11. mars 2020

The Woman in the Dark av Vanessa Savage - stemningsfull og dyster psykologisk thriller


    Caroline's voice is going round and round in my head, and the fear and wariness on Mia and Joe's faces, the way they tiptoe around me. Patrick's words have sent panic chasing through me. I need to protect my children. Patrick's right. To do that, we need a fresh start, somewhere I can get better, be better. Somewhere that will take away the fear in Parick's voice. After we do the work, that house could be a dream home we always longed for. Because it was his perfect childhood home long before it became the Murder House, wasn't it?

Psykologisk thriller blandet med litt horror, er visst litt trendy.

Vanskelig å finne rene horrorbøker
Jeg var på utkikk etter horrorbøker å lese da jeg kom over denne. Den var ikke kjent for meg tidligere. Synes det er vanskelig å komme over rene horrrobøker enn det var for mange år siden. Nå er det mer horrorbøker blandet med andre sjangre. Dette er heller ingen ren horrorbok, men en psykologisk thriller med horrorelementer. Jeg bestilte den for konseptet virket interessant og spennende.

Både boka og forfatter var ukjent for min del, noe som gjør bøker litt spennende av og til. For har en tendens til å lese av kjente favorittforfattere, men har blitt flinkere i årene til å lese mer variert. Synes det er spennende å utfordre seg selv som leser.

Det har vært mange titler oppgjennom årene med woman i tittelen. Det føles noe oppbrukt og vanlig, men det var ikke tittelen som fikk meg til å velge boka, bare for å understreke det. Lurer bare på hva neste bok med woman i tittelen eventuelt blir. The Woman in the Car?The Woman Next to You? Morsomt med gjetteleker ...

Familie på utkikk etter bedre dager
The Woman in the Dark er om Patrick og Sarah som ikke har hatt det lett i det siste. Familielivet med deres to tenåringsbarn har vært noe turbulent og Sarah mistet sin mor for ikke lenge siden, så det har vært noen harde tak. De lengter etter en fresh start og det ser lysende ut da Patrick oppdager at hans barndomshjem er lagt ut for salg, som han har snakket så mye varmt om. Huset ligger ved vannet i en idyllisk småby. Han ønsker å overtale Sarah til å dra på visning og eventuelt flytte dit. Det er bare et lite problem med huset. Nemlig husets bakgrunnshistorie. Patricks tidligere barndomshjem ble til et mareritthjem etter at noen andre etter ham flyttet inn dit og ble myrdet. Fra da av har huset blitt kalt Murder House. Klarer Patrick å få familien til å flyttte dit til tross for husets bakgrunnshistorie, hvis de gjør det hjemmekoselig, og finne deres egen stil?

Konseptet virker interessant til tross for at det er en smule oppbrukt, men det er noe med hus med dystre bakgrunnshistorier som tiltrekker likevel. Det minner litt om gammeldags horror, noe jeg er svak for. Begynnelsen er noe svak. Litt for mye jåleri og følelser om et ektepar som vil feire datoen de møttes. Men heldigvis blir språket sterkere sammen med historien, og beveger seg i en bedre retning. Savage er god på å forklare svingninene i familiens dynamikk. De fremstår litt som dysfunksjonelle og truende, også på en passiv måte. Det virker som de drives fra hverandre uten at de merker det selv. Dette forsterkes i deres nye hus, og hvem er skyggen av en person Sarah ofte ser utenfor huset, som holder øye med det? Er det bare noe hun innbiller seg? Samtidig er hun lei av å bli kvalt av både Patrick og huset, spesielt Patrick siden han er veldig overbeskyttende. Og tenåringsbarna er lei av avstanden de føler til sin egen far. Er dette den nye starten familien hadde håpet på?

Som nevnt er konseptet forutsigbart og man aner tidlig hva slags retning historien tar, men denne gang syntes jeg ikke det gjorde noe, for Savage har en interessant måte å skrive på, og dette er en av de få psykologiske thrillerne jeg har lest, hvor man faktisk bryr seg om karakterene, i hvert fall de fleste. Man blir godt kjent med dem på godt og vondt, og ved hjelp av saktegående handling, finnes det dybde i både historien og karakterene. Så man blir oppslukt på en helt annen måte. Ikke på grunn av spenning, originalitet og alt det der, men på grunn av god fortellerstemme. Jeg leste denne en del kvelder da det regnet kraftig, og det skapte enda mer stemning.

(Bakpå):


I have this dream. In it, I'm in the
house and it's dark and I know 
someone's is there with me, even 
though I can't see them ...

For Sarah and Patrick, family life has always 
been easy. about when Sarah's mother dies, 
it sends Sarah into a downward spiral. 
Knowing they need a fresh start, Patrick 
moves the family to the beachside 
house he grew up in.

But there is a catch: while their new 
home carries only happy memories for 
Patrick, to everyone else it's known as the 
Murder House - named for the family 
who were killed there.

Patrick is adamant they can make it 
perfect again, though with their children 
plagued by nightmares and a constant sense 
they're being watched, Sarah's not so sure. 
Because the longer they live in their 
'dream home', the more different her 
loving husband becomes ...

A chilling psychological thriller about 
dark family dysfunction and the 
secrets that haunt us.

Originaltittel: The Woman in the Dark
Norsk tittel: Ingen norsk tittel i skrivende stund
Forfatter: Vanessa Savage
Sjanger: psykologisk thriller
Målgruppe: voksen
Antall sider:
378
Forlag: Sphere
Norsk forlag: Kunne ikke finne norsk utgivelse 
Utgitt: 2019
Min utgave: 2019 (Innbundet)
Lest: 09.02. - 25.02. 2020
Kilde: fra min egen boksamling
Plot: 4 Sterkt, engasjerende og holder på interessen hele veien.
Tittel: 3 Det var ikke akkurat det som ga meg lyst til å lese boka. Oppbrukt og lite mystisk.
Omslag: 2 Mange omslag med gult og blått i det siste. En ny trend? Ikke spesielt skremmende og byr heller ikke på mye atmosfære.
Baksidetekst: 3 Altfor lang og krevende. Nesten overforklart og det er synd, for det skjer ofte med engelske baksidetekst.
Skrivemåte: 4 Det som var med på å engasjere mye, selv om historien i seg selv var forutsigbar. Det var fortellerstemmen som dro meg inn i historien og gjorde karakterene levende.
Favorittkarakter: Sarah. Noen ganger liker man henne og andre ganger ikke. Hun er spennende. 
Persongalleri: 4 Levende, troverdige, og man liker de fleste. Det er sjelden man bryr seg om karakterer i psykologiske thrillere, men gjorde det denne gang.
Slutten: 3 Mer som forventet så forventet heller ikke å bli overrasket, men en grei nok slutt. 
Høydepunkt: Stemningsfull, levende og består av karakterer man blir godt kjent med, som har dybde. Historien byr også på litt mystikk.
Lavpunkt: Slutten som var noe svak og forfatteren prøver for hardt å overraske uten å lykkes. 
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020

Boktrailer:2 kommentarer:

 1. Det bør alltid regne når man leser skumle bøker ... :)
  Bra boka var bedre enn forventet

  Håper du får en herlig helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig. Regn skaper det lille ekstra. =)

   Tusen takk og i lige måde!

   Slett