9. desember 2014

Lykkeravnene av Paul Durham - lovende start, men ikke noe nyskapende

Fottrinn kom dundrende over takene bak Siv. De tilhørte ikke den sinte poeten, men en liten skikkelse skjult i hette og kappe som stormet rett forbi henne med veivende armer. Skikkelsen sprang uti løse luften og landet med et dunk og en rullende omdreining på det andre taket, ved siden av Kasper.
Er du modig nok til å bekjempe monstre eller tror du ikke noe på dem?

Siv er en liten jente som bor i en landsby hvor hun er vant til å leve av lite mat og en mor som tjener lite. Hun kommer fra harde kår og er vant til det. Sånn er det å være innbygger i den landsbyen hun bor i. Det er tøffe tider og de må klare seg med det de har. Sånn er det bare. Og hun kommer fra en landsby som er full av overtro. Hun har oppgjennom barneårene hørt mye om lykkeravnene (som helst ikke nevnes høyt), og andre myter om diverse monstre som har vært innom landsbyen for mange år siden og som visstnok oppholder seg i nærheten. Men er det sant eller er det bare vås? Finnes monstre på ordentlig? Og hva er det med lykkeravnene? Etter hvert lærer Siv mer om diverse monstre, selve landsbyen og mye om seg selv. Hun får også vite noe om labyrinter under jorden. Og da noen nær henne befinner seg i fare, må hun bevise for seg selv og andre at hun kan være modig når det gjelder.

Hadde hverken hørt om boka eller forfatteren da jeg fikk boka, men ukjente forfattere skremmer ikke meg for har lest bøker av mange ukjente forfattere i år, så er ikke redd for å utforske ukjente forfatterskap lenger. Og jeg har lest mer fantasy enn det jeg er vant til. Det er visst fantasy som er det store for lesere for tiden, virker det som. Jeg liker fantasy jeg også, men det er ikke favorittsjangeren min. Fantasy er greit å lese en gang i blant, men kommer vel aldri til å bli blodfan av den sjangeren.

Boka er ment for yngre fantasylesere. For språket er ganske lett og barnslig. Her er det ikke snakk om avansert fantasy på noen måte. Handlingen er lett å komme seg inn i og den er litt vel forutsigbar for oss som er eldre enn det boka er beregnet for. Fin og mørk stemning i boka, men syntes det manglet mer fart og dybde i karakterene. Det blir veldig mye dialog fremfor handling i enkelte partier. Og boka inneholder en del skrivefeil her og der som irriterer. Håper alle forlag blir flinkere fremover til å se over skrivefeil for jeg har mottatt en del bøker fra mange forlag der det er mer skrivefeil i bøker enn strengt tatt nødvendig. Ønsker strengerer korrektur!

Lykkeravnene hadde en lovende start med høy fart, men på ett eller annet tidspunkt mistet jeg litt av interessen underveis. Handlingen begynte å gå tregt og jeg brydde meg ikke så mye om karakterene.  Jeg fikk dessverre ingen "connection" med noen av dem, og jeg interesserte meg mer for monstrene enn innbyggerne i landsbyen for å være helt ærlig. Det ble mer koselig fantasy for meg enn spennende. Mørk eventyr på en måte. Men som sagt, både historien og skrivemåten ble litt vel barnslig for min del, men yngre lesere som går på barneskole og ungdomskole vil nok kanskje like denne boka bedre enn det jeg gjorde. Boka hadde et så godt utgangspunkt, men så ble jeg ikke helt enig med retningen den tok. Hadde nok håpet på noe mørkere og dystrere enn det jeg fikk. Men man kan ikke få alt. Lettlest bok, men fort glemt. Savner å lese en bok som tar meg med storm. Det er altfor lenge siden sist.
Bakpå:

Siv har vokst opp med historier om Myrslasker og Lykkeravner - farlige monstre og beryktede røvere. En gang herjet monstrene i landsbyen, drepte mennesker og lagde smykker av føttene til de døde. Monstrene forsvant på mystisk vis. Det gjorde også de fredløse Lykkeravnene.

Er historiene sanne eller bare oppdiktet? Hvorfor straffes alle som snakker om Lykkeravnene?

Når merkelige ting begynner å skje, tror Siv at monstrene er tilbake. Hun dukker ned i landsbyens labyrint av mørke hemmeligheter, lover og løgner. Hun skal avsløre sannheten om hvem som er helter og hvem som er skurker.
Original tittel: The Luck Uglies
Norsk tittel: Lykkeravnene
Forfatter(e): Paul Durham
Sjanger: fantasy, spenning
Målgruppe: barn/ungdom
Antall sider: 412
Forlag: HarperCollins
Norsk Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2014
Min utgave: 2014 (Innbundet)
Lest: 30.11. - 07.12. 2014
Kilde: leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
3 (Interessant i begynnelsen, men interessen forsvant underveis av en eller annen grunn. Ikke særlig nyskapende selv om boka hadde et godt utgangspunkt).
Tittel
:
4 (Vakkert og urovekkende på samme tid).
Omslag:
5 (Det beste med hele boka. Mystisk og lekre farger).
Baksidetekst:
3 (Ikke helt overbevist at det er noe for meg, men så er jeg nysgjerrig, da).
Persongalleri:
3 (Litt skuffet. Likte ikke Siv, hovedpersonen helt. Vet ikke hvorfor. Ble ingen fan av henne, eller noen av de andre karakterene. Syns mange av dem ble for flate, dessverre).
Skrivemåte:
3 (Vet ikke om jeg hadde likt boka bedre på originalspråket eller ikke, eller om boka generelt ble for barnslig for meg).
Favorittkarakter: Ingen. Jeg brydde meg ikke noe særlig om noen av dem. Ingen var særlig spennende eller interessante for min del. 
Slutten: 3 (Savner å bli overrasket, men slutten ble som forventet). 
Høydepunkt: Likte atmosfæren i boka og mytologien om monstrene. 
Lavpunkt: Litt tamt og barnslig. Fort glemt etterpå.
Terningkast: 3
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2014

Boktrailer:


8 kommentarer:

 1. Monstre er nesten alltid kulere enn "de snille" da! Jeg liker ravner! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig. Monstre/skurker er mye kulere enn de gode menneskene, både i bøker og på film:) Jeg liker ravner jeg også. De er vakre og mystiske:)

   Slett
 2. Denne har jeg virkelig lyst til å lese. Men det har jo endel med hva forlaget skriver om boka å gjøre. Jeg liker koselig fantasy og monstre, men det spørs jo om det er godt nok :-)
  Jeg har en hel haug norsk her jeg har tenkt å lese før jul. Og hvis jeg er så flink å klarer det så skal jeg unne meg selv å lese fantasy hele julen. :-) Da kan denne passe inn helt utmerket :-)
  Ønsker deg en fin dag, Ina!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du får lest den slik at vi kan sammenligne synspunkt. Og skjønner du har en del norske utgivelser å pløye gjennom med tanke på at du er med i bokbloggerprisen. Jeg valgte å ikke være med på det i år også for har dessverre ikke energi til det:\ Men kanskjre en annen gang.
   Du får være flink til å lese norske bøker nå og kose deg med fantasy i jula som belønning:) Du får til alt dette med tanke på at du leser så fort:)
   Jeg får heller ønske deg en god natt istedet for dag. Beklager for sent svar, men har ikke hatt mulighet til å være så mye online før i dag, men bedre sent enn aldri. Håper du har hatt en fin tirsag:)

   Slett
 3. Fantasy liker jeg, men gjerne litt mer "voksen". Det kan lett bli overfladisk og altfor lettlest når boken henvender seg til barn, men jeg hadde stor glede av å lese Skammarserien av Lene Kaaberbøl til min datter da hun var yngre. Det synes jeg forfatteren hadde gjort en god jobb med språket.

  Nå er jeg ferdig med eksamen og klar for en lese-jul :)
  Har du tenkt noe mer på hvilken Gaiman bok vi kan ta fatt på?

  SvarSlett
 4. Har ikke noe i mot fantasy jeg heller, men er som deg at jeg foretrekker heller fantasy for voksne enn barn. Noen fantasybøker blir litt vel barnslige dessverre:/
  Noen av de bøkene har litt vel.barnslig språk og mangler dybde, men noe fantasy liker jeg jo.

  Håper det gikk bra med eksamensdagen du hadde på mandag:) Nå kan du kose deg med ferie. Jeg er fortsatt nysgjerrig på Neverwhere av Gaiman. Men si gjerne i fra hvis du og Marianne har andre forslag. Vil gjerne høre deres mening og ønsker til samlesingen.

  Beklager at det tar lang tid før jeg svarer fremovrr. Et hjemme hos foreldrene mine noen dager og er ikke hjemme før torsdagskvelden. Og inntil da bruker jeg mobilen og det er litt tungvint. Så beklager hvis dere ikke hører fra meg med en gang på bloggen inntil da. Foretrekker å bruke pcn når jeg er online. Mobilen har så små taster og da går det tregt å skrive.

  Foreslår at jeg, du og Marianne mailes torsdagskvelden og inntil da at dere tenker ut en Gimanbok dere vil lese også kommer vi til enighet på mail på torsdagskvelden når jeg er hjemme hos meg selv ved pcn. Mye enklere. Liker ikke å være online noe særlig på mobilen. Det er tungvindt og jeg er gammeldags:) så fint om dere sender meg mail mdd forslag på bøker dere vil lese på torsdagskvelden også kommer vi til enighet da. Hva syns dere om det?:)

  SvarSlett