17. mai 2015

Stalker av Lars Kepler - stødig krim, men savnet noe mer nervepirrende

Den bestialske volden er konsentrert rundt ansikt, hals og brystkasse. Den døde kvinnen er naken og tilgriset av blod, i tillegg til sår og bloduttredelser under huden.
Stalkere er spooky greier. Heldigvis har ikke jeg noen stalkere. For det første er jeg ikke pen nok og for det andre så ville livet mitt ha vært like interessant å følge med på som å se på maling tørke. Hvis jeg hadde hatt en stalker, så ville han ha kjedet seg i hjel. Definitivt.

Som kjent, er en stalker noe som kalles når en person har et godt øye til en annen person. Han/hun trenger ikke å kjenne denne personen, men av en eller annen grunn er denne stalkeren besatt av denne personen og følger han/henne hvor enn personen den er besatt av er og kjenner personens rutiner temmelig godt. Noen stalkere (forfølgere) kjenner offeret fra før, andre ikke.

I denne boka dreier det seg om det samme, men med en annen vri. Politiet mottar linker til YouTube videoer fra en anonym person. Denne anonyme personen er den som har filmet videoene og videoene består av kvinner som blir filmet i hverdagslige situasjoner uten at de vet det selv. Senere blir de funnet myrdet på brutale vis. Hva er det denne personen som filmer ofrene sine vil? Har de noe til felles, og er det personen bak kameraet som har skyld i alt sammen? Det er på tide å finne det ut og denne gangen kontakter politiet også den kjente hypnotisøren (og psykiater); Erik Maria Bark. Han og politiet har mange tråder å nøste opp i, og har de nok tid før et nytt offer må bøte med livet? Og vil de klare å løse dette uten politietterforskeren Joona Linna? En politietterforsker som har vært sporløst forsvunnet i over ett år. Alle kollegene og hans kjente tror han er død, men har noen, noen grunn til å tro at han ikke er det?

Stalker er bok fem i politiserien av ekteparet "Lars Kepler". Selv har jeg bare lest den første i rekken tidligere; nemlig Hypnotisøren. Selv om jeg ikke hadde lest de andre bøkene, syntes jeg ikke at det gjorde noe. Foretrekker å lese politikrimserier i riktig og kronologisk rekkefølge, selvsagt, men i denne sjangeren er det stort sett en ny sak i en ny bok så da føler jeg ikke at jeg går glipp av noe som helst. Noen småting kan bli avslørende angående privatpersonene som er med i alle bøkene, men det er ikke så store avsløringer at det gjorde noe, og jeg syntes heller ikke at livene til de faste personene i boka ble for rotete heller i og med at jeg ikke har lest de andre bøkene siden Hypnotisøren.

Jeg var mer nysgjerrig på denne boka enn de andre bøkene til "Lars Kepler" fordi stalking høres ut som et gysende konsept og dessverre er det jo noe som skjer i virkeligheten. Tenk at noen vet "mer" om deg og livet du lever enn det du selv gjør og følger med hvert ett skritt du tar. Av den grunn er jeg lettet over å leve et kjedelig liv. Å betrakte og forfølge meg ville ha vært like interessant som å se Hurtigruta minutt for minutt. Forfølgeren hadde uten tvil kjedet seg "i hjel" eller og funnet noen andre å forfølge istedet. Det som fascinerer meg mest er at hva er det med folk, som er offer i en slik sak. Hva er det som gjør til at de får en eller flere forfølgere uten at de er en kjendis? Er det en forelskelse som har tatt overhånd? Er det hevn for tidligere forhold? Er det nok med at noen er vakker? Er det for at noen lever et spennende liv som stalkeren selv skulle gjerne ha hatt? Det er spørsmål som er spennende å tenke på når man leser bøker og ser serier om dette. Vet ikke om det bare er i USA, men der kan ikke politiet gjøre noe før det har skjedd noe med offeret før de kan gripe inn i saken. Det er ikke nok med at forfølgeren er på eiendommen til offeret (kun besøksforbud gjelder i enkelte saker), men han/hun må ha skadet offeret på en eller annen måte før politiet kan se på saken som "alvorlig". I mellomtiden må ofrene finne seg i å bli terrorisert av forfølgeren sin ved å oppdage at han/hun er i nærheten overalt og at de må overleve psykisk terror på en eller annen måte. Hvor kjipt hadde ikke det vært? Alltid se seg over skulderen?

Men tilbake til boka; det jeg syns er mest spennende å lese om i "Lars Kepler" bøkene jeg har lest så langt er hypnotisøren Erik Maria Bark. Han er en fyr som lever sitt liv på sin måte og selv om han er en slags enstøing (skilt mann), så har han ingen problemer med å gli inn i andres liv og gjøre inntrykk. Han gjør ting på hans måte, og er dyktig i det. Og prøver å vise folk respekt selv i situasjoner det er vanskelig.

Personlig likte jeg boka Hypnotisøren et hakk bedre enn Stalker fordi den var mørkere, dystrere og inneholdt litt mer action. Stalker er en bok på nesten 600 sider og store bøker plager ikke meg for dem har jeg lest mange av oppgjennom livet, men opplevde litt vel mange dødpunkter og gjentagelser før det endelig skjedde noe nytt igjen i denne. Det ble litt mange like avhør og mye løping etter hverandre, og mye av det samme. Jeg savnet mer skiftende retninger, dystrere innhold og mer sarkasme. Politikrim er jo kjent for å bruke mye sarkasme, men her ble det altfor lite. Og det var ikke alle som var like interessante å lese om og som sløvet historien ned på en måte. Savnet også mer råskap; og da snakker jeg ikke nødvendigvis om blod og gørr, men mer trøkk og vold uten overdrivelse. Finne en slags balanse mellom disse nevnte ordene.

Stalker var en bok jeg leste like etter påske, og syntes det var en god og stødig oppfølger. Savnet mer spenning og fart, men man blir godt kjent med personene som er involvert i saken. Savnet også som sagt mer råskap og mer presise hendelser for å unngå så mange dødpunkt midt i boka. Det partiet var litt seigt å lese og slutten var heller ikke så overrakende, MEN det skal MYE til for å overraske meg, altså. Ser ikke bort i fra at jeg kommer til å lese flere bøker av ekteparet "Lars Kepler" selv om denne boka ikke ble så dyster og nervepirrende som jeg hadde håpet på.
Bakpå: 

ET FILMKLIPP SENDES TIL POLITIET. Noen har stått i hagen og i hemmelighet filmet en kvinne gjennom vinduet. Neste dag blir hun funnet død som følge av brutale knivstikk. En ny film kommer til politiet, men det finnes ingen måte å identifisere kvinnen på før tiden renner ut. Mannen som finner henne myrdet, blir så traumatisert at han rengjør hele huset og flytter offeret i sengen. Han kan ha sett viktige spor, men hans akutte sjokktilstand hindrer politiet i å gjennomføre avhør med ham. Psykiater Erik Maria Bark kalles inn for å hypnotisere ham - men det mannen sier i dyp transe får Erik til å lyve for politiet.

HVIS LYSENE ER PÅ kan en stalkert se deg fra utsiden, men hvis lysene er skrudd av, kan du ikke se en stalker som allerede er inne.

THRILLERMESTER LARS KEPLER ER TILBAKE MED EN NY PAGETURNER.
Original tittel: Stalker
Norsk tittel: Stalker
Forfatter(e): "Lars Kepler"
Sjanger: krim, psykologisk thriller
Målgruppe: voksen
Antall sider: 557
Forlag: Albert Bonniers Förlag
Norsk Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2014
Min utgave: 2014 (Innbundet) 
Lest: 06.04. - 11-04. 2015
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
4 (Småspennende og litt kreativt).
Tittel
:
2 (Er jo også en tv-serie som heter Stalker, så ikke spesielt oppfinnsomt eller oppsiktsvekkende tittel akkurat).
Omslag: 5 (Det er det tøffeste med hele boka. Man føler seg som en stalker bare av å se på bokomslaget).
Baksidetekst: 3 (Blir jo nysgjerrig og håper at det ikke blir for likt tv-serien med samme tittel).
Persongalleri:
4 (Likte de fleste, men alltid er det noen irriterende personer med i en bok).
Skrivemåte:
4 (Ikke like mye fart som i den første boka, men verdt å få med seg og realistisk).
Favorittkarakter: Erik Maria Bark. Liker litt særegne personligheter ... 
Slutten: 3 (Litt skuffende som i bøker ellers, spesielt politikrim. Savner å bli overrasket og sjokkert).
Høydepunkt: Å lese fra Erik Maria Barks perspektiv, og at de bytter på perspektivene underveis i boka. 
Lavpunkt: Litt vel for mange dødpunkt midt i boka som ikke engasjerte så veldig. 
Terningkast: 4
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2015

4 kommentarer:

 1. Bra omtale! Jeg likte også denne boka, de kan å lage spennende krim dette paret. Likte godt at det ble mye om Erik Maria Bark og hypnoterapi/hypnose, som vi også fikk i Hypnotisøren. Ønsker deg en fin lesedag og 17.mai resten av dagen.. (her er det rolig hjemmedag , leser og spiser og ser tlitt på barnetogene på NRK)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, og takk for det, Anita:) De to bøkene jeg har lest av Kepler er slett ikke verst, og syns det er birollen Erik Maria Bark som bærer bøkene. Digger ham for har alltid vært fan av stabeister som går egne veier:)
   Håper du har hatt en fin 17. Mai feiring. Første delen av dagen var jeg hjemme hos meg selv og svitsjet mellom nrk og tv2 for å se feiringen. Fikk også med meg min bygds tog som går på veien rett utenfor leiligheten min. Senere på dagen var jeg hos foreldrene mine og spiste middag. Så det har vært en helt vanlig 17 mai. Føler meg på en måte ferdig med 17 mai og for gammel. Så gikk ikke i tog selv. Er heller ikke i form til det.

   Slett
 2. Flott omtale Ina! Jeg har lest alle bøkene og kan vel kalle meg en fan :) Godt å høre at det funker å hoppe rett inn i serien, vi som har lest de i rekkefølge tenker kanskje at det må man, så det var fint å få det avklart. Regner med ny bok i overskuelig fremtid :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Tine. Hyggelig å høre:)
   Foretrekker å lese politikrimserier i kronologisk rekkefølge jeg også, men i denne serien synes jeg det funker fint å lese de som man vil. Var mest spent på Stalker enn de andre bøkene etter Hypnotisøren, så da ble det sånn. Får ta igjen de andre bøkene i serien en annen gang. Ser ikke bort i fra at det blir flere Kepler bøker på meg. Elsker bihovedrollen Erik Maria Bark. Han er noe for seg selv:) Og Kepler kommer nok med flere bøker også regner jeg med. Det virker ikke som de har skrivetørke akkurat:)

   Slett