10. mai 2020

Jenta i isen av Robert Bryndza - spenstig britisk krim


    Hun skyndte seg å aktivere sentrallåsen, og kjørte bort med hvinende dekk. En bølge av adrenalin strømmet gjennom kroppen. Det var noe som skurret når det gjaldt Ivys reaksjon på The Glue Pot. Hun hadde vært vettskremt. Hvorfor?
    Erika brydde seg ikke om hvor sent det var, eller hvor mye søvnmangel hun hadde. Hun ville ta en kikk på denne puben.

Første bok om førstebetjent Erika Foster.

Selv om jeg foretrekker å lese om mannlige etterforskere av en eller annen grunn, fikk jeg sansen for Erika Foster, og dette er den første boka om henne. Jeg tror det er seks bøker om henne i skrivende stund.

En brutal og mystisk mord
Etter en trøblete stund, blir Erika Foster tilkalt av Londonpolitiet fordi de trenger litt hjelp. En jente er blitt funnet under isen i et naust. Hun ble tilfeldig funnet, og det som er rart med saken er at hun kommer fra en pengesterk og velstående familie. Men det viser seg at de eller andre ikke egentlig vet så mye som henne. Hadde hun et dobbeltliv og vanket i feil miljø? Eller var hun bare på feil sted?

Når Erika ankommer London blir hun møtt med både vennlighet og hat. Det blir fort hardt mot hardt, men hun har vært ute en vinternatt før. Hun sliter nemlig fremdeles med tapet over sin mann, Mark Foster, som døde under et oppdrag, som hun fikk mye negativ omtale for. Vil denne saken gjøre henne sterkere? Det er en ting til. Noen har et godt øye til henne og følger med på hva hun gjør. Hvem er det og hvofor? Er det noen som vil henne vondt?

Dette er en bok med mange forskjellige personligheter, mørke hemmeligheter og farer. Det handler om å bekjempe sine egne indre demoner samtidig som man forsøker å beskytte og redde andre. Boka er også om vennskap som settes på prøve. Erika og politistasjonsjefen Marsh er gode venner fra studietiden, og hun førte ham og kona hans sammen. Men mange utfordringer skjer underveis med denne saken, fordi de har svært delte meninger om denne mordsaken og Foster er ganske sta. Det er interessant å se om man kan jobbe sammen,og samtidig være gode venner, uten å blande inn unødvending romanse som er så typisk i både bøker og filmer.

Selv om man skjønner raskere enn Foster hva som skjer, synes jeg ikke det dreper hverken spenningen eller flyten. Bryndza skriver godt og boka oppleves ikke som kjedelig, selv om den er noe stor. Den dryger ikke unødvendig lenge, noe som det har tendens til å gjøre i store bøker. Selv foretrekker jeg store bøker fordi da blir man bedre kjent med karakterene og miljøbeskrivelsene oppleves som mer detaljerte.

Rettferdighetens stemme
En annen ting jeg likte godt med Jenta i isen, er at Foster har en ganske sterk rettferdighetssans selv om ikke mange hører på henne. Hun forsvarer døde jenter som ikke lenger kan forsvare seg eller som aldri får en sjanse til å si hva som har skjedd. Hun vil at noen skal straffes uansett hvem som står bak, og for å gjøre det, er hun nødt til å ta noen upopulære valg for å få andre til å innse alvoret i saken. Har sansen for karakterer som går egne veier, som ikke er redd for hva andre synes om det, bare ting blir gjort.

Det som trekker noe ned og som er bokas store svakhet, er slutten som blir mer komisk enn spennende. Ikke bare fordi man skjønner hvem som står bak alt sammen, men måten ting blir utført på. Det blir litt vel Hollywoodaktig over det, og kunne tenkt meg en mer nøktern og saklig avslutning. Det ville ha gjort boka mer respektabel.

Stødig krim av Bryndza uansett, dette, som har gjort meg mer nysgjerrig på Foster og ga meg mersmak av Bryndzas skriblerier. Kommer jeg over bok to i serien en dag, havner den nok i handlekurven.

 (Bakpå):

Øynene hennes er åpne. Leppene adskilt,
som om hun skal til å si noe. Kroppen er
frosset fast i isen. Og hun er ikke
den eneste ...

Da en ung gutt oppdager liket av en kvinne under et
tykt lag med is i en park i London, blir etterforsker
Erika Foster tilkalt. Offeret er en vakker, ung
sosietetskvinne som tilsynelatende har levd et 
perfekt liv. Men da Erika begynner å grave dypere,
finner hun en sammenheng mellom dette liket og 
drapene på tre prostituerte som er dumpet i ulike vann
i London.

Hvilke hemmeligheter er det jenta i isen bærer på?

Idet Erika sakte, men sikkert nærmer seg sannheten,
er også morderen farlig nær henne.

EN GRIPENDE SERIEMORDER-THRILLER OM DEN
FRYKTLØSE ETTERFORSKEREN ERIKA FOSTER.

"En gang imellom kommer du over en
bok som setter deg helt ut ... HER er den!"
Crime Book Junkie

"Gripende, mørk, hardtslående, grøssende. Jeg ble 
fullstendig hekta! Elsket den!"
A PAGE OF FICTIONAL LOVE

Originaltittel: The Girl in the Ice
Norsk tittel: Jenta i isen
Forfatter: Robert Bryndza
Sjanger: krim
Målgruppe: voksen
Antall sider:
445
Forlag: Lorella Belli Literary Agency
Norsk forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2016
Min utgave: 2020 (Pocket) 
Lest: 17.04. - 28.04. 2020
Kilde: fra min egen boksamling
Plot: 4 Ganske standardaktig plot kan man si. Her er det karakterene som gjør handlingen spennende enn plottet i seg selv.
Tittel: 3 Ikke akkurat det som vekket oppmerksomheten eller ga meg leselyst.
Omslag: 4 Mystisk og bedre enn person med ryggen til omslag som det er mye av i det siste.
Baksidetekst: 4 Interessant og man får lyst til å se nærmere på innholdet.
Skrivemåte: 4 Mye innlevelse, gode karakterbeskrivelse og dyster setting.
Favorittkarakter: Woolf som jobber ved skranken i politistasjonen. Han er litt morsom og mystisk.
Persongalleri: 4 Mange varierende personligheter.
Slutten: 2 Noe svakt og overdrivende. Det blir noe komisk over overdrivelsen som skjer.
Høydepunkt: Lettlest til tross for at det er en stor bok. Flytende språk, og karakterer som man liker og som man nesten hater.
Lavpunkt: En god del forutsigbare partier, svak slutt, og boka kunne ha vært forkortet litt for noen scener føles så smått gjentagende.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar