29. desember 2012

The perks of being a wallflower av Stephen Chbosky - langtekkelig oppvekstroman

Incidentally, the book Bill gave me was Peter Pan by J.M. Barrie. I know what you're thinking. The cartoon Peter Pan with the lost boys. The actual book is so much better than that. It's just about this boy who refuses to grow up, and when Wendy grows up, he feels ver betrayed. At least that's what I got out of it. I think Bill gave me the book to teach me a lesson of some kind.
Det er ikke bare, bare å være tenåring ...

Møt Charlie. Han er en fersk High School elev, som kan virke noe forvirrende og svært usikker til tross for at han er meget intelligent. Men det å være intelligent er ikke alltid nok. Sosialt sett strever han med å passe inn. Han er en fyr som ser på at andre lever livene sine, men selv vet han ikke hva han vil eller hvor han skal begynne. Det eneste han vet er at han er lei av å være på sidelinjnen, være et slags veggpryd. Han vil leve livet sitt han også, men han vet bare ikke hvordan. Det er ikke like greit å være sjenert og må anstrenge seg litt ekstra for å bli akseptert blant andre. Han får noen få venner og tar en dag av gangen. Men for det meste virker det som om han blir kastet inn i den ene kompliserte situasjonen etter den andre. Typisk High School.

Men han har da sine lyse sider, nemlig interessen for bøker. Han får bøker av en lærer som han ser opp til og blir knyttet til bøker som betyr mye for ham. De er hans virkelighetsflukt. Han er smart og denne læreren vil at Charlie skal vite det gjennom å skrive bedre bokrepotasjer. Mellom skolejobbingen tilbringer han tiden med de få vennene han har og skaper sosiale bånd med dem. Hjemme er det heller ikke så lett hvor han må "konkurrere" med storebroren sin som er en stor stjerne på College innen Amerikansk fotball genren. Charlie føler at han ikke har noe å konkurrere med. Ikke nok med det. Han har også sine bekymringer for søsteren som har en kjæreste som slår henne.

Som sagt det er ikke lett å være ung og Charlie er et godt eksempel på det. Hva gjør man i forskjellige situasjoner? Og hva må til for å passe inn i forskjellige miljø?

The perks of being a wallflower har nettopp blitt filmatisert og blant bokfolk på youtube har denne boka mildt sagt blitt hyllet. Jeg ble meget nysgjerrig og ville derfor lese boka selv, finne ut hvorfor denne boka er så populær og kanskje like den like godt som "alle" andre. Jeg begynte å lese den med store forventninger, noe som selvfølgelig er dumt for da kan man lett bli skuffet, og det ble jeg dessverre når det gjalt denne romanen.

Jeg liker vanlige romaner, oppvekstromaner osv Jeg leser ikke bare grøss og fantasy selv om det er det jeg leser mest av. Jeg er veldig altetende innen litteratur og liker å utvide horisonten. Nå var det lenge siden sist jeg leste en roman og følte at det var på tide.

Men det endte opp med at jeg ikke likte The perks of being a wallflower fullt så godt som jeg hadde håpet på. Starter alltid en bok med et åpent sinn, men det hjalp ikke. Jeg likte konseptet og noen av karakterene i boka, men jeg kunne bare ikke fordra Chobskys skrivestil. Tanken på at hele historien er skrevet i brevformat (jeg likte tanken på det) så syntes jeg bare at Chobskys skrivemåte var rett og slett irriterende. Det er vanskelig å forklare skrivemåten hans. Den er jo veldig enkel. Ikke noe galt med det. Men alt føltes på en måte så oppsummert, uekte og til tider masete. Følte heller ikke at jeg ble godt nok kjent med Charlie til å bry meg nok om ham. Ja, jeg kjener meg litt igjen i ham. Jeg var også utstøtt på skolen, var den som hadde det vanskelig for å tilpasse seg og bli kjent med andre. Grunnen var at jeg også var temmelig sjenert, men jeg var person som likte å være for meg selv i stedet for å være sammen med andre. Så jeg vet litt hvordan han har det i enkelte deler i boka, men likevel syns jeg at det var litt vanskelig å få tak i ham.

The perks of being a wallflower var en ok leseopplevelse, men ikke noe annet enn det for meg. Den vil helt sikkert treffe andre bedre på en eller annen måte.
(Goodreads.com)

Charlie is a freshman. And while he's not the biggest geek in the school, he is by no means popular. Shy, introspective, intelligent beyond his years yet socially awkward, he is a wallflower, caught between trying to live his life and trying to run from it.

Charlie is attempting to navigate his way through uncharted territory: the world of first dates and mix-tapes, family dramas and new friends; the world of sex, drugs, and The Rocky Horror Picture Show, when all one requires is that perfect song on that perfect drive to feel infinite.

But Charlie can't stay on the sideline forever. Standing on the fringes of life offers a unique perspective. But there comes a time to see what it looks like from the dance floor.

The Perks of Being a Wallflower is a deeply affecting coming-of-age story that will spirit you back to those wild and poignant roller-coaster days known as growing up.
Originaltittel: The perks of being a wallflower
Norsk tittel: Ingen norsk utgave
Forfatter(e)
: Stephen Chbosky
Sjanger: Oppvekstroman,kjærlighet og drama
Målgruppe: Ungdom
Antall sider: 231
Forlag: Simon & Schuster

Norsk Forlag: Ikke utgitt på norsk
Utgitt:
1999
Min utgave:
2009 (Pocket)
Lest:
25.11 - 08.12, 2012
Kilde:
Kjøpt
Plot:
4 (Interessant nok til å vekke nysgjerrigheten).
Tittel:
5 (Beskrivende og passer til innholdet utmerket godt).
Omslag:
5 (Herlig og kreativt).
Baksidetekst:
4 (Njas, er det noe for meg? Shit la oss lese og se hvordan det går).
Persongalleri :
3 (Ble ikke godt nok kjent med noen egentlig).
Skrivemåte:
3 (Kjedelig opprammsing og monotont).
Favorittkarakter:
Ingen spesielle. Syntes ikke at noen skilte seg ut noe særlig til å bli noen favoritt.
Slutten:
3 (Så som så).
Høydepunkt:
Enkelte episoder var morsomme, alvorlige og tankevekkende.
Lavpunkt:
Følte ikke at boka nådde meg helt. Vanskelig å forklare.
Terningkast:
3
Leseutfordring:
100 + Books In A Year (2012)

10 kommentarer:

 1. Dette er en roman som jeg tidligere bare har hørt gode ord om, og som nesten har virket ufeilbarlig. Godt å lese noe som er litt motvekt til det, og nå gidder jeg ikke stresse med å lese boka lenger ;-). Jeg vil i stedet lese Rituals (?) hvis jeg finner den. Hvor har du fått tak i din utgave?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde også hørt bare gode ord om den, og må si jeg ble skuffa. Følte ikke den nådde meg helt og skjønte ikke helt oppstyret med boka. Men noen bøker er jo oppskrytt. Det får man bare finne seg i:)

   The Ritual av Adam Nevill mener du? Den bestilte jeg gjennom bokklubben.no Det tok litt tid før jeg fikk den i posten, men det var verdt ventetiden:)

   Slett
  2. Ja, den mente jeg :-)

   Slett
 2. Gled deg. Jeg likte den boka svært god. En god grøsser:)

  SvarSlett
 3. Jeg har ikke lest denne, men har sett filmen. Elsker filmen:) Dette er en av de bøkene jeg må få lest i 2013:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje filmen er bedre enn boka, men som regel pleier det å være omvendt:)

   Slett
 4. Anonym13:22

  Hmm. Jeg har lest positive omtaler av denne og satt den på leselisten, men nå er jeg ikke helt sikker.
  Jeg sier som Silje at jeg nå hvertfall ikke trenger stresse med å lese den! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen stress:) Og ingen grunn til å ha dårlig samvittighet av den grunn. Hadde bare hørt og lest positive omtaler om denne boka jeg også og ble meget skuffet. Boka ga meg absolutt ingenting.

   Slett
 5. Anonym22:43

  Har det kommet ut en norsk utgave enda?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det har det og den heter "Fordelene av å være veggpryd". (Beklager for sent svar).

   Slett