på noen måte, men man klarer ikke å lav være enn å synes synd på ham av og til.
Slutten: 3 Ikke helt det store, og man forventer noe mer.
Høydepunkt: Interessant plot og godt utgangspunkt som vekker nysgjerrighet.
Lavpunkt: Når aldri noen høydepunkt og sitter heller ikke igjen med hjemsøkende leseopplevelse. 
Terningkast: 3
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


2 kommentarer:

  1. Du skrev om boken før han som jeg viser til, og det er en del likheter med din konklusjon og hans, bl a at karakterene manglet dybde.

    SvarSlett
    Svar
    1. Har bare lest din anmeldelse av denne boka så langt. Det er sjeldent jeg leser andres anmeldelser generelt. Unngår alltid å lese andres anmeldelser før jeg har skrevet min egen av samme bok i hvert fall. Det er en sær regel jeg har. Morsomt at jeg han du nevner har nesten samme konklusjon da. :) Det er sjeldent å være enig med noen og er mer vant til å være alene med mange meninger om bøker. Jeg savnet å bli mer kjent med karakterene for å skape et bånd med dem. Det er viktig for meg.

      Slett