17. februar 2010

Grøsserne: De dødes hus, Bok 1 av R.L. Stine - starten på en fenomenal bokserie!

På trappeavsatsen over meg sto en merkelig jente, omtrent på min alder, med kort, svart hår. Hun smilte ned til meg. Det var ikke noe varmt smil og ikke vennlig, men det kaldeste, mest skremmende smilet jeg noen gang hadde sett.

(Dårlig bildekvalitet for jeg tok bilde med mobilkamera)

Originaltittel: (Goosebumps)Welcome to dead house

Norsk tittel: De dødes hus

Forfatter: R.L Stine

Sjanger: grøsser,ungdom

Antall sider: 131

Utgitt: 1997 (pocket)

Lesetid: 10 dager
Bakpå: SPØKELSER VED HØYLYS DAG, ELLER…

Amanda og Josh er helt sikre på at det spøker i det gamle huset de nettopp har flyttet inn i. Og menneskene som bor i byen Dark Falls, oppfører seg også underlig.

Men foreldrene mener at de bare innbiller seg saker og ting. Bare de blir kjent med de fremmede barna, vil nok alt rette på seg, sier de.

Amanda og Josh følger rådet til foreldrene. Men de nye vennene er ikke akkurat slik de hadde tenkt seg. For de vil gjerne være venner…

… bestandig.

Ikke egnet for voksne!

Les også LIGG UNNA KJELLEREN

Oppsummering: Amanda, Josh og foreldrene deres har arvet et hus av en fjern slektning de aldri har hørt om. Huset befinner seg i Dark Falls. Et sted som befinner seg fire timer lang kjøretur hjemmefra. De slår til og flytter. Foreldrene virker mer ivrig enn barna som er svært skeptiske. De liker ikke det nye huset.  Det er mørkt og dystert. Mens foreldrene er positive med det nye huset, klarer ikke Amanda og Josh å slå seg helt til ro. Josh vil ikke gi huset en ny sjanse og huset får Amanda til å se syner. Foreldrene tror at de vil finne seg til rette med tiden og når  de får seg nye venner. Joda, de får seg nye venner, men problemet er at de virker så underlige. Hele stedet er underlig.

Ettertanke: Jeg vet ikke hvor mange av dere husker Grøsserne eller vet om Grøsserne, men det var i alle fall en bokserie som ble publisert på 90-tallet. Selv var jeg en blodfan av Grøsserne. Det var en bokserie som gjorde meg skikkelig hekta. Det er også disse bøkene som gjorde meg virkelig glad i bøker og som økte leselysten min for alvor. Leste en god del før denne bokserien kom, men hadde ikke lest så mye som var like spennende og det er takket være R.L Stine (Robert Lawrence Stine) som skal ha all æren for at jeg fikk sansen for bøker. Jeg ble mer nysgjerrig på bøker av samme sjanger og helt siden da har jeg likt grøssere, thrillere og krim veldig godt. Jeg var til og med medlem av Grøsserklubben hvor vi fikk to bøker i måneden i tillegg til kule stæsj. Til sammen ble det gitt ut 62 bøker i Grøsserne. Om jeg har alle vet jeg ikke foreløpig. Jeg fant bøkene i kjelleren og tok de frem som nå ligger i stabler på soveromsgulvet mitt. Jeg vet ikke helt om jeg har alle de 62 bøkene enda for jeg har ikke noen oversikt. Så jeg får organisere dem en dag jeg har bedre tid. Jeg så også alle episodene som var basert på bøkene på en kanal som het Fox Kids. Forfatteren har ikke skrevet bare denne bokserien, men også mange andre og han har solgt over 300 millioner kopier. Jeg har denne haugen av Grøsserne - bøker takket være en av tantene mine som ga meg en av bøkene i julegave for mange år siden. Det var den første Grøsserne - boka jeg eide og hadde ikke hørt om bokserien da. Det var bok 7 som het Jenta som ropte monster og jeg likte den veldig godt. Siden da var jeg solgt og gleden var stor da Grøsserklubben ble oppstartet.

De dødes hus er som sagt den første boka og kanskje også den mørkeste av dem alle. (Før jeg vil si noe mer om den, vil jeg nevne at selv om det er en bokserie, trenger man ikke å begynne på bok nummer en. For hver bok har nye mennesker og nytt sted som ikke har noen sammenheng med hverandre. Så man trenger for all del ikke å lese de bøkene i kronologisk rekkefølge.) Denne første boka har en kul tittel selv om den ikke er så veldig original. Plottet er spennende, karakterene er umulig å ikke å bli glad i, det skjer noe hele tiden og boka har korte kapitler med en slutt som gjør til at man må bare lese videre. Jeg har lest Grøsserne bare en gang tidligere, og det var da jeg gikk på ungdomskolen og det var sann glede å ta frem bøkene igjen. Morsomt å se på de kule bokcoverne og syns disse bøkene er for herlige til å la dem bli liggende i kjelleren. Så på en eller annen måte skal jeg lage en plass til dem. Gleder meg allerede til neste bok.

Høydepunkt: Nostalgisk, mørk og dyster bok som gir en lovende start til en fantastisk bokserie med livlig fantasi.

Lavpunkt: Skulle ønske noen skrev lignende bokserier nå for tiden uten at man trenger å lese de i kronologisk rekkefølge, slik som Grøsserne. Eller at Grøsserne ble gitt ut på ny.

Terningkast: 6

15 kommentarer:

 1. Jorunn21:10

  Wow Dette hørtes spennende ut. Tror jeg må skaffe meg de bøkene. Har meldt meg på hos www.bokelskere.no morsomt å legge inn bøkene en leser der og får også haugevis med tips.
  Jeg elsker jo å lese om overnaturlige ting, reinkarnasjon, spøkelser da jeg er oppvokst med sagn og mystikk.

  Takk for tipset!!

  Hilsen
  Jorunn

  SvarSlett
 2. Anonym10:12

  nørds dåkker suuug nøøøørds

  SvarSlett
 3. lesereseren19:15

  Jaha... Men hva gjør du her inne med oss nørdsa, da? Jeg må nesten spørre hvorfor folk stikker innom bare for å være jævlig. Men takk for at du stakk innom likevel, din nørd:)-

  Hilsen
  -Lesereseren-

  SvarSlett
 4. lesereseren19:16

  Hei! Vet ikke om Grøsserne er i salg fremdeles etter så mange år, men det burde de være for det er en fantastisk bokserie som jeg forelsket meg i. Jeg har felles interesse med deg når det gjelder det overnaturlige. Jeg elsker alt som er skremmende og ukjent. Leser og ser film om alt som har med spøkelser, demoner, vandrehistorier og mysterier å gjøre. Ting som er litt ukjente for oss,. Det mystiske og ukjente. Jeg blir aldri lei av det!:)

  Har vært innom bokelskere.no og det virker som en fantastisk nettisde. Jeg har ikke signert meg selv inn ennå på grunn av at jeg ikke har hatt tid til å gjøre det, men jeg skal nok signere meg inn der også. Kjekt med nettsider hvor man får lesetips og andres oppfatninger til forskjellige bøker.

  Jeg vet ikke hvor vanskelig det er å få tak i Grøsserne nå for tiden, men jeg håper du får tak i den bokserien på et eller annet vis, for den fortjener like stor oppmerksomhet som Harry Potter og Twilight. Grøsserne var jo på alles lepper på 90-tallet, men den fortjener definitivt en ny omgang med oppmerksomhet.

  Hilsen
  -Lesereseren-


  SvarSlett
 5. Anonym17:46

  fuck GÅ Å FUCK DG SJØL!!

  SvarSlett
 6. lesereseren17:51

  Hva er egentlig problemet ditt? Jeg kommer til å slette slike kommentarer hvis det fortsetter. Skjønner ikke hva som er vitsen med å være jævlig med noen man ikke en gang kjenner.Noen har tydeligvis fritidsproblemer.

  SvarSlett
 7. meg:)16:47

  hey<3 syns du er flink jeg:P< 3

  SvarSlett
 8. lesereseren17:09

  Tusen takk:) Tusen takk for den hyggelige kommentaren. Du får et hjerte tilbake <3

  Hilsen
  -Lesereseren-

  SvarSlett
 9. Anonymous09:47

  :lol: :kiss: :idea: :heart: :grin: :evil: :devil: :cry: :cool: :???: :?: :!: :!: :mrgreen: :twisted:

  SvarSlett
 10. Hei. Så kjekt at du leser grøsserne. Jeg var også stor fan av denne serien, og jeg fant nettopp min egen eske med bøkene på loftet ;-) . Så nå har jeg gått i barndommen igjen, og begynt å lese serien på ny. :grin: :grin:
  Hilsen Tonje

  SvarSlett
 11. rufsetufsa23:54

  Hei Tonje!
  Så gøy. Jeg er så glad for at jeg har tatt vare på Grøsserne bøkene mine også for det er artig å ta de frem igjen. Jeg var stor fan av både bøkene og tv-serien. Og leste hver eneste bok. Disse bøkene var spennende og kjempemorsomme. Derfor er det gøy å ta de frem nå og da når man er eldre også og bla i disse utrolige bøkene. Jeg blir i alle fall aldri lei av Grøsserne :)

  SvarSlett
 12. Det er så spennende med skumle bøker, i hvertfall grøss og gru ooooo ;-)

  SvarSlett
 13. Grøsserne er skikkelig bra. Har lest utallige R.L Stine bøker opp gjennom årene. Det var vel de som fikk meg til å bli interessert i litteratur og grøssere. Håper norske forlag kan oversette å gi ut de nye bøkene av R.L Stine på norsk.Må si at varulven fra febersumpene, Mareritt på leiren og de dødes hus er noen av mine favoritter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Grøsserne var og er en serie for meg som vekte leselysten i meg. Så godt vi er flere som husker serien, og som ga oss mye glede og spenning. Jeg hadde mange favoritter og jeg husker jeg fulgte med Tv-serien også:)

   Slett