8. mars 2020

#frimegfradeg av C. Glaser - om å finne seg selv i en usikker alder

Reklame: Eksemplar mottatt fra Fontini, mot en ærlig anmeldelse
 

- Hvordan er livet på Bislett? spør Ole med myk stemme.
    Det har gått to dager uten at vi har pratet eller sett hverandre. Tre hyggelige tekstmeldinger holder ikke. Stillhten er et vakuum, følelsene stresser. Hva sal jeg gjøre uten ham? Hva skal jeg gjøre med ham?

Litt ironisk at dette er den andre boka jeg leser i år med hastag i tittelen. Et symbol jeg aldri har likt. Skjønner nødvendigheten av det, men synes det er et masete symbol.

Vanskelige valg må tas
Allerede i tenårene får man stort ansvar når det gjelder skolevalg og andre fremtidsvalg. I tidlig tjueårene roer det seg som regel ikke ned med diverse valg, for da kommer det som regel flere valgmuligheter. Skal man studere, jobbe, eller kanskje ta et friår for å reise og gjøre andre ting? Eventuelt skal man finne et sted å bo, for seg selv, med venner eller andre som studerer?

I tidlig tjueårene er det mye å finne ut av når det gjelder fremtidsvalg, og man befinner seg i en usikker tid med tanke på at valgene man tar, skal man leve med i mange år fremover, spesielt når det kommer til ting som studievalg og jobbvalg. Det er slike valg hovedpersonen, Siri, sliter blant annet med. Hun er i tidlig tjueårene. Hun vil aller helst reise, men foreldrene hennes mener hun bør studere. Mot sin vilje, begynner hun å studere og hun velger litteraturvitenskap. Hun bor sammen med to fyrer som ikke står henne spesielt nære, men de går overens. Hun møter Ole som studerer det samme som henne, og med tiden blir de et par, men Siri føler en konstant usikkerhet om han er den rette for henne eller ikke, for hun drømmer om den store kjærligheten. Den spesielle.

Spennende perspektiv
Samtidig er Siri en ivrig bruker av Instagram. Boka ble skrevet i 2016 da Instagram var svært populært. Det er populært nå også, men det var mulig mer "in" da. I boka følger det med bilder som Siri legger ut på "Instragram", som er tatt av C. Glaser og Simon Stranger, som skaper en slags realistisk preg over innholdet i boka. Det gjør Siri mer levende.

Selv om man kanskje ikke kjenner seg igjen i Siri som person, så er det mye gjennom henne å kjenne seg igjen i. Noen av perspektivene hennes. Redsel for å ta feil valg og kanskje mistrives med det. Slike ting. Det er lett å tro at man blir klokere med alderen, eller at ting vil ordne seg av seg selv. Men er det alltid slik? Man møter på utfordringer, store og små, hele tiden. Og undre på om man finner noen å leve sammen med eller ikke.

Mange spørsmål stilles underveis i romanen, og selv om man ikke er i målgruppa, var det likevel mye å kjenne seg igjen i. Tvilen på seg selv og sine egne valg av og til. Om man kan stole på noen eller ikke. Å tvile på seg selv og andre fra tid til annen er bare normalt og menneskelig. Morsomme og alvorlige tankespinn fra Siri, og tøft språk gjorde denne romanen sprek, tørrvittig og en smule depressiv.

(Bakpå):

#frimegfradeg
- en roman for unge voksne

Siri vil egentlig ikke studere, men virrer likevel rundt
på lesesalen. Hun er for smart for sitt eget beste, og
vet bare sjelden hva hun vil. Da hun flytter sammen
med en medstudent, en hyggelig fyr fra litteratur-
vitenskap, må da alt være bra. Eller?

Originaltittel: #frimegfradeg
Forfatter(e): C. Glaser
Sjanger: roman
Målgruppe: unge voksne
Antall sider: 261
Forlag: Fontini
Utgitt: 2016
Min utgave: 2016 (Innbundet)
Lest:12.02 . 18.02. 2020 
Kilde: anmeldereksemplar
Plot: 4 Mye å kjenne seg igjen i, speseilt om det å ta rett valg og samtidig føle seg vel med valget.
Tittel: 4 Passer godt fra innholdet, og noen ganger knytter man seg selv for mye til andre.
Omslag: 2 Ikke grunnen til at jeg ville lese boka. Rotete og unspirerende.
Baksidetekst: 4 Vekker interesse, selv om man ikke er helt i målgruppen.
Skrivemåte: 5 Knallsterk, levende og tøft. 
Persongalleri: 4 Mange levende og rare karakterer man ville bli bedre kjent med. På godt og vondt.
Favorittkarakter: Siri. Hun er morsom, alvorlig og noen ganger litt håpløs, og det er lov.
Slutten: 3 Ikke den sterkeste delen av boka, dessverre, og ble noe skuffet uten at jeg skal røpe hvorfor.
Høydepunkt: Språket som er både tøft, kreativt og man blir lett revet med.
Lavpunkt: Litt tregt i starten og noe usikker på Siri om man liker henne eller ikke. Noe vinglete start.
Terningkast: 4

Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2020

2 kommentarer:

  1. Du leser bredt, Ina :) Tror det er sunt, men jeg ville nok følt meg for gammel til å lese denne. Kjenner meg langt utenfor målgruppa.
    Liker heller ikke #symbolet. Kjæresten min sier rynkene mine i øyekroken ser ut som # ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Horror er og blir min sjanger, men man må utvide horisonten også.

      Hadde akkurat de samme tankene som deg. Jeg er heller ikke i målgruppa og var skeptisk i begynnelsen, men det gjorde ikke noe på grunn av språket. Selv om Siri og jeg er svært ulike, var det noe med språket som traff meg.

      Slett