1. oktober 2023

Silence for the Dead av Simone St. James - mystisk og stemningsfull herskapshus


     "You're not mad,"  I said again.

    His eyes left me, flickered to something over my shoulder through

the door, and their expression changed so entirely I nearly gasped.

    "He's coming."

    And from somewhere down the hall, the screaming began.


Ukjent bok og noen ganger gjør det susen.

Jeg leste denne boka av to grunner: Den var samlesing for en gruppe på Goodreads jeg er med i. Det var samlesing for august, og den var også en del av en leseutfordring i en annen Goodreads gruppe som jeg ble invitert i for noen år siden. Det var en leseutfordring der man valgte selv hvor mange bøker man skulle lese i en gitt periode, og handlingen skulle foregå om sommeren eller inneholde sommerrelaterte ting. Jeg leste den også fordi jeg ble interessert i den, og ikke hadde hørt om den før. Er svak for mystiske hus i bøker.

Krevende tid og forandringer
Handlingen går tilbake til 1919. Kitty Weekes ankommer Portis House. Et herskapshus som er blitt omgjort til et sykehus med ansatte og mannlige pasienter med traumer og skader etter krigen. Familien som eide huset, bare forsvant og ingen vet hva som skjedde med dem. Kitty blir satt på prøve av Matron som er sjef for de ansatte. Hun setter henne ikke barepå prøve fordi hun er ny, men Kitty aner ikke hvorfor. Og hva skjedde med kvinnen som hadde jobben før Kitty? Hun skal bare ha stukket av og etterlatt seg noen av tingene. Det virker som Kitty selv har noe å flykte fra, da hun nevner at hun ikke har andre steder å dra til. Får man vite mer om bakgrunnen hennes og hva hun egentlig skjuler? Det er også en mystisk pasient i huset. Paisent seksten. Han forlater aldri rommet og Kitty har ennå ikke truffet ham. Hva er så spesielt med ham?

I tillegg til å jobbe som sykepleier et helt nytt sted, må Kitty venne seg til nye folk og huset som består av svært merkelige lyder. Hun får også snart erfare at pasientene føles seg nervøse på grunn av huset. Hva er det huset skjuler? Hva skjedde med familien som bodde der før, og hvorfor stakk bare jenta av som hadde jobben før henne? Mange mysterier oppstår i en og samme bok.

Noen ganger er det godt å lese bøker som ikke er så synlig hele tiden, og som ble utgitt for noen år siden. Silence for the Dead ble utgitt i 2014, og den holder seg godt. Dette kan høres ut som en typisk spøkelseshus bok, men det er det ikke. Den er mer enn det.

Vakkert språk
Har hørt om Simone St. James før,og er nå overbevist om å lese mer av henne, for hun har et nesten poetisk språk når hun skriver, uten at det føles tilgjort. Hun beskriver både huset og det øde landskapet svært realistisk og med mye atmosfære. Kapitlene er korte, og det er fort gjort å lese noen sider ekstra, for man blir knyttet til både karakterene og handlingen. Denne boka kunne lett ha fått en femmer, men dessverre var det et aspekt i boka som jeg ikke likte, og som ble noe malplassert i det hele. Boka hadde vært så mye bedre uten den biten. Hva det aspektet går ut på kan jeg ikke nevne da det kan være avslørende. Hadde likt boka mye bedre hvis forfatteren kuttet ut den delen, for det føltes ikke nødvendig. 

Bortsett fra det var Silence for the Dead avhengighetsskapende lesning med mye stemning, og Simone St. James skriver svært godt og levende. Likte at det var flere lag av mysterier og det enorme herskapshuset fikk nesten lik stor rolle som karakterene.

Klassisk setting og sterke karakterbeskrivelser. Håper på å lese mer av henne i løpet av høsten, og er da svært interessert i å få med meg: The Sun Down Motel.


(Bakpå):

 

"Send[s] down your spune."

USA TODAY bestselling author ANNA LEE HUBER

 

The ghosts of the past plague a young nurse 

in the riverting home from the bestselling author of 

THE BOOK OF COLD CASES and The Sun Down Motel

 

IN1919, Kitty Weekes, pretty, resourceful, and on the run, falsifies her background to obtain a nursing position at Portis House, a remote hospital for soldiers left shell-shocked by the horrors of the Great War. Hiding the shame of their mental instability in what was once a magnificent private estate, the patients suffer from nervous attacks and tormenting dreams. But something more is going on at Portis House—its plaster is crumbling, its plumbing makes eerie noises, and strange breaths of cold waft through the empty rooms. It’s known that the former occupants left abruptly, but where did they go? And why do the patients all seem to share the same nightmare, one so horrific that they dare not speak of it?

Kitty finds a dangerous ally in Jack Yates, an inmate who may be a war hero, a madman… or maybe both. But even as Kitty and Jack create a secret, intimate alliance to uncover the truth, disturbing revelations suggest the presence of powerful spectral forces. And when a medical catastrophe leaves them even more isolated, they must battle the menace on their own, caught in the heart of a mystery that could destroy them both.

 

"Aficionados of the classic gothic style in the tradition

of Victoria Holt won't want to miss this atmospheric tale."

-LIBRARY JOURNAL 


Originaltittel: Silence for the Dead
Norsk tittel:
Ingen norsk tittel
Forfatter(e):
Simone St. James
Sjanger:
Historisk roman/gotisk horror
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
372
Forlag:
Berkley
Norsk forlag:
Ingen norsk utgivelse som jeg kunne finne
Utgitt:
2014
Min utgave:
2014 (Pocket)
Lest
: 02.08. - 24.08. 2023
Kilde
:
Fra min egen boksamling
Plot: 4
Et godt og engasjerende plot. Også spennende å lese om tiden rett etter første verdenskrig.
Tittel:
5 En av grunnene til at jeg ville lese boka. Mystisk og fengende.
Omslag:
4 Vakkert. Hater merket som er designet på omslaget fordi det forstyrrer bildet noe. Men digger fargekombinasjonee som er noe retro, og herskapshuset.
Baksidetekst:
5 Inviterende og man vil lese boka.
Skrivemåte:
5 Mange poetiske beskrivelser, mye stemning og medrivende.
Favorittkarakter:
Kitty. Veldig mystisk og man lurer på hvem hun egentlig er og hva hun gjør.
Persongalleri
:
5 Mange spennende å lese om, både pasientene og de ansatte. Litt kniving mellom noen og en del undertoner.
Slutten:
3 Kanskje delen jeg likte minst, men den ødelegger ikke resten av boka som var veldig sterk.
Høydepunkt:
Lettlest, korte kapitler, flere lag av mysterier, herskapshus og mye stemning. I slutten av boka er det også med en smakebit av hennes nye bok som ikke er utgitt ennå. Den heter Murder Road.
Lavpunkt
: Det aspektet som ble nevnt i anmeldelsen som føltes malplassert og ikke helt troverdig. Boka var mer enn bra nok uten den delen.
Terningkast: 4
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2023

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar