11. november 2022

Come with Me av Ronald Malfi - stemningsfull horror med en dose mysterie


The fog began to fade, causing your print to dissolve into the

clearing glass. I quickly turned off the defogger; the fan died with a

wheeze. Your handprint remained until it slowly receded back into

the glass, blending there, fading in the shifting temperature and

moisture inside the car.


Malfi skrev denne boka for å hedre sin nære venninne som ble skutt og drept på jobb.

Det samme skjer med en karakter i boka Come with Me. Hun blir ikke skutt og drept mens hun er på jobb, men mens hun gjør et ærend. For dette er ikke en bok om hans venninne, men han skrev denne for å bearbeide sorgen og samtidig hedre henne.

Bunnløs sorg
Come with Me er horror som ble utgitt i fjor, og er om sorg og hemmeligheter. Man blir kjent med Aaron Decker som mister sin kone like før jul. Begynnelsen av denne boka og Bag of Bones av Stephen King har litt av den samme følelsen i begynnelsen. Ektemenn som mister sin kone og som føler seg hjelpeløse uten  å vite hvordan de skal komme seg over sorgen. Men der stopper også likheten.

Hans kone er på et stripesenter for å gjøre et ærend. En av de siste tingene hun sa til ham var: Come with me, men av en eller annen grunn blir han ikke med henne. Da hun ankommer stripesenteret, er det en ung, bevæpnet mann som ankommer stedet, og han er der for å ta hevn over en ekskjæreste. For å hindre ham i å drepe og skade flere, blir hun selv drept i forsøket på redde andre. I sorgen finner Aaron noe hans kone har holdt hemmelig. Det virker som hun hadde et eller annet prosjekt på gang som han ikke helt forstår, og ved hjelp av ledetrådene hun har etterlatt seg gjennom dette prosjektet hun aldri har nevnt et ord om, fortsetter han å følge disse ledetrådene uten helt å vite hva det egentlig handler om. Han tror han gjør det for å komme seg gjennom sorgen og samtidig av ren nysgjerrighet. Men klarer han å fullføre prosjektet for henne og finne ut av hva dreier det seg egentlig om?

Vet at det virker noe vagt i beskrivelsen om handlingen, men det er også med vilje, for hvis jeg avslører hva prosjektet Aaron kommer over, så avslører jeg også en del av handlingen, og det vil jeg nødig gjøre. Poenget blir på en måte borte, hvis prosjektet avsløres. Det er en fordel å begynne på boka uten å vite mye om den på forhånd.

Lavmælt og kryptisk fortellerstemme
Denne horror boka er min første av Malfi, og det blir heller ikke den siste. Har sett bøkene hans en del i det siste, og skjønner hypen. Han ga ut en ny bok i år som heter Black Mouth som jeg allerede har i samlingen, for jeg fikk fort sansen for skrivestilen hans. Trodde Come with Me ville bli en typisk bok om ektepar med hemmeligheter, men det var det ikke. Boka er mer enn som så og det skrives om en tragisk fortid. Liker at Malfi skriver lavmælt og kryptisk. Noe som gjør konseptet enda mer spennende, og man blir like nysgjerrig som Aaron om hva slags prosjekt Allison har holdt på med bak hans rygg.

Han er også god på å beskrive mennesker og deres skjebner, beskrive redselen for det ukjente og en umenneskelig sorg. Boka er ikke skremmende på noen måte, men er ikke av den grunn kjedelig. Den har flust av stemning, realistiske karakterer og en handling som hele tiden tar forskjellige vendinger. Ikke en bok til å bli skremt av, men Come with Me har en del småuhyggelig atmosfære. En av de bedre horror bøkene jeg har lest så langt i år.


(Bakpå):

 

"THIS IS WHAT IT IS TO BE TRANSPORTED...

COME WITH ME WILL CARRY YOU. INESCAPABLY,

INTO THE UNCANNY, THE HORRIFIC."

ANDREW PYPER

 

Aaron Decker' life changes one December morning when his wife

Allison is killed. Haunted by her abscenence - and her ghost - Aaron goes

through her belongings, where he finds a receipt for a motel room in

another part of the country. Piloted by grief and increasing sense of

curiosity, Aaron embarks on a journey to discover what Allison had

been doing in the weeks prior to her death.


Yet Aaron is unprepared to discover the dark secrets Allison kept,

the death and horror that make up the tapestry of her hidden life. 

And with each dark secret revealed, Aaron becomes more and more

consumed by his obsesssion to learn the terrifying truth about the

woman who had been his wife, even if it puts his own life at risk.


Originaltittel: Come with Me
Forfatter(e): Ikke utgitt på norsk
Sjanger: Horror
Målgruppe: Voksen
Antall sider: 387
Forlag: Titan Books
Norsk forlag: Ingen norsk utgivelse
Utgitt: 2021
Min utgave: 2021 (Pocket)
Lest: 09.07. - 04.10. 2022
Kilde: Fra min egen boksamling
Plot: 4 Sterkt og engasjerende plot, med en god del undertoner og mystikk.
Tittel: 3 Kanskje ikke en sterk tittel, men man skjønner den når man har lest boka. Likevel, ikke derfor jeg valgte boka.
Omslag: 5 Herlige blåtoner, litt lei av med ryggen til karakterer på coveret, men denne gang funker det. Det skaper en effekt.
Baksidetekst: 5 Friste, friste. Man blir nysgjerrig på hva som egentlig foregår og det er vanskelig å holde seg unna.
Skrivemåte: 5 Malfi skriver godt. Beskrivelsen av ekteparet er kanskje noe klisjéaktig, men bortsett fra det skriver han troverdig, kryptisk og lavmælt. Man mister ikke interessen.
Favorittkarakter: Aaron Decker. Man blir godt kjent med ham og man får sympati for ham med tanke på hva han gjennomgår.
Persongalleri: 4 Ikke alle man blir like godt kjent med da ikke alle har en like stor rolle i boka, men de fleste er fascinerende å lese om, og passer inn i handlingen.
Slutten: 4 Så den komme, men likevel blir man også litt satt ut. En real blanding.
Høydepunkt: Malfis fortellerstemme og stemning, en stor dose mystikk og god driv hele veien.
Lavpunkt: Noen av karakterene fikk litt vel korte roller, og slutten ikke så overraskende som man hadde håpet på. Forventet noe mer.
Terningkast: 4
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2022

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar