13. februar 2010

Uten et ord av Linwood Barclay - en smule oppskrytt, men boka er absolutt verdt å lese.

Det var ingen esker med frokostblanding å se, ikke noe juice, ikke kaffe i trakteren. Ingen tallerkener sto framme, det var ikke brød i brødristeren, ingen kaffekrus. Det sto ingen skåler med melkeskvetter og vassen puffet ris i oppvaskkummen. Kjøkkenet så ut akkurat slik det gjorde etter middagen kvelden i forveien.Originaltittel: No time for goodbye

Norsk tittel: Uten et ord

Forfatter: Linwood Barclay

Sjanger: spenningsroman, thriller

Antall sider: 430

Utgitt: 2009 (pocket)

Lesetid: 28 dager

Bakpå: DET VAR STILLE I HUSET. Hun hørte ingen lyder fra foreldrene som skulle på jobb, eller broren som var sent ute til skolen. Var dette en straff for kvelden i forveien? Hun hadde vært ute med en gutt da hun skulle ha lest lekser. Hun hadde kranglet voldsomt med faren. Men hvor var alle sammen nå? Hvorfor hadde familien hennes forsvunnet?

    Tjuefem år senere har mysteriet ennå ikke fått noen løsning, og Cynthia hjemsøkes fremdeles av de ubesvarte spørsmålene. Ble familien hennes drept? Bortført? I så fall, hvorfor ble hun skånet? Og hvis de er i live, hvorfor forlot de henne?

    Så ringer telefonen … Cynthia skjønner etter hvert at hun kanskje burde ha latt fortiden ligge. Å prøve å finne ut hva som skjedde, kan ha vært det dummeste hun noensinne har gjort.“EN DJEVELSK FAMILIEHISTORIE / EN HELVETES FAMILIE. UTEN ET ORD HAR ET AV DE RÅESTE PLOT JEG KAN HUSKE Å HA LEST.” VG“GLIMRENDE THRILLER MED PSYKOLOGISKE EFFEKTER OG LITE BLOD”

STAVANGER AFTENBLAD“SPENSTIG PLOTT … BOKEN TAR ET GREP OM HJERTET OG SPILLER PÅ VÅR VERSTE FRYKT.”

FREDRIKSSTAD BLADOppsummering:
Etter en heftig krangel med faren går Cynthia inn på rommet sitt og legger seg. Hun er rasende. Neste morgen våkner hun i et stille hus. Stillheten er uvanlig og hun skjønner ikke hvor alle sammen er. Hun undersøker hele huset, men verken moren, faren eller broren hennes er der. De har til og med ikke lagt igjen noen lapp til henne. Dermed tenker hun automatisk at de ikke gjorde det etter krangelen forleden kveld og tror foreldrene hennes er fremdeles sinte på henne. Men familien kommer ikke hjem igjen. Cynthia er forlatt i huset. Hva er det som skjer og er det hennes skyld for at de er borte, bare fordi de hadde hatt en stor krangel?Ettertanke: Brukte litt tid på denne boken for jeg har en uvane (eller vane?) å lese flere bøker på en gang. Leser omtrent to - tre bøker som jeg bytter på, så dermed går det ikke så fort, men alt til sin tid. Har som regel en del bøker på nattbordet, i stua og har alltid med meg bok i sekken som jeg leser i på bussen og mens jeg venter på forelesningene. Derfor blir det lett mange dager før jeg blir ferdig med en bok. Dessuten er det godt å bytte litt på også, for jeg er en utålmodig person og liker ikke å holde meg til en bok av gangen. Liker gjerne å bytte litt på underveis.Har aldri lest noe av Linwood Barclay før. Har ikke en gang hørt om ham, men kom tilfeldigvis over denne på bokhandelen. Det sto to femmere og en seksere på bokcoveret, tror jeg, er ikke helt sikker siden jeg ikke har boka i nærheten akkurat nå og bokhylla er for langt unna fra der jeg sitter… Men bokcoveret roste denne boken opp i skyene. Jeg er alltid skeptisk når bøker får mange femmere og seksere, for det er sjelden jeg er enig med andres terningkast. Men det pirret jo nysgjerrigheten og selvfølgelig fikk jeg lyst til å lese den. Det er også alltid spennende å lese noe av forfattere jeg aldri har hørt om før. Man kan bli positivt overrasket.I dette tilfellet må jeg nok si at jeg ikke ble så veldig positivt overrasket, men heller underholdt. Plottet er spennende og har et godt driv, selv om den er noe forutsigbar etter min smak. Men Barclays skrivestil er oppfriskende og morsom. Boka minner meg om Ikke et ord av Harlan Coben. Ikke bare på grunn av tittelen, men måten historien bygges opp. Begge har en ektemann som hovedforteller, forsvinning ser og ektemannen prøver å ta saken i egne hender. Oppdraget blir proppet med humor og spenning. Dette er fellestrekkene til de to bøkene og det er ingen ulempe. Det er bare det at Coben gjør det litt bedre enn Barclay.Men for all del. Selv om det er noen dødpunkter i boka som virker litt langdryge, er det verdt det til de sidene hvor det bare glimter til og spenningen øker. Det er som en berg og dalbane. Det går opp og ned. Selv om jeg hadde håpet at plottet var litt mer originalt og skilte seg mer ut i mengden, så var dette likevel en fornøyelig leseopplevelse. Jeg kommer definitivt til å lese flere bøker av Barclay.Høydepunkt:
Morsomt og spennende da det virkelig tok av. Herlige karakterer og mystiske hendelser.Lavpunkt: Tar litt tid før det virkelig kommer i gang, men det er verdt ventetiden.Terningkast: 4

6 kommentarer:

 1. luxcat00:42

  Leste også denne for noen uker siden, og likte den ikke. Alt for forutsifbar som du sier, og synes også språket var elendig (men det kan være oversetteren selvsagt)  I det hele tatt var den ikke verdt den 100-lappen den kostet. Ikke minte den meg om Coven heller (men han har jeg lest på engelsk), da han har nerve i sine bøker.
  Jeg ville gitt denne terningkast 2.

  SvarSlett
 2. lesereseren16:18

  Hei Luxcat Ja, Uten et ord var ikke akkurat den beste boka jeg leste, men heller ikke den verste. Jeg har lest mange lignende bøker fra denne sjangeren som jeg har lest som jeg syns er mye verre enn denne så jeg synes ikke at denne fortjener slakt. Men som du sier. Det har litt med oversettelsen å gjøre. Det er ikke alle thrillere som lykkes i å bli oversatt på norsk. Det blir bare ikke den samme tonen. Det blir mer latterlig på en måte. Humoren blir heller ikke alltid det samme. Thrillere og grøssere blir på en måte fattigere når det er oversatt på norsk, hvis du skjønner hva jeg mener. Språket får ikke den samme gløden.

  Coben er jo selvfølgelig bedre enn Barclay. Trolig for at Coben har skrevet mer og dessuten er han mye flinkere når det gjelder overraskende twists and turns som jeg liker veldig godt. Han skriver med en større intensitet så personlig syns jeg han er bedre jeg også. The woods er den beste boka jeg har lest av Coben så langt. (Altså  I den skogen som den heter på norsk) Jeg har lest noen av hans bøker både på engelsk og norsk. Begge språkene går fint for nerven i bøkene han er så kjent for. Den mannen kan virkelig å skrive thrillere.

  Men som sagt, Selv om Uten et ord ikke er den beste boka jeg har lest, og at den er veldig forutsigbar, så hadde den sine øyeblikk. Jeg ble mest glad i personene enn i selve handlingen og noen spennende sider var det jo. Så den fortjente en firer for meg. Terningkast 2 syns jeg høres litt strengt ut:-) Men har jo slaktet en del bøker selv, gitt dem toere og enere, men da må de virkelig være dårlige/kjedelige...

  Hilsen

  -Lesereseren-

  SvarSlett
 3. luxcat12:07

  Jeg leser utrolig mye krim. Leser, som du, gjerne flere bøker parallellt, og da er det som oftest en krim blant dem. Så jeg er vel bortskjemt... Hvis jeg kan finne hele plottet på de første femti sidene, så blir jeg direkte sur, og dermed blir det slakt av det.

  Men det er også mange dårlige oversettelser. Jeg synes for eksempel at "alkymisten" er en av de beste bøkene jeg har lest på engelsk, men så leste jeg den på norsk, og da var den ganske så middelmådig. Det bla alt for mange ord av det da.

  Er forresten glad for denne bloggen din, men ikke flink til å kommentere. Alltid på jakt etter en ny god bok, så :)

  SvarSlett
 4. lesereseren19:46

  Jeg elsker krim Jeg også og det er oftest den kategorien jeg havner i. Grøss, thriller, osv..alt som er dystert leser jeg, men jeg prøver meg på noen vanlige romaner i ny og ne også for å prøve å utvide horisonten. Blir jo litt lei av å lese den samme kategorien hele tiden.

  Du har helt rett i at ikke alle oversettelser er like heldige.  Da nevner jeg Harry Potter for eksempel. Har du hørt de norske navnene? Det er til å le av.  En forfatter jeg foretrekker å lese på engelsk er Stephen King. Han har en helt særegen fortellermåte som blir forsvinner i oversettelsen. Har lest noen bøker av ham på norsk, som jeg virkelig har angret på i ettertid for det blir bare ikke det samme. Så av og til føles det ut som to helt forskjellige bøker når jeg av og til leser samme bok på engelsk og norsk bare for å se forskjellen. Det er som om det er skrevet av to helt forskjellige forfattere, noe som også er i grunnen sant, men det er jo ikke oversetteren som har skrevet hele handlingen.

  Du og alle andre er hjertlig velkommen til bloggen min. Trivelig med besøk. Så det er bare å kommentere for jeg elsker å diskutere:-)

  Hilsen,
  -Lesereseren-

  SvarSlett
 5. luxcat02:18

  For meg så er jeg som oftest enig med deg om det er en bok jeg har lest. Har jeg IKKE lest den så kan jeg jo ikke si noe... Så da blir det til at man ikke kommenterer i det hele tatt, noe man burde så du ikke går lei og tror at bloggen er uinteressant for andre.
  I dette tilfellet var jeg uenig, så da følte jeg for å si noe :)

  Stephen King var min "barndomshelt"! Gud hvor den mannen skremte vannet av meg! Har ikke lest noen andre bøker av ham på engelsk enn den som het "Drømmefangeren" på norsk, og den kjedet meg. Bortsett fra slagordet til firerbanden da, som jeg syntes var veldig bra :D

  Ellers er det noen forfattere jeg leser alt av, som Coelho (men den siste, "the winner stands alone" - Gud for møl!), og Grisham. Og en jeg ikke har sett på norsk, er Matt Ruff  "Set this house in order", helt utrolig bra!!

  SvarSlett
 6. lesereseren19:51

  Man kan ikke være enig bestandig Tenk hvor kjedelig det hadde vært da? Jeg er litt kresen når det gjelder bøker jeg også, men prøver alltid å finne noe positivt i noen som ikke faller helt i smak:) Det er ikke alle bøker jeg liker heller. Leste den første boka av Twilight for eksempel og holdt på å flire meg i hjel for den var latterlig dårlig skrevet. Og når begynte vampyrer i glitre?:)-

  Ja, Stephen King er helt rå. Han var også min barndomshelt, en av dem, og han er det fortsatt. Leste Pet Sematary bare for noen år siden og fikk litt mareritt av den selv om jeg begynner å bli litt for gammel til å bli påvirket av slike bøker og filmer, men, men. I Stephen Kings fantasi kan alt skje:)

  Spennende forfattere du nevner som jeg ikke har lest noen bøker av. Vinner jo ikke å sjekke ut alle forfattere for det er jo så mange av dem der ute at det er vanskelig å få med seg alle, men leser jo å mye som mulig og prøver meg på ulike forfattere.

  Hva handler Set this house in order om? Jeg ble litt nysgjerrig.

  Ha en fin kveld.

  Hilsen
  -Lesereseren-

  SvarSlett