7. november 2020

Familien Vanderbeeker: Den veldig hemmelige hagen av Karina Yan Glaser - gledelig gjensyn med Vanderbeeker gjengen!

Reklame: Eksemplar fra Mangschou, mot en ærlig anmeldelse

 Morgenen etter gikk Vanderbeeker-barna i samlet tropp

over gata til hagen. Det var en fredfull lørdag morgen på

141st Street. Oliver likte når det var rolig i nabolaget, som

om de var de eneste i Harlem som var våkne. De tok seg god 

tid til å gå nedover gata og stoppet for å peke på blomster

som kunne se fin ut i hagen, og vinket til hunder som satt

med snutene presset mot vinduene og logret med halene.


Nye sprell fra familien Vanderbeeker. Denne gangen lager de en hemmelig hage for å glede andre.

Nytt prosjekt på gang
Familien på syv og tre kjæledyr er tilbake. Foreldrene, de fem barna, hunden, katten og kaninen bor i en bygård med få andre i Harlem, New York. Familien Vanderbeeker bor i den nederste delen, Herr Jeet og frøken Joise, i den midterste delen, og i øverste del bor det en gammel mann. Da Herr Jeet blir alvorlig syk og må tilbringe en tid på sykehuset, planlegger de å gjøre noe fint for ham og frøken Josie, til de kommer tilbake igjen. Barnas superhemmelige plan er å forandre et gjengrodd sted i nabolaget deres, og gjøre det om til en vakker hage. En hage som de og andre kan slappe av i.

Underveis i prosjektet støter de på mange utfordringer. Hvordan skal de utføre prosjektet uten at noen legger merke til det? Hvordan skal de få tak i ustyr, og har de penger nok til å skape den hemmelige hagen? Har de lov til å gjøre noe på den tomten i det hele tatt?

En veldig stødig og bedre oppfølger
Dette er bok to i Familien Vanderbeeker serien som er for barn, men som også fint kan leses av ungdom og kanskje som høytlesning for hele familien. Til sammen er det i skrivende stund fire bøker i denne serien. Den fjerde heter Lost and Found, og er ikke utgitt på norsk ennå. Bok nummer en heter: Den fantastiske familien Vanderbeeker, og bok nummer tre kom ut tidligere i år og heter: Kjæledyrmysteriet, som jeg skal lese om en liten stund. Jeg hadde bok en lenge ulest, men synes av og til det er greit å vente med å lese en serie til de fleste bøkene i en serie er utgitt, slik at ventetiden ikke blir for lang. Man kan jo risikere å miste interessen for neste bok, hvis gapet til neste utgivelse blir stor. Så ventet med å lese denne serien til tredje bok kom ut i år. Selv om dette er en serie, kan jeg påpeke at bøkene kan fint leses frittstående, for man blir godt kjent med karakterene, og det er med mye bakgrunnshistorie.

Jeg likte bok en overraskende godt, selv om jeg ikke er i målgruppa. Jeg liker å lese fra forskjellige målgrupper, for å se hva som blir utgitt og holde meg oppdatert. Jeg er ikke så nøye med målgrupper når jeg leser. Det er også godt å se at Karina Yan Glaser sin fortellerstemme har vokst siden sist, og at hun har blitt bedre til å konstruere handling, og gi mer liv i karakterene sine. I denne boka får de litt mer dybde og personlighet. De kommer tydeligere frem. Jeg liker også måten hun setter opp historien på, med fine og enkle illustrasjoner. Man blir litt sjarmert.

Det som er litt morsomt med denne serien, før jeg begynte å lese bok en, var jeg nesten sikker på at denne serien ville bli vel barnslig for meg, men istedet føles det ut som man blir en del av serien. Synes også at bok nummer to er hakket bedre enn forrige bok, for konseptet i seg selv var mer interessant å lese om. Det minner om da man var barn selv og var sosial, og alltid hadde noe prosjekt på gang. Så sånn sett opplevdes denne boka som mer troverdig enn bok nummer en.

Den veldig hemmelige hagen er en herlig, vond og god frittstående oppfølger, som minner oss om å ta vare på hverandre, og prøve å være kreativ i enhver situasjon.


(Bakpå):

 

FÅR HJERTET TTIL Å HOPPE!


Vanderbeeker barna rives ut av den søvndyssende sommerferien

når ulykken rammer deres kjære naboer. For å glede herr Jeet og

frøken Josie vil barna gi dem en helt fantastisk og magisk hage.


Men å lage en helt ny hage er ikke så lett som det høres ut. For hvor får 

man egentlig tak i jord? Og planter? Og hva skal de gjøre med den sleske

mannen som har sine egne planer for den forlatte tomta?


La deg sjarmere av Den VELDIG hemmelige hagen - en frittstående

oppfølger til Den fantastiske familien Vanderbeeker!


Originaltittel: The Vanderbeekers and the Hidden Garden
Norsk tittel: Familien Vanderbeeker: Den veldig hemmelige hagen
Forfatter: Karina Yan Glaser
Sjanger:
roman
Målgruppe: barn, ungdom
Antall sider:
286
Forlag: HMH Books for Young Readers
Norsk forlag: Mangschou
Utgitt: 2018
Min utgave: 2019 (Innbundet)
Lest: 27.10. - 01.01. 2020
Kilde: anmeldereksemplar
Plot: 5 Mer interessant og mer liv enn forrige bok.
Tittel: 4 Ikke så veldig originalt, men man blir interessert i boka.
Omslag: 5 Den har litt av den samme stivheten som på omslaget på forrige bok, men gjenskaper høsten på en ypperlig måte. Lekent og herlige fargekombinasjoner.
Baksidetekst: 5 Man får mer lyst til å lese denne enn den forrige, fordi det virker som om denne boka har mer handling.
Skrivemåte: 5 Syns at skrivingen har vokst litt mer siden sist. Karakterene er mer levende, stemningen og alt. 
Favorittkarakter: Fremdeles Isa, bare synd hun får så liten rolle siden hun er på orkesterleir store deler av sommeren. Så vi får ikke sett så mye til henne i denne boka.
Persongalleri: 4 Fortsatt noen irriterende, men liker de fleste. Synes personlighetene deres kommer tydligere frem, og som fleste søsken har de sine oppturer og nedturer. Det dukker opp andre interessante personer opp også.
Slutten: 4 Som forventet, men så er det ikke akkurat en bok for voksne. Dermed er det lettere for oss å se hvordan dette ender, men resten av handlingen er såpass god, så det ødelegger ikke noe av den grunn.
Høydepunkt: Mange morsomme kommentarer, og de er kreative når de prøver å dekke over for hverandre, for ikke å bli avslørt med det de holder på med. Mye underholdning.
Lavpunkt: Litt vel forutsigbart både når det gjelder karakterer som dukker opp og avslutningen.
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020


Andre bøker jeg har lest av Yan Glaser: 

Den fantastiske familien Vanderbeeker


2 kommentarer:

  1. Noen ganger er det godt med koselige bøker man ellers ikke ville lest :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bryr meg ikke så mye om målgrupper, både når det gjelder eksemplarer og bøker jeg kjøper selv. Liker å se hvilke bøker som blir utgitt til forskjellige målgrupper,og det hender seg at man blir positivt overrasket. =)

      Slett