18. mai 2021

The Other Emily av Dean Koontz - en stille psykologisk thriller om å leve i uvisshet


     David was loath to allow this man to covet Emily. He felt as

though he was betraying her, and he was certainly using her image

to inveigle this brutal rapist, this murdering beast, to at last speak

what truth he might know about her.

    "Tell me, Ronny. Do the right thing. It won't cost you any-

thing to tell me. Is this woman one of the fourteen bodies you've

hidden?"


Dean Koontz er i skrivende stund 75 år og holder seg godt på mange måter. The Other Emily ble utgitt i mars i år. 

Har sett at denne har fått en god del delte meninger. Skjønner hvorfor noen ikke liker den. For noen er den kanskje for treg og kjedelig, og kanskje også typisk. Men hvis man setter pris på saktegående mysterie som bygger opp til en viss suspense, er dette en god bok. Koontz er god på å skape en stille mystikk, på en lavmælt måte, som sakte, men sikkert bygger seg opp til noe unikt. Han trenger lesere som er litt tålmodige. De som ikke krever at det skal skje noe hele tiden. På den måten blir man også godt kjent med karakterene. Det er det jeg liker med bøkene til Koontz. Man må være litt tålmodig. På den måten skaper han mer atmosfære, synes jeg. Man blir godt kjent med karakterene og omgivelsene deres.

Å leve i uvisshet må være grusomt
The Other Emily er om skyldfølelse, tapt kjærlighet og ønsketenkning. Forfatter David Thorne mistet sin elskede for mange år siden. Hun ble aldri funnet, men han regner med at hun var et av ofrene til Ronny Lee Jessup. En seriemorder som skal ha vært aktiv den tiden da hun forsvant. Han besøker Jessup i fengselet, i håp om å få svar, om Jessup husker Emily, men til Davids store fortvilelse, leker Jessup med ham. Han gir bare fårete svar og virker ikke å ta noe alvorlig. På en av sine faste spisesteder, blir David overrasket over å se en kvinne som er omtrent prikk lik Emily. Ikke bare måten hun ser ut på, men også bevegelser og måten hun er på. I en samtale finner han ut at hun heter Maddison. David har en detektivkamerat og setter ham på saken om å finne mer ut om bakgrunnene hennes. Er hun Maddison, eller kan det være Emily? Vil David noen gang komme videre, eller kommer han alltid til å være besatt på å treffe Emily igjen?

Som sagt er ikke dette en troverdig bok, men Koontz har en egen evne til å få urealistske ting til å virke troverdig. Han spiller på følelser og gjør karakterene svært menneskelige. Som nevnt har denne boka en viss treghet i seg. I hvert fall de 60 første sidene, men det er vel verdt å komme seg gjennom det. Boka går ikke fortere, men historien blir mer interessant og engasjerende. Det blir mer mystikk.

En stillferdig bok av Koontz
Dette er på en måte ingen spenningsbok som Koontz vanligvis er kjent for. Bøkene hans er ofte lavmælte, men The Other Emily er mer lavmælt enn de andre bøkene hans. En god psykologisk thriller med et snev av mystikk for tålmodige lesere. Kanskje med noe overnaturlige greier. Hvem vet? Har ikke tenkt å avsløre det. 

Jeg leste denne sammen med Augusta.

Med dette vil jeg gjerne vise noen bilder av boka. Vet man ikke skal være snobbete og velge en bok på grunn av at det har et fint design, men jeg liker både fine og spennende covere. Sikkert på grunn av at jeg er utdannet grafisk designer. Jeg liker forskjellig type design og har sansen for detaljer, ikke bare når det gjelder bokdesign. 

Forsiden av coveret under det løse omslaget:

Fikk ikke frem gullskinnet helt på grunn av lyset. Det er mye finere i virkeligheten.

Bakpå:

På innsiden:
 
 
(Bakpå):


IF SHE NEVER DIED.

   WHERE GAS SHE BEEN?

     IF SHE LIVES AGAIN,

                         WHAT IS SHE?


#Q New York Times bestselling master of

suspense Dean Koontz takes readers on

a twisting journey of lost love, impossible

second chaces, and terrifying promoses.


A decade ago, Emily Carlino vanished after her

car broke down on a California highway. She

was presumed to be one of serial killer Ronny 

Lee Jessup's victims whose remains were

never found.


Writer David Thorne still hasn't recovered from

losing the love of his life, or from the guilt of not

being there to save her. Since then, he's sought

closure any way he can. He even visits regularly

with Jessup in prison, desperate for answers

about Emily's final hours so he may finally lay

her body to rest. Then David meets Maddison

Sutton, beguiling, playful, and keenly aware

of all David has lost. But what really takes his

breath away is thata everything about Maddison,

down to her kisses, is just like Emily. As the

fantastic becomes credible, David's obsession

growws, Maddison's mysterious past deepens-

and terror escalates.


Is she Emily? Orr an irrestible dead ringer?

Either way, the ultimate question is the same:

What game is she playing? Whatever the risk

in finding out, David's willing to take it for this

precious second chance. It's been ten years

since he's felt this inspired, this hopeful, this

much in love ... and he's afraid.


Originaltittel: The Other Emily
Norsk tittel: Ingen norsk utgivelse
Forfatter: Dean Koontz
Sjanger: Psykologisk thriller, mysterie
Målgruppe:Voksen
Antall sider: 352
Forlag: Thomas & Mercer
Norsk forlag: Ikke utgitt på norsk i skrivende stund
Utgitt: 2021
Min utgave: 2021 (Innbundet)
Lest:10.04. - 12.05. 2021
Kilde: Fra min egen boksamling
Plot: 4 Interessant og fengslende til tross for at noen samtaler og hendelser er noe cheesy.
Omslag: 5 Vakkert og spenstig. En fin bok til samlingen.
Baksidetekst: 4 En av grunnene til at jeg ville lese boka. Mystisk og oppsiktsvekkende, men samtidig altfor lang. Spesielt amerikanske baksidetekster er veldig lange og forklarende.
Skrivemåte: 4 Noen langtekkelige partier her og der, men det er det i de fleste bøker, men syntes de fleste dialogene og hendelsene var spennende å lese om. Liker den saktegående mystikken Koontz bygger opp.
Favorittkarakter: David. Det er ham man blir mest kjent med og han har sine særheter.
Persongalleri: 4 De fleste hadde en slags mystikk i seg, til og med detektivkameraten til David. Man blir nysgjerrig på de fleste.
Slutten: 3 Kanskje den som skuffet mest og kan ikke si så mye om hvorfor fordi det er for avslørende.
Høydepunkt: Tar litt tid å komme seg inn i handlingen for det tar tid til å bli kjent med David og området han befinner seg i, men handlingen tar seg opp etter hvert.
Lavpunkt: Boka er noe kort. Hadde ikke hatt noe i mot om den var litt lengre, og noen dialoger er litt cheesy. Men det tåler man. Ville også gjerne bli bedre kjent med Jessup og hans bakgrunn.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021
Boktrailer: 6 kommentarer:

 1. Dean Koontz var en av favorittene mine for mange år siden, og jeg hadde en hel del tøffe bøker av han. Men de ble avhendet da jeg skulle flytte, og måtte tvangstømme bokhyllen mine. Nå fikk jeg lyst til å lese noe av ham igjen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig å se deg her. =) Synd det som skjedde med boksamlingen din. Gikk lei av Koontz for mange år siden for jeg leste så mye av ham, men begynte å lese noe av ham igjen for rundt ti år siden igjen, og jeg angrer ikke. Så det er verdt å samle på bøkene hans igjen og jeg er spent på å se hva og om du leser mer av ham igjen. =)

   Slett
 2. Enig i at boken er vakker. Fine detaljer. Gjennomført. Men det er ikke det ytre som er viktig når jeg leser en bok :) For meg var boka kjedelig. Seig. Uinteressant.
  Jeg har ikke din tålmodighet :) Når jeg leser side etter side mens jeg venter på at noe skal skje - og så ... som når luften går ut av en ballong. Et tomt skal.
  Glad du liker boka. Særlig siden det var jeg som valgte den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Går jo selvfølgelig ikke etter det ytre jeg heller, men at bøker er gjennomførte er bare et pluss. Liker ikke alt av Koontz jeg heller men det meste. Og jeg setter større pris på en god historie og gode beskrivelser/omgivelser enn at det skal skje noe hele tiden. Jeg liker mystikk som er litt stillferdig. Syns det bidrar på å øke spenningen. Men så har vi jo ikke lik lesesmak heller.
   Hadde kommet til å lese den uansett. For vil lese så mye som mulig av King og Koontz. De har forskjellig stil og er interessante på hver sin måte. =)

   Slett
 3. Jeg vil også lese så mye som mulig av både King og Koontz. For meg er problemet med denne boken slutten. Men for å ikke spoile kan jeg rante til deg i en e-post :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg likte ikke slutten jeg heller. Det er sjeldent jeg gjør det i bøker generelt. For avslutninger er ofte vanskelige. Men syntes ikke at det ødela resten av boka. =) Jeg liker ranting, jeg. =)

   Slett