18. januar 2022

Oppturer og nedturer i bøkenes verden 2021

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
The Only Good Indians av Stephen Graham Jones, The Homecoming av Andrew Pyper, The Ghost Hunters av Neil Spring, Red av Jack Ketchum, Prom House av Chealsea Mueller og The Unwelcome, er fra egen boksamling
   

 

 
 
Denne lista er nok den jeg kvier meg mest til å lage, for noen ganger er det vanskelig å skille ut sine nye favoritter, og samtidig vil man ikke tråkke noen på tærne. Lesing er jo personlig, og det er lov å like det man liker og omvendt.

Året 2021 bød ikke på noe spesielt på lesefronten, selv om jeg leste mye variert. Alle bøkene jeg leste er heller ikke fra det samme året, for liker å veksle mellom gammelt og nytt. Er ikke så nøye. Det var lettere å skille ut de bøkene jeg likte best, og verre med de jeg likte minst. Det er vel på grunn av at jeg er kresen. Når jeg fyller førti neste år, er det ikke sikkert jeg finner bøker jeg liker i det hele tatt. Hvem vet?

I fjor ble 106 bøker lest, noe som var på tide, for har ikke lest hundre bøker de siste to årene. 121 bøker er rekorden. Egentlig leste jeg De dødes tjern, men siden jeg leser den hver påske, har jeg sluttet å ta den med i 100 bøker i løpet av et år utfordringen. Vet at antall bøker ikke er så viktig, men siden jeg ikke har så mange mål, foretrekker jeg å klare minst hundre bøker eller mer i løpet av året. Det er ikke for å konkurrere med andre, men det er morsomt å følge med på egen statistikk, og se hva man greier fra år til år.

Som vanlig på denne lista velger jeg fem beste og fem minste likte bøker. Kunne ha tatt med flere, men da blir innlegget unødvendig langt, og liker å utfordre meg selv og stramme opp lister med få antall utvalgte. Det gjør det hele vanskeligere og mer spennende.

Den eldste boka jeg leste var fra 1974, og det var Let's Go Play at the Adams' av Mendal W. Johnson

20 horror bøker ble lest i 2021.

Tre forfattere jeg leste mest av i fjor var Stephen King, Karin Slaughter og Neil Spring. Bare en av dem havnet på lista ...

Lista er ikke i noen spesiell rekkefølge, da hadde jeg nok aldri blitt ferdig. 😈

Nok pjatt fra meg og over til selve innlegget:


De beste bøkene jeg leste i 2021, og som gjorde mest inntrykk:

 
The Only Good Indians - Stephen Graham Jones (2020)
 
En bok jeg leste ganske sent i fjor, og jeg er glad jeg rakk å skvise den inn når det er så mange horror bøker som fristet. Egentlig skulle jeg lese den i 2020 da den ble utgitt, men andre bøker kom i veien. Det er min første bok av Stephen Graham Jones og det blir ikke min siste. Han har en egen skrivestil. De fleste har jo det, men med noen vises det bedre enn hos andre.
 
Hovedkarakterene er Blackfeet Native Americans, akkurat som forfatteren selv. Han skriver om hvordan karakterene fremdeles føler seg utstøtt i dagens samfunn med tanke på deres bakgrunn. Han beskriver det med en dose alvor og selvironi.

Den er om en vennegjeng som er på siste jaktdag sammen for å jakte på elk, også kalt wapiti som er nord-amerikansk hjortedyr. I en flokk er det et dyr som skiller seg ut og som nekter å dø med det første. Hun gir seg ikke uten kamp. Etter hennes død oppdager Lewis at hun er drektig.

Ti år senere blir den samme personen omringet av illusjoner. Han ser ting som nødvendigvis ikke er der, hunden oppfører seg rart og groteske ting skjer. Er det bare noe som skjer i hodet hans, eller er det hevn fra dyret som ble drept for ti år senere. Eller er det god, gammeldags skyldsfølelse som sliter ham. Opplever de andre i vennegjengen det samme?

Herlig mørk horror og Stephen Graham Jones klarer å bruke elementer som ikke har vært vanlig i horror sjangeren. Så jeg vil gjerne lese mer av ham.
 
Advarer at den er litt vanskelig å lese om for oss dyrevenner, men det er ikke altfor mye om det.

Anmeldelse kan leses her.
 
 
 
The Homecoming - Andrew Pyper (2019)

Foretrekker gammeldags horror, eller vintage horrror som det heter så pent, men samtidig vil jeg holde meg oppdatert når det angår moderne horror, også. 

Dette var en ukjent bok og forfatter da jeg var på jakt etter horror bøker, noe jeg ofte er. Den er om en mor med hennes tre barn som det er stor aldersforskjell på. Deres ektemann og far er død og de har fått beskjed av hans advokat om å møtes et ukjent sted for deres del, slik at han kan lese testamentet for dem. Barna hadde ikke mye til forhold til faren deres siden han ofte var vekk på jobb, men de visste ikke helt hva han gjorde.

Stedet de møter advokten, er en hytte langt inn i skogen og det er inngjerdet. Stedet er ektemannen og faren deres sted uten at de visste om det. Hva slags sted er det, og hvorfor har han holdt det skjult? I testamentet er det visse regler hvis noen skal få noe. De må oppholde seg i hytta i tretti dager uten kontakt med omverdenen, uten Internett, uten Tv. De har bare hverandre. Hvis noen avbryter, får de ikke noe. Mat og ting får de levert ved gjerdet. Etter at advokaten forlater hytta, er det opp til familien å bestemme hva de skal gjøre. 

De bestemmer seg for å bli, men de merker straks uhyggelig ting utenfor hyttas vegger. Hva er det, og hva drev den avdøde egentlig med?

Dette høres kanskje ut som en typisk horror bok, men som Stephen Graham Jones, klarer Andrew Pyper å kaste inn nye og friske elementer. Så nei, horrorsjangeren er ikke så døende som mange tror ...

Anmeldelse kan leses her.

 

Legg verden bak deg - Rumaan Alam (2020)

Den eneste oversatte boka som stakk seg litt ut. Den er om en familie på fire som drar til Long Island fordi de har leid et sommerhus. De drar dit for å komme seg vekk fra New York en ukestid for å slappe av. Feriehuset ligger avsides til og ferien varer ikke lenge, da de får besøk av et eldre par som eier huset. De har vært i New York, men ønsket ikke å kjøre hjem siden det er et alvorlig strømbrudd i New York. Dermed blir de der sammen med dem. Hva skyldes strømbruddet og hva er den rare lyden de hører utenfor av og til? Er ferien spolert for alltid?

Veldig kryptisk thriller med mange undertoner. Det er nesten som å befinne seg i feriehuset sammen med dem. Klaustrofibisk og undrende.

Anmeldelse kan leses her.

 

 
The Ghost Hunters - Neil Spring (2013)
 
Stephen King er og blir min forfatterhelt, men det er morsomt å oppdage andre favoritter også. Sidefavoritter som jeg kaller det. I fjor var det første gang jeg leste noe av Neil Spring og til slutt endte jeg opp med å lese to bøker av ham samme året. Den andre boka jeg leste av ham, var: The Burning House.

Neil Spring skriver ofte om hus og hendelser fra virkeligheten. Boka er basert på Harry Price og Borley Rectory. Sir Arthur Conan Doyle har også en liten rolle i boka. Harry Price (1881 - 1948), var psykisk forsker/spøkelsesjeger. Noe som var uvanlig i hans tid. Han gjør ikke jobben sin for å bevise at noe overnaturlig eksisterer, men heller det motsatte. Hans ferske assistent oppdager et brev fra nye eiere av Borley Rectory, som håper på et besøk av dem. Klarer hun å overtale ham med seg dit?

Nok en horror som ikke er skummel, men den har noen creepy scener og Spring skriver veldig stemningsfullt. Bøkene hans er kanskje store, men veldig engasjerende og lettelste.

Anmeldelse kan leses her.


Red - Jack Ketchum (1995)

En bok man ikke glemmer så lett og er skrevet av Jack Ketchum som egentlig heter Dallas William Mayr. Han døde av kreft i 2018. Husker ikke hvilken kreftsykdom. Han skrev horror som grenset over litt i slasherland.

Den er om Avery som har med hunden sin Red på fisketur. De får besøk av tre tenåringsgutter, og "sjefen" i tenåringsgruppen har med våpen. Mannen prøver å snakke gutten til rette, men det ender med at gutten skyter og dreper Red, bare fordi han kan. Hunden har ikke gjort ham noe. Det viser seg at gutten er en rikmannssønn som sikkert er vant til å komme seg unna alt, og som ikke har et snev av empati. Avery har opplevd en familietragedie før og har fått nok. Han søker etter guttens navn i håp om å få et navn og muligens hevn. I boka som i virkeligheten, er det lite vits i å anmelde dyresaker siden det blir henlagt få dager senere. Sånn sett er boka Red skremende aktuell.

Er man dyrevenn, vet man hva hovedkarakteren går gjennom, og det er en småvanskelig bok å lese. Scenen der Red dør er noe brutal, men det er heldigvis ikke en stor del av boka, for det er jo tungt å lese om når man er dyrevenn.

Denne boka egner seg godt hvis man vil ha noe deprimerende og dystert. Det er også godt å lese om noen som kjemper for kjæledyret sitt og som har noe menneskelig i seg. Boka er filmatisert.

Anmeldelse kan leses her.

Bøkene som skuffet mest i 2021:

 

Hesteguttene - Johan Ehn (2021)

En ungdomsbok med viktig tema. Handlingen vandrer mellom 1926 og 2014. I 1926 møter man to unge gutter som bor på barnehjem i datidens Tjekkoslovakia. Sammen øver de turn sammen med en hest. Folk er imponerte over dem siden de har en egen evne å kommunisere på uten ord. Når de ikke driver med turn, passer de på hverandre. Da den ene av dem får vite at et par kommer for å besøke ham, frykter han det verste. Han frytker for å bli adoptert for hvordan skal guttene klare å leve uten hverandre?

I 2014 er man i Stockholm og blir kjent med unge Anton som akkurat har fått seg jobb i hjemmtjenesten etter videregående. Han er også i et ferskt forhold med en mann og håper at bestevenninnen hans vil like ham. På jobb blir han kjent med en gammel mann som ikke kommuniserer med ord, men med stokken. Hjemme hos mannen finner han noen svært interesssante fotografier, og han blir nysgjerrig på hans bakgrunn, men hvor skal han begynne?

En bok jeg gjerne ville like fordi den inneholder viktige temaer, men jeg gikk ikke helt overens med fortellerstemmen som var svært tørr og handlingen ble altfor åpenbar.

Anmeldelse kan leses her.

Prom House - Chelsea Mueller (2021)
 
Den dårligste ungdomsboka jeg har lest på lenge. Ungdommer fortjener bedre bøker enn denne for dette ble for dårlig, både når det gjelder språk og handling. Syntes at ungdomsbøker fra 80 og 90 - tallet var mer kreative.

Den er om en stor skolehendelse prom, altså skoleball. En vennegjeng på ti personer leier et luksushus i Jersey Shore for en hel helg. Dette er en sjanse for dem å tilbringe tid sammen før deres veier skilles når de skal begynne på college. Luksushuset er ved stranda og de gleder seg til en helg uten foreldre og mas. Bare være sammen og slappe av. Men denne gjengen får mer spenning enn ventet. Kjæresten til noen blir funnet myrdet, men da politiet kommer for å undersøke åstedet, er liket forsvunnet. Samtidig er det en storm på vei. Er det trygt for ungdommene å være der?

Hørtes ut som morsomt og lett plot, men språket var elendig og både romansehandlingen og grøsserelementene, er noe man har lest hundre ganger før. Så skjønner ikke hvordan denne boka ble utgitt.

Anmeldelsen kan leses her.

Syndebukken - Sofie Sarenbrant (2021)

Kanskje ikke det beste fra Sverige. Noe som er noe skuffende, for likte svensk krim ofte før. De skrev i sin tid svært realistisk krim, men denne ble vel slow.
 
En tenåringsgutt blir funnet død i sitt eget hjem, og mistanken rettes mot hushjelpen siden hun fant ham. Det hjelper heller ikke at et nettforum kommer med forskjellige påstander mens politiet jobber. Samtidig føler Emma Sköld seg truet. Hun opplever mye kaos både hjemme og på jobb.
 
Dette er den sjette boka i serien som er oversatt og kan fint leses frittstående.
 
Syntes handlingen var noe tam og ble fylt av for mye drama i stedet for spenning.
 
Anmeldelse kan leses her.


The Unwelcome - Jacob Steven Mohr (2021)
 
For mye fantasy enn horror for min del. En ungdomsbok om en gjeng få tenåringer som ikke kjenner hverandre så godt, som drar til en hytte som ligger noe øde til. Sammen skal de være der i tre netter. Siden kjøreturen er noe lang, stopper de ved en bensinstasjon, hvor Kait, blir angrepet av hennes ekskjæreste Lutz, som på et eller annet vis har klart å spore henne. Hun klarer å riste ham vekk, og sammen kjører gjengen videre til hytta, i håp om å få en fredelig weekendtur.

Men på hytta tar det ikke lang tid før merkelige ting skjer. På hytta gjør de ting som de ikke husker å ha gjort og får blackouts. Kait har en mistanke om at det er ekskjæresten Lutz som styrer det hele, men hvordan er det mulig siden han ikke en gang er der i blant dem?

Vet at konseptet høres veldig ulogisk ut, men handlingen inneholder bodysnatcher og da er jo alt mulig. Men for meg ble dette mer komisk i stedet for engasjerende. Ble heller ikke så godt kjent med karakterene, så brydde meg ikke så mye om det jeg leste.

Anmeldelse kan leses her.

Jente, anonym - Greer Hendricks & Sarah Pekkanen (2020)

Livet er hardt i New York. Det merker Jessica Farris som jobber som sminkør og hun tjener ikke stort. Hun vil heller ikke be foreldrene hennes om hjelp slik som venninnene hennes gjør. Hun vil helst klare seg selv. Gjennom en av kundene får hun vite om dr. Shields. Jessica begir seg ut for å være en annen for å være med på denne undersøkelsen for å tjene noen ekstra kroner. Undersøkelsen foregår på NYU og hun må svare på spørsmå gjennom pc-skjerm. Spørsmålene blir mer og mer personlige og er om etikk og moral. Jessica får beskjed om å komme tilbake flere ganger. Etter hvert får hun møte denne mystiske dr. Shields og hun får andre oppdrag. Men da skal hun ikke svare på spørsmål på Pc, men utføre oppdrag for henne personlig. Hvor langt er hun villig til å gå? Samtidig gjør Jessica sine egne undersøkelser om dr. Shields. Hvem er ute etter hvem, og er dr. Shields den hun utgir seg for å være?

Plottet virket lekent og spennende, men det ble altfor langdrygt. Boka kunne godt ha vært kortet ned med to hundre sider uten at man har merket noen forskjell. Det ble for forutsigbart og for lite kjøtt på beina.

Anmeldelse kan leses her.

Det var oppsummeringen for 2021. Ikke helt det store, men litt bedre enn 2019.  Da ble det ingen liste i det hele tatt, for hadde ikke mange favoritter eller noen som skilte seg ut så mye, hverken positivt eller negativt. Så sånn sett var 2021 et bedre leseår. Men savner noe som tar meg med storm eller noe å bli sjokkert av. Forlanger ikke noe mer, altså.😈


4 kommentarer:

  1. Interessant innlegg! Liker å lese om hva du tenke rom hver bok i en ny setting. Jeg har lest en og en halv av disse bøkene - og de er begge på topplisten. Joohoo! Alams bok var deilig sær og skremmende. The Only Good Indians likte jeg også, men har klart å rote bort boka. Argh!
    Håper du har gode dager, Ina <3
    (det har vært stille i min del av bloggverden, men kommer et innlegg i morgen -tror jeg)

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjekt å skrive noe annet enn bare anmeldelser av og til, få en forandring.
      Blogg når du er klar for det. Det er ikke noe gøy når det føles som tvang. =) God helg!

      Slett
    2. Ingenting er moro når man ikke har lyst ... :)

      leste nettop at Alams bok skal filmatiseres. Med blant annet Julia Roberts og Ethan Hawke. Kjenner jeg er bittelitt skeptisk, men det kan jo bli bra

      Slett
    3. Vet det, for det sto i boka, men siden det skal være en Netflix produksjon, tror jeg, styrer jeg unna, fordi det de har laget selv, ser ofte hjemmesnekra ut. Denzel Washington skulle egentlig være med, men droppet ut av en eller annen grunn.

      Slett