7. november 2021

The Burning House av Neil Spring - om et hus som blir skadet i brann, både før og etter bokutgivelse


As the sun was going down over Loch Ness that evening, in

the library of Boleskine House, Clara's body was shuddering

with shock.


Dette er min andre bok av Herr Spring i  år, og definitivt ikke den siste.

En spennende forfatter
Leste The Ghost Hunters av ham ganske tidlig i år, og det ga raskt mersmak. Liker at han bruker hus og inspirasjon fra virkeligheten. Vet ikke om han gjor det med alle bøkene, men tror de fleste bøkene hans er inspirert av virkeligheten. I hvert fall et snev av det.

Spring var ukjent for meg før jeg leste The Ghost Hunters, så det er kjekt å finne forfattere som ikke er så synlig, og som man vil lese mer av. Det er ikke ofte det skjer.

I The Ghost Hunters skrev han om et hus som jeg ikke hadde hørt om og det var Borley Rectory. I The Burning House skrev han om Boleskine House, som jeg heller ikke hadde hørt om. Har en svakhet for hus som skal være hjemsøkt eller som har en mørk bakgrunnshistorie. Synes bare det er fascinerende.

Fengslende tilfeldighet
Boleskine House ligger ved kanten av Loch Ness, og er mer mest kjent for sine to kjendiseiere. Den ene var Aleister Crowley som var okkultist og gitaristen i Led Zeppelin, Jimmy Page. Huset er mest kjent for brannene. Den ene brannen skjedde i 2015 og årsaken ble aldri oppklart. The Burning House ble utgitt i 2018, og året etter i 2019, ble Bokeskine House skadet i en ny brann. Liker slike små tilfeldigheter.

Dette er en bok som er beskrevet som horror, men syntes den hellet mer mot psykologisk thriller med mange horror elementer. Den er om en kvinne som har byttet identitet og startet et nytt liv, og flyktet langt unna sin eksmann, Karl, etter at han har vært brutal mot henne lenge nok. Men hun har en stygg følelse av at han fremdeles leter etter henne, for han er ikke typen som gir opp. I sitt nye liv heter hun Clara Jones, som jobber som eiendomsmegler sammen med Gale. I mange år har firmaet slitt med å få solgt Boleskine House.

Skummel type dukker opp i Abersky
Clara legger sin egen dumdristige plan om å sette fyr på bare en liten del av huset, i håp om å få prisen ned. I håp om endelig få solgt det. I dumskapen når hun tror hun er alene, ser hun ikke at hun blir betraktet av en som heter Oswald Cattenach, og han er ny i Abersky. Mens han observerer henne, legger han sine egne planer for henne ...

Abersky er et sted som eksisterer, men Spring nevnte i etterordet at han skrev sin egen versjon av stedet. Jeg er sikkert en særing som alltid leser etterord og takketaler, men har lært at det av og til dukker opp små ting som fascinerer der også.

Boka er en smule stor på 456 sider, men den kjentes ikke stor og tung, for Spring har en medrivende fortellerstemme, og han er god på å beskrive steder og årstid. Det er nesten som å være med i handlingen, og han er også flink til å legge til stemning. 

Det jeg ikke interesserte meg for så mye var en karakter som het Inghean og hun er en voksen datter av Gale, kollegaen til Clara. Inghean er som nevnt voksen, men hun har noen utfordringer som gjør at hun ofte trenger tilsyn, og hun har også evnen til å tegne ting som skjer frem i tid. Hun irriterte meg ikke som person, men å tegne det som skjer i fremtiden, synes jeg er et kjedelig egenskap. Syntes handlingen og boka var bedre og sto fint på egne ben, uten den evnen.

Bortsett fra det, og en travel slutt med en del overdramatiseringer, var The Burning House en medrivende, engasjerende og mørk leseopplevelse. De fleste karakterene og relasjonene var interessante å lese om, og jeg har fremdeles sansen for Springs fortellerstemme. Liker også at han tar seg god tid til å la leseren få bli kjent med de fleste karakterne, i stedet for at det skjer noe hele tiden. Usikker på hvilken bok jeg skal lese av Spring neste gang. Det blir spennende å se.


(Bakpå):

IT WAS A VICTIMLESS CRIME...

 

Estate agent Clara is struggling to make a sale. With her

abusive ex-husband on the brink of finding where she's 

hiding, she needs to make a commission soon or

lose her chance to escape.


Boleskine House on the shores of Loch Ness has remained

unsold for years, and Clara is sure that an 'innocent' fire

will force the price down. But the perfect crime soons turns

into the perfect nightmare: there was a witness, a stranger

in the village, and he's not going to let Clara get away

with it that easily ...


From the bestselling author of The Lost Village,

The Burning House is a tense and claustrophobic

psychological thriller.


'Neil Spring is Agatha Christie

meets James Herbert'

Stephen Volk


'A deft, spooky psychological drama

based on a true story'

Daily Mail


Originaltittel: The Burning House
Norsk tittel: Ingen norsk oversettelse i skrivende stun
Forfatter:
Neil Spring
Sjanger:
Psykologisk thriller, horror
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
456
Forlag:
Quercus
Norsk forlag:
Ingen norsk utgivelse så langt
Utgitt:
2018
Min utgave:
2019 (Pocket)
Lest:
25.10. - 03.11. 2021
Kilde:
Fra min egen boksamling
Plot:
5 Sterkt plot med mange levende karakterer, og det er hele tiden noe som skjer. Fin tempo.
Omslag:
3 Litt lei av ryggen til covere, men liker fargene. Blått er jo best.
Baksidetekst:
5 En sterk og god grunn til at jeg ville lese boka. Det interesserte og vekket nysgjerrigheten.
Skrivemåte:
5 Levende, gode karakterbeskrivelser, selv om boka ikke var uhyggelig, hadde den en god del spenningspartier.
Favorittkarakter:
Oswald. Ikke på grunn av at han er en god rollemodell, men er en av de sykeste karakterene jeg har lest på lenge.
Persongalleri:
5 Mange sterke karakterer som skilte seg ut på sin egen måte, og som var spennende å bli kjent med på godt og vondt.
Slutten:
4 Litt mye på en gang, en anelse overdrevet, men med en slik handling, er det på en måte godkjent.
Høydepunkt: Mørkt tema og mørke intensjoner. Mye galskap og man presser seg å lese litt mer enn man har tenkt, for man må se hvordan galskapen ender.
Lavpunkt:
Ikke helt fornøyd med slutten siden den var noe hastverkaktig, og en smule overdramatisert. Den ble noe vinglete i forhold til resten av handlingen.
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

2 kommentarer:

 1. Nok en 5er. Interessant. Kult når man oppdager nye forfattere.
  Du er ikke alene om å lese etterord og takk til sidene.
  Crowley fascinerer meg. Har lest mye om han. Ekte grøss ...:)

  Ønsker deg en fin gysende uke

  SvarSlett
  Svar
  1. Gir ikke bort så mange femmere,da. Er grådig på dem også. =) Men gøy å finne noe man liker, og oppdage nye forfattere som ikke er så synlige.

   Synes det er spenennde med etterord for det kan dukke opp fakta om boka, steder som er blitt skrevet om eller hvorfor forfatter har valgt å skrive boka. Det kan gjøre en bok enda mer interessant.

   Tusen takk og i lige måde. Her er det minusgrader. Selv om man ikke leser noe skummelt, er det gyselig av andre grunner. =)

   Slett