19. september 2018

The Dare av Hannah Jayne - kan de døde terrorisere de levende?


    When Brynna and Evan were alone in the car, he turned to her, arms crossed in front of his chest, his lips in a thin line. "What's up?"
    Brynna sank back, her shoulder blades aching against the coils inside the car seat. "What are you talking about?"
    Evan cocked a single brow and then rolled his eyes, clearly exasperated. "Come on, Bryn. It's the beach," he gestured absently. "Everyone loves the beach. And those who hate the beach love it at night. What's your trauma?"

Etter å ha mistet sin aller beste venninne i en dramatisk og mystisk drukningsulykke, er ingenting som før.

Man kan ikke bare flykte fra fortiden...
Når en slik hendelse skjer, kan snakking lett oppstå og det gjør til at Brynna (også kalt Bryn), og foreldrene hennes flytter til et annet sted for å begynne et nytt liv. En måte å komme seg "videre" på, men Bryn sliter. Hun har slitt med alkoholisme for å døyve smerten over tapet på bestevenninnen sin. Hun føler det hele er hennes skyld at hun druknet, og forsvant under en utfordring. Hun prøver å få sitt "nye" liv til å fungere og synes det er deilig at ingen på den nye skolen kjenner til hennes historie. Likevel er skyldfølelsen like stor. Det hjelper heller ikke når hun plutselig en dag ser en tweet fra bestevenninnens Twitterkonto. Etter det skjer det rare ting, og ofte tror hun at hun får et glimt av bestevenninnen hennes overalt, men er ikke hun død? Sakte, men sikkert kjenner Brynna at det rabler for henne. Er det noen som kødder med henne og vil henne noe vondt, eller prøver omgivelsene bare å fortelle henne noe?

Siden det nærmer seg Halloweensesong trenger man litt ekstra med lesestoff fra thriller og horrorsjangeren, og da bryr jeg meg ikke om det er litteratur for voksne eller ungdom. Jeg er svak for mørk litteratur, men dette ble en dårlig start, for denne boka er syltynn på mange måter, og da snakker jeg ikke om sideantall. Det jeg mener er at denne historien er for tynn til å være med i en bokformat i det hele tatt.

Gjennomsiktig konsept
Det er ikke bare det at historien er syltynn, men mye annet også. Selve hovedpersonen, Bryn, er utrolig irriterende å lese om. Man skjønner at hun har vært gjennom en tøff periode, som hun fremdeles jobber med og bærer på tung skyldsfølelse. Likevel blir man mest irritert på henne istedet for å føle sympati, for synes hun dramatiserer stort for hver minste hendelse. Det blir noe dramadronningaktig over det. Det er også typisk i ungdomsbøker når jenter flytter til et annet sted, får de nye venner og kjæreste nesten med en gang. Ikke helt troverdig ... Har heller ikke særlig sansen for instalove (at man blir sammen før man rekker å bli kjent med hverandre). Det er i hvert fall ikke troverdig, og hva er greia med det i dagens ungdomsbøker? Jeg bare spør ...

Selve historien var ikke så like boka og filmatiseringen I Know What You Did Last Summer, men selve stemningen, og jenta som ikke blir trodd på det hun ser og hører konseptet. Bryn føler seg alene med alt som skjer rundt henne, for hvem vil vel tro henne at noen fra de døde (om hun er død), har kommet tilbake bare for å skremme henne? Hvem rundt henne vil tro på noe sånt? Lyder konseptet kjent? ...

Savner virkelig thrillere med mer intensitet istedet for drama og intriger. Det er spennende det også, men når jeg leser thrillere vil jeg ha action, litt creepy elementer og gjerne en intentistet med undertoner. Thrillere var flinkere til sånt før i tiden. Nå ligner thrillersjangeren mer og mer på drama. Jeg liker noen thrillere enda og har heller ikke gitt opp sjangeren, men det tar tid før man finner perlene.The Dare var dessverre langt i fra en perle.

Bakpå:

SHE MADE THE DARE.
NOW SHE CAN'T FACE THE TRUTH.

Brynna and Erica were friends, best friends. They did everything together, until the night they jumped off the pier at Harding Beach ... and only Brynna made it back.

A year and a half later, Brynna is still picking up the pieces. She's in a new school with new friends, but she can't shake the demons of her past.

Then a Twitter post from "EricaNShaw" pops up in Brynna's feed and a chilling voice mail is left on her phone. Someone isn't ready to let go of what happened. Brynna barely survived losing Erica. She doubts she'll survive Erica's return.

Originaltittel: The Dare
Norsk tittel: Kunne ikke finne norsk utgave
Forfatter(e): Hannah Jayne
Sjanger: thriller
Målgruppe:
ungdom
Antall sider:
280
Forlag: Sourcebooks Fire
Norsk forlag: Ikke utgitt på norsk foreløpig så vidt jeg vet
Utgitt: 2014
Min utgave: 2014 (Pocket) 
Lest: 30.08. - 07.09. 2018
Kilde:
fra egen boksamling
Plot
: 1 Veldig like I Know What You Did Last Summer, spesielt atmosfæren.
Omslag: 2 Småinteressant.
Baksidetekst: 3 Det som ga meg lyst til å lese boka.
Skrivemåte: 1 Veldig mange gjentagelser og lite utvikling. Flate karakterer.
Favorittkarakter: Ingen, dessverre. Like pappaktige alle sammen, til og med hovedpersonen.
Slutten: 1 Forutisgbart og traurig.
Høydepunkt: Veldig lettlest til tross for kjedelig handling.
Lavpunkt: Veldig tynt og grådig på spenningsmomentene.
Terningkast:1
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2018


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar