4. januar 2022

Månedens Bokanbefaling (desember)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
The Stand av Stephen King, er fra egen boksamling

 

I desember leste jeg disse bøkene: 
Lest i kronologisk rekkefølge:


Gutten fra skogen - Harlan Coben

Snøballkrigen - Sigmund Løvåsen & Åshild Irgens

Boksen går - Therese Aasvik

Ulykke - Gjøran Engen

Alva og Julenissen - Maren Tjelta Thu

Ulven - Samuel Bjørk

Hjerteknuseren - Anne B. Ragde

Adventskalenderen - Siri Østli

Satans sommer - Kim Faber & Janni Pedersen

The Stand - Stephen King


Er ingen listeglad menneske. Lager dem mest for min egen del for å ha en viss oversikt, men bortsett fra visse innlegg her på bloggen, lager jeg ikke lister. Det er ikke tidskrevende eller noe, men man mister interessen.

Desember var en kald og eviglang måned. Men jeg synes alle måneder er evigvarende. Det har også vært opp til 11 og 13 minusgrader. Men heller kulde enn varme.

Lesefronten har heller ikke vært helt det store. Jeg likte noen, og noen likte jeg ikke så mye. Så sånn sett har det vært en helt vanlig lesemåned. At jeg liker alle bøkene jeg leser i løpet av en måned, kommer nok ikke til å skje. I'm so sorry.

I desember ble 10 bøker lest. Like mange som i november.

3 av 6 planlagte bøker ble lest, også som i november.

Alle bøkene som ble lest i desember, begynte jeg på med i desember. For første gang på lenge har jeg ikke med meg noen bøker med fra forrige måned som ble med over månedsskiftet. Gutten fra skogen av Harlan Coben skulle jeg egentlig lese i november, men rakk ikke å begynne på den før i desember.

De planlagte bøkene jeg leste var: Ulven av Samuel Bjørk, Adventskalenderen av Siri Østli og Satans sommer av Kim Faber og Janni Pedersen.

Det ble litt smuglesing i desember også, og det var Snøballkrigen av Løvåsen og Åshild Irgens, og Alva og Julenissen av Maren Tjelta Thu.

Det ble noen femmere den siste måneden av året, også, men ikke mange. Det ble bare to.

Og hvilken bok likte jeg best i desember?

 
Ulven - Samuel Bjørk
 
Litt morsomt siden jeg ikke hadde lest noen av hans andre bøker. Det har vært et navn som har fristet, men samtidig blir jeg litt på vakt når det gjelder populære forfatternavn. Jeg hiver meg ikke over bøkene deres med en gang, men venter noen år hvis interessen fremdeles er der.
 
Ulven er første bok i en trilogi og forløperen til hans første bok som ble utgitt i 2013. Dette er en hverdagskrim uten for mye familiedrama. Derfor jeg ikke er så fan av hverdagskrim generelt, fordi det blir ofte mye står med babystell, søskenkrangel og slike ting, og det er kjedelig å lese om. Så det er det heldigvis mindre av i denne.
 
Den er om Holger Munch og hans team som får en grotesk mordsak å etterforske. To gutter blir funnet tilfeldig på et jordet med et dødt dyr mellom seg. Åstedet minner sterkt om en sak som skjedde i Sverige for åtte år siden. Er det samme morderen og hvorfor kommer han tilbake åtte år etter?
 
Nøtkern fortellerstemme, man blir godt kjent med folka og man får lett sansen for Mia Krüger som er den nyeste og yngste i etterforskningsgruppa som kommer rett fra skolebenken. Hun har også egen evne til å fange opp ting lettere enn andr, som ikke legger merke til detaljer med en gang.
 
Syntes ikke slutten var overraskende, men likevel en god og stødig krimbok.
 
Hele anmeldelsen kan leses her.
 
En annen bok som fikk en femmer var: Alva og Julenissen av Maren Tjelta Thu.  Den kan leses på en dag eller leses som en adventskalender. For hver dag fra 1 til 24. desember får man en ny oppgave på hver side. Enten skal man telle ting eller finne ting. Boka er om Alva og hennes familie som består av foreldre og hun har to brødre. De bor i et gammelt hus med kæledyr. Det er stor stas når det er 1. desember, og de kan endelig gjør ting klart til jul. Midt i julestriden, tar Alva seg tid til å sende julenissen selv en gave. Vi får også perspektiv fra nissen som gjør alt klart til jul med nissekollegaene sine, før den store avreisen til å dele ut gaver til barn.

Forutsigbar historie for oss voksne, men koselig julebok med fine illustrasjoner.

Hele anmeldelsen kan leses her.
 
Andre bøker jeg gjerne vil anbefale videre er:
 
Gutten fra skogen: En bok av Coben som ble utgitt på norsk i fjor, og det kommer en oppfølger. Wilde er ikke som andre menn. Han ble etterlatt i skogen i flere år som gutt. Han vet ikke av hvem eller hvordan det skjedde. Men etter at han fikk en kompis i nærområdet, ble det ordnet med fosterhjem. Som voksen er han kjent som "villmann" som bor i en husvogn i skogkanten, men han er en snill og omsorgsfull mann. Han har gudsønnen Matthew, Matthews mor, og Matthews bestemor Hester Crimestein, som er hans nærmeste. Det var Hesters sønn som ble venn med Wilde da han bodde i skogen og som hjalp ham å få et bedre liv, men nå er David død. Han døde i en bilulykke. Selve plottet er om Matthew som oppsøker bestemor Hester som er profilert advokat for å be henne om hjelp. En jente er blitt kraftig mobbet på skolen hver dag og er forsvunnet. Matthew ber henne om hjelp og hun skjønner han ikke forteller alt. Derfor trenger hun ekstra hjelp av Wilde som er hans gudfar og som kjenner lokalområdet bedre enn noen andre.
 
Ikke hans beste, men en av hans bedre de siste årene og jeg leser gjerne oppfølgeren.
 
Anmeldelsen kan leses her.
 
The Stand: Det ble ingen favoritt selv om han er min forfatterhelt. Men skjønner godt hvorfor noen mener det er hans viktigste bok, men det synes ikke jeg.  Har ikke tenkt å gå innpå så mye om hva boka handler om siden det er en kompleks bok på 1325 sider. Persongalleriet er gigantisk og det er et plot som er litt overalt. Men den er aktuell, og den hadde noen intense partier. Det var også ganske mange karakterer som utmerket seg og som man ikke glemmer så lett. Så boka var helt klart vel verdt å komme seg gjennom.

Om det blir anmeldelse eller ikke, det vet jeg ikke. Hvis det blir får jeg heller utsette det til en eller annen gang, for når man har jobbet seg lenge gjennom en bok, er det greit med en pause også.
 
Snøballkrigen: Åsmund og hans gode venn Margit besøker han oldemoren sin veldig ofte. Hun er skrantete og husken hennes begynner å bli dårligere og dårligere. Ofte snakker hun om snøballkrigen som var en fast tradisjon hver lille julaften for mange år siden. Siden Åsmund er redd for at det blir hennes siste jul, og det er midt i julestriden, er han fast bestemt på å sette i gang en siste snøballkrig for henne. Men er det lettere å tenke tanken enn å utføre det i virkeligheten?
 
En fin bok med hyggelige illustrasjoner. 
 
Anmeldelsen kan leses her
 
Bøker som var helt ok:
 
Hjerteknuseren: Min første bok av Ragde på mange år. Om mor og sønn, en voksen sønn riktignok som går hverandre på nervene, både hjemme og på hytta. Jonetta har en arbeidsledig sønn på 25 år som bestemmer litt vel mye hjemme. Han blir også med henne på hytta. Hun vet ikke hva hun skal gjøre med ham etter at hun har kjørt ham til sykehus for å få ham pumpet. Mens de er på hytta, skjer det også et mysterie, og de avhøres av politiet.
 
Lettlest og underholdende lesing om en noe dysfunksjonell familie.
 
Hele anmeldelsen kan leses her.
 

Bøkene jeg likte minst i desember:

Boksen går: Jeg liker å lese bøker hvor kunst er involvert, men er ikke så glad i installasjonskunst. Boka er om ungdomsskolelærer Ruth som har mann og to barn. Det står ikke bra til hverken hjemme eller på jobb. Mannen og hun sklir fra hverandre, og på jobb settes det i gang et kunstprosjekt som gjør at det oppstår en slgs intern konkurranse mellom henne og en annen lærer. Klarer Ruth å lappe alt sammen eller blir det for mye?
 
Kunne ha vært en småartig og morbid roman, men historien ble dessverre noe ensformig.
 
Hele anmeldelsen kan leses her.
 
Ulykke: Jeg beundrer forfattere som gir ut bøker gjennom eget forlag. Det er modig, og har kommet over en del gode selvpubliserte bøker oppgjennom årene, men dessverre var ikke denne noe for meg. De første tjue-tretti sidene var meget bra, men så føltes det ut som å lese en helt annen bok, og da ble jeg litt skuffet.

Den er om to menn som er i samme jaktområde uten å vite om hverandre. Den ene skyter det han tror er et dyr. Ved nærmere undersøkelse finner jegeren ut at det er en død mann. Han vurderer raskt å varsle fra og ta på seg skyld, men samtidig vil han ikke. Han er på et punkt i livet hvor han trives og for all del ikke ødelegge det. Egoismen overvinner. Han skjuller både mann og alle spor. Etterpå lar han livet fortsette som ingenting har skjedd. Tre år senere dukker liket opp ved en tilfelighet, som det stort sett gjør.
 
Journalist Stig Toft setter seg inn i saken, men bør man blande seg inn i inn i drapssaker?
 
Spennende begynnelse, men det ble noe tamt og uengasjerende underveis.
 
Hele anmeldelsen kan leses her
 
Satans sommer: Andre bok om Martin Juncker og min første. Jeg likte Martin Juncker, men ikke helt saken. Den var noe langtekkelig og hadde for mange gjentakende samtaler. Det er en noe sjokkerende sak for Juncker siden han kjente den drepte som blir funnet og hans familie. Til tross for det, får han tillatelse til å være etterforsker i denne saken, og det hele tar en mørkere vending enn først antatt. Vil han klare å løse en mordsak i dette varme og klamme været?
 
Anmeldelse kommer.
 
Adventskalenderen: Fie er ulykkelig fordi ektemannen har dumpet henne fordi han har funnet seg en annen kvinne. Fie er overrasket for hun har ikke fått varsselsingaler til tross for at de har levd sammen og jobbet sammen i hele hennes voksne liv. Nå må hun starte på nytt i en loftsleilighet han har kjøpt til henne. Hun er både motløs og arbeidsledig, men hun har storesøster Sara. Selv om hun bor langt unna, hjelper Sara henne på sin måte. Hun gir Fie en adventskalender, ikke hver dag,  men store deler av adventstider. Det er ikke godteri eller pakker, men oppgaver hun er nødt til å utføre. Gjennom disse oppgavene møter Fie nye folk og hun må gå ut av sin egen komfortsone, men er hun sterk nok til det på egne ben?
 
Alvorlig bok om livssituasjon, men også noe underholdende. Men både handling og språk ble noe stivt for min del og opplagt.
 
Anmeldelsen kan leses her.
 
 Ryggperspektiv av bøkene:
 

That was it. Ikke de store greiene i desember, men fant da noen godbiter i bokbunken, så det er ikke helt krise. Men kjenner jeg savner å lese noe sjokkerenede og noe ekkelt. Sier ikke nei til det. 😈

2 kommentarer:

 1. Du leste mer enn meg i desember. Jeg var for opptatt av å lage lister :)

  Tror Flagg er min favorittkarakter i The Stand. Hvem fascinerte deg mest?

  SvarSlett
  Svar
  1. Dere andre leser mer enn meg stort sett. Ofte leser jeg ti bøker eller færre, men er fornøyd med ti bøker eller mer.
   Hadde ingen favoritt i The Stand. Det var nok det som plaget meg mest. Likte Flagg, men har lest om kulere karakterer enn ham. =)

   Slett