8. desember 2015

Månedens Bokanbefaling (november)

I november leste jeg disse bøkene:


De dødes avtrykk - Lena Ranehag
Evna (Ravneringene, #3) - Siri Pettersen
Edgewise - Graham Masterton
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children - Ransom Riggs
Om høsten - Karl Ove Knausgård
Barneloven - Ian McEwan
En liste for livet - Lori Nelson Spielman
Kledd naken - Agnes Lovise Matre
Den største straffen - Robert Wilson
Min søsters grav - Robert Dugoni

November bød på mye variert. Jeg leste fra disse sjangrene; dokumentar, grøss, romaner, chic lit og thrillere. Litt av alt. Selv om grøss er min favorittsjanger innen både bøker og film, liker jeg samtidig variasjon og å utfodre meg selv.

Det var noe jeg likte og mye jeg ikke likte. Når man leser mye blir man etter hvert mer kresen. Jeg var meget spent på første bok i Knausgårds nye serie. Jeg leste første bok Om høsten, men har en følelse av at jeg liker Min kamp bøkene hans mye bedre. Er bare glad han skriver igjen for i den siste Min kamp boka nevnte han at han aldri skulle skrive flere bøker igjen, noe som var dumt, for han kan virkelig å skrive. (Heldigvis ombestemte han seg). Selv om den nye serien hans ikke er på lik høyde med Min kamp bøkene, skal jeg likevel lese resten av serien som består av fire bøker og titlene er basert på de fire årstidene.

Jeg likte også Min søsters grav av Robert Dugoni. Det er en forfatter jeg ikke har lest noe av før og å utforske ukjente forfatterskap skremmer ikke meg, og jeg likte også Evna som er siste bok i Ravneringenetrilogien av Siri Pettersen.

Men ... hvilken bok likte jeg aller best i november og som jeg vil anbefale videre?

 Edgewise - Graham Masterton

Jeg velger ikke denne boka som månedens bokanbefaling fra november bare fordi den tilhører grøsssersjangeren, og selv om grøss er favorittsjangern min, så har jeg lest mange grøsserbøker som jeg ikke har likt, bare for å understreke det. Så det er ikke derfor denne boka blir valgt til månedens bokanbefaling fra november, bare fordi det er en grøsserbok. Det er mange grunner til at jeg likte denne boka.

Grunnen til at jeg likte denne boka så godt er fordi den skiller seg litt ut fra andre grøsserbøker jeg har lest tidligere og andre type bøker. Boka handler om Lily Blake som overlever en påsatt brann i sitt eget hjem, men barna hennes er kidnappet og hun er ganske sikker på hvem som står bak. Men hun trenger hjelp til å finne dem. Hun blir tipset om en fyr som har tilknytning til et indianereservat og de påkaller Wendigo (en kjent vandrehistorie om en skapning som er halvt menneske og halvt monster, og som visstnok er kannibalistisk, og nei det er ingen zombie og Wendigo består av så mye mer enn det jeg nevner her). Lily lurer på  om hun har valgt rett måte å finne barna sine på.

Litt diffus forklaring på denne boka fra min side fordi jeg har ikke skrevet anmeldelse av den ennå, og jeg vil jo helst ikke røpe noe for noen.

Ligger littt etter med anmeldelser generelt, men jeg jobber med saken så vær tålmodige med meg:)

Jeg likte denne boka veldig godt fordi den hadde mye atmosfære, består av gode karaterbeskrivelser og historien er levende. Jeg har både sansen for ren krim og krim blandet med overnaturlige elementer. Ja takk, begge deler.

Jeg leste ti bøker i november og mars er fremdeles den mest leste måneden så langt i år med tolv bøker. Skjønner ikke at jeg ikke får til å slå den rekorden. Fryktelig irriterende. 

Har dere lest noen av disse bøkene og hvis dere liker mørk litteratur så anbefaler jeg gjerne Graham Masterton. Stephen King er og blir min store forfatterhelt, og ingen kan skrive grøss som ham, men Graham Masterton er slett ikke verst han heller til tross for at han ikke er i nærheten av Stephen King. For Stephen Kings skrivemåte kan ikke sammenlignes med noen andre.

4 kommentarer:

 1. Skal si du har fått lest litt i november. Jeg ble veldig nysgjerrig på Edgewise, gleder meg til omtalen din :)

  SvarSlett
 2. Jo, takk for det. Prøver å lese så ofte jeg kan:) Jeg vet at du ikke leser mye grøss, men tror kanskje du vil like Edgewise. Den er verdt å sjekke ut og den er annerledes på en positiv måte:) Jeg likte den utrolig godt.
  Skal prøve å få til en anmeldelse etter hvert, men er høyst usikker på når det blir i og med at jeg ligger etter med en del anmeldelser, dessverre. Skal gjøre mitt beste. Kan også fremskynde den litt. Vi får se:)

  SvarSlett
 3. Det var et skrekkelig omslag på boken du likte best. Neppe noe for meg. Men det sier ingenting om kvaliteten på den. Jeg er ikke glad i skrekk, verken på film eller bøker. Når jeg leser slike bøker, sover jeg dårlig og er livredd når jeg er ute med bikkja i mørket. Skvetter av ingenting, ser for meg drapsmenn som står inne blant trærne og skal kaste seg over meg. Må holde døra låst og gardinene for. Skal jeg lese slike bøker må det være om våren eller sommeren. Knausgård; jeg er heller ikke sikker på at alle hans bøker vil falle i smak. Når han er på det mest filosofiske i Min Kamp bøkene faller jeg litt av. Man tror gjerne det er fordi en ikke er intelligent nok til å forstå. Men jeg er ikke helt sikker. Det kan være at hans tankemønster ikke treffer mitt. Jeg trøster meg med det ihvertfall.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for festlig kommentar:) Jeg leser og ser mye skrekk, som om jeg skulle være avhengig selv om ikke er alt av kvalitet der heller, men en sjelden gang kommer man over noen perler innen litteratur og film:) Jeg har elsket skrekk helt siden jeg var liten. Dessuten er jeg ikke husredd eller mørkredd. Tror jeg er ganske kurert. Har sikkert ikke reagert om det stakk innom en innbruddstyv. Hahaha:)

   Skjønner hva du mener om Knausgårds filiosofitankegang. Jeg har lest alle de seks Min kamp bøkene, og selv om noe av hans filosofiske tanker var litt tunge var de likevel interessante. Han kan gjøre absolutt alt interessant fordi skrivemåten hans er særegen og det liker jeg. Kos deg videre med Min kamp 6. Er spent på hva du synes om den til slutt:)

   Slett