En annen ting hun ikke fortalte onkelen, var at hun hadde en fryktelig mistanke om at hun mistet tidsfølelsen. Hun så for seg hvordan hun som helt liten hadde sittet ved et støvete vindu og ventet på foreldrene. Den lille Sophias indre klokke hadde tikket i vei, først tålmodig, men senere urolig og til slutt desperat. Sekundene gikk, uten at mamma og pappa dukket opp. Og så, da det ble klart at det var nytteløst å vente, hadde den lille klokken rett og slett gått i stykker, og hun satt igjen uten hverken foreldre eller tidsfølelse.
|
Etter den store splittelsen (alle kontinentene har blitt splittet i forskjellige tidsepoker), har hele verden blitt til et eneste stort kaos og verden er i forandring. Ingenting vil bli det samme som før, men heldigvis finnes minnekartene. Minnekart er "vanlige" kart. Det ser i hvert fall ut som vanlig kart, men leses på en helt annen måte. Ved å lese og tyde disse kartene går man inn i andres minner! Det er sånn kartene fungerer og Sofias onkel, Shadrack er kartograf/kartmaker og den beste kartografen/kartmakeren som finnes! Unge Sofia bor sammen med onkelen sin for foreldrene hennes døde under en ekspedisjon. Hun og onkelen planlegger en reise for å finne ut hva som har skjedd med foreldrene hennes ved å følge en rute på et av disse kartene, men før de rekker å komme så langt, blir onkelen hennes kidnappet mens Sofia er ute på et ærend. Kidnapperne ved at onkelen hennes er den beste kartografen som finnes og de har sine onde intensjoner, men vil Sofia klare å finne onkelen sin? Han er den eneste hun har, hennes nærmeste og hun må gjøre alt i sin makt for å finne ham igjen, og reisen byr på mange farer ...
Dette er en bok som er veldig vanskelig å forklare. Syns alltid at fantasybøker er vanskelig å forklare, men denne er spesielt vanskelig å forklare på et "logisk" vis. Man må lese boka for å skjønne hva den dreier seg om, egentlig. Men prøver så godt jeg kan å forklare den uten at det høres for komplisert eller dumt ut. Å anmelde bøker er ikke alltid like lett, men prøver så godt jeg kan.
Denne boka er den første i en trilogi, den første i Kartmakerne - triligoen (The Mapmakers, som trilogien heter på engelsk), og jeg likte den første boka bedre enn forventet. Hadde hverken hørt om trilogien eller forfatteren før, og selv om boka ikke ble en favoritt fikk jeg likevel mersmak på resten av trilogien, som jeg gjerne vil få med meg etter hvert.
Jeg likte samholdet til Sofia og onkelen veldig godt. De har et varmt forhold og onkelen gir henne kunnskaper om hans egenskaper innen kartverden hver dag. Liker måten de stiller opp for hverandre på. Og hvordan de bruker kartene er også spennende og nyskapende. Når man leser et kart går man inn i andres minner. En morsom tanke i grunn! Og dette er også en typisk fantasybok der det er de gode mot de onde, det er vel et must i enhver fantasybok. Her møter vi mange og mørke figurer som Sofia og onkelen må kjempe i mot.
Måneglasset er en veldig fet bok så dermed tok det litt tid å lese den ferdig, men det var verdt det. Selv om det ikke ble noen favoritt for min del, vil jeg gjerne likevel lese resten av trilogien hvis jeg får mulighet til det, for denne boka/trilogien består av spennende verdener, karakterer og fantasifulle elementer. Vil gjerne lese videre for å finne ut hva som skjer med alle sammen. For man blir lett knyttet til disse karakterene på hver deres måte, og jeg vil bli bedre kjent med denne reisen gjennom tid og rom. Jeg kommer aldri til å se på kart på samme måte igjen, hehe:)
Bakpå:
Hele sitt liv har hun vært omgitt av kart. Hun ante ikke hvor farlige de kunne være. Boston. 1891. I en verden der jordas kontinenter er blitt slynget inn i ulike tidsaldre, må Sophia legge ut på farlig ferd for å finne onkelen, kartmakeren Shadrack Elli, som er blitt kidnappet. Kidnapperne tror han kan føre dem til et legendarisk kart som skal ha makt til å endre fortid, nåtid og fremtid. "... et fantastisk eventyr." Publishers Weekly "... stiller i en egen klasse." Kirkus Reviews |
Norsk tittel: Måneglasset
Forfatter(e): S.E. Grove
Sjanger: fantasy, spenning
Målgruppe: ungdom
Antall sider: 494
Forlag: Viking Juvenile
Norsk Forlag: Schibsted
Utgitt: 2014
Min utgave: 2014 (Innbundet)
Lest: 13. 12 - 22.12. 2014
Kilde: leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot: 4 (Godt plot og gjennomført, mangler bare det lille ekstra).
Tittel: 4 (Nesten poetisk og mystisk).
Omslag: 6 (Skikkelig stilig og jeg blir meget nysgjerrig på disse mørke figurene).
Baksidetekst: 5 (Virker spennende og litt nyskapende).
Persongalleri: 5 (Mange spennende karakterer som man lett blir knyttet til).
Skrivemåte: 4 (Det blir litt for standard innen fantasysjangeren. Skulle ønske forfatteren brøt formatet litt på en eller annen måte) ...
Favorittkarakter: Shadrack, onkelen til Sophia. Virker som en morsom og omtenksom fyr.
Slutten: 4 (Ikke noe overraskende, dessverre. Savnet klimaks).
Høydepunkt: Det er noe nyskapende ved dette konseptet og liker måten de bruker kart på. Kreativt.
Lavpunkt: Syns dessverre skrivingen blir litt for standard, og skulle ønske forfatteren skrev på en mer original måte. Skulle ønske hun brøt noen fantasyformaliteter.
Terningkast: 4
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2014
Denne fikk jeg lyst til å lese. Minner den om Phil Pullmans bøker om Lyra?
SvarSlettHei, vet hvilke bøker du mener, men har ikke lest dem selv så derfor kan jeg ikke bekrefte noen ting, men det er helt sikkert samme sjanger.
Slett