19. august 2012

Kvinnen i buret av Jussi Adler - Olsen - ikke like bergtatt som mange andre, men spennende krim.

Betonggulvet hun våknet på var kaldt, kaldt.
Hun løftet hodet og kjente en dyp banking i hodet. Bena føltes tunge, og skuldrene formelig klebet til gulvet. Hun tvang seg opp i sittende stilling og forsøkte å orientere seg i det buldrende mørket. Tenkte på å rope, men torde ikke, og trakk i stedet pusten lydløst og dypt. Så strakte hun forsiktig armene ut foran seg for å kjenne etter om det sto noen i nærheten. Men det var ingenting.
Hvor godt tåler du isolasjon? 


Folketingpolitikeren Merete Lyngaard har vært forsvunnet siden 2002, og ingen skjønner hva som har hendt henne eller hvor hun kan ha gjort av seg. Det er og blir et mysterium. Carl Mørck blir sjef for Adveling Q. En avdeling som skal oppklare uløste saker.  Kall det gjerne "Cold Case". Her får hardbarkete Carl Mørck noe å bryne seg på. Fins Merete levende der ute eller er det over og ut? Det gjenstår å se.

Jussi Adler - Olsen er det nye stjerneskuddet innen krimsjangeren. Det går ikke an å gå innom en eneste bokhandel uten å se bøkene hans "overalt". Og jeg har lenge tenkt hva er det som er så spesielt med krimbøkene hans? Når det er bøker som lenge blir snakket om blir jeg skeptisk og drøyer gjerne noen år før jeg velger å lese dem. Jeg er skeptisk av natur og det er vel derforjeg drøyer med å lese bøker som tar verden med storm. Det er bare sånn jeg er, men må innrømme at jeg har lenge vært interessert i bøkene til Jussi Adler - Olsen, spesielt debutboken hans, Kvinnen i buret. Har lenge hørt mange si så mye positivt om den. Hvor spennende og original den er. Og da må jeg jo selvfølgelig lese boka selv og sjekke om det stemmer. Så, hva syns jeg egentlig om Kvinnen i buret? Svarte den til forventningene mine?

Stort sett gjorde den det.Til tider var den meget spennende og ikke minst velskrevet. Og jeg ble godt kjent med både Carl Mørck, Merete Lyngaard og andre. Og jeg må innrømme at saken var temmelig spesiell. Vanskelig å sette seg inn i Meretes håpløse situasjon. Men jeg ble ikke helt oppslukt av boka som mange andre hevdet at de ble. At de nesten ikke klarte å legge den i fra seg før den var ferdiglest. Jeg ble ikke like revet med eller hvordan jeg skal forklare det.

Selvfølgelig ga det meg mersmak å lese flere bøker av Jussi Adler - Olsen og bli bedre kjent med Avdeling Q, selv om jeg savnet det lille ekstra. For all del var dette en spennende og noe litt uvanlig krim, men jeg hadde vel litt for store forventninger, så med det blir det ingen favorittbok. Som sagt, spennende til tider, men hadde forventet noe mer. Jeg vet bare ikke hva.
Bakpå:

Den unge, fremadstormende og vakre politikeren Merete Lyngaard er sporløst forsvunnet. Mediene kaster seg grådig over historien, og overskriftene antyder alt fra selvmord, en tragisk ulykke og kidnapping til at hun har forsvunnet frivillig. Politiet setter i gang en storstilt etterforskning - men uten resultat. Merete Lyngaard er som sunket i jorden.

Først da den utradisjonelle kriminalinspektør Carl Mørck får ansvar for Avdeling Q, politiets nyopprettede avdeling for uløste saker av særlig grov karakter, skjer det et avgjørende gjennombrudd i etterforskningen. Og snart er Carl Mørck og assistenten Hafez el - Assad på sporet av en hensynsløs forbryter som, drevet av hat, har lagt en avsindig plan.

Kan Carl og Assad forpurre planen, eller kan de selv bli ofre for den.

"Slår pusten ut av deg ... spektakulær ... grenseoverskridende."
  Weekendavisen

"Oirignal og meget vellykket thriller av Jussi Adler - Olsen."
  Politiken
Originaltittel: Kvinden i buret
Norsk tittel: Kvinnen i buret
Forfatter(e)
: Jussi Adler - Olsen
Sjanger: krim, spenning, psykologisk thriller
Målgruppe: Voksen
Antall sider: 399
Forlag:
Politikens Forlag
Norsk Forlag: Aschehoug

Utgitt:
2007
Min utgave:
2010 (Pocket)
Lest:
05.08 - 18.08, 2012
Kilde:
Kjøpt
Plot:
5 (Litt kreativt).
Tittel:
4 (En forklarende tittel).
Omslag:
4 (Litt småtamt).
Baksidetekst:
5 (Man må jo bare lese boka).
Persongalleri :
5 (Ble kjent med de fleste og mange hadde sine særegenheter).
Skrivemåte:
5 (Ingen tvil om at Jussi Adler -Olsen er en dytkig skribent. Fargerikt språk).
Favorittkarakter:
Carl Mørck (En herlig kar på mange måter).
Slutten:
4 (Litt som forventet, egentlig).
Høydepunkt:
Måten Adler - Olsen bygget konseptet på. (Litt vanskelig å forklare).
Lavpunkt:
Slutten, og hadde nok forventet litt mer av historien også. Jeg vet bare ikke hva det skulle være.
Terningkast:
5
Leseutfordring:
100 + Books In A Year (2012)
 

                         Off the shelf (2012).

Boktrailer
PS: Fant kun boktrailer av Kvinnen i buret på engelsk. Den engelske tittelen er Mercy.


6 kommentarer:

 1. Jeg vet ikke helt om jeg syntes boken i seg selv kanskje er så original, eller skal jeg si Carl? Allikevel var dette, for meg, en bok som jeg fikk meg klistret fra side 1. Flott omtale, Ina :)

  SvarSlett
 2. Takk, Mari:)
  Den var ikke sååå original som jeg hadde håpet på da, men litt. Men må si jeg fikk sansen for Carl. Han er tøff. Harry Hole kan bare gå og legge seg;P

  SvarSlett
 3. Veldig god omtale, Ina! Jeg ble nok hakket mer hektet enn deg, og klarte så vidt å legge den fra meg. Jeg synes hele ideen er guffen - på en bra måte. Jeg kan nok allikevel være enig i at slutten kunne vært "noe mer".

  SvarSlett
  Svar
  1. Er enig i at ideen er guffen. Tenk å være innesperret på den måten. Jeg hadde ikke holdt ut. Men jeg savnet å bli like hekta som leser som mange andre ble. Jeg satt ikke som klistret. Savnet litt av den følelsen mens jeg leste boka, men for all del, en god krimbok var det. Hadde vel forventet meg noe mer. Vet bare ikke hva det skulle ha vært:)

   Slett
  2. Sånt kan jo ofte skje når en bok får mange veldig positive omtaler. Forventningene blir skyhøye, og selv om boka i seg selv er bra, så har man forventet så mye mer. Det opplevde jeg særlig med Anna Dressed in Blood.

   Slett
  3. Det må vi slutte med, Silje, å ha så store forventninger til bøker. Og bli mer positivt overrasket. Se hvordan det går hehe:)

   Slett