26. februar 2014

De 500 av Matthew Quirk - mer bløtkokt enn hardkokt thriller

"De 500" - et lite slanguttrykk internt i Davies Group. Vanligvis hørte jeg det bare når noen forsnakket seg, for offisielt eksisterte det ikke. Det var ikke vanskelig å skjønne hva det betydde. Det var en liste over de 500 personene som var sentralt plassert i Washington og som hadde reell makt, den eksklusive klikken som bestemte i byen, og dermed også i landet. Davie Group ønsket å være pokker så sikker på at de var kompiser med hver eneste en av dem. Jeg hadde klatret oppover i firmaet, var blitt betrodd flere risikooppdrag og hadde fått mer ansvar og større albuerom. Walker var neste oppdrag.
Kan man i det hele tatt stole på noen?

Faren hans er i fengsel, moren er død og broren er kriminell. Selv jobber Mike Ford hardt for å ikke komme i dårlig miljø, og få livet på rett spor. Han har studert ved Harvard College med andre toppstudenter, og han vil satse stort i livet. Etter Harvard - tilværelsen, etter mange års slit med jusstudier, ser lykken til å smile for Mike. Han blir ansatt i The Davies Group i hovedstaden Washington D.C. Der jobber han som politisk lobbyist. Han jobber for en meget karismatisk sjef som vet hva han vil og som tror han "eier hele verden". Mike er til og med så heldig å få jobbe for en mann og et firma som er villig til å gi ham alt han vil ha. Alt fra hus til bil, dyre reiser og hva man enn måtte ønske seg. Men alt har sin pris. Når Mike blir satt på en spesiell sak må han velge om han må trekke frem sin tidligere kriminelle ferdigheter, da han var kriminell med sin bror og gjengen hans eller satse på den lovlige siden? Hva skal han gjøre når han finner ut at firmaet han jobber for ikke er så lovlydige av seg de heller? Skal han gå i mot dem eller late som ingenting?

Det er sjeldent at jeg bruker 20 dager eller mer på å lese ut en bok, men i noen tilfeller skjer det. Det gjorde det med denne. Grunnen er ikke at jeg leser tregt, men når ikke bøker engasjerer meg så har jeg en tendens til å utsette dem ved å lese litt mer i andre bøker i mellomtiden. Men før eller senere må jeg og jeg vil bli ferdig med bøker jeg har påbegynt, enten jeg liker dem eller ikke for jeg liker ikke å avbryte/gi opp bøker. Jeg gjorde det få ganger for mange år siden, men det ga meg bare dårlig samvittighet. Så nå fullfører jeg alle bøker jeg begynner å lese enten jeg liker dem eller ikke.

Denne falt ikke helt smak hos meg fordi den var ikke så hardbarket og medrivende som jeg hadde håpet på. Og jeg ble dessverre ikke helt fortrolig med skrivemåten heller. Istedet for å gå dypere inn i handlingen og situasjonene som oppstår, forklarer forfatteren dette med noe som ligner som oppsummering eller betraktet i ettertid istedet for å beskrive som det er der og da. Savnet at forfatteren ikke gikk dypere inn i ting og heller beveget seg rundt det. Han gikk ikke inn i følelser, eller særlig generelt i fortiden til mange av karakterene eller noe som helst. Bare forklarte ting rundt alt det som skjedde i stedet for det som hendte der og da. Dermed ble skrivemåten hans meget tam og lite troverdig med tanke på at dette er en blanding av thriller og spenningsbok. Syntes ikke at boka inneholdt noen av delene. Følte heller ikke at jeg fikk tak på noen av karakterene. Det virket som om forfatteren var mer opptatt av selve handlingen istedet for å bygge opp karakterene sine på en troverdig og menneskelig måte. Det virket ikke som om det var særlig viktig så det var vanskelig å forestille seg dem. Som personligheter var de lette å oppfatte, men hvordan de så ut var vanskelig å få tak på. Så de ble mer som skygger i handlingen for min del. Jeg klarte ikke en gang å like hovedpersonen heller noe særlig. Maken til snobbete fyr skal man lete lenge etter, Skjønner jo at det er stormannsmiljø han vanker i som sitter på makta og er noen skikkelig selvdiggere, men likevel. Det eneste jeg likte så vidt når det gjaldt hovedpersonen var at humoren hans var en smule sarkastisk. Ellers var han bare irriterende som alle andre i bøkene. De var i alle fall bare irriterende for min del.

Matthew Quirk sammenlignes med John Grisham (har aldri lest noe av ham, men vet at han skriver i samme sjanger) og om Matthew Quirk er det nye stjerneskuddet i thrillersjangeren, gjenstår å se. For meg er han nok ikke det. Dette ble dessverre ikke den hardbarkete thrilleren jeg hadde ventet meg. Istedet fikk jeg en tørr, uengasjerende og en langdryg leseopplevelse.

De 500 blir til film. Så da håper jeg at filmen blir mer spennende enn boka!
Bakpå:

Mike Ford har ikke den mest åpenbare bakgrunnen til en forretningsadvokat. Han var på full fart inn i en kriminell løpebane da han valgte å arbeide seg gjennom jusstudiet på Harvard. Nå har han fått drømmejobben hos The Davies Group, en mektig politisk lobbyist, som blir ledet av den karismatiske Henry Davies. Mike havner midt i maktens sentrum, og har mer penger og privilegier enn han kunne drømme om. Endelig har brikkene falt på plass.Men snart går det opp for ham at alt har en pris. Henry Davies trenger en til å gjøre utføre et spesielt oppdrag, og valget faller på Mike. Men bare fordi man arbeider på lovgivernes side, betyr ikke det at det er lovlig. Og det er ikke plass til etikk og moral når du arbeider for djevelen. For å komme seg ut av maktspillet, må han gjøre alt det han trodde han ikke skulle gjøre igjen: lyve, bedra, stjele og denne gangen kanskje også drepe.
Originaltittel: The 500
Norsk tittel: De 500
Forfatter(e): Matthew Quirk
Sjanger: thriller, spenning
Målgruppe: Voksen
Antall sider: 318
Forlag: Reagan Arthur Books
Norsk Forlag: Bazar Forlag
Utgitt: 2012
Min utgave:
2014 (Pocket)
Lest:
06.02. - 24.02. 2014
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
2 (Ikke så spennnende og drivende som jeg hadde håpet det ville bli).
Tittel:
2 (Ikke noen fengslende tittel akkurat, men greit nok).
Omslag:
5 (Spennende og innholdet må være like spennende, eller)?
Baksidetekst:
3 (Tja ... vet ikke helt om det er noe for meg og lenge siden jeg har lest noe hardbarket).
Persongalleri:
2 (Snodige og lite engasjerende å lese om. Følte ikke jeg ble godt nok kjent med noen av dem. Ikke nok til å bry meg i alle fall).
Skrivemåte:
3 (Litt flatt og lite drivende. Savnet mer karakterbeskrivelser, og litt fremtdrift i handlingen. Det ble litt mye gjentagelser og forklaringer slik at det ødela flyten i spenningen).
Favorittkarakter
: Ingen spesielle. Ble ikke oppriktig interessert i noen på noen som helst måte.
Slutten:
2 (Skuffende og veldig forutsigbar).
Høydepunkt:
Noen småspennende episoder var der, men ikke mange.
Lavpunkt:
Ikke fan av selve skrivemåten og det tar for lang tid før det skjer noe. For lite action i en så smal bok som denne.
Terningkast:
2
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2014

Boktrailer

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar