2. mars 2023

Månedens Bokanbefaling (februar)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
Clown in a Cornfield av Adam Cesare, 1922 av Stephen King, Hidden Pictures av Jason Rekulak, Whisper Down the Lane av Clay McLeod Chapman og The Girl in the Basement av Ray Garton,
er fra egen boksamling
 
 I februar leste jeg disse bøkene:

 

Lest og hørt i kronologisk rekkefølge:

 

Forklarelsens øyeblikk - Bjørn Bakken

Clown in a Cornfield - Adam Cesare

Parmiddagen - Martin Österdahl

1922 - Stephen King

Oppskrift mot ånder som knuser ting - Tyra Teodora Tronstad

Tom: den andre viljen - Runar K. Dahle

Hidden Pictures - Jason Rekulak

Whisper Down the Lane - Clay McLeod Chapman

Bastarden - Tonny Gulløv

The Girl in the Basement - Ray Garton


Februar begynte noe kranglete. Fikk kraftig influensa i begynnelsen av februar, som varte i nesten tre uker og bokvalgene jeg tok i begynnelsen av måneden, gikk jeg ikke helt overens med. Ble februar bedre? 😈


I februar ble 10 bøker lest. To bøker mer enn i januar.

2 av 6 planlagte bøker ble lest, litt bedre enn i forrige måned. Det betyr strafferunde. Se lenger ned i innlegget hvilken bok jeg skal lese siden jeg ikke klarte alle de planlagte bøkene i februar. Da skal jeg lese en bok som jeg ikke leste i fjor eller noen bøker som er eldre, som jeg fremdeles er interessert i å lese i.

De planlagte bøkene jeg leste var: Oppskrift mot ånder som knuser ting av Tyra Teodora Tronstad og The Girl in the Basement av Ray Garton,

Bøker som jeg begynte på før februar: Forklarelsens øyeblikk av Bjørn Bakken, Clown in a Cornfield av Adam Cesare, Parmiddagen av Martin Österdahl, Tom: den andre viljen av Runar K. Dahle, Whisper Down the Lane av Clay McLeod Chapman og Bastarden av Tonny Gulløv.

Bøker som jeg smugleste: (Altså bøker jeg leste som ikke ble oppført på bloggen mens jeg leste dem): Clown in a Cornfield av Adam Cesare, Parmiddagen av Martin Österdahl, Oppskrift mot ånder som knuser ting av Tyra Teodora Tronstad, Whisper Down the Lane av Clay McLeod Chapman og The Girl in the Basement av Ray Garton.

I februar ble det hele tre femmere.


Og hvilken bok likte jeg best i februar?

 
1922 - Stephen King
 
 Det er egentlig en novelle. Den var for første gang utgitt i novellesamlingn Full Dark, No Stars i 2010, og printet som egen bok i 2021. Nå har 1922 også blitt filmatisert.

Året er som tittelen sier 1922 og det er harde bud. Wilfred Leland James lever i en trøblete tid. Han og kona Arlette er uenige om den lille gården deres. Wilfred vil beholde den mens Arlette vil selge den, flytte til en av de nærmeste byene, og kanskje åpne en butikk. Deres sønn Henry vil heller ikke flytte fordi han liker en jente i nærområdet. 
Det ender med at Wilfred dreper kona med Henry som en slags medhjelper. I titden etterpå reagerer de forskjellig på det de har gjort. Hvor lenge klarer de å skjule samvittigheten? Wilfred er redd Henry kommmer til å sladre til jenta er forelsket i, og selv føler han på skyld. Samtidig strever han med å beholde gården. Ingenting kommer til å bli det samme som før for Wilfred eller Henry. 

Det er ikke ofte jeg leser noveller fordi jeg foretrekker "hele" bøker. Jeg leser noveller/novellesamlinger av favorittforfattere og sjangre jeg er glad i, samt spøkelseshistorier, men ellers er det svært sjeldent at jeg leser noveller, men denne var særdeles god. Novellen er stemplet som horror, men synes heller det er psykologisk thriller med noen få horrorelementer. Igjen viser King at han er god på karakterbeskrivelser og man bare fryktet det verste for dem.

Hele anmeldelsen kan leses her.
 
De andre bøkene som fikk femmer er: Tom: den andre viljen av Runar K. Dahle og Oppskrift mot åndersom knuser ting av Tyra Teodora Tronstad.
 
 
Tom: den andre viljen: Skrekk på nynorsk. Det er sjeldent at man får se norske utgivelser i fra horrorsjangeren, noe som er synd, så jeg støtter det de få gangene jeg kommer over det. Vet at horror er en sjanger mange ser på som en vits og at det ikke blir tatt seriøst. Noe som er synd. I USA er det en sjanger som er svært populær, så jeg bor kanskje i feil land.
 
En noe ukjent bok eller en bok som ikke har vært så synlig. Den er om Christine som er et barn som bare blir stillere og stillere. Hun leker seg ikke med andre barn, og hun har også begynt å snakke mindre med foreldrene sine. Hun blir derfor henvist til BUP. Christine har nemlig en fantasivenn som heter Tom. 

Fantasivenn i horrorsjangeren er ikke originalt, heller ikke selve handlingen, men liker fortellerstemmen fordi den er noe annereldes, og har en litt annen vinkling enn det man er vant til, noe som var forfriskende. Så håper flere leser denne.

Anmeldelse kommer.
 

Oppskrift mot ånder som knuser ting: Noen ganger kommer man over gode barnebøker selv om man ikke er i målgruppa. Selv er jeg ikke så nøye på målgrupper og leser det jeg vil.
 
Dette er min tredje bok av Tronstad og jeg liker fortellerstemmen hennes godt. Den er om Henry som bor sammen med faren sin. Moren hans døde da han var liten og han husker henne såvidt. De kan bare ikke si navnet hennes før ting knuses, blir ødelagt eller det skjer en ulykke. 
På grunn av en ulykke som skjer på skolen da Henry blir tvunget til å si morens navn, får det konsekvenser. Et annet sted, er det noen andre som også har det samme problemet. Når bestefarens navn nevnes, blir ting ødelagt. Dette kalles i boka knuseånder. Vil de få vite hva de er, og hvordan de kan bli kvitt problemet?

Kreativt og fin bok med noen overnaturlige elementer. Jeg kunne ha tenkt meg flere av de overnaturlige elementene, men likevel likte jeg boka fordi karakterene var interessante å lese om, og likte blandingen av humor og alvor. Så leser gjerne mer av Tronstad.

Hele anmeldelsen kan leses her.
 
 
Andre bøker jeg gjerne vil anbefale videre, er:
 
 
Whisper Down the Lane: En bok med to forskjellige tidslinjer. I 2013 blir man kjent med Richard. Han er voksen, gift med Tamara og er kunstlærer. Han håper han en dag får adoptere stesønnen. Tamara jobber også som lærer på samme skole som ham. En dag blir han truet av noen som vet hva han gjorde for mange år siden. I 1983 blir man kjent med Sean. Han og moren hans har flyttet til et nytt sted. Livet hans blir aldri det samme, da han føler seg tvunget til å forttelle en liten løgn til moren hans. En løgn om sataniske ritualer og barnemisbruk. Denne lille løgnen blir forandret til en snøball. Noe som blir større og kommer ut av kontroll. Det ender opp med å bli en skandale og det er for sent for Sean å ta tilbake løgnen. 

Igjen en bok som er stemplet som horror, men som jeg leste som en psykologisk thriller, likevel likte jeg den godt. Den er basert på satanic panic hysteriet som var svært utbredt på 80-tallet.

Anmeldelse kommer.

 

Bastarden: En bok som tok meg en evighet å fullføre, men så er det jo en historisk roman og det er ofte krevende, men det dette er en serie jeg liker. Så da gjør det meg ikke noe at det tok lang tid. Men omsider ble jeg da ferdig.

Dette er bok nummer tre i Tusenårsirket og bøkene bør helst leses i kronologisk rekkefølge.  Ulv Palnatoke er stresset. Han får vite at hans kone og to sønner er kidnappet. Han er nødt til å finne dem før det er for sent. Han skjønner omsider at det er Ott som står bak det hele. En mann som har brutt fredsavtalen deres. Kanskje Ulv også får møte en trønder i denne boka.

Opplevde bok nummer tre som litt treg i forhold til de to første bøkene, men til gjengjeld får man se andre sider av Ulv. Han er fremdeles frekk og ufin når han snakker, men det viser seg også at han har følelser. Jeg likte denne godt selv om den opplevdes som en smule treg. En av grunnene til at det tok en del tid før jeg ble ferdig med boka.

Anmeldelse kommer.

Hei, hyggelig at du fremdeles leser.


Bøker som var helt ok: 


Parmiddagen: Ebba er tenåring og nyforelsket, men foreldrene deres har ikke møtt hverandre ennå, noe Ebba vi gjøre noe med. Derfor inviterer foreldrene til Ebba, Marlon og hans foreldre på nyttårsmiddag. Men da det ringer på, viser det seg at Marlon og Ebbas foreldre har møtt hverandre før, for mange år siden. Derfor blir kvelden noe anstrengt. Hva skjedde for mange år siden og hvorfor brøt de kontakt? 

En noe kjedelig thrillerbok dette og det ble altfor mye om graviditet, og det er ikke jeg interessert i å lese om. Det var også altfor lett å skjønne hva som ville skje. For mye drama i stedet for spenning.

Hele anmeldelsen kan leses her.

 

Forklarelsens øyeblikk: En ny oppfølger, og den skuffet meg dessverre noe.

Den er om en kvinne som blir mistenkt for å ha skutt en mann, og er hun uskyldig? Samtidig føler drapsetterforsker Renate seg truet av sin egen fortid. En journalist truer henne med avsløre å hva hun og noen andre har gjort. Det må for all del ikke komme ut ...

Bakken skriver godt, men her var det selve saken som ikke engasjerte meg noe særlig, og de karakterene jeg likte best fra forrige bok, hadde bare en liten rolle denne gang.

Hele anmeldelsen kan leses her.

 

Bøkene jeg likte minst i februar:

Med dette mener jeg ikke at bøkene er dårlige, men det var bare ikke bøker for meg der og da.

 

Clown in a Clownfield: Ungdomshorror. Jeg liker ungdomshorror på film, men er ikke så glad i det i bokformat, da foretrekker jeg horror for voksne. 

Quinn er ny i Kettle Springs og har nettopp flyttet dit sammen med faren sin. Det virker som et øde og kjedelig sted. På den nye skolen havner hun tilfeldig i en gjeng som kanskje har en dårlig innflytelse. Det arrangeres en låveflest som de fleste elvene skal delta på, men det viser seg at de ikke blir alene. En klovn ankommer, og klovnen er ikke der for å feste. De blir nødt til å gjøre alt for å redde seg selv og hverandre.

De fleste har nok hørt uttrykket killer clowns som var et slags fenomen for noen år siden. Jeg liker bøker og filmer med klovner i, men dette var særdeles dårlig. Selv om dette er en bok for ungdom, var den svært forutsigbar, både når det gjaldt handling og dialog, og karakterene var veldig stereotypiske. Så dette ble dessverre for kjedelig.

Jeg hørte denne på lydbok.

Hele anmeldelsen kan leses her.

 

Hidden Pictures: En bok jeg hadde sett mye til i det siste, men endte opp som en av mine store skuffelser i år. Jeg likte de første hundre sidene og konseptet, men så ble det bare dumt. 

Den er om Mallory som søker jobb som barnepike hos en familie. Hun har tidligere vært avhengig av Oxycontin, men har nå vært ren i mange måneder. Hun er klar for å skape seg en ny tilværlse og forhåpentligvis skaffe seg en  ny jobb. Hun kommer i kontakt med denne familien gjennom sponsoren hennes Russell og hun håper å få jobben. De bor i et stort hus i et fint nabolag. Selv får hun jobbe ogbor i et gjestehus i hagen for seg selv. Gutten Teddy er besatt av å tegne, men hun blir bekymret da illustrasjonene blir nifsere og stadig mørkere. Bør hun fortelle det til foreldrene?

Som sagt jeg likte konseptet, og de første hundre sidene. Jeg likte også at det var med illustrasjoner. Når noen henger opp en av tegningene på et kjøleskap, får vi også se illustrasjonen. Når de blar i tegneboka, får vi se illustrasjonene sammen med dem. Synes det var et artig konsept i stedet for at illustrasjonene beskrives med ord. Men likevel, endte boka med terningkast 1, fordi mange av karakterene var irriterende, også Mallory og den siste delen med slutten var bare dumt, nesten som en slags komedie. At denne vant for beste horror på Goodreads i fjor, skjønner jeg ikke. Det er heller ikke ren horror, men heller thriller med noen horrorelementer.

Anmeldelse kommer.

 

The Girl in the Basement: En kort liten horrorbok på bare 102 sider, som en lengde på en novelle. Men den tilhører ikke noen novellesamling så vidt jeg vet, så det er bare en kort liten bok.

Den er om Ryan som bor i et fosterhjem, eller group home som han kaller det. Han bor der sammen med to voksne og andre barn/tenåringer. Han vet ikke hvem faren hennes er, og han treffer moren hans av og til, selv om han ikke vil. Moren hans rusmisbruker, og han liker ikke å treffe henne. I huset er han nysgjerrig på en jente som bor alene i kjelleren. Han lurer på hvorfor. Han får endelig treffe henne da han tar med seg en av de andre i huset i kjelleren. Jenta sitter på en stol stol i et  rom for seg selv. Ryan blir overrasket da hun plutselig snakker med dyp stemme og kan snakke på forskjellig språk. Hva er det som feiler henne og hvorfor holder de henne i kjelleren?

Som sagt en kort bok dette, så ble ikke så veldig godt kjent med karakterene, og historien ble for forutsigbart. Har lest bedre bøker om lignende tema.

 

Anmeldelse kommer.

 

Det er også tid for ny strafferunde siden jeg ikke klarte alle de planlagte bøkene i februar. Strafferunden denne gang blir å lese: Witch Hunt av Syd Moore. Den skulle jeg egentlig lese i november 2021. Det er ikke ofte jeg leser heksebøker, men liker temaet og den vil jeg gjerne få med meg. Andre bøker kom i veien, så skal sørge å få den med meg i mars. Witch Hunt av Syd Moore er horror som ble utgitt i 2012.

I januar ble det også en strafferunde, så strafferunden ble da å lese Take Your Turn, Teddy av Haley Newlin. Det er en av smuglesingene mine og det er en bok jeg ennå ikke er ferdig med. Men er på side 255 av 382 sider, så har ikke mange sider igjen.

 

Filmer/dokumentarer sett i februar:



Deadly Switch (2019)

The Cheshire Murders (2013)

Dear Zachary (2008)

Witchfinder General (1968)

The Roomate (2011)

American Murder: The Family Next Door (2020)

The Forest (2016)

Confessions of an Alien Abductee (2013)

Gerald's Game (2017)

Hostel III (2011) 

The Rocky Horror Picture Show (1975)

Hostel (2005)

The Ritual (2017)

Hocus Pocus (1993)

Curve (2015)

The Perfection (2018)

 

 

Abduction of Innocence: A Moment of Truth (1996)

Peter Pan (1953)

Saw: The Final Chapter (2010)

Halloween Town (1998)

The Nightcaller (1998)

Secret Obsession (2019)

Dr. Phibes Rises Again (1972)

Rust Creek (2018)

Candy Corn (2019)

The Night House (2020)
 

To av filmene er basert på bøker jeg har lest: Geralds Game av Stephen King og The Ritual av Adam Nevill. 

 

Reality/serie:

Klassen sesong 3

The Hills sesong 3

Jeg gjør oppmerksom på at de fleste filmene/dokumentarene har 15/18 års grense!

 

Ryggperspektiv av bøkene:


Lydbøker:

Clown in a Cornfield - Adam Cesare


Forklarelsens øyeblikk av Bjørn Bakken er heller ikke med på bildet, da jeg leste den på datamaskinen.


Dette er da bøkene jeg kom meg gjennom i februar. Ingen merkverdig lesemåned, men den ble litt bedre enn forventet siden det ble noen femmere og firere til slutt. Så får fylle på med mange mørke bøker i mars siden det uheldigvis begynner å bli lysere. 😈


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar