16. august 2016

The Gunslinger (The Dark Tower, #1) av Stephen King - det er bare å glede seg til fortsettelsen!


   The gunslinger faded back out the door and headed for town. The smell of the desert was clear in the air. Almost time to move on.
   Almost.

Helt annerledes enn alt annet King har skrevet.

The Gunslinger har en av de beste åpningene jeg har lest på lenge:

The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed.

The Dark Tower er en serie jeg lenge har hørt mye om og det skal visstnok være noe av det mest spesielle King har skrevet, og kanskje også noe av det beste. Jeg har lest noe fantasy i mitt liv og selv om det er ingen favorittsjanger, så går det an en gang i blant. Det er bare vanskelig å finne noe som skiller seg ut, men har på følelsen, etter bok en i The Dark Tower, at denne serien gjør nettopp det.

Jeg har riktignok lest The Gunslinger, første bok i serien en gang tidligere og det var i september 2011 og hvorfor jeg ikke leste videre i serien da, er en gåte. Selv om jeg hadde lest den tidligere så gjorde det ikke noe å lese den en gang til. Den var like magisk. Stephen King begynte å skrive denne serien da han var 19 år, før han debuterte med boka Carrie i 1974. (Kanskje også derfor tallet 19 har stor betydning for serien?)

Mystisk plott
I The Gunslinger møter vi Roland. Han er en mystisk og stilig karakterer, lar seg ikke stoppe av noe eller noen. Han er også den siste gunslinger. Han jakter langs ørkenen etter den beryktede "Man in Black." Men hvem er denne "Man in Black?" Det er selve mysteriet. Alle karakterene har hørt om ham, noen har til og med sett ham, men ingen vet riktig hvem han er eller hva han er, og Roland er ute etter å finne ham. Underveis i jakten, møter Roland på mange forskjellige karakterer, noen blir han kjent med og han lærer også seg selv å kjenne. Vi får aldri helt vite hvorfor han jakter på denne "Man in Black," men det kan være fordi Roland tror at "Man in Black" vet hvor The Dark Tower er.

Boka er forbausende kort til King å være. Hans bøker er på som regel 600 - 1000 sider, ordentlige mursteiner, men det har hendt seg at han har skrevet noen korte også, men at denne var kort gjorde ikke noe. Det var akkurat passe til å være førstebok. Den vekker både mystikk, spenning, skaper steming og øker lysten til å lese mer. The Dark Tower er en serie som består av åtte bøker. Den første boka ble utgitt i 1982, og den siste i 2012. King er mest kjent for grøsserbøkene sine og kalles ikke grøsserkongen uten grunn, men The Dark Tower er noe annerledes enn alt annet han har skrevet. Det har noe horroraktig over seg, dog ikke mye, men det er mest vekt på western og fantasy, og en smule science fiction. Selv om han er mest kjent for sine horrorbøker, så har han skrevet bøker fra andre sjangre også, og gang på gang har han bevist at han er en forfatter som behersker alle sjangre.

Sterk visualisering
King beviser også i The Gunslinger at han er like beskrivende og har like stor innlevelse som alltid. Det føles ikke som om man leser, men at man er i boka og går ved siden av Roland. Man får sand i øynene, man ser de slappe høyballene fyke forbi i vinden, og se milesvis av øde slettemark. Man føler seg som en slags gunslinger selv som kjemper seg frem på jakten etter "Man in Black."

Som sagt er jeg ingen stor leser av fantasy. Har lest noe fantasy før, og det har vært noen gode fantasybøker, men har aldri vært bergtatt av en bok fra denne sjangeren før nå. Jeg sier det ikke bare fordi det er King som står bak serien, og selv om at han i flere år har vært min store forfatterhelt, så betyr det absolutt ikke at jeg har likt alt han skrevet. Men i denne serien blander han inn så mange sjangre og elementer i samme serie på en naturlig og spennende måte. Det fungerer på en ypperlig måte.

Nok en filmatisering på gang fra Kings forfatterskap
I mars i år gjorde Stephen King det klart på sin Twitterkonto at The Dark Tower blir film med blant annet Idris Elba og Matthew McConaughey i rollene. Tror det kan bli spennende med Idris Elba på rollelisten for han er dyktig og behersker mange rollefigurer godt, men er ingen favoritt. Noe skeptisk til Matthew McConaughey. Han har spilt i altfor mange komedier til å bli med i et slikt seriøst opplegg, så synes det valget var noe merkelig og skuffende. Har jo sett mange komikere være med i mer alvorlige filmer tidligere, det er ikke det, men det blir vanskelig å ta det seriøst. The Dark Tower har blitt forsøkt filmatisert i hvert fall en gang tidligere, men det ble avlyst. De hadde da planlagt det lenge og Ron Howard skulle være regissør. Da ble filmatiseringen planlagt som en trilogi. Denne gang ser det ut som at filmatiseringen blir til virkelighet, med Nikolaj Arcel som regissør.

The Gunslinger er noe av det mest intense King har levert. Pet Sematary er fremdeles min favoritt av ham, men bevares,The Gunslinger er virkelig noe for seg selv det også. Boka består av både spenning, undertoner og det gjorde ikke noe om handlingen var saktegående, for det dukker opp sære og interessante karakterer, og man må lese nøye for det kan være det dukker opp noe underveis som har viktig betydning for handlingen senere. Det gjør det hele mer spennende. Boka er full av undertoner, og derfor gjorde det ikke noe at den var saktegående. Man blir bare mer oppmerksom og nysgjerrig.

(I begynnelsen er det også med et forord av Stephen King som er interessant å få med seg).

Neste bok i serien er: The Drawing of the Three.

Jeg samleste The Gunslinger med Birthe.

Tidligere har vi samlest: The Ocean at the End of the Lane - Neil Gaiman
                                        The Good Omens - Terry Pratchett & Neil Gaiman
                                        The Jungle Book - Rudyard Kipling
                                        Rosemary's Baby - Ira Levin                                      

Bakpå: 

Join the quest for elusive Dark Tower

THE GUNSLINGER

This newly revised and expanded edition of The Gunslinger, for which Stephen King has written a special introduction and foreword, is the mesmerising first book in this spectacular, epic Dark Tower series.

In The Gunslinger, Stephen King otruduces readers to one of his most enigmatic heroes, Roland of Gilead, the Last Gunslinger. He is a haunting figure, al oner, on a spellbinding journey into good and evil, in a desolate world which frighteningly echoes our own.

In his first step towards the powerful and mysterious Dark Tower, Roland encounters an alluring woman named Alice, begins a friendship with Jake, a kid from New York, and faces agonising choice between dammation and salvation as he pursues the Man in Black.

Both grippinly realistic and eerily dreamlike, The Gunslinger leaves readers eagerly awaiting for the next chapter.

And the Tower is closer ...

Set in a world of extraordinary circumstances, filled with stunning visual imagery and unforgettable characters, The Dark Tower series is Stephen King's most visionary piece of storytelling that may well be his crowning achievement.

Originaltittel: The Gunslinger
Norsk tittel: Revolvermannen
Forfatter(e): Stephen King
Sjanger: fantasy, horror, western, science fiction
Målgruppe: voksen
Antall sider:
238
Forlag: New English Library
Norsk forlag: Usikker, fant de andre bøkene i serien på Cappelen Damm, men ikke bok 1.
Utgitt: 1982 
Min utgave: 2003 (Pocket)
Lest: 11.07. -07.08. 2016 
Kilde: fra egen boksamling
Plot
: 6 (Magisk, og det er et plott som har litt av alt. En fin blanding).
Tittel:
6 (Tøft og vekker oppmerksomhet med en gang).
Omslag: 5 (Dystert og stilig. Man får lyst til å utforske stedet).
Baksidetekst: 4 (Noe lang og blir alltid skeptisk når en bok /serie får vel mye skryt. Det blir litt for godt til å være sant).
Skrivemåte: 6 (Det er nesten som å se på film når man leser boka, så det er meget levende og troverdig, til tross for sjangeren).
Favorittkarakter: Roland. Mystisk, fåmælt, ensom ulv som er vanskelig å komme innpå.
Slutten: 5 (En litt sær slutt og man vil bare lese mer).
Høydepunkt: Roland og en del av andre karakterene og veldig stemningsfullt.
Lavpunkt: Kan ikke komme på annet enn at det er ikke nødvendig med lange baksidetekster. Selv vil jeg helst vite så lite om en bok før jeg starter.
Terningkast: 6
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2016

4 kommentarer:

 1. Så spennende at dette er annerledes enn hva King ellers har skrevet, og at han er en forfatter som behersker ulike sjangere. Det er lenge siden jeg leste noe av ham. Jeg er helt enig i at han skriver bra, og at det er som om man er tilstede i handlingen. Utrolig intens! Du har virkelig skrevet en god anmeldelse av boken, og nå gleder jeg meg til å lese videre :)

  SvarSlett
 2. Tusen takk for fin tilbakemelding. Det varmer. Ja, mon skulle nesten ikke tro at det var King som hadde skrevet dette, men det bare beviser at han oppgjennom årene kan å fornye seg og eksperimentere og ikke gå i samme spor, som mange forfattere gjør. Det er imponerende, og jeg skulle gjerne ha hatt hans kreativitet. Da hadde det vært morsomt å skrive;) Og ja, boka er intens og på forhånd trodde jeg kanskje det var en typisk guttebok, men det er det virkelig ikke:) Gleder meg til å lese din anmeldelse:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er imponerende at han klarer å fornye seg - slikt er gledelig for en leser :) Jeg leste først om denne serien hos Astrid Terese som liker den svært godt, og fikk lyst til å lese den selv. Da jeg fikk hele serien som gave passet det jo perfekt at du også ville lese den :)

   Slett
 3. Har alltid hørt fra forskjellige bokforumer, ikke av bokbloggere at dette skal være noe av Kings beste osv. Så det var slik jeg hørte om serien. Om det er hans beste er jeg usikker på for jeg liker Pet Sematary hakket bedre, men for all den er The Dark Tower en ærverdig serie, og King er en forfatter som ikke går i det samme sporet som mange andre forfattere gjør. Han klarer å eksperimentere og leke seg med sjangere og elementer:) Skjønner ikke hvordan han får det til:)

  SvarSlett