6. februar 2014

Brente barn skyr ilden av Maren Westlie Mathisen - fascinerende konsept, men savnet mer mystikk

Plutselig lente han seg framover og grep Robin om håndleddet. Hun rykket unna og smalt ryggen inn i veggen. Ofelion slapp ikke.
   "Dette her, derimot," sa han og gned fingrene hardt ned i den grove overflaten på huden hennes, "du virker ikke som en jente som ville følt skam over ditt eget utseende, Robin. Snarere tvert i mot, du er av typen som ville båret et arr fra en heltedåd med stolthet. Det ligger noe annet bak disse arrene. Skam, det er sikkert, men for hva?"
    "Hvorfor skulle jeg fortelle deg? freste Robin og rev armen til seg. "Gi meg en helvetes god grunn til at jeg skulle fortelle deg noe som helst!" 
     "Fordi," sa Ofelion, "det er tydelig at mine første spekulasjoner var feil. Dette var ikke et uhell. Noen gjorde dette mot deg, og av en eller annen grunn skammer du deg over det."
Alle har vel et eller annet arr fra fortiden ...

 20 - årige Robin har ingen kontakt med familien, bor alene i en leilighet i Volunberg hvor hun nyter ensomheten. Hun er så og si venneløs, bortsett fra at hun har litt kontakt med naglebarna som henger ved kiosken. Naglebarna kaller hun dem inni seg siden de kler seg i svarte klær og nagler. Har en slags black-metal stil. Hun snakker litt med dem en gang i blant selv om hun ikke føler seg som en av dem.

Ingen vet hva Robin gjør og er i stand til. Hun lever et hemmelig liv som innbruddstyv og blir stadig oppringt til nye oppdrag. Hun har ingen private forhold til kundene sine. Hun holder det kaldt og platonisk. Profesjonelt. Hun gir dem gjenstander de er ute etter mot betaling. Men et av oppdragene hennes går galt da hun knabber en mobiltelefon fra en mann på gata, og livet blir snudd på hodet når hun svarer noen som ringer på mobilen som hun skulle stjele for en av hennes kunder. En fyr som heter Ofelion Custordi snakker til henne i mobilen og inviterer henne til farmen hans. Robin blir innviklet i denne farmen og Custordis freaker som er hans arbeidere, og selv om hun mest av alt har lyst til å stikke av fra det stedet som nesten roper fare, er hun også veldig nysgjerrig av å finne ut hva slags sted denne farmen er. Snart blir hun dratt inn i en verden bestående av freaker, flere kriminelle bander, og en underverden hun ikke aner hvordan hun skal komme seg vekk fra med livet i behold. 

Jeg hadde aldri hørt om boka eller forfatteren da jeg fikk den som leseeksemplar fra Panthera Publishing. Panthera er et forlag som satser på unge skriveglade mennesker og forfatteren av denne boka, Maren Westlie Mathisen debuterte med denne boka da hun bare var 20 år. Det er jo imponerende med tanke på at mange forfattere sliter med å bli antatt og prøver, og prøver i flere år før de får det til.  Sånn sett er det imponerende, og det er ingen tvil om at denne unge forfatteren har stor skriveglede. Hun skriver med stor innlevelse og intensitet. Karakterene er levende og det er lett å se for seg miljøene de vanker i, men til tross for dette, savnet jeg mystikk. Forfatteren overlater ikke noe til leseren og det savnet jeg. I mange tilfeller opplevde jeg at mange situasjoner og tilbakeblikk ble overfortalt og kvalte historien. Ingen hemmeligheter ble holdt skjult og det skuffet meg. Jeg savnet å få noen spørsmål som ikke blir besvart i boka som leseren kunne få tenke over selv og gruble over. Istedet for å kvele historien med mange forklaringer. Jeg savnet mer undertoner og ting som kunne gi meg noe å gruble på istedet for å få noen av svarene i det hele tatt. Overlate noen svar til mystikken, hvis dere skjønner hva jeg mener?

Brente barn skyr ilden er en bok bestående av et fascinerende konsept, men dessverre føltes det til tider at forfatteren prøvde for hardt, og det ble mye forklaringer og beskrivelser istedet for den thrilleren og mystikken jeg savnet. Jeg likte de kriminelle bandene. De voldelige handlingene og at boka besto av et spennende persongalleri. Men det hadde blitt mye bedre hvis boka besto av mer undertoner. God underholdning, men det er dessverre ikke alltid nok.
Bakpå:

Bak normale menneskers hverdag utspiller det seg en verden dominert av kriminelle bander, gale forskere og brutale oppgjør, hvor noe så simpelt som en stjålet mobiltelefon kan føre til steder der få ville våge seg frivillig. Robin er en ung, selvlært innbruddstyv som tar oppdrag for enhver som har penger å tilby. Hun har levd et liv skilt fra venner, familie og samfunn, uten interesse for annet enn nøye utført arbeid og fornøyde kunder.

Robin er tilfreds, og har ingen interesse av å vite mer om personene bak de hun jobber for. Men så blir hun introdusert for Ofelion Custordo og hans beryktede Freakshow. Ofelion Custordo inviterer henne til et tilsynelatende kort besøk på farmen sin. Før Robin vet ordet av det, har hun blitt dratt inn i en verden styrt av kriminelle bander, gale forskere og brutale oppgjør. I underverdenens grep blir hun tvunget til å se sin egen fortid i øynene, og begå valg som kan få store konsekvenser både for hennes eget og andres liv
Originaltittel: Brente barn skyr ilden
Forfatter(e): Maren Westlie Mathisen
Sjanger: krim, spenning, thriller
Målgruppe: Ungdom/Voksen
Antall sider:
305
Forlag: Panthera Publishing

Utgitt: 2012
Min utgave:
2012 (Pocket)
Lest: 01.02. - 05.02. 2014
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
4 (Forfriskende med mange spennende karakterer).
Tittel:
5 (Har alltid likt det uttrykket og det passer meget godt til hva boka dreier seg om).
Omslag:
5 (Herlig dystert).
Baksidetekst
: 3 (Tja ... jeg liker dystre bøker. Mørk litteratur er jo min favorittsjanger, men ble veldig usikker på om dette var noe for meg).
Skrivemåte:
3 (Ingen tvil om at forfatteren elsker å skrive og skriver gode karakter beskrivelser og levende miljø, men syns hun overforklarer en del ting som ikke er nødvendig. Det kveler historien på en måte).
Favorittkarakter:
Ofelion Custordi. Jeg liker vel kyniske mennesker. Han virket spennende på mange måter.
 Slutten: 3 (Forutsigbart og litt skuffende, men den kunne kanskje ikke ha endt annerledes heller)?
Høydepunkt:
Når Robin ankommer farmen og kommer inn i en helt ukjent verden.
Lavpunkt:
Som sagt, av og til føltes boka overfortalt istedet for å la handlingen gå av seg selv og la noe av mystikken gå over til leseren. Få leseren til å fundere litt selv istedet for å få svar på alt.
Terningkast:
3
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2014


4 kommentarer:

  1. God anmeldelse. "Overlate noen svar til mystikken, hvis dere skjønner hva jeg mener?" forstår hva du mener. Jeg prøver å være kresen med hvilke bøker som havner på leselisten, hvis ikke blir den så lang og lunken. Den havner ikke der, siden du ikke falt helt for denne.

    God helg!

    SvarSlett
  2. Takk:) jeg vet hva du mener med lange leselister over mange bøker jeg har lyst til å lese. Av og til blir den listen uendelig lang og det er godt at du hører på mine meninger over bøkene og. Bra du stoler såpass om bedømmelsene mine og at noen gir meg den tilliten. Det er godt å høre:)
    Riktig god helg til deg også:)

    SvarSlett