18. november 2021

Når du ser meg av Lisa Gardner - alle småbyer har sine hemmeligheter?

Eksemplar fra Cappelen Damm, mot en ærlig anmeldelse

     "Jacob er død."

    "Men denne byen finner ingen ro. Disse fjellene, skogen,

samfunnet. Det er lik og skjeletter overalt. Du bor ikke i

villmarken, Walt. Du bor på en gravplass."


Det er i Georgia det skjer. Et helt team blir sendt dit etter at benrester blir funnet av fjellgåere. Det viser seg at benrestene tilhørte Lilah Abenito, som skal ha forsvunnet for femten år siden.

Lisa Gardner slår sammen FBI - agent Kimberly Quincy, kriminaletterforsker D.D. Warren, og sivile Flora Dane sammen i en og samme bok. Med seg på laget har de også med Keith Edgar som er dataanalytiker og true crime fan. Han og Flora er i starten av et forhold og Flora er en overlever. For åtte år siden ble hun kidnappet av Jacob Ness. Jacob Ness er ikke lenger i live, men de undersøker nå om han som seriekidnapper jobbet alene, eller hadde medhjelpere. Da de leter etter flere benrester i samme område hvor fjellgåerne hadde funnet benrestene, kommer de over flere gjemte grav, og groteske funn. 

Mange hemmeligheter i et lite sted
Det er også andre ting som skurrer i småbyen de oppholder seg i mens de jobber med saken, og det er at ordføreren og hans kone ikke har helt rent mel i posen. De driver Mountan Laurel B&B sammen, og en av tjenestepikene har et stygt arr i ansiktet, er stum og er for ung til å jobbe som tjenestepike. De sier at at det er niesen deres som de tar seg av. Men noen i teamet blir nysgjerrig på denne jenta, og skjønner at fasaden ikke stemmer helt med det de sier, og prøver å kommunisere med jenta gjennom nikking, tegninger og svar med fingre. En finger for ja og to for nei. Gjennom kommunikasjon bak ordførerens og hans kones rygg, får de i teamet et annet syn på B&b huset. Det skjules mange hemmeligheter. Hvem er denne jenta egentlig og hvorfor har hun ikke navn? 

Hvorfor virker det som om hele småbyener på vakt? Hvem er det som har taket på dem? Er det en eller flere? Bør etterforskerne føle seg trygge?

Urealistiske sammenligninger?
Gardner sammenlignes ofte med forfattere som Harlan Coben og Karin Slaughter, og jeg skjønner ikke helt hvorfor. Hun skriver ikke dårlig, men synes ofte bøkene til Coben og Slaughter har mer trøkk og dybde i karakterene. Det er mer liv i det hele, mens i Gardners karakterer, i hvert fall i denne boka, blir de noe stive og livløse. 

Likte å lese om den stumme jenta og tankene hennes. Hun gjorde historien mer interessant og det var spennende å lese om denne "demonen" hun beskriver gjennom tegningene sine. Skjønner ikke helt hvorfor Flora Dane er med etterforskerne, siden hun er en overlever. Vet hun er der som en slags informant, men ofte føles hun noe overflatisk og mer til overs. Synes ikke hun tilføyer så mye som de andre, og det lille hun gjør består av som regel tilfeldigheter.

Kan fint leses som frittstående
Liker godt krim og thrillere som tar for seg gamle saker som kommer inn i søkelys igjen, som denne. Såkalte cold case saker. I fiksjonens verden, altså. Enkelte scener og handlinger er mørke, men stort sett er store deler av boka veldig tam og forutsigbar. Man skjønner sammenheng i diverse ting tidlig, og man skjønner helheten lenge før etterforsknngsteamet gjør det. Noe som er litt synd, siden denne boka er beregnet på å være en storslagen sammenslåing av Gardners mest kjente karakterer fra forskjellige serier hun har skrevet. Selv om dette er bok elleve i D.D. Warren serien, behøver man ikke å lese bøkene i kronologisk rekkefølge uten å falle av lasset, men det er jo opp til hver enkelt hvor nøye man er. Når det gjelder krimserier, er jeg ikke så nøye, så lenge man får en liten tråd i bakgrunnshistorien. 

Boka hadde mange gode utgangspunkt og spennende tema, men det var noe med språket som gjorde at jeg ikke helt klarte å ta det helt alvorlig, til tross for tema. Liker også godt når det er ofte skifting av perspektiv. Synes bare at deler av språket var noe barnslig og det ble noe pludring mellom noen av karakterene som var typisk amerikansk og noe malplassert i det hele. Det er også kleint å lese om en sexscene som varer på over to sider ... Det er ikke det jeg er ute etter i en krim.

Ikke en dårlig bok, og Når du ser meg hadde noen lovende partier, men det virket som om Gardner rotet seg bort noen ganger og kom med noen nødløsninger, som gjorde at handlingen føltes noe stakkato og uengasjerende. Det ble litt som å se en avhgengighetsskapende film som ikke holder helt mål, men så må man få med seg det hele, likevel.


(Bakpå):

 

FLORA DANE - OVERLEVER

DD. WARREN - KRIMINALETTERFORSKER

KIMBERLY QUINCY - FBI - AGENT

 

KimbERLY Quincy og D.D. Warren skal etterforske de digitale

sporene ette den avdøde seriekidnapperen Jacob Ness.

Men et urovekkende funn i Georgia gjør at de tilkaller Flora

Dane og den ukjente etterforskeren Keith Edgar. Det de 

avdekker er høyst alarmerende, og sammen må de bruke

all sin kunnskap for å løse den mest groteske saken de har

støtt på i sin karriere - og Flora må igjen kontrontere sin 

egen fortid for å kunne redde andre.


Plottmester Lisa Gardner forener sine mest populære 

heltinner i en ny fartsfylt, gripende og kritikerrost thriller.


"Lisa Gardner er en mester innen psykologisk spenning. Her 

dykker hun dypt ned i sinnet til mennesker som har opplevd

traume."

Associated Press


"Rå, brutal og interessant psykologisk thriller"

Providence Journal

 

"Gardner manøvrer flere historier ... på et mesterlig vis."

Kirkus Reviews 


Originaltittel: When You See Me
Norsk tittel: Når du ser meg
Forfatter:
Lisa Gardner
Sjanger:
Krim
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
392
Forlag:
Dutton
Norsk forlag:
Cappelen Damm
Utgitt:
2020
Min utgave:
2021 (Innbundet)
Lest:
12.11. - 17.11. 2021
Kilde:
Anmeldereksemplar
Plot:
4 Mørkt, alltid noe som skjer og konseptet består av flere lag.
Omslag:
3 Hadde likt det bedre uten ansiktet. Skjønner ikke vitsen med gjennomsiktige ansikt(er) klistret gjennom et motiv på bokcovere. Skjønner det når det gjelder filmplakater, men det er stygt på bokcovere.
Baksidetekst:
4 Ga meg lyst til å lese den og det virker temmelig mørkt.
Skrivemåte:
3 Det blir vel mye om følelser, gla i deg, elsker deg. Det blir noe malplassert i det hele.
Favorittkarakter:
Jenta uten stemme. Hun er både tøff og kreativ.
Persongalleri: 3
Likte de fleste, men ble noe sliten av Flora og Keith. De andre i teamet føler seg noe ubekvemme siden de er nyforelsket, og forholdet deres er ikke helt troverdig.
Slutten: 3
Liker den delvis, og delvis ikke. En slutt med mye guts og besluttsomhet, men ikke spesielt troverdig og tankevekkende.
Høydepunkt: Spennende tema, kommuniseringen med jenta uten ord, og mørke hemmeligheter.
Lavpunkt:
Noen unødevndige karakterer og en langdryg slutt med en del overforklaringer.
Terningkast: 3
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar