4. februar 2014

My story av Elizabeth Smart - sterk bok om en modig og utholdende jente

I hesitated, feeling sick with utter fear.
     He is going to take me outside, I thought. He is going to hurt or kill me!
     I felt the knife against my back. Cold. Hard. I imagined the cut of the blade into my body.
Hvordan holder man ut en utenkelig situasjon?

Foreldrene til Elizabeth Smart opplevde enhver foreldres mareritt; jenta deres ble kidnappet og sporløst forsvunnet. Denne hendelsen skjedde 5 juni, 2002 i Salt Lake City, Utah. En mann tok seg inn i deres hjem, bortførte Elizabeth fra hennes eget soverom med en kniv, og truet henne med å drepe henne og resten av familien hvis hun prøvde å flykte. Han tar henne med ut av huset og fører henne langt opp i fjellene bak huset hennes. Der venter en eldre kvinne, som er mannens kone. De er merkelig kledd begge to og Elizabeth får vite til sin forferdelse at hun skal bli mannens andre kone. Mannen, som heter Brian David Mitchell hevder han er Guds profet og at Gud har "bestemt dette". Hun får senere vite at alt han gjør er "bestemt av Gud". Kona hans, Wanda Ileen Barzee er så og si like hjernevasket som ham og sammen holder de Elizabeth fanget i leiren deres som består av et telt og noen bøtter å sitte på.

Elizabeth var bare 14 år da dette skjedde og hun kommer fra en meget religiøs familie og hun vet også forskjell på rett og galt. Hun vet at alt det kidnapperne deres sier bare er vås, men med tanke på hennes unge alder og kidnappernes stadige psykiske trusler om å drepe familien hennes hvis hun prøvde å flykte, gjorde henne maktesløs og fryktelig redd. De truet henne bestandig med å drepe familien hennes så og si hver eneste dag, og truet henne med psykisk terror på verste nivå. Hun er vettskremt og vet hva kidnapperne hennes er i stand til å gjøre, spesielt når det gjelder Brian David Mitchell som så og si er lederen i denne lille sekten. De nærmeste dagene til Elizabeth består av frykt, å være bundet fast, lange dager av kjedsomhet, høre på vanvittig preiking som er oppdiktet av kidnapperne hennes, og svært lite mat. Stakkars jenta ble også voldatt hver bidige dag. Hvordan holdt hun ut denne skrekken og volden? Hva ga henne styrke? Det forteller hun alt om i denne boka og forteller hvilket helvete hun var gjennom de ni månedene hun var holdt fanget av disse gærningene.

For meg er Elizabeth Smart et kjent navn og jeg husker saken godt. Husker klippet på nyhetene da hun var funnet og saken ble mye omtalt. I senere tid ble hun også intervjuet av Oprah (jada, det hender seg at jeg ser søppel-tv som det programmet, Dr Phil osv) ....Hun var da en veltalende og intelligent jente. Det er hun også i voksen alder. Med denne boka, og til tross for hva som skjedde henne i 2002, lar hun seg ikke knekke. Hun velger å fortsette med livet sitt med en god og positiv holdning og hun har også opprettet et fond hvor hun hjelper barn som har opplevd det samme som henne. Barn som har blitt kidnappet og opplevd traumatiske ting. Hun vil bruke hennes vonde opplevelse på noe godt ved å hjelpe andre, og velge å se det positive i livet. Det er beundringsverdig at hun lever på denne måten til tross for alt det vonde hun gjennomgikk; fokusere på det positive. Hun lar seg ikke knekke og velger å leve livet sitt som normalt istedet for å leve resten av livet som et offer. Det krever styrke og mot.

My story gir et sterkt og tankevekkende inntrykk i en horribel situasjon som er vanskelig å forestille seg, men dette er bevis på at syke ting skjer her i verden, dessverre, men boka er også et bevis på et menneskes overlevelsesvilje. Å tørre å tro på at man kan overleve det verste uansett om alt virker håpløst der og da.
Bakpå:

On June 5, 2002, fourteen-year-old Elizabeth Smart, the daughter of a close-knit Mormon family, was taken from her home in the middle of the night by religious fanatic, Brian David Mitchell and his wife, Wanda Barzee. She was kept chained, dressed in disguise, repeatedly raped, and told she and her family would be killed if she tried to escape. After her rescue on March 12, 2003, she rejoined her family and worked to pick up the pieces of her life.

Now for the first time, in her memoir, MY STORY, she tells of the constant fear she endured every hour, her courageous determination to maintain hope, and how she devised a plan to manipulate her captors and convinced them to return to Utah, where she was rescued minutes after arriving.  Smart explains how her faith helped her stay sane in the midst of a nightmare and how she found the strength to confront her captors at their trial and see that justice was served.

In the nine years after her rescue, Smart transformed from victim to advocate, traveling the country and working to educate, inspire and foster change. She has created a foundation to help prevent crimes against children and is a frequent public speaker. In  2012, she married Matthew Gilmour, whom she met doing mission work in Paris for her church, in a fairy tale wedding that made the cover of People magazine.
Originaltittel: My story
Norsk tittel: Ingen norsk utgave
Forfatter(e): Elizabeth Smart i samarbeid med Chris Stewart
Sjanger: dokumentar, selvbiografi, basert på en sann historie, overlevelse
Målgruppe: Voksen
Antall sider: 308
Forlag: St. Martin's Press
Norsk Forlag: Ikke utgitt på norsk så vidt jeg vet
Utgitt: 2013
Min utgave:
2013 (Innbundet)
Lest:
26.01. - 02.02. 2014
Kilde:
Kjøpt
Plot:
.5 (Spennende og sykt. Tankevekkende).
Tittel:
3 (Ikke særlig originalt og ikke spesielt oppsiktsvekkende, men på den annen side ... hva annet skulle hun ha kaldt boka)?
Omslag:
4 (Tja ... litt prektig og kjedelig bokomslag i grunn).
Baksidetekst:
5 (Fascinerende historie som dessverre er sann).
Persongalleri:
5 (Skremmende persongalleri. Hva skulle man ha gjort selv i en så tragisk og nifs situasjon)?
Skrivemåte:
4 (Veldig rett frem og enkel skrivemåte. Men modig av henne å skrive historien uansett).
Favorittkarakter:
Elizabeth, selvsagt. Vanskelig å forestille hvordan en så ung jente klarer å holde ut den situasjonen og komme seg ut av den galskapen hun befinner seg i. Så overlevelsesinstinktet hennes er beundringsverdig. Ingen tvil om det.
Slutten:
5 (Rettferdig og tankevekkende slutt).
Høydepunkt:
Hva som holdt Elizabeth oppe i denne tunge perioden istedet for å gi opp. At  hun nektet å la seg knekke.
Lavpunkt:
. Mye blir litt ensidig fortalt, men det gjør ikke noe.
Terningkast:
5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2014

Intervju om rettssaken


2 kommentarer:

 1. Jeg husker å ha lest om denne historien i avisene. Det er både grusomt og helt uforståelig at mennesker kan gjøre slike ting mot hverandre!
  I det siste har det vært stort fokus på at det finnes mennesker med karaktertrekket sensitiv og etter å ha tatt endel tester er det helt klart at jeg befinner meg i den gruppen (som om jeg ikke visste det fra før :-D) Men det gir meg svar på blant annet hvorfor jeg ikke klarer å lese denne type bøker. Jeg synes de er viktige, men jeg blir så "dårlig" av dem. Da er det fantastisk at jeg kan stikke innom en blogg og få med meg hovedpunktene slik at hvis noen spør meg på jobb så har jeg hvert fall noen svar :-) Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint at du kan bruke bloggen min over bøker du syns blir for vanskelig å lese:) Selv syns jeg også det ikke er spesielt hyggelig å lese bøker om folk som har opplevd kidnapping, og andre forferdelige kriminelle handlinger, men jeg leser dem for jeg syns det er viktig å bli påminnet om at verden kan være et grusomt sted og det påminner meg om at man skal ikke stole på alle. Sånn har jeg vært hele tiden. Stoler aldri på folk. Ikke bare fordi jeg tror de kommer til å gjøre meg til et offer for et eller annet, men har alltid vært en reservert person. Det er en del av meg og lar ikke alle bli kjent med meg. Vet det høres fryktelig sært ut:) Jeg er en særing:) Men syns også det er spennende lese om mennesker som opplever forferdelige ting for spørsmålet mitt er alltid hva gjorde at de overlevde og det beviser hvor sterke vi mennesker kan være. Jeg syns det er fascinerende.

   Ingen hyggelig lesestoff disse bøkene, men av og til må man lese om grusomme ting. Bare se på nyhetene og i avisene. Forferdelige ting skjer hele tiden. Det er en del av verden dessverre, og det påminner oss om at man skal være litt på vakt også.

   Klem tilbake:)

   Slett