1. juli 2021

Månedens Bokanbefaling (juni)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
The Shape of Darkness av Laura Purcell og Prom House av Chelsea Mueller,  er fra egen boksamling 

I juni leste jeg disse bøkene:

 

Lest i kronologisk rekkefølge:

 

Knokkelstøv - Anders Moe

Uvigslet jord - Agnes Lovise Matre

Kvinnen som forsvant - Emily Gunnis

En verdensomseiling under havet: et pusleeventyr - Aleksandra Artymowska

The Shape of Darkness - Laura Purcell

Legg verden bak deg - Rumaan Alam

Matadorens siste dans - Øistein Borge

Prom House - Chelsea Mueller

Kalifatet - Terje Bjøranger


9 bøker ble lest. Tallet ni begynner å bli en forbannelse, for jeg vil lese helst mellom 10-12 bøker i måneden som før i tiden. 9 er et greit nok tall, men har så mange bøker jeg har lyst til å få med meg.

3 av 6 planlagte bøker ble lest. De planlagte bøkene som ble lest, var: The Shape of Darkness av Laura Purcell, Matadorens siste dans av Øistein Borge, og Prom House av Chelsea Mueller.

Uvigslet jord av Agnes Lovise Matre begynte jeg å lese i slutten av mai. Knokkelstøv av Anders Moe skulle jeg egentlig lese i mai, men som ble forflyttet til juni. The Silent Corner av Dean Koontz, begynte jeg såpass sent i juni, og rakk ikke å bli ferdig innen juni var over. Resten av bøkene var nok spontanlesing.

Juni var en god lesemåned. Ikke når det gjelder antall. Det kunne ha vært bedre, men det var mye bra innhold. Følte jeg valgte mer riktige bøker denne gang. Det ble hele tre femmere på en måned, noe som ikke skjer altfor ofte.

De som fikk femmere var Uvigslet jord av Agnes Lovise Matre, The Shape of Darkness av Laura Purcell, og Legg verden bak deg av Rumaan Alam.

 Og hvilken bok likte jeg best i juni?

Legg verden bak deg - Rumaan Alam

En bok som jeg har nevnt ofte i det siste, for det er ikke lenge siden jeg leste den ut. Noen ganger kommer man seg ikke unna gjentagelser.

Den er om en familie fra New York som skal koble ut fra alt en ukes tid i et feriehus som ligger noe avsides. Det er langt unna til nærmeste nabo. De leier feriehuset for å legge opp dagene som de vil og bare være sammen. Familien består av foreldre med to tenåringsbarn. En datter på tretten og en sønn på seksten år. 

De blir overrasket da eierne av huset dukker opp uten å gi beskjed. Det skal ha vært et strømbrudd og de tør ikke kjøre tilbake til byen av den grunn. De har vært et sted sammen, og det nærmeste stedet var feriehuset. Selv om noen leide det, tok de sjansen på å dra dit i håp om å få bli der en stund til ting er ved det normale igjen. Er strømbruddet helt uskyldig, eller et tegn på at noe større er i ferd med å skje?

Dette er en mystisk og kryptisk thriller med mange undertoner. Noen liker kanskje ikke sånna uklare bøker, men det gjør jeg. Den har en saktegående handling, men er skrevet på en intens måte. Så det er ikke en bok man kjeder seg med.

Den kan ligne litt på The Cabin at the End of the World av Paul Tremblay. Ikke i handling og karakterer, men boka har litt av den samme tankegangen når det gjelder undertonene. Hvis du har lest The Cabin at the End of the World, er det ikke bortkastet å få med seg denne. Den er like god. 

Hele anmeldelsen kan leses her.

Andre bøker jeg gjerne vil anbefale videre er:

The Shape of Darkness: Det ble en horrorbok i juni også, og den kom ut i januar. Så den er ikke så gammel. Det er også min første bok av Laura Purcell. Hun skriver gotisk og psykologisk horror godt.

Denne er om Agnes Darken og handlingen foregår i 1800-tallet. Hun er silhuetteartist. Hun klipper eller maler profilene til folk, silhuettene deres, som de kan henge på veggen istedet for et fotografi.  Det blir mystisk da kundene hennes dør en etter en. Det kan ikke være tilfeldig? Er noen ute etter å skade yrket hennes eller henne selv? I kaoset oppsøker Agnes et medium, som kan kontakte de døde. Hun er bare et barn og albino. Agnes oppsøker henne i et håp om å få større forståelse om det som skjer rundt henne. Men bør de egentlig tukle med det ukjente?

Boka kan virke typisk, men det er den ikke. Den er hverken skremmende eller overraskende, men byr på en god handling og boka inneholder noen creepy scener. Spiritismebeskrivelsene er noe av det beste jeg har lest på en stund når det gjelder horror. Har selvfølgelig lest om spiritisme tidligere, men denne var mer ubehagelig.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Uvigslet jord: Norsk krim. Det er ikke ofte jeg leser det nå som før, men det hender seg, og synes Matre har vokst mye innen sjangeren. Dette er tredje bok om Bengt Alvsaker. En kvinne arbeider i hagen og gjør mye grovarbeid. Hun blir sjokkert da hun kommer over benrester. Bengt Alvsaker og hans makker Lars, blir satt på saken. Handlingen vipper mellom 2018 og 1983, og Bengt Alvsaker og kollegaene hans går en tung tid i møte da noen i politimiljøet forsvinner. En spennende krimbok om legning og det å ikke passe inn et sted der ting er litt snevert.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Knokkelstøv: Boka kan virke alvorlig og brutal. Det er den også, men den inneholder også en god del humor. Den er om Tommy som er torpedo, men etter hans kjære Lise døde i en bilulykke, må han ta større ansvar for tenåringsdatteren, Tina enn det han har gjort tidligere, siden det er bare de to nå. For å beskytte henne, er han nødt til å bryte seg ut av torpedomiljøet en gang for alle, men det er nok ikke det letteste miljøet å komme seg vekk fra?

Hele anmeldelsen kan leses her.

Kvinnen som forsvant: Familiehemmeligheter i flere generasjoner. En kvinne føder en datter på sykehus og forsvinner med datteren kort tid etter. Halvsøsteren hennes er journalist og blir satt på saken siden sjefen hennes ikke vet at de kvinnene er halvsøstre. Iris må imponere for å beholde jobben. Hun har ikke gjort det bra i det siste. Kommer sjefen hennes til å finne ut at de er halvsøstre, og hvorfor vil ikke moren deres fortelle om familietragedien da foreldrene hennes døde? Har det hele en forklaring og vil denne generasjonen komme hverandre nærmere?

Noe treg start og lett å gjette seg frem til, men spennende intriger og karakterer.

Hele anmeldelsen kan leses her.

En verdensomseiling under havet: et pusleeventyr: En bok som jeg tenkte å lese senere, men da jeg begynte å bla i den, var det gjort. Et morsomt lite eventyr som er med på å gjøre leseren mer aktiv. En gutt og en jente spør deg om forskjellige ting de vil du skal finne i illustrasjonene, og av og til spør de hvordan de skal komme seg videre i en situasjon.

Er jo ikke målgruppa, men syntes det var barsnlig moro, og vil gjerne få tak i flere lignende barnebøker.

Hele anmeldelsen kan leses her

Bøker som var helt ok: 

Kommer til å bli kortere innlegg om bøkene nå siden innlegget allerede begynner å bli langt.

Matadorens siste dans: Jeg liker saktegående handlinger, men denne var vel saktegående bok på bare 204 sider, og dermed veldig seig. En bok hvor det ikke skjer stort. Den er om Lennox Hartly og hans kone Emma, som flytter fra Manchester til et lite sted i Spania. De bor i en bungalow for å nyte deres rolige pensjonisttilværelse sammen. Men lykken varer ikke lenge da hans kone har uhelbredelig sykdom, og svekkes med tiden. Et mord skjer i nærområdet under et bryllup. Klarer Hartlys gamle politiinstinkt å holde seg unna, eller kommer han til å gi det spanske politiet en hjelpende hånd?

Kommer det til å skje flere mord? Lettlest, med korte kapitler og fin humor, men hadde nok likt handlingen bedre hvis den foregikk i Engand enn Spania. Hadde nok vært mer stemningfull, da.

Kalifatet: Leste denne på PDF- fil, og siden jeg ikke er vant til det, tok det meg nesten en måned å lese ut boka. En bok jeg smugleste. Det er min første bok av Terje Bjøranger. Likte Charlie Robertsen, men klarte ikke helt å engasjere meg i saken. En mann blir funnet halshugget på en benk og holder hodet sitt i fanget. Er det noen som planlegger terroraksjon, og vil det i så fall skje i flere land? Er det IS som står bak eller noen som er påvirket?

Likte å lese om Charlie og kollegaene hans, så sånn sett vil jeg lese mer av Bjøranger, men klarte ikke helt å leve meg inn i saken, selv om den er høyst aktuell.

Bøkene jeg likte minst i juni:

Det var ikke mange bøker jeg likte alfor dårlig i juni, heldigvis. Det betyr heller ikke at jeg er blitt snillere med terningkast. Noen ganger er man flinkere til å velge de rette bøkene. 

Prom House: Var nok den eneste boka jeg likte likte i juni. Prøver alltid å si eller finne noe positivt med bøkene jeg leser, men denne er det vanskelig med. Det er en horrorbok for ungdom, og synes ungdom fortjener bedre bøker enn denne. Den er om ti ungdommer som har leid seg et feriehus for promkvelden. Altså skoledanskvelden. De skal slå seg løs der en hel helg. Huset er luksuriøst og stort. Det er har fem soverom og ligger ved stranda. Men idyllen blir raskt avbrutt da de finner en i gjengen død, godt mulig myrdet. Har noen brutt seg inn eller er en av dem morderen? Det kunne ha vært en morsom slasher bok for ungdom, men dessverre overdøves det av følelser og intimitet. Det er jo spennende for de i den alderen. Det jeg likte minst med denne boka var at den tok opp typiske ungdomstemaer som følelser, spenninger når de liker noen, sex, kompliserte vennskap osv, men språket er veldig barneskoleaktig. Så det ble en liten kræsj. Hadde håpet på en morsom sommerslasher, men det ble dessverre for barnslig og ingen av de ti karakterene hadde noe snev av personlighet. Styr unna.

Bortsett fra det var juni en grei og stødig lesemåned. Gode bøker, men savner bøker med litt mer trøkk i, og håper å komme over noen slike bøker i juli.

Ryggperspektiv av bøkene:


Knokkelstøv er ikke med fordi jeg har gitt den nye eiere, og Kalifatet ble lest som PDF-fil format.

3 kommentarer:

 1. Har kun lest Matre sin av disse, men begynte på Matadoren på lydbok og det funket ikke. Har den i papirbok også, så den skal leses, selv om den er annerledes enn de andre han har skrevet- som jeg har likt veldig godt.
  Kalifatet vil je også lese, men har den på PDF som deg- og de har en tendens til å bli utsatt og glemt..Liker ikke å lese på iPad.
  Ønsker deg en god lesejuli og sommer:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og Knokkelstøv har jeg fortsatt på vent her.

   Slett
  2. Jeg har ikke iPad. Jeg har en, men batteriet døde og har vært død så lenge at det nytter ikke å lade den opp mer, så leste PDF-filen på Pc. Det ble noe tungvindt, så gjør det bare noen få ganger. Foretrekker fysiske bøker. Det er mer behagelig. =)

   Håper at Matadorens siste dans fungerer bedre som bok enn lydbok. Selv ble jeg ikke helt fan for boka var noe tungtrødd. Har lest en bok av ham tidligere og det var Den syvende demonen. Likte den bedre.

   Spent på hva du synes om Knokkelstøv etter hvert. Den er morsom. =)

   Tusen takk og i like måte, Anita. Håper vi får lest haugevis av bøker i sommer. =)

   Slett