21. september 2023

Fairy Tale av Stephen King - litt for surrealistisk


     He looked at me a long time. Then, with an insight that startled 

me a little: 'If I say yes, will I be doing you a favor?'

    I smiled. 'Actually you would be.'


Forfatterhelt Stephen King fyller 76 år i dag, og la oss håpe at han ikke pensjonerer seg med det første.

Han tenkte på å pensjonere seg for mange år siden, men heldigvis ombestemte han seg og har skrevet flere bøker siden, blant annet Fairy Tale som ble utgitt i fjor.

Ingen ny favoritt av King
Kjente jeg ikke gledet meg spesielt til denne da jeg visste det var fantasy. Vet at Stephen King behersker mange sjangere, for har lest The Dark Tower serien som jeg likte veldig godt, og siden jeg ikke er noen fantasyleser, visste jeg nok at denne ikke ville bli noen ny favoritt. Leser fantasy av og til, men da helst urban fantasy eller fantasy blandet med litt horror. Fantasy skjønner jeg mer på skjermen enn når jeg leser om det. Men siden Fairy Tale var skrevet av King, måtte jeg jo lese den siden han er min favoritt. 

Fairy Tale er om sytten år gamle Charlie som ikke har hatt et enkelt liv. Moren hans døde du hun ble påkjørt på vei til butikken, og faren hans har lenge slitt med alkhohol etter det, så Charlie er blitt tvunget til å bli tidlig voksen. Samtidig har han skolen han må gjennom. Livet hans forandrer seg da han hører en febrilsk hund. Gjøingen kommer fra et nedslitt hus som omtales som et slags spøkelseshus i nærområdet. Siden gjøingen ikke slutter, trenger Charlie seg inn på eiendommen, og finner en skadet mann med hunden i nærheten. Charlie tilkaller ambulanse og selv om han og Mr. Bowditch ikke kjenner hverandre, og han må oppholde seg på sykehus en stund, tilbyr Charlie seg å passe på huset og hunden mens han er borte. Etter mye om og men, får Charlie ansvaret for huset, hunden og attpåtil skolen. Charlie og hunden Radar får et spesielt bånd og hunden begynner å bli like gammel som eieren i menneskeår. Charlie får beskjed om å holde seg unna skjulet i hagen. Hva skjuler det seg der?

En spesiell hemmelighet
Etter at Charlie og Mr. Bowditch oppnår mer fortrolighet når Mr. Bowditch er hjemme igjen, får han vite om en magisk løsning som kan få den gamle Radar til å bli bedre og kanskje leve litt lenger. Men da må han legge ut på en underlig reise gjennom en slags portal som ingen andre vet om, og selv om denne løsningen ikke kan garantere hjelp for hunden, er det likevel verdt å prøve.

King slo gjennom som  horrorforfatter og siden den gang har han gitt ut både horror og bøker i andre sjangere. Selv om jeg vet at han mestrer andre sjangere, foretrekker jeg ham som horror og thriller forfatter. Det er da jeg syns han er best.

Interessante bånd
Fairy Tale er et sjarmerende konsept, spesielt hvis man har et bra forhold til dyr, og man skjønner hvorfor Charlie blir så knyttet til Radar. Man vil jo at dyrene man har i livet sitt, skal være friske og leve så lenge som mulig. Likvel slet jeg meg gjennom boka fordi som sagt, ren fantasy er ikke helt min sjanger i bøker. Jeg har da store vanskeligheter for å se for meg disse verdenene som blir beskrvet. Her begynner ikke fantasybiten før på side rundt 170, og før den biten likte jeg boka godt. Jeg likte å lese om Charlie og hans forhold til den gamle mannen og hunden hans. Charlie er kanskje veslevoksen, men det ligger i blodet hans å hjelpe andre. 

Grunnen til at jeg slet med å komme meg gjennom boka, og fantasydelen hadde begynt, ble det litt for mye Alice i Wonderland. Selv om hensikten var god, var det en smule surrealistisk og vel rart. Ofte føltes det som om boka var skrevet av en helt annen forfatter, både når det gjaldt historie og stil. Men likte illustrasjonene i boka som dukket opp hver gang et nytt kapittel begynte.

Fairy Tale er en god bok når det kommer til coming of age som han er svært dyktig på å beskrive, og karakterer generelt. Likte også båndet Charlie fikk til Radar. Et bevis hvor lett det er å bli glad i dyr, men Fairy Tale er dessverre ikke Kings beste. Mye av grunnen er nok at dette er en fantasy, en sjanger jeg ikke leser mye av, og den ble noe rar og tungtrødd etter hvert. Tror kanskje at fantasyelskere vil like denne bedre. 

PS: Hvis du har samme utgave som meg (den med en gutt og en hund som er i skogen utgaven), ikke les baksideteksten før du skal begynne med boka, siden baksideteksten er svært lang og altfor avslørende, noe som er synd.


(Bakpå):

 

Legendary storyteller Stephen King goes

into the deepest well of his imagination 

in this spellbinding novel about a

seventeen-year-old boy who inherits the

keys to a parallel world where good and

evil are at war, and the stakes could not 

be higher - for their world or ours.


Charlie Reade looks like a regular high school

kid, great at baseball and ffootball, a decent 

student. But he carries a heavy load. His mom

was killed in a hit - and - run accident when

he was ten, and grief drove his dad to drink. 

Charlie learned how to take care of himself -

and his dad. Then, when Charlie is seventeen, 

he meets a dog named Radar and her ageing

master, Howard Bowditch, a recluse in a big 

house at the top of a big hill, with a locked shed

in the backyard. Sometimes strange sounds 

emerge from it.


Charlie starts doing jobs for Mr Bowditch and

loses his heart to Radar. Then, when Bowditch

dies, he leaves Charlie a cassette tape telling 

a story no one would believe. What Bowditch 

knows, and has kept secret all his long life, is that

inside the shed is a portal to another world.

 

King's storytelling in Fairy Tale soars. This is a

magnificent and terrifying tale about another

world than ours, in which good is pitted against

overwhelming evil, and a heroic boy - and his

dog - must lead the battle.


Originaltittel: Fairy Tale
Norsk tittel:
Ingen norsk tittel
Forfatter(e):
Stephen King
Sjanger:
Fantasy
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
577
Forlag:
Hodder & Stoughton
Norsk forlag:
Ingen norsk utgivelse
Utgitt:
2022
Min utgave:
2022 (Innbundet)
Lest
: 21.09. 2022 - 31.07. 2023
Kilde
: Fra min egen boksamling
Plot:
3 Sjarmerede og fengslende i begynnelsen, men så ble det litt for mye surrealisme.
Tittel:
4 Veldig beskrivende. Man vet på en måte hva man utsetter seg for.
Omslag:
3 Jeg likte det andre coveret bedre som har en sirkel og en mørkere blåfarge. Dette coveret er også sjarmerende, men det er noe "stivt".
Baksidetekst:
2 Nesten like lang som en novelle, noe baksidetekster på amerikanske bøker ofte er. Les den ikke før du skal lese boka, for teksten er altfor lang og avslørende. Skjønner ikke vitsen med det. Den forteller nesten hele boka.
Skrivemåte:
4 Han beskriver karakterer like  godt som før og de første hundre sidene gikk nesten av seg selv. Jeg likte bare ikke helt utviklingen.
Favorittkarakter:
Radar. Sjarmerende og man skjønner hvorfor Charlie vil at hun skal leve lenger.
Persongalleri
:
4 Likte bedre å bli kjent med karakterene enn selve handlingen.
Slutten:
3 Ikke helt min type slutt. King kan mye bedre.
Høydepunkt:
Lettlest, og fengende i starten. King beviser igjen at han er god på å beskrive karakterer.
Lavpunkt
: Det blir vel langdrygt, selv til fantasy å være og det ble for surrealistisk for min del.
Terningkast: 3
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2023

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar