11. juli 2021

Jane Hawk 1: The Silent Corner av Dean Koontz - en god førstebok, men mangler trøkk


     She didn't realize there was a second drone until she saw it com-

ing fast from the area of the fountain.


Dean Koontz er nesten like produktiv som King i sine eldre dager. Det er som om de aldri slipper opp for inspirasjon. The Silent Corner er ikke en av Koontz nyeste, men en bok som kom ut i 2017, og er starten på en serie.

Jeg leser en del serier, men når det gjelder både Dean Koontz og Harlan Coben, foretrekker jeg nok de enkeltstående bøkene deres fremfor seriene. For noen forfattere behersker enkeltstående bøker bedre enn serier, synes jeg.

Hadde likt boka bedre hvis den var mer nøytral
Jeg likte The Silent Corner, mye mer enn det jeg trodde jeg ville gjøre i begynnelsen, for er ikke så veldig glad i kvinnelige hovedkarakterer av en eller annen grunn, og det er sikkert en upopulær mening, også. Men hadde nok likt boka bedre, hvis den hadde mindre science fiction. Den består ikke av altfor mye science fiction og med science fiction i denne boka, mener jeg ikke ufoer og aliens, men andre science fiction elementer som påvirker deler av historien. Syntes handlingen var god nok i seg selv uten science fiction elementene. Koontz har brukt litt science fiction elementer i andre bøker, også, og de elementene har jeg likte bedre, men syntes ikke de passet inn i denne. Syntes faktisk det ødela litt av mystikken.

The Silent Corner er første bok i en serie på fem bøker om Jane Hawk. En FBI agent som har hatt det alt annet enn lett i det siste. Hun føler seg noe lost etter at hennes ektemann døde. Han skal ha tatt selvmord, men hun synes ikke det gir noen mening, heller ikke brevet/lappen han har etterlatt seg, gir noen mening. Hun kan ikke forstå hvorfor han gjorde det. Derfor gjør hun sine egne undersøkelser, og det leder henne til flere usannsynlige selvmord. Hun merker også at noen holder øye med henne, og følger hennes spor. Hvem er det, og hvorfor? Hva er de redde for at hun skal finne?

En veldig anonym heltinne
Koontz skriver godt og engasjerende. Er bare ikke så veldig glad i heltinner. Hun prøver ikke å være noen heltinnne, men blir likevel stemplet som en, fordi hun prøver å gjøre det riktige og velger egne veier. Det jeg likte minst i boka var dessverre hovedkarakteren Jane, som ikke alltid er like trovedig, og en del av dialogene som kan bli nokså pompøse. Blant annet hennes elskede ektemann gjorde aldri noe galt eller noe irriterende så lenge han levde. Hun har også av og til en vane for å møte på menn mens hun er i farta. Allerede da kan en dialog bli noe flørtende og flåsete. Noe som ikke er helt realistisk, spesielt ikke når man flykter fra noe(n). Men likte at The Silent Corner var såpass dyster, både når det gjaldt tematikk og handling. Handlingen tar også noen dystre vendinger. Det som plaget meg mest med boka er at Jane føltes litt for blass til å være en heltinne. Jeg er mer vant til helter og heltinner tar mer plass, og som også kan virke skremmende.

God, mørk stemning med mange vendinger og interessant tematikk, men som sagt, falt ikke helt for Jane Hawk som person. Hun blir litt for kald og uinteressant, og hadde nok likt vendingene dersom de hadde vært mer nøytrale uten disse science fiction elementene. De er ikke alltid nødvendige. En god førstebok til tross for at jeg ikke ble fan av Hawk, og er interessert i resten av serien, men det blir ikke med det første. Akkurat nå er jeg som med Harlan Cobens bøker, mer interesert i Koontz enkeltstående bøker. 

Min favoritt av Koontz er fremdeles Intensity og blant hans nyeste utgivelser, er Devoted hans beste.


(Bakpå): 

'I'm very much need to be dead'

 

These are the chilling words left by a man who had everything

to live for but took his own life. Now hos widow, FBI agent Jane 

Hawk is determined to learn the truth, no matter what.

 

People of talent, seemingly happy and sound of mind, have

recently been committing suicide in surprising numbers. Jane will

give up everything to find out why.

 

Her enemies are devoted enough to exterminate anyone in

their way. But Jane is driven by a righteous rage they can never

comprehend. Because it is born of love.

 

PRAISE FOR DEAN KOONTZ:

 

¨Psychologically complex, masterly and satisfying'

NEW YORK TIMES

 

'A master still at the peak of his powers'

MATT HAIG, AUTHOR OF THE HUMANS


Originaltittel: The Silent Corner
Norsk tittel: Det tause hjørnet
Forfatter: Dean Koontz
Sjanger:
Thriller
Målgruppe: Voksen
Antall sider:
452
Forlag: HarperCollins
Norsk forlag: Juritzen
Utgitt: 2017
Min utgave: 2017 (Pocket)
Lest: 27.06. - 08-07. 2021
Kilde: Fra min egen boksamling
Plot: 4 En noe treg start og noen seige partier, men de fleste partiene hadde spenning og suspense.
Omslag: 4 Hadde likt den uten med ryggen til skikkelsen. Er så lei av covere med ryggen til eller karakterer som løper. Hadde vært en mer stemningsfull cover uten.
Baksidetekst: 4 En god grunn til å få lyst til og skaffe seg boka. Høres ut som en blanding av sjangre, noe som Koontz har gjort mye i det siste.
Skrivemåte: Mye innlevelse, få dødpunkt og masse dysterhet.
Favorittkarakter: Ingen som skilte seg ut som noen favoritt.
Persongalleri: 3 Litt anstrengt forhold til de fleste for noen blir vel skyggeaktige.
Slutten: 3 Noe pompøst som man himler litt med øynene av. Koontz har skrevet bedre avslutninger.
Høydepunkt:
Veldig lettlest med korte kapitler og det er alltid noe som skjer. Noe treg begynnelse, me handlingen får en fin flyt etter hvert. Dyster stemning og boka har med en smaksprøve på neste bok i serien.
Lavpunkt: Mister noe troverdighet og er vant til at Koontz bruker science fiction elementer, og syntes ikke det var nødvendig i akkurat denne boka. Hadde vært mye mer spennende uten.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

4 kommentarer:

 1. Har vært spent på anmeldelsen din av denne, og er glad du likte den bedre enn du trodde da du startet lesingen. For min del fungerte Jane Hawk bra som hovedkarakter/heltinne, og hun får en mer interessant karakterutvikling etter hvert, fra bok 2 og utover. Men synes bok 1 egentlig er den beste i serien, og at historien blir tregere etter hvert. Sci-fi-elementene fungerte nok også bedre for meg da jeg leste boka, men skjønner godt hva du mener. Jeg har ikke lest noe annet av Koontz, så nå fikk jeg lyst til å sjekke ut de enkeltstående bøkene du nevner. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, serier skal ikke være lett. Det er en kunst å bli bergtatt og vil ha mer. Synes første boka var helt ok og skjønner at hovedkarakter får mer utvikling i en serie, men hun ble på en måte ikke helt troverdig. :/

   Godt at du vil lese Intensity og Devoted. Det er gode bøker av Koontz. Intensity er en av de få thrillerne som slukte meg. =) Anbefaler også Lightning, Watchers og Midnight av ham hvis du vil ha noe mørkt. Og er spent på hva du synes til slutt.

   Håper du også har/snart får Natten. Søvnen. Døden. Stjernene. av Oates i hus. =)

   Slett
  2. Ja, har fått hentet den på biblioteket, så den står på leselista etter at jeg har lest ut Svart vann og en annen urban fantasy-bok jeg holder på med. :) Leser ofte flere bøker på en gang, slik du også gjør. Takk for tipsene ang. gode Koontz-bøker!

   Slett
  3. Prøvde å holde meg til en bok av gangen før i tiden, men nsygjerrigheten ble for stor. Prøver å ikke lese mer enn fire bøker av gangen, slik at noen ikke blir helt nedprioritert.

   Flott at du har fått tilgang til boka og venter spent på din dom. =) Også morsomt at du vil sjekke ut noen av Koontz enkeltstående bøker. Håper du liker noen av dem, og det er inspirerende å utfordre hverandre. =)

   Slett