3. mars 2016

Kledd naken av Agnes Lovise Matre - når andre får overtaket på din frykt ...


- Eg kjem frå Nordsjøen no og vil ha med ein kvast heim. Viktig å pleie kjærleiken, veit du. Han lo karsleg, som for å dra klisjeen litt lenger.
     - Godt. Eg trur det vert bra for henne å få deg heim no som ho er sjukemeld. Pass godt på henne. Ho treiv handlekorga og hasta bortover mot bilen. 
    Tore stod som eit spørjeteikn og stira etter Amalie. Sjukemeld?
    Tankefull gjekk han mot bilen. Vart sitjande ei stund før han vrei om tenninga og køyrde den smale, svingete vegen mot Steinhus.

Når en idyllisk småbygd blir til et mareritt ...

I sitt eget hjemsted skal man føle seg trygg. Trygg nok til å gå turer. Trygg nok til å treffe kjente, og trygg nok til å finne på ting. Men det er ikke alltid slik. På fleste steder, både i byer og bygder, skjer det ting som mobbing, ran, voldtekt, og andre forferdelige ting. Forferdelige ting kan skje med alle. Ingen er immune mot det. Noen blir også utsatt for større fare enn andre.

I Matres bok Kledd naken er høyst aktuell angående voldtekt. Hvor ofte hører vi ikke om voldtekt i nyhetene? Det er ukentlig og ofte hører vi om det flere ganger i løpet av uka. I periodevis hører vi også om serievoldtekt, noe som det var mye av i Oslo rundt 2011/2012. Da hørte man nesten om ikke noe annet.

Levende mareritt
Iselin opplever hennes største mareritt da hun blir voldatt. Å bli voldtatt er mer enn ille nok i seg selv, men enda verre er det vel å bli voldtatt av noen man kjenner. Hun blir voldtatt av en nær venn av familien. Istedet for å anmelde det til politiet, bestemmer hun seg for å holde den sjokkerende hendelsen hemmelig til enhver pris. Hun ser ikke på seg selv eller bygda på samme måte lenger. Alt er forandret. Til og med henne selv. Sakte, men sikkert trekker hun seg fra alt og alle, samtidig som hun later som ingenting. Hun bor sammen med mannen sin Tore, som ofte er borte på grunn av jobben hvor det innebærer mye reising og sammen har de to barn. Hvor lenge kommer hun til å klare å holde på denne grusomme hemmeligheten? Spesielt når voldtektsmannen, som nevnt er en venn av familien som hun ser omtrent daglig, enten hun liker det eller ikke. Samtidig kommer han med små trusler for å vise hvem som har makten. Iselin bor i en bygd i Hardanger der "alle kjenner alle", og hun er livredd for at noen skal få vite hva som har skjedd.

I 2012 debuterte Agnes Lovise Matre med Stryk meg over håret, og Kledd naken er en helt annen bok på mange måter. Kledd naken er om frykt, skam og mistrivsel i aller høyeste grad. Hvordan skal man leve med frykt og skam, og samtidig prøve å gå overens med seg selv og andre uten at noen merker noe? Hele Iselins nye tilværelse blir satt på prøve. Hva om noen finner ut hva som har skjedd? Hva kommer til å skje da? Mens man leser boka oppleves den både som roman og psykologisk thriller. Det er også vanskelig å ikke føle sympati med Iselin. Selv om man ikke har vært i en lignende situasjon selv, så er det "lett" å forestille seg frykten og frustrasjonen hennes. Man føler den samme villrådigheten som henne. Man vil bare at hun skal ha det bra igjen til tross for omstendighetene.

Vonde bøker må også leses
Kledd naken er helst en bok som bør leses istedet for å lese om fordi selv om mye er sagt her, er det ingenting som er avslørt, og av og til må man lese vonde bøker. Selv om dette er en vond bok å komme seg gjennom, er det verdt det, og man må ha en dose realisme. Dette er et bevis på at livet ikke går på skinner, og at det faktisk skjer forferdelige ting her i verden. Det er bekreftet at det kommer en oppfølger, og av den ønsker jeg meg mer snikende uhygge og at den blir enda mer nervepirrende. Det var de to tingene som manglet litt i Kledd naken. Bortsett fra det er Kledd naken en god og realistisk bok. 

Bakpå:

I det vesle og idylliske bygdesamfunnet Øystese i Hardanger tek alle vare på kvarandre, men kva skjer den dagen idyllen sprekk, og ein av deira eigne gjer det utenkjelege?

Etter ein fuktig bygdefest på Holmatun, det lokale festlokalet, verst Iselin brutalt valdteken av ein nær ven. Redselen for bygdesladder og skamma over at ho ikkje var i stand til å hindre overgrepet, fører til at ho held valdtekta for seg sjølv. Eit val som får fatale konsekvensar når ryktene i bygda byrjar å svirre og gjerningsmannen vert meir og meir truande. Iselin er svært prega av overgrepet, og det vert ikke betre av at overgriparen til ei kvar tid luskar rundt henne og familien hennar.

"Ei urovekkende bok om eit viktig tema!
Dette var nært og vondt"
                           Marit Reiersgård - Krimforfattar
                           Nominert til Rivertonprisen 2014

"Velskrive om bygdebeistet og voldtekt.
Presis balanse mellom uhygge og modne moreller"
                       Lene Lauritsen Kjølner - Krimforfatter

"Dette var veldig vond lesing, og eg skifta på å gråte og å vere
fly forbanna medan eg las"
                                    Ann - Christin Berg - Bokblogger
                                                mineboker.wordpress.com

"Kledd naken gjorde vondt! Ei bok mange bør lese.
Ekte mannfolk bør ta seg tid til denne."
                                  Øystein Eide - Skribent og spaltist
                                                             Haugesunds Avis

Originaltittel: Kledd naken
Forfatter(e): Agnes Lovise Matre
Sjanger: roman, psykologisk thriller
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
342
Forlag: Comino
Utgitt: 2015
Min utgave: 2015 (Innbundet)
Lest:
15.11.2015 - 21.11.2015
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 5 (Aktuelt tema, for hvem som helst kan havne i en slik situasjon).
Tittel:
5 (Passer utmerket til innholdet på mange måter). 
Omslag: 4 (Beskriver innholdet godt, men ville ikke ha vist meg med denne boka offentlig med smussomslaget på:) 
Baksidetekst: 3 (Kort og greit. Kort nok til at det ikke avslører noe og man får lyst til å lese boka).
Skrivemåte
:
4 (Realistisk og man føler på vondheten mens man leser).
Favorittkarakter:
Iselin. Hun fremstår ikke som en person som synes synd på seg selv til tross for det hun har gjennomgått. Hun er en sterk karakter. 
Slutten: 3 (Vanskelig å si uten å avsløre noe, men det ble som forventet). 
Høydepunkt: Realistisk og forfatteren tar opp et viktig og aktuelt tema.
Lavpunkt: Boka kunne gjerne ha vært enda mer nervepirrende. 
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2015

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar