6. august 2014

Mørk engel av Laini Taylor - en av de bedre urban fantasy bøkene jeg har lest i det siste

Vær så snill? Brennstein sa aldri det. Mens hun fortet seg gjennom byen, kjente Karou at hun var enda mer bekymret enn hvis beskjeden hadde vært av en strengere type, som: Nå har du å innfinne deg!
      Da hun slapp henne inn, var Issa forunderlig taus.
      "Hva er det, Issa? Ligger jeg tynt an?"
      "Hysj. Bare kom inn og prøv å ikke kritisere ham i dag."
      "Kritisere ham?" Karou blunket. Hun hadde tenkt at hvis noen sto i fare for å bli kritisert, så var det hun. 
       "Av og til kan du være så hard mot ham, som om han ikke har det hardt nok fra før av."
Er du sikker på at du vet hvem du er?

Karou er en  helt vanlig tenåringsjente (tror hun). Hun er kunststudent i Praha (liker å fylle skisseboka si med monstre) og hun lider gjennom en fersk kjærlighetssorg. Hun er vel egentlig glad for at det har blitt slutt mellom henne og kjæresten, men hun liker ikke tomheten og ensomheten hun føler. Men heldigvis har hun en god venninne og en familie som hun ikke snakker om noen med for de er litt ... uvanlige, på en god måte. Men for den virkelige verdenen ville de nok ha blitt sett på som noe alt annet enn normale. De er vesener som ikke tilhører vår verden. Men Karou er glade i dem selv om hun ikke nevner "familiemedlemmene" for noen. Hun vil bare beskytte dem og seg selv (hun er den eneste i "familien" som ser menneskelig ut).

Brennstein har oppdratt henne som sin egen datter og hun gjør små ærender for ham som å levere og bringe mystiske ting over hele verden. En dag blir Karous tilværelse snudd opp ned da en mystisk "person" får øye på henne og følger etter henne. Han blir oppmerksom på det blå håret hennes og noe annet. Denne personen er Akiva, og er en slags djevel. Han forelsker seg i henne, og vil bli kjent med henne, men hvordan er det mulig med tanke på at de kommer fra to forskjellige verdener? Kan det oppstå kjærlighet mellom det gode og det onde?

Skjønner godt om dere ikke skjønner et kvekk av forklaringen angående boka, men det er en sær og vanskelig bok å forklare, spesielt hvis man ikke har lest mye av sjangeren; urban fantasy. Føler meg som en slags gærning når jeg prøver å forklare handlingen i slike bøker. Det er jaggu ikke lett. Men prøvde å forklare så godt jeg kunne ...

Uansett, jeg har alltid vært skeptisk til denne sjangeren for har lest mange slike bøker i det siste fra denne sjangeren som har vært temmelig middelmådige og stort sett det samme. Ofte føltes det ut som om man leste den samme boka om og om igjen. Men heldigvis er Mørk engel en bok fra denne sjangeren som skiller seg litt ut. Den er småfresh og nyskapende. Den er mørkere og dystrere, og det er detaljer i konseptet som skiller seg ut. Og det er svært sjeldent at jeg leser slike bøker uten at språket blir for barnslig. Her skrives det med "voksent språk"  og mange av scenene og karakterene virker høyst levende. Det er lett å forestille seg det man leser og det skjer noe hele tiden. Det er heldigvis ikke mange dødpunkt.

Det eneste jeg vil trekke ned i boka og når det gjelder denne sjangeren er at jeg er lut lei av denne øyeblikkelig kjærlighetsgreia. En gutt og en jente (begge har spesielle krefter), de blir forelsket med en gang, og kjærligheten mellom dem er dyp og uendelig selv om de egentlig ikke kan være sammen med hverandre, for den ene partneren tilhører den gode verden og den andre partneren det onde. Jeg er lut lei av denne oppskriften. Det blir for typisk og masete. Det er på tide at noen bryter denne oppskriften og starter en ny formel. Og at hovedpersoner i bøkene hos denne sjangeren som regel er mellom 16 - 18 møter dyp og intens kjærlighet ved første øyekast og gjør alt for hverandre, det er så urealistisk for meg. Jeg er klar over at dette er en bok, men jeg får meg bare ikke til å tro på den delen av boka selv om det er fiction. Det blir for lettvint og en smule tåpelig at man møter sin store kjærlighet og en person man nesten vil dø for i en så unng alder osv ... Men det er min mening. Bortsett fra det inneholdt boka ander nyskapende elementer, heldigvis, som gjorde boka fengende mens jeg prøvde å ignorere denne standard kjærlighetshistorien.

Mørk engel har sine svakheter som jeg har påpekt tidligere i anmeldelsen, men hvis man ser bort i fra det, har boka mange andre spennende ingredienser. Boka består av masse spenning, fargerikt persongalleri, spennende personligheter, og mye sarkasme. Konseptet er mørkt og dystert, og det er godt å lese en bok fra denne sjangeren av en forfatter som har ordene med seg uten at det blir for barnslig. Kan godt leses av både ungdom og voksne og jeg er allerede godt i gang med å lese oppfølgeren i Ønskemesterens datter - trilogien,  som er; Støv & stjerneskinn.
Bakpå:

Rundt om i verden dukker det opp håndavtrykk som er brent inn i helt vanlige dører. Det er fremmede vesener med vinger som har satt dem der.

I en mørk og støvete butikk har en djevelsk behandling av mennesketenner blitt faretruende liten.

Og i de trange smugene i Praha er en ung kunsstudent i ferd med å bli fanget i en brutal krig med vesener fra en parallell verden.

Møt Karou. Hun fyller skissebøker med monstre som muligens er virkelige, muligens ikke. Hun har en tendens til å forsvinne på mystiske "ærend"; hun snakker mange språk - og ikke alle er menneskespråk. Dessuten har hun naturlig blått hår. Hvem er hun? Det er et spørsmål som opptar henne, og hun har satt seg føre å finne det ut.

Da en av de fremmede - vakre, forfulgte Akiva - setter øynene i henne i en bakgate i Marrakesh, befinner hun seg snart i en krig mellom engler og demoner, hemmeligheter kommer for dagen og en kjærlighetshistorie med røtter i en brutal fortid oppstår. Men kommer Karou til å angre på at hun søkte sannheten om seg selv?
Original tittel: Daughter of smoke and bone
Norsk tittel:  Mørk engel
Forfatter(e): Laini Taylor
Sjanger: urban fantasy
Målgruppe: ungdom
Antall sider: 400
Forlag: Little, Brown Books for Young Readers
Norsk Forlag: Bazar
Utgitt: 2011
Min utgave: 2012 (Innbundet)
Lest:
  19.07. - 26.07. 2014
Kilde: leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
5 (Litt forfriskende og skiller seg litt ut i denne sjangeren).
Tittel:
4 (Ikke så oppsiktsvekkende, men greit nok).
Omslag:
5 (Jeg liker egentlig ikke omslag med ansikt/mennesker på, men litt stilig med denne maska og når man ser på øynene gjennom den maska føles det ut som om øynene stirrer tilbake med et dødt blikk. Ekkelt but I like it).
Baksidetekst:
4 (Litt skeptisk for det høres ut som en standard urban fantasy på mange måter).
Persongalleri:
5 (Mange sterke personlige karakterer som virker levende og skiller seg ut).
Skrivemåte:
5 (Endelig en urban fantasy for ungdom med et voksent språk. Mange urban fantasy bøker har en tendens til å bruke en skrivemåte som virker meget lett og en tendens barnslig, men ikke denne boka, heldigvis).
Favorittkarakter: Brennstein. Mystisk fyr som man vil vite mer om.
Slutten:
5 (En av de bedre sluttene selv om jeg så den komme).
Høydepunkt:
Akivas tanker og følelser. Han er en djevel med ironisk nok, indre demoner som han sliter med. Han minner meg om meg på en måte.
Lavpunkt:
. Litt lei av øyeblikk kjærlighet mellom det gode og det onde. Det begynner å bli litt oppbrukt i denne sjangeren.
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2014

Boktrailer:

4 kommentarer:

 1. Jeg syntes Mørk engel var fantastisk :-) Jeg har bok 2 liggende her, men har ikke kommet i gang med den enda. Det er helt håpløst. Jeg har bøker til ut 22020 tror jeg, og noen ganger blir gode bøker, eller hvert fall bøker jeg ser frem til å lese liggende litt bakpå. Noe som skyver litt bakover for tiden er at jeg har fått "dilla" på Murakami.
  Jeg var på Kvadrat (stort kjøpesenter) igjen i forgårs for å hente de nye brillene mine. Da sprang jeg opp på den store bokhandelen (jeg også var på da jeg bestilte brillene) og kjøpte to mer bøker av Murakami. De hadde ganske mange av han på tilbud til 79, og nå har jeg hvert fall kjøpt 4. En 1001 bok (fant jeg ut etterpå)(Trekkoppfuglen), to som henger sammen (Sauejegeren og Dans, dans, dans) og en novellesamling (Blindepilen og den sovende kvinnen). Da jeg kikket på 1001 lista etter Murakami fant jeg ut at det er enda 2 bøker av han der (Etter skjelvet og en som jeg ikke husker tittelen på). Så de må jeg selvfølgelig også lese :-)
  Ble litt parenteser dette her :-) Ha en fin dag, Ina!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, Mørk engel var slett ikke verst og en av de bedre urban fantasy bøkene jeg har lest og jeg har kommet godt i gang med oppfølgeren. Det ble lettere for meg å komme i gang med oppfølgeren rett etterpå fordi jeg fikk begge bøkene samtidig:)

   Men likevel har jeg også det samme luksusproblemet som deg. Jeg har også mange uleste bøker som jeg ikke har lest ennå. Til og med bøker jeg virkelig vil lese. Men i det siste har jeg blitt flinkere å lese bøkene også jeg har kjøpt og ikke bare lese de jeg får selv om jeg selvsagt er takknemlig for alle bøkene jeg får. Så prøver jeg å lese bøkene som jeg har kjøpt selv, og som har stått ulest i flere år. Så går ikke tom for lesestoff med det første jeg heller, men det er jo bra:) Så jeg skal prøve å lese bøkene som har blitt forsømt også. Men sånn er det å være bokelsker. Når man kjøper mange bøker og får mange, så prøver man jo å lese alle sammen sev om det ikke alltid går. Men alt til sin tid:)

   Skal si du har blitt blodfan av Murakami:) Det er beundringsverdig. Skal prøve meg på den eneste boka jeg har av ham i høst: Kafka på stranden. Jeg både gruer meg og gleder meg, eller skal jeg kalle det grugleder meg?;)

   Ha en riktig fin dag du også, Astrid Terese og ikke minst god helg!

   Slett
 2. Vi har ganske så lik mening om denne boken ja :D Så enig i bokens lavpunkt, for herregud så lei jeg er av "instalove moment" mellom ungdommer satt i en paranormal setting. Vær litt mer kreativ tenker jeg...

  Ellers elsker jeg coveret, selve historien og ikke minst den magiske verdenen. Skrivestilen er også verdt å merke seg, og jeg liker den også godt. Originalt innenfor ungdomslitteraturen :)

  - Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, ser ut til vi har like synspunkter angående bøker. Boka var kreativ og magik på mange måter, men som deg er jeg mektig lei av at hovedpersonene fra forskjellige verdenen blir øyeblikkelig forelska osv. Det er så oppbrukt og blitt for standard. Håper de bryter den formelen en dag i denne sjangeren:) Ellers var det en spennende verden med mange fengslende figurer:)

   Slett