5. desember 2020

Familien Vanderbeeker: Kjæledyrmysteriet av Karina Yan Glaser - den svakeste i rekken

Reklame: Eksemplar fra Mangschou, mot en ærlig anmeldelse

Det var leggetid for Hyacinth og Laney, men først måtte

Vanderbeeker - barna bli enige om hvor kattungene skulle

sove. Diskusjonen ble så opphetet at mamma måtte gripe

inn og forhandle. Det ble besluttet at kattungene skulle

få overnatte på rommet til Hyacinth og Laney, på én 

betingelse: De måtte sove i det gamle hundeburet til Franz.


Familien Vanderbeeker: Kjæledyrmysteriet er tredje bok, men ikke den siste av Karina Yan Glaser. 

Det er også en bok fire som heter Lost and Found. Om det er den siste boka i serien, eller hvor lang serien blir, er usikkert i skrivende stund. Bok nummer fire blir muligens oversatt neste år, for bøkene har kommet med ett års mellomrom så langt. Selv om denne ikke falt helt i smak, er jeg fremdeles interessert i å lese neste bok, også.

Fin serie for barn som vil lese litt større bøker
Denne serien kan leses frittstående for man får hele tiden vite hva som har skjedd tidligere når det gjelder hendelser, og man blir godt kjent med bakgrunnen deres. Synes også at bøkene blir bare større og større, og det er bare positivt. Disse bøkene passer for barn som nettopp har lært seg å lese og behersker det bra, og som vil undersøke bokverdenen nærmere, og de passer også fint som høytlesing før sovetid.

Også i denne boka opplever storfamilien Vanderbeeker mye press og stress. Alltid er det noe som skjer i denne familien. De som ikke kjenner til familien fra før, består denne familien av fem barn, to foreldre og tre kjæledyr. Oliver er den eneste gutten i søskenflokken. Selv om det er en stor familie og det er trangt om plassen, går de stort sett overens. De bor i en bygård i Harlem, New York. De har god tone med de andre som bor i samme bygård som de, og andre i strøket. Det er et rolig og fargerikt strøk, der alle kjenner til alle, noe som er sjeldent. 

Nye problemer for familien Vanderbeeker
Denne gang er det flere problemer i kø. Moren deres som baker ofte hjemme sine berømte småkaker, får et tilbud om å være med i et kjent magasin. Men først skal det komme en fra mattilsynet, og det skjer mens barna er hjemme alene, og da skjer det ting. Mannen fra mattilsynet blir ikke imponert og moren deres mister retten til å selge og gi bort småkaker hjemmefra enn så lenge, så hun må ha nytt besøk av mattilsynet etter noen endringer. Men hvordan skal de fortelle dette til moren deres? Ikke nok med det. Familien begynner å få dyr på døra. Ikke bare ett dyr, men mange forskjellige fra gang til gang. Er det noen som dumper dem, og hva er hensikten deres å plassere dem utenfor akkurat deres dør? Barna får ikke lov til å eie flere dyr siden de har tre forskjellige kjæledyr allerede; katt, hund og kanin, og leiligheten deres er begrenset. Samtidig har de jobben til moren deres å tenke på. De får en oppgave til å gi disse dyrene et nytt hjem, og sammen bestemmer søsknene seg å finne ut hvem som dumper dyrene.

Hadde gledet meg til denne siden det ikke var lenge siden sist jeg leste bok nummer to, nemlig Den veldig hemmelige hagen, som var både morsom og sprudlende, men synes Kjæledyrmysteriet mangler noe av akkurat det. Synes gjengen hadde mistet noe av glansen, de sprudlende personlighetene og de sprøe løsningene var noe fraværende. Syntes de var mer vågale og hadde mer energi i de andre bøkene. Det var noe tamt over det hele denne gang. Noen morsomme øyeblikk og løsninger, men syntes de var mer pågående i de andre bøkene, så savnet litt av det.

En god bok som tar opp et viktig tema om å ta vare på dyr, all slags dyr, og en bok for oss dyrevenner, men håper den sprudlende energien til Familien Vanderbeeker er tilbake igjen i neste bok! Må også nevne at jeg likte godt de søte små illusttrasjonene hver gang et nytt kapittel begynner.


(Bakpå):

 

Dette er krise! Jessie og Isa slapp inn en inspektør fra

mattilsynet og nå vil han stenge mammas hjemmebakeri.

Neste morgen finner barna fem nusselige kattunger utenfor

huset, men de kan ikke ha flere dyr om de skal redde

kakebakeriet til mamma. Faktisk ingen dyr i det hele tatt!


Mens barna i all hemmelighet forsøker å fikse katastrofen

kommer det stadig nye kjæledyr og truer med å ødelegge alt.

Hvem er det som natt etter natt plasserer hjemløse dyr

på trappa til familien Vanderbeeker?


Med humor og klokskap viser Karina Yan Glaser

at alt går bra bare man viser omsorg og kjærlighet

- selv når alt virker helt håpløst.

 

Hjertevarm familieroman!


Originaltittel: The Vanderbeekers to the Rescue
Norsk tittel: Familien Vanderbeeker: Kjæledyrmysteriet
Forfatter: Karina Yan Glaser
Sjanger:
roman
Målgruppe: barn, ungdom
Antall sider:
302
Forlag: HMH Books for Young Readers
Norsk forlag: Mangschou
Utgitt: 2019
Min utgave: 2020 (Innbundet)
Lest: 16.11. - 21.11. 2020
Kilde: anmeldereksemplar
Plot: 4 Interessant plot, og er med å lære unge lesere om å ta vare på dyr.
Omslag: 3 Noe stivt, men fortsatt lekent. Liker ikke fargekombinasjonene så godt denne gang. Det blir litt hardt.
Baksidetekst: 4 Man blir interessert i boka, og hvem sier vel ikke nei til mysterier?
Skrivemåte: 3 Synes skrivestilen har blitt noe tammere siden de siste to bøkene. Karakterene er mindre sprudlende og handlingen er ikke like engasjerende.
Favorittkarakter: Isa. Hun prøver å være den fornuftige, men hun har sine vanskeligheter hun også.
Persongalleri: 4 Likte dem bedre før. De har på en måte blitt rolige. De er fremdeles kaotiske, men har mer orden i kaoset. Likte dem bedre da det var litt mer kaos og de hadde noen kreative løsninger. Syntes de ikke hadde mye av dette i denne boka.
Slutten: 3 Som forventet, og en noe tam slutt.
Høydepunkt: At bøkene blir bare større og større og Vanderbeeker familien alltid havner i trøbbel. Tar opp et fint tema om at alle dyr er viktige og bør tas vare på. Foreldrene får mer plass i boka enn tidligere. Liker også de små illustrasjonene som dukker opp hver gang et nytt kapittel starter.
Lavpunkt: Det føltes nesten som å lese om en helt annen familie enn de to andre bøkene. De var nesten en skygge av seg selv, og savnet mer av drivkraften og den sterke personligheten deres. De virket mer fraværende denne gang.
Terningkast: 3
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020


Andre bøker jeg har lest av Karina Yan Glaser

Den fantastiske familien Vanderbeeker

Familien Vanderbeeker: Den veldig hemmelige hagen


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar