15. september 2020

Risiko av Sven G. Simonsen - en thriller med både fart og spenning

Reklame: Eksemplar fra forfatter, mot en ærlig anmeldelse

Hun hadde sittet foran Macen i flere timer. Det var langt på natt da hun ga seg. Hun skrittet over til den smale gjestesengen, la seg ned på rygg og strakte seg ut. Slik ble hun liggende mens hun forsøkte å vurdere hva hun kunne foreta seg med denne kunnskapen, men uten å klare å samle tankene igjen.
     Da hun endelig sovnet, var huset allerede i ferd med å våkne til liv igjen.


Noen ganger trenger man en god, gammeldags røverhistorie, og her er det en!

En thriller som fortjener mer oppmerksomhet
Risiko er godt mulig en noe ukjent thriller som kom ut tidligere i år, som fortjener mer oppmerksomhet. Ikke på grunn av at den er original eller bidrar til noe nytt, for det gjør den ikke, men dette er en god thriller, med godt driv, og en bok som er lett å bli revet med av. Hele tiden er det noe som skjer. De som er ute etter en hardbarket thriller blir nok en smule skuffet da denne er en mer karakterdrevet thriller. Den inneholder noe vold, stressmomenter og vågale scener, men har ikke den samme brutaliteten som mange hardbarkete thrillere gjerne har. Men det betyr ikke at denne er kjedelig. Jeg kjedet meg ikke et sekund.

Men hva handler den egentlig om? I Risiko møter vi Liv Eriksson som er psykolog og er en selvstendig kvinne, helt til hun mister kjæresten sin Olav. Han døde i en klatreulykke i Thailand og tilbake i Norge, isolerer hun seg og unngår alt og alle. Hvordan skal hun bli sitt gamle jeg igjen? De har ikke vært kjærester lenge, men rukket å knytte et sterkt bånd til hverandre. I dagene de var i Thailand virket han stresset over noe. Med tanke på at han hadde en risikabel jobb, kunne det ha kanskje hatt noe med det å gjøre, og visste noen av andre på arbeidsplassen noe? Er det sorgprosessen hennes som prøver å gi noe annet skylden for Olavs død, eller var det ikke en ulykke som andre hevder?

Konseptet hører kanskje ikke særlig nytt eller spennende ut, men det er måten det hele blir skrevet på som løfter det hele. Dette er kanskje et konsept man har lest mye om før eller sett på film, men det gjør ikke noe. Det hele er skrevet med stor innlevelse, kapitlene er stort sett korte og givende, og selv om noen deler er noe forutsigbart, er det alltid et aspekt eller flere i historien man gjerne vil lese mer om. Fordi det skjer noe hele tiden og handlingen foregår ikke bare her i Norge, men forskjellige steder i verden, siden Liv Eriksson bestemmer seg for å gjøre sin egne undersøkelser. Uansett hva andre forteller henne, bestemmer hun seg for å undersøke Olavs død nærmere for å få mer konkrete svar, hvis det er noen svar. Likte også godt båndet hun har med broren sin. De er ikke bare søsken, men også gode venner som støtter hverandre, til tross for at broren hennes har sin egen familie å ta seg av, også. Liv er en interessant person å lese om fordi hun kan være både svært mild og svært kantete. Man vet ikke helt hvor man har henne. Hun er enten en venn eller fiende, virker det som. 

En god forandring
Det var også befriende å lese om en voksen kvinne som ikke har livet helt på stell til tross for at hun er godt voksen. Man blir litt lei av å lese krim og thrillere der hovedpersonen er "lykkelig" gift og har fine barn, og familielivet kommer for mye i fokus istedet for selve saken. Her er det broren til Liv som setter familieliv litt i fokus siden han har små barn, men heldigvis får det ikke for stor plass i boka. Jeg har ikke noe i mot familieliv i krim og thrillere, men det blir ofte kjedelig å lese om i lengden. Ofte vil jeg heller lese om selve sakene, og det får man her.

Risiko er en stødig og fantasifull debut skrevet med krutt. Det eneste som trekker litt ned, er slutten, for så det litt for tidlig hvilken retning det ville ta, og inneholdt litt for mange tilfeldigheter. Men som sagt, er dette en røverhistorie og jeg koste meg. Gjerne gi den et forsøk hvis du har anledning.


Bakpå:

Liv Eriksson er psykolog og har arbeidet i noen av verdens tøffeste

konfliktområder, me når kjæresten Olav faller i døden mens de

er på klatreferie i Thailand, bryter hun sammen og isolerer seg. 

På nettet ligger en film som viser fallet. Noen der ute vet hva som 

egentlig skjedde da han døde. Olav var spesialetterforsker i 

Økokrim og hadde hemmeligheter som hverken hun eller hans

kolleger visste om. Kjente hun ham egentig? Jakten på sannheten

tar henne på reise - til München, Kypros, Beirut - som blir

stadig farligere etter hvert som hun nærmer seg avsløringen av

en forbrytelse av spektakulære dimensjoner.


Originaltittel: Risiko
Forfatter(e):
Sven G. Simonsen
Sjanger:
thriller
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
393
Forlag: Press
Utgitt:
2020
Min utgave:
2020 (Innbundet)
Lest:
29.07. - 04.08. 2020
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
:
4 Sterkt plot med lovende utgangspunkt og økende fart.
Tittel:
4 Passer godt til innholdet. Kort og enkelt.
Omslag:
5 Liker tankegangen og måten det er gjort på. Det speiler både livet her i Norge og kanskje en liten bit av andre steder handlingen foregår i. En fin refleksjon,
Baksidetekst:
4 Grunnen til at jeg ville lese boka. En bok som virker å inneholde mye mystikk og action. Det er også godt å komme over en kort baksidetekst. Det er sjeldent nå til dags.
Skrivemåte:
5 Ikke alt er helt troverdig og det minner om en slags røverhistorie med mye tilfeldigheter, men denne gjorde ikke noe, da både historien og karakterene er svært underholdende og spennende å lese om. Man blir revet med likevel.
Persongalleri:
4 Likte de fleste karakterene selv om det ble for lett å se hva som egentlig foregikk. Selv om det var noe forutsigbart med noe av karakterene, var de fremdeles interesssante å lese om.
Favorittkarakter:
Torbjörn. En karakter man møter langt ut i boka, som er morsom og fargerik.
Slutten:
4 Det ble som forventet for min del og kanskje noe overdrevent og spekulativt, men noen ganger er det lov. Det ødela ikke resten av boka.
Høydepunkt:
Veldig til tempo, også midtveis i boka der det som regel sakker av, men det gjør det ikke i denne. Temperamentsfull hovedkarakter og mange vendinger.
Lavpunkt:
Litt for forutsigbart mot slutten og noen "lettvinte" løsninger, men synes ikke det ødela spenningen av den grunn.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020

4 kommentarer:

 1. Det er så bra at du har lest og skriver om denne, for jeg er helt enig med deg, denne må få mer oppmerksomhet. Kjekt at du likte den så godt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er en liten sinke, men prøver å få gjort det jeg skal. =) Den var morsom å lese og dumt den ikke har vært så synlig. Den fortjener definitivt mer oppmerksomhet. =)

   Slett
 2. Enig! Jeg likte den også veldig godt.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er morsomt de gangene man er enige om en bok. Ofte føler jeg at jeg ikke liker en bok andre likte så godt, og omvendt. Men begge deler er interessant, både når man er enig og ikke. Godt vi er enige om denne! =) Det var en spennende bok å få med seg.

   Slett