18. oktober 2020

Gudmoren av Ingar Johnsrud - oppslukende røverhistorie

Reklame: Forhåndseksemplar fra Aschehoug, mot en ærlig anmeldelse

     "Jeg vil gjerne se hvor Ringo bodde."

    Astrid trakk på skuldrene, kikket ned i den tomme 

koppen og glante mot Mølla. "Gjør som du vil," sa hun

og gikk mot døra. "Men jeg håper du ikke har nerver.

Repet dingler fremdeles fra taket der borte."


Hvem er egentlig etter hvem?

Farlig frihet?
Stella får endelig smake på friheten, dog med bismak siden hun må ha fotlenke. Hun drar til sin gamle hjembygd Vike. Faren hennes er død. Hun forlot sitt hjemsted som attenåring og har ikke vært der siden. Hun kuttet også kontakten med faren, men for litt siden har de blitt enig om å møtes. Det blir dessverre med tanken siden faren hennes blir funnet død i en koie, og det ser ut til å være selvvalgt, men er det det? Stella reiser nå tilbake for å ta et slags farvel, kanskje møte på noen spøkelser fra fortiden, og få svar på en del spørsmål hun bærer på. Hun hadde sine lykkelige stunder i barndommen, men dessverre var faren hennes alkoholiker som ødela mye av idyllen. Kommer hun til å finne ut av ting hun ikke vil like å høre? Samtidig blir hun satt på prøve. Klarer hun å holde seg i skinnet mens hun nyter friheten?

Dette er min første bok av Ingar Johnsrud. Selv om jeg ikke har lest noe av ham, har jeg lagt merke til bøkene hans. Så han er ingen nybegynner. Han skriver godt og engasjerende. Ikke alt er helt troverdig, men det gir underholdning, og man er interessert fra begynnelse til slutt. Det gjør heller ikke noe av at man skjønner opplegget tidlig, for de fleste karakterene var spennende å lese om, og gjorde nytte for seg i handlingen. De var der ikke bare for å være der, og forsvinner ikke sånn uten videre, som det er med noen karakterer en gang i blant. Her var alle karakterene på en måte nødvendige. Man blir ofte lei av karakterer som er der bare for å være der. Opplever det ofte, spesielt bøker med stort persongalleri. Dette er en kort bok i forhold til andre krimbøker jeg har lest i det siste. Selv foretrekker jeg store bøker, men denne gang var det befriende å lese en kortere bok, med mange karakterer og mye spennning til en avveksling. Man blir fort hekta, spesielt siden kapitlene er ganske korte også. Det er lett å bli dratt inn i handlingen siden denne boka har litt av alt: Flott landskap som bakgrunn, familiedrama og mørke hemmeligheter. Det er lett å bli revet med.

Dramatisk og krypende familiedynamikk
Det eneste som ikke var helt overbevisende var Stella som er en blanding av Mikke Mus og MacGyver. Hun er der det skjer, og hun kommer opp med noen vel kreative og lettvinte løsninger enkelte ganger. Liker Stella delvis, men litt lei av at hun skal leke helt, og det skjer ofte tilfeldig. Det blir ikke helt troverdig i lengden. Likevel gjorde det ikke noe. Synes at denne boka var en blanding av krim og litt røverhistorie. Selv om ikke alt var troverdig, så er det veldig spennende, og det er lett å lese mer enn det man egentlig hadde tenkt å gjøre, for man blir så lett revet med. I krimverdenen er det lov å være litt utroverdig en gang i blant. Likte også venninnen til Stella, Diana. Hun løfter opp mye av spenningen og har en fin humor. Dette er en bok man blir fort fengslet av. Det er også spennende med bøker om familiebånd, spesielt når det gjelder krimbøker. Om hovedpersonen kan stole på sine nærmeste eller ikke. En noe forutsigbar og skuffende slutt, men det ødela ikke resten av boka.

Har lest mange spennende bøker fra det norske landskap denne høsten, og gleder meg til hva mer denne høsten har å by på.


Bakpå:

 

ALT HUN ØNSKET SEG,

VAR ET HELT VANLIG LIV.

ALT HUN FIKK, VAR HEVN.


Det henger en mann fra en bjelke i ei koie i

nærheten av i nedlagt gullgruve.


Den døde heter Ringo, og det har gått tjuefem 

år siden datteren hans, Stella, sverget at hun

aldri ville se ham igjen.


Stella må reise den lange veien hjem for å

begrave mannen hun foraktet.


Hjembygda Vike ligger øde til i dalen mellom

fjellene. Tiden har stått stille. Herregården

Wiike tårner fortsatt over bebyggelsen ute ved

fjorden, og matriarken Esther Wiike er fortsatt

dalens velgjører og ukronede dronning.


Ringo har etterlatt seg en arv. En arv som skal

vise seg å rokke ved alt Stella trodde var sant.

En arv som krever hevn.


Originaltittel: Gudmoren
Forfatter(e):
Ingar Johnsrud
Sjanger:
krim
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
338
Forlag:
Aschehoug
Utgitt:
2020
Min utgave:
2020 (Pocket)
Lest:
05.10. - 10.10. 2020
Kilde:
forhåndseksemplar
Plot
:
4 Stødig og avhengigskapende innhold. Man må bare vite hva som skjer videre, selv om man har en viss anelse.
Tittel:
5 Passer godt til innholdet, og av og til er en enkel tittel spennende nok.
Omslag:
4 Er ikke helt fan av ansikt(er) på bokomslag, for jeg vil forestille hvordan karakterene ser ut, men denne er litt kreativ og skiller seg litt ut. Liker også at omslaget er litt kaldt.
Baksidetekst:
4 Grunnen til at jeg ville lese boka. Mystisk og virket som en mørk og dyster krimbok. Det er det også i grunn.
Skrivemåte:
4 Alltid noe som skjer. Mystiske og gåtefulle skikkelser dukker opp underveis, og litt drama.
Persongalleri:
5 Synes de fleste var spennende og bidro med noe.
Favorittkarakter:
Diana. Hun er litt skøyeraktig.
Slutten:
3 Noe skuffende, ble som forventet og kanskje en noe lettvint løsning?
Høydepunkt:
Veldig lettlest, tar mange vendinger, hele tiden noe som skjer, og man blir godt kjent med karakterene. Man er på vakt mens man leser.
Lavpunkt:
Litt for lett å gjette seg frem til, og slutten ble noe MacGyver aktig, og hadde noe for enkelt over seg.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020

8 kommentarer:

 1. Jevnt høye score, gøy at du likte denne. Jeg har lest og likt, og nettopp nå var min mann ferdiglest, han også likte boken godt. Ikke gå glipp av trilogien til Johnsrud :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den var slett ikke verst, og det virker som jeg og dere er enige. =)
   Gudmoren var veldig underholdende og hadde sine spenningsøyeblikk. Så leser gjerne mer av Johnsrud, og har sett litt på trilogien hans i ettertid, så tipset er notert. Takk. =)

   Slett
 2. Denne vil jeg også lese.
  De hadde den ikke på biblioteket så jeg har bestilt den første i triologien og nærmer meg Gudmoren på det viset.
  Liker at du omtaler flere bøker for tiden, Ina

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var synd de ikke hadde den, men da har du noe å glede deg til. =) Jeg også skal lese trilogien, så det blir litt omvendt. Håper den har like mye spenst som Gudmoren.
   Takk, kjære du. Prøver å være produktiv, så jeg ikke ligger etter med altfor mye. =)

   Slett
  2. Det er ikke så ofte vi leser det samme. Så jeg er spent på Johnsrud triologien. (Er det ikke bra skylder vi bare på Tine ... :) )
   Det er en god følelse når man klarer å være produktiv.

   Slett
  3. Trilogien hans er nevnt i boka, så ble interessert i den allerede da, og husker også at Korset var synlig da den kom ut. =) Og morsomt at vi blir interessert i de samme bøkene en gang i blant.
   Det er jeg enig i. Man føler man har fått "mer ut av dagen" de gangene man har vært produktiv.=)

   Slett
 3. Anonym20:39

  Spennende. Fikk denne boka, men ble usikker på om den skulle prioriteres med det første, siden jeg ikke ble så glad i Wienerbrorskapet- og det stoppet med Johsrud og meg der. Men denne virker annerledes, og legges i ventebunken.:)

  Hilsen Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du gir den en sjanse. Likte den bedre enn jeg trodde jeg ville gjøre. Skal prøve meg på første bok i trilogien hans for å se hvordan den er, ser den har fått litt forskjellige meninger. Venter spent på din mening om Gudmoren etter hvert. =)

   Slett