10. desember 2016

Julehefte 2016 Flåklypa - i kjent og kjær Flåklypastil


Ludvig: Det er jo midtvinters, Solan! Det skal være kaldt.
Solan: Men minus 30, sjø?!
Reodor: Dere får krabbe under dyna! Og sett tøflene i vinduskarmen - gulvet er iskaldt!
Solan: En liten Cognac hadde varmet nå ...
Ludvig: Enda en?
Reodor: Sov godt, gutter.
Solan: Ludvig, itte rull over hit med de piggene!
Ludvig: Piggene stritter av seg sjøl, når du sparker i søvne.
Solan: Sover eller våker - mitt liv er fullt av action!

Jeg liker Flåklypa, men savner den gode, gamle magien ...

Kanskje litt tidlig å lese julehefter, men siden jeg fikk en hel pakke med julehefter i slutten av november, så bestemte jeg meg for å begynne og lese dem fra 1. desember og utover måneden. Det kan hende at det blir julehefter til overs og at jeg kommer da til å lese dem i januar, men da får man jo myk overgang til et nytt år. Tegneserier er uansett gøy, og det er noe jeg ikke får nok av. Tegneserien jeg leser mest til vanlig er Donald som jeg abonnerer på og som alltid har vært en del av livet mitt.

Andre tegneserier jeg har vokst opp med er:Tommy og Tigern, Tex Willer og Fantomet. Jeg liker tegneserier med humor og gjerne de som er horrorelatert, men det er det ikke mye av i tegneserieverdenen. Husker det var en tegneserie som het Iskalde Grøss før i tiden. Synd de ikke gir ut det nå lenger.

Flåklypa - en tradisjon for mange
Flåklypa er vel noe fleste kjenner til. Jeg er ingen storfan selv, men synes det er litt morsomt, spesielt Ludvig og hans noe pysete personlighet, og hans sjarm. Filmen Flåklypa Grand Prix fra 1975 sendes så og si hver jul. Det er mange som har tradisjon å se den år etter år i juletiden. Det gjorde jeg også i mange år. Jeg liker filmen, men må innrømme at jeg også er en smule lei av den så det er ingen storfavoritt. Det er andre filmer som er større favoritt som jeg gjerne ser enda flere ganger.

 Stakkars Solan som er i trøbbel i Flåklypas julehefte

Dette juleheftet har ingen tittel, men handler om at innbyggere i Flåklypa blir utsatt for narrestreker. Både mat og eiendeler blir stjålet, og de finner merkelige ting på merkelige steder. Narrestrekene er høyst uønsket og de vil at det skal ta slutt. De vet ikke hvem som står bak, men som vanlig er det Solan som får skylda. Han er en ekspert til å havne i trøbbel, samme om han er ute etter det eller ikke, så han blir nesten alltid innblandet. Vil Solan og de andre få ro og fred igjen?

Folkekjær skaper
Skaperen av Flåklypa og folkekjære Kjell Aukrust døde på selve julaften i 2002. Det er fint at Aukrustsenteret ble til og som ble åpnet i 1996. Jeg var der for mange år siden og det var en gøy opplevelse (spesielt sjokolademaskinen. Den var noe for seg selv, virkelig en annerledes sjokolademaskin). Det er utrolig morsomt at Kjell Aukrust hadde et talent som ble til noe stort og samtidig nådde, og fremdeles når ut til så mange. Flåklypa har tydeligvis kommet for å bli, og generasjon etter generasjon får anledning til å bli kjent med universet Aukrust skapte.

Når det gjelder årets Flåklypa julehefte så er det nok ingen favoritt. Koselig og småmorsom lesing, men syntes at noe av magien manglet, og Ludvig hadde en altfor liten rolle.

Manuset er skrevet av Haakon W. Isachen og tegnet av Thierry Cappezone. Fargeleggingen er av: Reprostugan i Värmland AB

Bakpå:

Ingen baksidetekst.

Originaltittel: Flåklypa. Ingen undertittel
Forfatter(e): Haakon W. Isachsen
Sjanger: julehefte
Målgruppe:
for alle
Antall sider:
32
Forlag: Egmont Kids Media Nordic AS
Utgitt: 2016
Min utgave: 2016
Lest:
01.12.16
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 4 (Full av action og Flåklypa har fremdeles sin sjarm).
Tittel:
Kan ikke vurderes i og med at det ikke har med undertittel eller noe.
Omslag: 4 (Festlig og spennende på samme tid). 
Baksidetekst: Ingen baksidetekst, bare reklame for resirkulering.
Skrivemåte
:
4 (Mye innlevelse og noen morsomme sitater her og der).
Favorittkarakter:
Ludvig. Man vil bare ta vare på ham og han har sin sjarm. 
Slutten: 3 (Ikke helt det store, men en helt ok slutt).
Høydepunkt: Mye action, levende bilder og alvorlighet blandet med humor. 
Lavpunkt: Ikke den Flåklypamagien man får ellers og Ludvig får ikke stor nok rolle.
Terningkast: 4


4 kommentarer:

 1. Synd at Ludvig hadde en liten rolle i heftet - han er også min favoritt av Aukrusts figurer. Særlig artig er forholdet mellom han og Solan fordi de er så ulike. Jeg har aldri vært på Aukrust senteret, men jeg kjøpte for en del år tilbake alle bøkene til Aukrust. Det er mye bra å lese i de. Har også noen julehefter som jeg skal lese og skrive om, og det har jeg aldri gjort før. Men det går seg vel til på en måte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, han var med i store deler, men ikke nok. Synes at de andre karakterene har lett for å overta, så håper han får mye større rolle i fremtiden, for han er min favoritt:)

   Hadde vært artig å få med seg noen av bøkene til Aukrust også. Det må bli et prosjekt neste år så takk for tips. Hadde nesten helt glemt at han skrev bøker også.

   Ja, du sier noe. Det er litt uvant å skrive om tegneserier i forhold til bøker, men finner en måte til slutt. Det er heller ingen fasit;) Man må bare være litt kreativ og finne en måte å gjøre det på. Gleder meg til å lese om hva du synes om forskjellige julehefter i år. Koselig at andre skriver om tegneserier også, for det er det skrevet altfor lite om.

   Slett
 2. Artig med julehefte-omtale, liker tegneserier veldig godt selv. Elsket Iskalde Grøss som barn og mine favoritter nå for tiden er Nemi og Donald Duck. I alle fall var dette en god og interessant omtale og jeg leser gjerne flere innlegg i liknende stil som dette :) Ha en fin helg =D

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre, og julehefteanmeldelser og andre tegneserieanmeldelser kommer;) Tegneserier er gøy og koselig å lese:)

   Morsomt at du også husker Iskalde Grøss. Det var saker det. Har tre hefter fra den serien og skulle ønske jeg hadde flere av dem fordi det er underholdende lesing.

   Nå for tiden er det Donald Duck det går mest i som jeg har lest helt siden jeg var barn og det er alltid koselig. Nemi leser jeg av og til og kjøper Tex Willer de gangene jeg kommer over det;)

   Tusen takk og i lige måde:) Her snør det. Er ikke glad i vinter ellers, men fint med snø i disse juletider.

   Slett