25. juli 2021

Om å elske: 15 fortellinger for voksne - en novellesamling med humor og alvor

Eksemplar fra Olivia forlag, mot en ærlig anmeldelse

     Parykken ligger i esken, mrn han vil sette hodet

på først. Nakkeleddet kan være vrient, en tykk

metallskrue stikker ut som en ryggrad. Hun, den,

har et hull øverst i halsen, som han dytter hode-

skruen inn i, de store leppene hennes presses flate

under hånden hans mens han roter for å finne

skruegjengene og skrur hodet på plass, rundt og

rundt, som i Exorcisten.


Det er ikke ofte jeg leser novellesamlinger for personlig foretrekker jeg "hele" bøker. Jo tykkere bøker, jo bedre. De få gangene jeg leser novellesamlinger, er hvis det er av forfattere jeg leser mye av og liker, eller favorittsjanger. Om å elske tilhører ikke en favorittsjanger, men synes også det er viktig å utvide horisonten som leser. Å lese noe man ikke er vant til eller sjeldent av.

Mange kjente navn
Grunnen til at jeg ville lese denne var ikke sjangeren, men på grunn av enkelte forfattere som var vel kjente. Noen har jeg lest mye av, andre mindre. Forfattere jeg hadde hørt om fra denne samlingen er Unni Lindell, Ingvar Ambjørnsen, Toril Brekke, og Levi Henriksen. Jeg har lest noe av disse forfatterne bortsett fra Henriksen. De andre navnene var ukjente. 

Denne samlingen består av både veteraner og nybegynnere. Synes det er en fin måte å kombinere erfarne og nye stemmer på. Boka har lekre farger, og formatet er liten og nett. Hvis man ikke liker lange tekster, er dette en fin bok å få med seg da det er ulike lenger i denne samlingen, men de fleste er korte og veldig lettleste.

En liten og nett bok om et stort tema
Som tittelen sier, er denne boka om å elske og det er forskjellig måter å elske og hedre kjærligheten på. Novellesamlingene består av mange slags kjærlighet. I noen fortellinger fortelles det om avstandforhold, gammel kjærlighet, demens og mye annet. Mange av fortellingene er diffuse og mystiske, på grensen til tankevekkende. Noen er også morsomme.

Grunnen til at jeg ikke ble så begeistret for boka er nok selve sjangeren. Jeg liker romaner og leser av og til romantikk, også, men det er ikke altfor ofte. Romantikk/romanse er nok en sjanger jeg har noe anstrengt forhold til siden det ikke interesserer så mye og synes det er mye av det samme. Sånn er det nok med fleste sjangre, men for min del er det andre sjangre som frister mer. I hvert fall i skrivende stund.

Kanskje ikke for alle
Med dette sier jeg ikke at boka er dårlig. Ikke på noen måte. Men det var nok ikke boka helt for meg. Den ga meg noen fine lesestunder siden det var noen noveller jeg likte, men foretrekker nok litt mørkere lesestoff. Tror nok noen andre vil sette større pris på denne novellesamlingen. For min del ble det litt tørt i lengden, til tross for at det er en kort bok på bare 191 sider.

Men vil understreke gode noveller som jeg likte og som ble favoritter ut i fra denne lille samlingen. Det er: 

 • Det haster - Ingvar Ambjørnsen
 • Nekrologene - Stig Aasvik
 • Ruby Red - Baard Enoksen

Ruby Red var nesten en hysterisk morsom novelle fordi forfatteren kom med så mange rare sammenligninger. 

Selv om novellesamlingen ikke ble noen favoritt, hadde den noen høydepunkt.


(Bakpå)

Når er det for sent å si jeg elsker

deg, og når er det for tidlig?

Kan man elske livet samtidig

ønske å dø? Er det mulig å elske 

en sexdukke?

 

Om å elske er en samling

tankevekkende og morsomme

noveller fra kjente og kjære

forfattere, og fra noen helt

nye stemmer. 


Originaltittel: Om å elske: 15 fortellinger for voksne
Forfatter(e): Ingvar Ambjørnsen mfl.
Sjanger:
Novellesamling
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
191
Forlag:
Olivia forlag
Utgitt:
2020
Min utgave:
2020 (Innbundet)
Lest
: 20.07. - 23.07. 2021
Kilde:
  Anmeldereksemplar
Plot
:
4 Morsom idé og fin måte å bli kjent med både gamle og nye forfattere på.
Tittel
: 3 En av grunnene til at jeg kviet meg litt til å lese denne siden det ikke er helt min sjanger.
Omslag: 3
Liker ikke bruk av hjerter for det er noe oppbrukt, men liker fargekombinasjonene. Det er fresht.
Baksidetekst: 4 Det virker interessant og selv om jeg kvidde meg litt, var det noe i baksideteksten som ga meg litt lyst til å lese boka.
Skrivemåte: 4 Mange gode og herlige fortellerstemmer, også blant de ukjente. Noen fortellerstemmer skilte seg også ut som favoritter.
Persongalleri: Kan på en måte ikke dømmes i en novellesamling.
Favorittkarakter: Kan heller ikke dømmes av samme grunn.
Slutten: Siden novellene ikke har en felles slutt, utgår dette terningkastet, også.
Høydepunkt: Veldig lettlest, korte noveller, de fleste engasjerende og som har en fin flyt. Liker blandingen av gamle og nye stemmer. Liker også at de siste sidene inneholder en presentasjon med bilde og fakta av forfatterne som har bidratt.
Lavpunkt: Ikke helt min sjanger selv om det er viktig å utvide horisonten som leser, og man kommer ikke ordentlig i gang, siden de fleste novellene er korte. Man blir kastet på en måte inn og ut.
Terningkast: 3
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

4 kommentarer:

 1. Hei der, Ina. Jeg like at du er nyansert i din omtale. Selv om novellene ikke er i din sjanger betyr det jo ikke at samlingen er dårlig eller at andre ikke kan ha glede av den.
  Liker kjærlighet og elsking i livet, men i litteraturen blir det ofte kleint og klissete. Kudos til de som klarer å skrive om det med humor.
  Ønsker deg en skinnende ny fin leseuke :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Glad du skjønte hva jeg mente. Selv om det ikke var boka for meg, betyr det for all del at den ikke er dårlig og det var deler av den jeg likte. Godt å utvide horisonten av og til, også.
   Er enig i din tankegang angående kjærlighet i litteraturen for føler ofte det samme. Jeg som ikke har helt troen på kjærlighet, blir det både litt anstrengt og kleint. =)

   Tusen takk, og i lige måde. Er spent på hvilke bøker du hiver deg over denne uka. =)

   Slett
 2. Der ble jeg overrasket, ikke ofte du leser noveller vel? Bra du fant noe du likte, og fikk ledd litt. Jeg har lest Jo Nesbø sin nyeste, den må du lese, dystopisk og mørkt til tusen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Morsomt å kunne overraske en gang i blant. =) Ja, noveller er noe jeg ikke har lest mye av. De novellesamlingene jeg har lest for mange år siden, var novellesamlinger av Stephen King, Neil Gaiman og noen forskjellige forfattere fra horrorsjangeren. Var flinkere til å lese noveller da jeg var yngre enn som voksen. Liker å lese noveller av favorittforfattere og sjangrejeg leser mye av. Det gjør det lettere.

   Har Nesbøs forrige novellesamling. Smugser på den i hylla og håper jeg kommer over kneika og få lest den, før jeg prøver meg på hans nyeste. =) Ser ikke bort i fra at jeg gjør noe med det utover høsten. =)

   Slett