22. september 2020

Elevator Pitch av Linwood Barclay - glad jeg ga Barclay en sjanse til!


    "Damn thing slips out of my hand half the time," he said. The 

inhaler was beyond his reach. He briefly unbuckled his seat belt so 

he could shift forward to scoop it up.

    He took a couple of hits from it before tucking it back into his 

jacket.

    "If you didn't have that thing, what would happen?" Delgado

 asked.

    "Asked my doctor the same question," Bourque said. "He never 

really gave me an answer."


Jeg leste en bok av Linwood Barclay for en god stund siden, for nærmere bestemt ti år siden, og trodde jeg ikke kom til å lese noe av ham igjen. Men så kom jeg over Elevator Pitch. Sist gang lest jeg Uten et ord av ham.

Ironisk nok var jeg på utkikk etter en horrorbok, men mens jeg var på utkikk etter horrorbøker, kom jeg tilfeldigvis over Elevator Pitch, og bestilte den istedet for horror. Det var noe med boka som gjorde at jeg bare måtte ha den, og sier heller ikke nei til en ordentlig thriller. Har lest mange thrillere i det siste. Både psykologiske thrillere og andre thrillere. Selv under thrillersjangeren har de fleste bøkene jeg har lest vært noe slappe, og det var heldigvis ikke denne.

 

En trygg by å være?
Elevator Pitch er om New York som sakte, men sikkert blir en by som er utrygt å bo i, men har det ikke alltid vært en slik by? En heisulykke skjer. Fire personer sitter fast før den raser ned. Tre av dem dør, mens den fjerde havner på sykehus. En heisulykke trenger ikke å spre frykt, vel? Men når det skjer flere jevnlig i forskjellige steder i New York, blir folk mistenksomme. Er det terror? Kanskje det bare er noen tekniske feil som oppstår, eller er det noen som kan nok om heissystemet til å tukle med det? Er det trygt å ta heis i sitt eget bygg? Borgermester Richard Headley, som ikke er spesielt folkekjær og godt likt fra før, får ekstra mye press på seg mens disse ulykkene skjer. Vil han finne ut hva som skjer og få byen til å bli så normal som mulig igjen, og er det noe motiv bak det som skjer? Samtidig blir det funnet et lik som mangler fingertupper. Er det noen sammenheng i alt det som skjer? I alt dette kaoset følger vi etterforskerne Delgado og Bourque, som virkelig kjemper med liten tid. Deres samspill er også morsomt, fordi de er veldig sarkastiske mot hverandre, og går godt overens uten romansegreiene. Barclay lurer også inn et lite stikk til New Yorks tidligere borgermester, Rudolph Giuliani, og han er en av Trumps advokater ennå, så vidt jeg vet, men er ikke helt sikker.

Noen ganger trenger man god underholdning
Dette er ingen dyp eller godt skrevet thriller, men det er en thriller som gir både alvor og underholdning. Persongalleriet består av sterke og fargerike personligheter. Morsomt er det å lese munnhuggeriet mellom journalisten Barbara Matheson og borgermester Richard Headly, som alltid er i tottene på hverandre. Er det noen grunn til det, eller er han bare en fyr som nesten ingen liker? Dette er en thriller hvor de fleste står opp for seg selv og prøver å gjøre sitt beste. Så man blir ordentlig kjent med karakterene. Ikke bare gjennom jobbene deres, men også som privatperson. De er alt annet enn ensformet.

Elevator Pitch er en thriller som er alt annet enn kjedelig. Synes de fleste thrillerne i det siste har vært noe langsomme og lite spennende å lese, men denne var omvendt. Boka har mye spenning, mystikk, undertoner og har en noe kryptisk nerve. Selv om den hadde en forutsigbar slutt, ødela det ikke resten av boka. Boka er noe stor, men jeg kjedet meg ikke i et eneste sekund.Vet heller ikke hva det er med meg og drittsekker. Men liker dem som regel best i bøker og på film, og her var det mange av dem.


(Bakpå):

MEET A SERIAL KILLER
OF A DIFFERENT KIND...

It begins on Monday, when four people board an elevator in Manhattan.
Each presses the button for their floor, but the elevator climbs, non-stop,
to the top where it pauses for a few seconds, before dropping.

Right to the bottom of the shaft.

It appears to be a horrific, random tragedy. But then, on Tuesday, it
happens again. And when Wednesday brings yet another catastrophe, New York, one of the most vertical cities in the world, is plunged into chaos.

Clearly, this is anything but random. This is a cold, calculated bid to
terrorise the city. And it's working. But what to do these deadly acts of
sabotage have to do with the fingerless body found on the High Line?

It will be a race against time to find the answers before a deadly
Friday night showdown.

Number 1 bestseller Linwood Barclay returns with a 
heart-stopping thriller which will do for elevators what 
Psycho did for showers and Jaws did for the beach...

'You should read Elevator Pitch as soon as possible.
It's one hell of a suspense novel'
STEPHEN KIN
Originaltittel: Elevator Pitch
Norsk tittel: Kunne ikke finne noen oversettelse
Forfatter: Linwood Barclay
Sjanger:
thriller
Målgruppe: voksen
Antall sider:
453
Forlag: HQ
Norsk forlag: Kunne ikke finne noen utgave på norsk
Utgitt: 2019
Min utgave: 2019 (Pocket)
Lest: 01.07. - 12.07. 2020
Kilde: fra min egen boksamling
Plot: 5 Spennende fra første til siste side. Noen forutsigbare hendelser, men karakterene var såpass forfriskende at det gjorde ikke noe.
Tittel: 4 Passer veldig til innholdet, og det er jo noe som kan skje i virkeligheten. 
Omslag: 5 En av grunnene til at jeg ville lese den. Småoriginal, friske og mystiske farger.
Baksidetekst: 5 Enda en større grunn til å lese boka. Har heldigvis ikke heisskrekk, men de er jo en del av hverdagen for mange. Et spennende konsept.
Skrivemåte: 5 Mange vendinger og stort persongalleri. Sterke og fargerike personligheter, og morsom maktkamp. Alltid noe som skjer. 
Favorittkarakter: Barbara. Hun minner meg litt om Courteney Cox karakter i Scream 4. En skikkelig bitch som er morsom å lese om.
Persongalleri: 4 Noen forutsigbare og typiske vendinger for en slik type thriller, men det gjorde ikke noe. Det er god dybde i alle og man blir godt kjent med de fleste. Selv de irriterende var spennende å bli kjent med.
Slutten: 4 Kanskje det svakeste med boka. Man vet omtrent hvordan det slutter, men kjedet meg ikke, og synes ikke det var en direkte dårlig slutt.
Høydepunkt: Mye spenst, sterke personligheter, maktkamp, og noe som kan ha skjedd i virkeligheten for man vet aldri når ulykker kan oppstå. Spennende tema og persongalleri. En thriller med fart i.
Lavpunkt: Noen gjentakelser når det gjelder uenigheter, og drama, men samtidig gir det thrilleren mer tyngde. En liten delt mening der.
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020

4 kommentarer:

 1. Joohoo! En thriller du koste deg med. Du er glad. Jeg blir glad, Alt er godt :)
  Jeg har lest noe Barclay og ble underholdt. Håper du har gode dager

  SvarSlett
  Svar
  1. Utrolig, men sant. =) Denne var digg, og godt at flere vet om Barclay. Han har ikke fått mye oppmerksomhet med bøkene sine, og han fortjener det med denne. Godt å høre fra deg igjen. Lenge siden sist. Og dagene er helt ok. Noe langsomme, men heldigvis har man bøker og Nintendo. =) Håper du også har gode dager!

   Slett
  2. For meg er han flyplasslitteratur. Som Lee Child og Harlan Coben (og mange andre). Underholdende, men ikke minneverdige (min mening :)Men ikke alle forfattere kan underholde. Barclay kan!
   Bra vi har bøker. Og du din Nintendo. Jeg har forsatt ikke prøvd.
   Jeg har gode dager. Starter ny blogg på torsdag.
   Jeg leser alle innleggene dine på mail. Stalker deg på avstand :)

   Slett
  3. Synes ikke at flyplasslitteratur begrepet er så nedlatende som mange skal ha det til, og synes at Barclay og Coben er noen hakk bedre enn det. =)
   Synes det har blitt vanskelig å bli underholdt, men har heldigvis funnet noen godbiter i år også, og håper du også har lest noen bøker du har likt.
   Prøv Nintendo. Det er gøy og dreper mange timer!
   Jeg har stalket deg også, på bloggen din. Hihi=) Og gleder meg til din nye blogg og håper du gir meg et hint når du har lagt ut der. Gleder meg=)

   Slett