10. januar 2021

Den nye jenta av Daniel Silva - skrevet med krutt

Reklame: Eksemplar fra HarperCollins, mot en ærlig anmeldelse

Han virket overrasket over at en mann så mektig som Gabriel Allon

bodde i en så beskjeden leilighet. Men på den annen side

måtte de fleste hjem virke beskjeden for en prins so hadde

vokst opp i et palass som var like stort som et kvartal.Har lagt merke til navnet Daniel Silva før, men tenkte at spionthrillere ikke var noe for meg, men så feil kan man ta ...

Er det en filmserie jeg ikke gidder å se på så er det James Bond. Har prøvd å se noen av dem uten hell. Liker filmmusikken bedre enn selve filmene, for føler filmene er mye av det samme. Har heller ikke sansen for Daniel Craig, siden James Bond skal være høy og mørk.

Svært underholdende
Har dog lest mange thrillere oppgjennom årene, men ikke spionthrillere. Noe jeg ikke skjønner hvorfor, for dette var gøyalt. Gøyalt er kanskje ikke det rette ordet å bruke, men det eneste beskrivende ordet jeg kan komme på i farta.

Har ikke lest noen av bøkene med Gabriel Allon tidligere, men denne serien kan fint leses som frittstående. Visste at boka var en del av en serie, men man merker det ikke mens man leser, for man blir såpass godt kjent med karakterene. 

Mitt første møte med spionen og kunstneren Gabriel Allon
Denne gang får Gabriel Allon, som er sjef for den israelske etterretningstjenesten, oppgave med å finne en kidnappet jente, og det er ikke hvem som helst. Hun er tolv år gamle Reema og datter av kronprinsen i Saudi-Arabia. Til tross for livvakter som frakter henne til og fra skolen i Sveits, en privatskole som tar i mot elever av ulike nasjoner, blir kidnappet på vei fra skolen. Faren hennes er ikke populær for alle, siden han ønsker mer likestilling i landet og gjøre nasjonen mer moderne. Han har latt kvinner få lov til å kjøre bil, og ønsker å gi kvinner og menn få lov til å gå på kino, jobbe og mye mer for å gjøre landet mer normalt som mulig. De som går i mot hans ønsker, får smake det på den brutale måten. Vil kidnapperne hennes ønske løsepenger, eller noe helt annet? Vil Khalid, hennes far, gjøre alt for å få datteren hans tilbake i trygghet?

Silva dedikerer denne boka blant annet til femtitre journalister som ble drept i 2018, og boka er delvis inspirert av Jamal Khashoggi, som ble drept og partert samme år.

En viktig thriller
Den nye jenta er en aktuell spionthriller som tar opp mye av det man har sett på nyhetene i de siste årene, og har gjort både karakterene og handling virkelighetstro. Det er ikke mye skyting, men mer om radioaktiv stråling og utspekulert terror. I begynnelsen tar det litt tid å finne ut av hvem som er hvem og hvem jobber for hva, siden persongalleriet er stort, men heldigvis kommer man fort inn i det. Handlingen beveger seg også store deler geografisk sett. Noen ganger er man så vidt innom USA, men det meste av handlingen foregår i store deler av Europa. Boka tar opp viktige tema som ytringsfrihet og likestilling. Det er en bok som ofte skifter perspektiv og gjør det hele mer realistsik og actionfylt. Man tenker å bare lese noen sider, men så leser man flere sider enn planlagt, for det er hele tiden noe som skjer. Kapitlene er korte og har en fin flyt.

Det eneste jeg ikke var interessert i å lese om var om Gabriel Allons ekteskap som fort kan bli noe sukkerkøtt, men heldigvis får det ikke noen stor rolle. Gabriel Allons BlackBerry, eller Kontorets telefon, får en stor rolle, nesten like stor rolle som Gabriel Allon selv. Husker ikke sist gang jeg leste om en karakter som brukte mobiltelefonen like ofte som ham.

Jeg er en av de som leser introene og takketalene til forfatterne, hvis det er noen, for av og til kan det dukke opp interessante hendelser og fakta. Silva takker sin vennegjeng og der sto det et kjent navn, og det er samme Henry Winkler som er skuespiller. Han var blant annet med i den første Scream filmen, men han er mest kjent som Fonzie i serien Happy Days som ble sendt på TVN for mange år siden, hvis jeg ikke husker helt feil. 

Uansett, Den nye jenta er et utmerket valg hvis man vil ha noe med action, mystiske karakterer og litt vittighet. Her får man litt av alt.


(Bakpå):


En kidnappet jente. En overraskende allianse

i den skjulte krigen om kontrollen i Midtøsten.


På den ekslusive privatskolen i Sveits ankommer den nye jenta

hver morgen i en kortesje verdig en statsoverhode. Ryktene sier

at hun er datter av en rik forretningsmann, men sannheten er en 

annen. Faren hennes er Khalid bin Mohammed, den saudiske 

kronprinsen. Khalid ble først hyllet for sin vilje til å gjennomføre

sosiale og religiøse reformer, inntil han ble mistenkt for å være

innblandet i drapet på en reimekritisk journalist.


Da kronprinsens datter blir kidnappet, henvender han seg til den

eneste han vet kan finne henne - Gabriel Allon, sjef for den israelske

etteretningstjenesten. De to inngår en overraskende allianse og

starter kampen for å redde et barns liv og Midtøstens fremtid. Det

fører til en heseblesende jakt på kryss og tvers over det europeiske

kontinentet.


Den nye jenta er en åndeløst spennende thriller av den ameri-

kanskje bestselgende forfatteren og tidligere krigskorrespondenten

Daniel Silva.


Originaltittel: The New Girl 
Norsk tittel: Den nye jenta
Forfatter: Daniel Silva
Sjanger:
spionthriller
Målgruppe: voksen
Antall sider:
423
Forlag: HarperCollins Publishers
Norsk forlag: HarperCollins
Utgitt: 2019
Min utgave: 2020 (Innbundet)
Lest: 28.12. 2020 - 06.01. 2021
Kilde: anmeldereksemplar
Plot: 5 Sterkt plot med mye tempo og mange spennende karakterer.
Omslag: 4 Noe typisk med ryggen til, men liker omrisset og de vakre fargekombinasjonene. Mystisk og spenstig.
Baksidetekst: 3 Usikker på om det ville bli en bok for meg siden jeg ikke leser spionthrillere, men innholdet er mye bedre enn baksideteksten.
Skrivemåte: 5 Mye innlevelse, virkelighetstro og fascinerende karakterer.
Favorittkarakter: Khalid. Han har sine vittigheter, også i mørke stunder.
Persongalleri: 5 Selv om persongalleriet er stort, rekker man å bli godt kjent med alle, og de fleste har spennende sider i seg.
Slutten: 4 Som forventet, men samtidig en cliffhanger. Noe som er lenge siden sist.
Høydepunkt: Til tross for at det er en stor bok, er den temmelig lettlest, og består av mye action og litt humor.
Lavpunkt: Noen åpenbare hendelser her og der, men det er det jo nesten i alle bøker.
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

2 kommentarer:

  1. Dette er en ny forfatter for meg, men jeg ser at tematikken er ganske interessant. Har egentlig sluttet å lese spionthrillere, gikk på et par smeller på rappen, og konkluderte med at dette ikke er noe for meg, men du overbeviser meg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så kjekt! Har sett flere spionfilmer enn lest spionthrillere, men vi har nok kanskje samme problemet angående sjanger? Kanskje dette blir endringen for oss begge? Det blir spennende å se. Hva venter du på? =)

      Slett