25. februar 2020

Full spredning av Nina Lykke - fin humor å kjenne seg igjen i, men tungtrødd roman i lengden


    Det fantes med andre ord ikke lenger noe som hindret Aksel og meg hengi oss til våre fritidsbeskjeftigelser, som i mitt tilfelle var å drikke vin og se på TV, og i Aksels tilfelle løpe rundt i skogen, med eller uten ski, avhengig av årstid.

Kjedsomhet fører til mye rart ...

Hell i uhell?
Nina Lykke har fått stor oppmerksomhet for bøkene sine de siste årene. Hennes siste; Full spredning er en av dem. Den har fått delte meninger, og grunnen til at jeg leser den er fordi jeg glemte å avbestille den i fjor høst da den var en av hovedbøkene til bokklubben jeg er medlem av. Det ga meg en sjanse til å lese en av bøkene hennes likevel, og den sjansen tok jeg.

Tittelen sier det meste. Det er ikke vanskelig å se at det er en legeroman.  Elin er fastlege og livssituasjonen hennes har forandret seg betraktelig, noe hun prøver å skjule. Etter å ha vært utro med en tidligere kjæreste, en hun var i forhold med for mange år siden, og det ble oppdaget, bor hun midlertidig inne på sitt eget kontor. Hun gjemmer det selvfølgelig for andre, og har det som sin egen lille hemmelighet. Hva vil skje med familien hennes, og fremtiden?
 

Gammel kjærlighet ruster aldri?
Midtlivskrise eller gamle følelser? Det er ikke godt å si. For Elin virker det som om hverdagslivet kjeder henne. Hun kommer i tilfeldig kontakt med en gammel kjæreste, mens hun fremdeles er gift med Aksel. Aksel er opptatt med å være med på diverse skirenn, mens hun selv ikke har så mange hobbyer, bortsett fra drikking og TV - serier. Det er det kveldene hennes betår av. Det virker nesten som om hun og hennes mann har sluttet å gjøre noe sammen og kommunisere ordentlig? De bare bor sammen og er under samme tak uten egentlig å være der for hverandre eller med hverandre. Det er nesten som om de er spøkelser sammen.

Det er ikke noe avslørende å si at boka handler om avstand, og utroskap da utroskap nevnes allerede i baksideteksten. Så man vet godt hva som skjer før man begynner å lese boka, men syntes ikke det gjorde noe, for Elin er spennende å lese om. Hun virker noe vimsete og smårar. Fin humor har hun også, som man ofte tenker selv, men som man ikke sier høyt. De "samtalene" hun har med plastskjelettet Tore er også skjønne på en humoristisk måte. Det er det som løfter opp det meste av boka.

Lykke skriver engasjerende og godt, og har fin bruk av humor, men selve handlingen ble lett og for fort noe tungtrødd og ensformig. Derfor ble det noe tørt underveis, dessverre. Ble heller ikke spesielt begeistret for slutten siden man skjønner fort hvordan det vil gå. Forventer ikke action på hver side, eller hendelser hele veien, men dette ble for stillestående for min del.


(Bakpå): 

DET ER NÆRLIGGENDE å si at det begynte den fredagskvelden for nøyaktig et år siden, selv om mye tilsier at det begynte lenge før, og at det som ble satt i gang den kvelden, bare er et punkt i et stort og omfangsrikt nett med tråder og forbindelseslinjer i alle retninger. Likevel var det slik det begynte, helt konkret, med at jeg lå på sofaen og trykket på en kapp på mobilen, midt i det jeg trodde var en vanlig hverdag i et vanlig liv. Etter alle årene som fastlege burde jeg visst at det finnes ingen vanlig hverdag, og det finnes ingen vanlig liv.

Elin har flyttet inn på legekontoret sitt, hvor pasientene kommer strømmende dagen lang med alle sine skavanker og lidelser. I to tiår har Elin vært fastlege. Minst like lenge har hun vært gift med Aksel. Men før Aksel fantes Bjørn, som plutselig dukket opp på Facebook, og som har snudd opp ned på alt. Elin vet at noe må løsne, men foreløpig sitter hun fast på kontoret, i en slags katatonisk tilstand. I kroken står plastskjelettet Tore og ler av henne. Og hjemme i rekkehuset sitter Aksel og raser - med mindre han har lagt seg til med den fraskilte nabovenninnen Gro.

Full spredning er en roman om selvinnsiktens forbannelser og fornektelsenes velsignelser. Med denne boken flytter Nina Lykke grensene for hva en legeroman kan være.

"Nina lykkes utroskaproman burde skrives ut på blå resept"
  ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV

"Som en moderne Jane Austen har Nina Lykke en vidunderlig evne til å gjennomskue og ironisere over typisk allmennmenneskelig dårskap. Hvem kan vel motstå noe slikt?"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN


Originaltittel: Full spredning
Forfatter(e): Nina Lykke
Sjanger: roman
Målgruppe: voksen
Antall sider: 283
Forlag: Forlaget Oktober
Utgitt: 2019
Min utgave: 2019 (Innbundet)
Lest: 30.01. - 06.02. 2020
Kilde: fra min egen boksamling
Plot: 3 Fin bruk av humor med poeng man ofte tenker på, spesielt når det gjeler forskjellige samfunssituasjoner, og plastkjelettet Tore stjeler showet.
Tittel: 4 Spesiell, men effektiv tittel.
   

Omslag: 2 Utrolig kjedelig omslag med bare bokstaver på. Det frister ikke.
Baksidetekst: 3 Utrolig lang og unødvendig overforklart, men deler av det gir meg lyst til å lese innholdet.
Skrivemåte: 3 Humoren er det beste, men innimellom blir handling både langtekkelig og noe ensformig.
Persongalleri: 4 Noe av det beste med boka, ved siden av humoren. Man blir godt kjent med de fleste og fortvilelsen er nesten til å ta og føle på.
Favorittkarakter: Tore. Han er noe for seg selv.
Slutten: 2 Egentlig som forventet. Hverken sjokkerende eller tankevekkende.
Høydepunkt: Fin bruk av humor, man blir godt kjent med karakterene og man kjenner litt på fortvilelsen de går gjennom.
Lavpunkt: Som nevnt tidligere blir handlingen, store deler av den noe ensformig, og man skjønner hvordan det vil ende for tidlig.
Terningkast: 3 

Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2020

4 kommentarer:

 1. Jeg er fremdeles usikker på om jeg skal lese Nina Lykke :-)
  Jeg kikket på hva du leser og så Mark Billingham. Han leste jeg flere bøker av på begynnelsen av 2000-tallet og likte dem virkelig godt. Så den må jeg skrive ned :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, så gøy. Har ikke lest noe av Billingham selv før nå, og han skriver interessant, spesielt når det gjelder karakterene. Så jeg er spent på fortsettelsen.

   Hvis du bestemmer deg for å ikke lese Nina Lykke, kan jeg trøste med at du går ikke glipp av noe spesielt. =)

   Slett
  2. Det var bra! Da tror jeg at jeg lander på ikke lese :-)

   Slett
  3. Haha. Takker for tillit. =)

   Slett