15. november 2021

Det er mandag og tid for forrige ukes oppsummering ...

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
The Only Good Indians av Stephen Graham Jones, The Stand av Stephen King, Survive the Night av Riley Sage, er fra egen boksamling  

 
 
 
Bøker som ble lest i forrige uke:

Torsdagsmordklubben 2: Mannen som døde to ganger - Richard Osman
The Only Good Indians - Stephen Graham Jones

Antall leste sider:
542 sider

Bøker som ble anmeldt i forrige uke:

🖉 Torsdagsmordklubben 2: Mannen som døde to ganger - Richard Osman
🖉 The Only Good Indians - Stephen Graham Jones

Bøker som leses nå:

🕮 Survive the Night - Riley Sager
🕮 Når du ser meg - Lisa Gardner
🕮 The Stand - Stephen King

Planlagte bøker denne uka:

⃞   Ingen anger - Tommi Kinnuen
⃞   Polarsirkelen - Liza Marklund

To bøker ble lest i forrige uke. En horror og en roman som også kan betegnes som kosekrim. En liten blanding. Det er også en oppfølger.

Jeg likte begge bøkene veldig godt. Likte nok The Only Good Indians hakket bedre enn Mannen som døde to ganger. The Only Good Indians er den mest spesielle horrorboka jeg har lest på en stund. Jeg liker det når noen tenker litt nytt og annerledes. Det er ikke ofte man forbinder jakting med horror.

Men først litt om Mannnen som døde to ganger, som er som kjent, oppfølgeren til Torsdagsmordklubben. Man møter pensjonistgjengen Ibrahim, Joyce, Elizabeth og Ron. Hver torsdag møtes de for å diskutere uløste mordgåter som hobby. Denne oppfølgeren er litt blodigere enn den forrige der både mafia, narkodronning, og diamanter er involvert.

Likte den godt, men syntes den manglet noe humor. Synes at Osman viser mer av sin fine sarkasme på Tv-skjermen enn det han har gjort i bøkene sine, men vil svært gjerne lese neste bok i serien, også.

The Only Good Indians var en annerledes horror med en spennende og frisk fortellerstemme. Stephen Graham Jones bruker litt andre elementer og en setting man ikke er så vant til fra tidligere. Så jeg er glad for at jeg har endelig har gitt ham en sjanse. Har også My Heart is a Chainsaw liggende som ble utgitt tidligere i år, og håper den har litt av den samme stilen.

Men den jeg har lest av ham, er om en vennegjeng som er på jakt for siste gang for sesongen som en samlet gjeng, og det går litt vilt for seg. De er på wapitijakt, også kalt Elk som i boka, som er en type hjortedyr, og den ene i flokken på ni nekter å dø. Men etter en seig kamp, taper hun, og Lewis, en av de i vennegjengen, oppdager senere at hun var drektig. Han lurer på om det var derfor hun ikke ga seg med det første. Ti år senere opplever han hallusinasjoner som ikke kan forklares, og han ser at hunden Harley oppfører seg rart. Han har aldri fortalt sin kone Peta om den lørdagen om hjortedyret som ikke ville dø med det første. Han opplever rare ting, som plutselige dødsfall og han innbiller seg at han ser ting som kanskje ikke er det. Spørsmålet er om alt er i hans eget hodet, eller om andre i vennegjengen merker rare ting, også. Er det minnet om dyret som hjemsøker ham ti år senere, eller er det skyldfølelse som tærer på etter alle disse årene?

Vet at konseptet kan høres noe barnslig og rart ut, men det er en god bok på mange måter, og Stephen Graham Jones skriver realistisk. Han har sin egen vri på ting. Så dette blir ikke min siste bok av ham. Er alltid skeptisk til horrorforfattere som får mye hype, men glad jeg tok sjansen denne gang.

I noen netter har jeg lest Når du ser meg av Lisa Gardner. Leste Rett bak deg av samme forfatter, for noen år siden og syntes det var litt tam krim, men liker å gi forfattere flere sjanser. Denne er noe mørk, men det er ikke alle karakterer jeg liker, eller synes er så spennende å lese om. Boka er om detective D.D. Warren og FBI-agent Kimberly Quincy, som tar med seg Flora Dane og etterforsker Keith Edgar, som er datageni, til Georgia. Noen har gjort et funn i fjellene, og etter å ha sendt opp letemannskap bestående av mennesker og hunder, blir det gjort flere grotesk funn. Flora Dane er tidligere overlevende. Hun var tatt i fange av seriekidnapperen Jacob Ness for  en del år siden, som holdt til å området, men for en god stund siden døde han. Flora velger å være med i området han skal ha vært da han kidnappet henne, og holdt henne fanget, i håp om å være til hjelp av gamle rester som nå er dukket opp. Men er hun sterk nok til det?

Det er et mørkt konsept som består av en handling som er dypere enn det som blir nevnt ovenfor. Men synes forholdet mellom Flora og Keith blir noe kunstig og malplassert i det hele? Synes ikke deres forhold blir helt troverdig og overskygger noe av spenningen. Lisa Gardner sammenlignes med Harlan Coben og Karin Slaughter, noe jeg ikke er helt enig i.

I dag begynte jeg så vidt å lese Survive the Night av Riley Sager. Den er om Charlie, en kvinnelig student som bestemmer seg for å avslutte semesteret ved Olyphant College inntil videre, siden romkameraten hennes ble myrdet for en stund siden. Hun bærer på dårlig samvittighet og har ingen konsentrasjon lenger. Derfor henger hun opp en lapp på korktavla på college der studenter kan tilby om skyss og kjøring. Hun møter på en fremmed ved korktavla som muligens skal samme vei og river av nummeret hennes som hun har hengt opp på tavla. Senere blir de enige om at hun skal få sitte på med ham. Handlingen foregår i 1991, og er en slags hyllest til 90 tallets thriller og horror sjanger elementer. Er det lurt å sitte på med en fremmed når det har skjedd en del mord ved collegeområdet det siste året?

Survive the Night er en thriller og har sett den har fått mange delte meninger allerede. Den ble utgitt i juni i år av Riley Sager som egentlig heter Todd Ritter. Har lest at mange ikke har likt boka fordi denne Charlie gjør mange dårlige valg, men vi hadde nok ikke hatt thrillere og horror hvis karakterer ikke hadde tatt dårlige valg. Bare en tanke ...

Er spent på hvilken side jeg havner på etter å ha lest ferdig boka, om den blir elsket eller "hatet". Tidligere har jeg lest Final Girls og The Last Time I lied av samme forfatter.

De neste bøkene på leselista hvis jeg blir ferdig med noen, er: Ingen anger av Tommi Kinnunen som jeg har hatt liggende i noen måneder allerede, og vil lese den i løpet av bokhøsten. Den neste blir Polarsirkelen av Liza Marklund. Har nok ikke lest noe av henne de siste tjue årene, så det begynner å bli en stund siden. Men syntes at konseptet i Polarsirkelen virket interessant.

Ser ut til at det blir litt variert lesestoff i denne uka, både når det gjelder sjanger og tema. Sier ikke nei til det. 😈

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar