21. september 2020

Det er mandag og tid for forrige ukes oppsummering ...

Reklame: Inneholder eksemplar fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
The Way of Kings Part One av Brandon Sanderson, og Dolores Claiborne, er fra egen boksamlingBøker jeg leste i forrige uke:

* Kjære Edward - Ann Napolitano
* Dette er Gomorra - Tom Chatfield

Antall leste sider i forrige uke:

 661 sider 

Bøker som ble anmeldt i forrige uke:

Risiko - Sven G. Simonsen
Dronningen - Tove Taalesen
Syv løgner - Elizabeth Kay

 Bøker som leses nå:

* Kongeriket - Jo Nesbø
* #vågåvære - Tale Maria Krohn Engvik
* The Way of Kings Part One - Brandon Sanderson

Planlagte bøker denne uken:

* Dolores Claiborne - Stephen King
 * Skyggedanseren - Sara Omar
 
Stephen King har bursdag i dag. Prøver å lese en bok av ham hver september siden det er hans bursdagsmåned. Men rekker det ikke på selve dagen hans da boka ikke er kommet, men den er på vei. Det hjalp ikke å være tidlig ute, for bestilte Dolores Claiborne 12. august, og på Min side på bokklubben.no, står det at den ble sendt ut 17. september. Noen ganger får man raske leveringer og andre ganger må man vente en stund. Det spørs litt hva slags bøker man er ute etter. Når de bestiller fra utlandet tar det gjerne litt tid. Men den er på vei og skal lese den når den kommer i hus. Dolores Claiborne er ingen ny bok. Den ble utgitt i 1992, og filmatisert i 1995. Har sett filmen mange ganger, men aldri lest boka. Har lest en del gamle og nye bøker av ham, og siden jeg har lest to bøker av ham allerede i år, som er en av de mer moderne og nye, Revival og The Institute, ville jeg lese en av de gamle. Leste mange av hans gamle før jeg startet en blogg, og har alltid hatt lyst til å lese Dolores Claiborne. Filmen er god med Kathy Bates som alltid er like skremmende, i hvert fall rollene hennes. Skuespillere som har virkelig spilt noen snodige og utfordrende roller, er henne og Tim Curry. (Han er mest kjent som Frank- N-Furter fraThe Rocky Horror Picture Show, og klovnen IT fra originalefilmen med samme navn). Tror ikke noen av dem har spilt en eneste normal karakter, og det er morsomt. Håper boka er like mørk som filmatiseringen. Min favoritt av Stephen King og favorittbok ellers, er og blir Pet Sematary. Den er veldig dyster.

Litt om bøkene jeg leste ut i forrige uke. Natt til søndag leste jeg ut Kjære Edward av Ann Napolitano. Jeg likte den godt, men så tok den noen retninger som jeg ikke var helt fan av. Det er en roman for voksne, men opplevde den ofte som roman for ungdom. Ikke bare fordi boka blir fortalt av en ung gutt, men på grunn av noen retninger boka tar. Jeg har ikke noe i mot ungdomsromaner. Leser det ofte selv, men ble litt skuffet over det denne gang, da jeg var innstilt på å lese en voksenroman. Boka er delvis inspirert av en flyulykke som skjedde 12.mai 2010, da en ni år gammel gutt var den eneste overlevende, og han bodde sammen med en tante og onkel etter ulykken. Det gjør også Edward i denne romanen. Edward er 12 år da han overlever en flyulykke, og han er den eneste overlevende. Han og familien hans var på vei til Los Angeles. De skulle flytte dit på grunn av morens jobb, men slik ble det da ikke. Boka veklser opplevesene fra de går om bord i flyet, reisen før ulykken og tiden etter ulykken, da Edward må prøve å leve videre så normalt som mulig. Han må også lære seg å leve med blikkene fra andre, som både stempler ham som utskudd og noe hellig. Selv om jeg ikke ble beigstret over noen av retningene romanen tok, var dette en god bok med mange spennende øyeblikk. Selv likte jeg best å lese om selve flyreisen enn tiden etterpå. Måten det er gjort på minner meg om United 93, en film basert på 11. september, da man får skiftende perspektiv fra forskjellige passasjerer før flyet styrter, og det gjøres på samme måte i Kjære Edward, og gjorde boka ekstra interessant. 
 
I går kveld ble jeg omsider ferdig med Dette er Gomorra av Tom Chatfield. Den tok sin tid å komme gjennom, for selv om den består av få sider, var den noe tung å komme seg gjennom, selv om mange av temaene er fascinerende. Dette er en bok som inneholder litt av hvert, blant annet: terror, hacking og the dark web, eller mørkenettet som det blir kalt på norsk. Synes det er spennende å se dokumentarer om the dark web og hacking, selv om man ikke driver med det selv. 
 
Dette er en slags "eventyrbok" med anihelt i hovedrollen som heter Azi. Han har ikke hatt mange kamerater i sitt liv, men en som heter Ad, som er forkortelse for Adam. Men de to skiller lag når Ad en dag bestemmer seg for å reise til USA for å oppnå sine drømmer. Azi blir igjen i skjulet sitt som han er laget delvis selv, hvor han har pc, tilgang til Internett og kaffe. Han er en ensom ulv som lære mye på egen hånd om hacking og bruk av pc generelt. Han er interessert i hvordan det tekniske henger sammen. Livet blir ikke helt det samme da han en dag får selskap av noen som påstår at de har holdt øye med ham, og de vil at han skal ut på oppdrag, hvis ikke kan ting gå galt. Gjennom en app får han videre instruksjoner hvor han skal dukke opp, hva han skal gjøre, hvem han skal møte osv. Helt uventet blir han kontaktet av en annen hacker, en kvinne, og hun trenger å møte og stole på ham, for hun mener at noen er ute etter henne. Kommer han til å møte henne, som den enstøingen han er, og kan han stole på henne siden hun er en hacker, også. Og flere ting oppstår underveis. Hvem kan stole på hvem, og hva er det som egentlig foregår. Det er en slags eventyrbok, eller teknothriller denne boka kalles. Den sammenlignes med Jeg er Pilegrim. Om det er rettferdig, vet jeg ikke, for har ikke lest den selv.
 
Jeg likte deler av Dette er Gomorra, men synes ikke alle karakterene var like spennende å lese om, og jeg syntes vi fikk vite veldig lite om det tekniske med tanke på at dette er en teknothriller. Det er noen hendelser der de beskriver litt hvordan ting foregår, men kunne ha tenkt meg å lese mer om det, og hvordan det avanserte teknologiske greiene fungerer. Skjønner man trenger en spesiell programvare for å komme seg inn på the dark web, men hadde ikke gjort noe om man fikk mer informasjon om hacking og diverse. Har ikke tenkt å lære det selv, men det er et interessant tema. Helt grei spenningsbok, men den ble ikke så leken og utfordrende som den type sjanger er kjent for. Synes det ble noe stivt over karakterene og handlingen.

Jeg har lest litt videre iThe Way of Kings Part One av Brandon Sanderson. Kjenner jeg begynner å bli lei av den. Ikke på grunn av innholdet, men har lest i den i flere uker. Man blir litt lei i lengden. Har ikke tenkt å si mye om den siden den er kompleks, og sparer det til anmeldelsen, for tror dette blir en bok som er vanskelig å forklare på en lett måte. Noen deler av boka forstår man, men ikke alt. Så jeg får kjempe meg gjennom den en stund til. Jeg leser den sammen med en annen bokblogger, og hun liker den heldigvis bedre enn meg. Tror jeg trives best med high fantasy som film og tv-serie enn bokformat. For når man leser high fantasy, så klarer jeg ikke å forestille meg alt jeg leser om på samme måte som jeg leser andre bøker. Er nok derfor denne er noe vrien å komme seg gjennom.
 
I natt begynte jeg å lese #vågåvære av Tale Maria Krohn Engvik. Selv har jeg ikke Snapchat og henger ikke mye på sosiale medier. Det var morsomt før, men synes det ikke er en like imøtekommende plass å være lenger, så er der de gangene jeg legger ut noe herfra, og ser overTwitter en gang i blant, men det er ikke så ofte som før. Synes ofte også sosiale medier blir fort kjedelig, så bruker ikke lang tid på å gå gjennom ting. For mye av det interesserer meg ikke, men har fått med meg hvem Helsesista er. Har sett henne en del på nettaviser, intervjuer på Tv, og hun har også hatt sitt eget Tv-program. Hun hjelper ungdom som ikke har noen å snakke med, eller trenger bare noen til å høre det de forteller, og kanskje få tips til hvordan de skal komme seg gjennom ting. Det er bra at noen stiller opp for ungdom på den måten. Selv om jeg ikke er helt i målgruppa og ikke spesielt glad i selvhjelpsbøker og lignende, og slike temaer generelt, men ville gjerne vite mer om hvem Helsesista er. Man vet ikke så mye om henne så langt i boka, hvordan hun er som person, men hun deler noen personlige erfaringer om ting ungdom har spurt henne gjennom sosiale medier og meldinger. Selv om dette er en bok som er rettet mot ungdom, er det også en fin bok for voksne, for mye av det som skrives om, sliter man også med som voksen periodevis, som blant annnet, kjærlighetssorg, ensomhet og lignende. Det er en interessant bok så langt. Hun deler også noen spørsmål fra ungdom med svar fra henne. Det er også med hele tekster om forskjellige temaer og perioder mennesker går gjennom.

De andre bøkene har jeg ikke tenkt å skrive så mye om siden jeg ikke en gang har begynt å lese dem, og Kongeriket av Jo Nesbø, leste jeg 50 sider av i dag, og det er for tidlig å utdype seg om noe ennå. Vil gjerne bli kjent med den og de andre bøkene først. Neste bok er Dolores Claiborne av Stephen King, men siden jeg er usikker på når boka kommer i posten og hvis den ikke er kommet før jeg er ferdig med en av de andre bøkene jeg leser i nå, kommer Skyggedanseren av Sara Omar til å være neste bok ut. Vet at boka av Stephen King er på vei på grunn av leveringsbekreftelse, men leveringstiden kan variere noe. Så jeg bytter på rekkefølgen av de to bøkene, hvis det tar en stund før boka dukker opp.

2 kommentarer:

  1. Så flink du er! Jeg har falt skikkelig ut av lesingen i det siste, må prøve å komme i gang igjen :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk. Prøver å lese litt hver dag selv når leselysten er noe laber. Synes det er vanskeligere å kommme igjen med lesingen hvis man tar pause. Håper du begynner å lese igjen for savner oppsummeringene. Gjennom oppsummeringene leste du mer enn meg. Og du er en av de få som også liker grøssere. =)

      Slett