24. januar 2020

Helgelektyre(318)

Reklame: Eksemplarer mottatt fra forlag, mot en ærlig anmeldelse 
The Cabin at the End of the World av Paul Tremblay, Full spredning av Nina Lykke og The Blind Assassin av Margaret Atwood, er fra egen boksamling


The Cabin at the End of the World - Paul Tremblay
#Kampklar - Nina Rossing
Full spredning - Nina Lykke

Natt til onsdag leste jeg ut denne:

 Farlig farvann - Viveca Sten

Det tok sin tid å komme seg gjennom denne. Ikke bare fordi den er stor, for jeg liker store bøker, men den var litt treg og litt vel hverdagslig. Det er min første bok av Viveca Sten, og i skrivende stund er jeg usikker på om jeg har lyst til å lese flere bøker av henne. Bokserien hennes har blitt til tv-serie, som jeg ikke har sett. Jeg liker som regel svensk krim, men synes ikke dette var "sterk nok". 

Den er om skjærgårdsidyll, familietragedier og småbarnsliv. Thomas Andreasson begynner sakte, men sikkert å bli seg selv igjen etter en tøff tid. Han og kona ender opp med skilsmisse etter å ha mistet deres nyfødte barn. Deres sorg er for stor til å bære, og Thomas drukner seg i arbeid. Hans gode venn Nora er gift med Henrik. Hun mistrives i sin nåværende jobb, men blir nysgjerrig når hun får tilbud om å møte opp et annet sted for å høre om et mulig jobbtilbud. Ulempen er at de kanskje må flytte, og Henrik vil det ikke, og et hakk oppstår mellom dem. Vil de ordne dette sammen?

Thomas og flere politifolk må avlyse ferien da et lik dukker opp, fanget i et fiskegarn, og den idylliske skjærgården blir forvandlet til et mareritt når flere lik dukker opp på ulike steder. Vil de finne den skyldige?

Som sagt, jeg liker som regel svensk krim, men synes denne gang det ble litt for langsomt og hverdagslig. Valget mellom skjærgårdskrim og småbykrim, foretrekker jeg småbykrim. Så jeg savnet mer uhygge og intensitet.

 På onsdag leste jeg ut denne:

 The Blind Assassin - Margaret Atwood

Har lest en god stund i denne, men har lest den sammen med en annen bokblogger, og vi liker å bruke lang tid på samlesingen vår. Jeg er glad vi brukte lang tid på denne, for den var ofte vrien å lese og i perioder angret jeg litt på at jeg ikke valgte den norske utgaven. Jeg har ikke tenkt å si så mye om den nå, og sprare det til anmeldelsen istedet, for dette er en bok som er litt komplisert å forklare. Det er min første bok av Margaret Atwood og jeg likte begynnelsen av boka og midtveis bedre enn resten. Synes begynnelsen var mer engasjerende. Kvier meg litt til å skrive om boka, for noen bøker er  mer vrien å skrive om enn andre.

Forrige helg begynte jeg å lese horrorbokaThe Cabin at the End of the World av Paul Tremblay. Den inneholder mye suspense og intensitet så langt. Er ikke helt overbegeistret over fortellerstemmen. Han skriver godt med mye innlevelse, men liker ikke at noen ting blir forklart i parentes, som egentlig ikke trenger å bli forklart. Det er litt unødvendig, men bortsett fra det liker jeg den godt ennå.

Så langt er den om Eric og Andrew som har med sin sju år gamle adoptivdatter, Wen til en hytte som ligger litt øde til. Det er noen andre hytter der også, men langt i fra hverandre. De drar dit for å få litt familiekvalitetstid og bare koble av fra alt. Men ting forandres da Wen blir kontaktet av Leonard mens hun er ute og leker. Noe han sier får henne til å gå inn og advare de andre. Leaonard har ikke dukket opp alene, og de vil inn i hytta. Hvorfor? Er litt usikker på hvilken retning konseptet tar og så langt liker jeg at det er litt undertoner. Det er også godt å lese en bok man ikke har hørt så mye om eller vet så mye om på forhånd, og så langt virker denne boka litt annerledes, så jeg er spent på hvilken retning det tar. Om det er noe apokalyptisk eller noe annet. Har lest mange dårlige horrorbøker i det siste, så det spørs om denne forandrer på det. Det får tiden vise, for det er for tidlig å si.

Samme natt som jeg ble ferdig med Farlig farvann, begynte jeg å lese ungdomsromanen #Kampklar av Nina Rossing, og handlingen foregår i Trondheim. Den er om Anja som er dommer under en guttekamp, men under kampen går det litt hardt for seg da noen av guttene blir "urettferdig behandlet". Som straff, blir hun hengt ut på sosiale medier med kallenavn og manipulerte bilder. Hvordan skal hun klare å stoppe dette, og få et normalt liv igjen? Jeg har ikke kommet så langt i denne heller. Jeg leser ikke så veldig fort og har andre hobbyer også. Men jeg liker fortellerstemmen så langt og karakterene virker ekte. Man blir nesten stresset av å lese boka, for man lurer selv på hva man ville ha gjort hvis man havnet i en så kaotisk situasjon. Dessverre skjer det ofte med mange, og det er et viktig tema å ta opp. Noen ganger havner man i klammeri fordi noen ganger kan ting mistolkes noe man sier på Internett, fordi det er noe annet å skrive enn å snakke ansikt til ansikt. Det er lettere å forstå hverandre ansikt til ansikt, enn når man konverserer med hverandre gjennom en skjerm. Da er det lettere å havne i konflikter, og man kan da bli misforstått som person. Men denne boka er om noe verre. Nemlig direkte mobbing på en utspekulert og ondskapsfull måte.

Jeg er usikker på om det blir ferdig med noen av bøkene i helga, men hvis jeg blir det, skal jeg begynne å lese Full spredning av Nina Lykke, som er en legeroman. Jeg er medlem av Bokklubben, og dette er en av hovedbøkene i fjor som jeg glemte å avbestille. Jeg er skeptisk til hennes bøker siden de har fått mye ros, men samtidig vært litt nysgjerrig også. Så det bare gir meg en sjanse til å lese noe av henne. Jeg vet ikke så mye om den ennå bortsett fra baksideteksten, så venter med å oppsummere den til jeg har lest noen sider.

Det er også siste helg med Tata Steel Chess, og på søndag avsluttes det. Har sett veldig lite tv for tiden, for er ikke interessert i ski eller håndball, så da er det ingenting å se på igjen når det er ferdig. Har ikke sett mange andre programmer heller. Ser litt av MGP for tiden som blir verre og verre for hvert år som går, men det er litt av sjarmen, og venter på at Farmenkjendis skal begynne.

Mellom sjakkpartiene, gaming, og lesing, fargelegger jeg, og dette er hva jeg har fargelagt i det siste:
Disse motivene er fra denne boka:

Imagimorphia - Kerby Rosanes Motivene er fra denne boka:
Tattoo Designs - m.fl

I Kerby Rosanes bøker er det stort sett hele motiver, mens i tatoveringsboka er det både hele motiver, og noe abstrakt. Jegvet ikke hva alle stilartene heter, for jeg kan ikke så mye om tatoveringer generelt, men tror det nederste bilde i dette innlegget kalles mandala, eller noe sånt.

God helg. 

 Ukas låt: So Falls the World - Ulver6 kommentarer:

 1. Spent på The Cabin at the end of the World. Håper den blir spennende :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker den godt så langt fordi den er veldig underlig, og jeg liker alt som ikke er normalt. =) I hvert fall når det gjelder bøker og filmer.

   Slett
  2. Underlig er flott !!!

   Slett
 2. Den hesten var utrolig nydelig!
  Jeg har ikke lest Blind assassin, men den står på leselisten. Jeg fant den på en bruktbutikk, på norsk, så da leser jeg den:-)
  Jeg har også lest 1 bok av Viveca Sten, men likte den ikke noe særlig, så det har ikke blitt til at jeg har lest flere. Jeg liker også svensk krim, men denne var ikke noe å skryte av.

  SvarSlett
 3. Så godt å komme i havn med Atwood, den er lang enten man leser på engelsk eller norsk :) Ser at du heller ikke "elsker" det hverdagslige, jeg blir også utålmodig når en roman er sånn. Spent på hva du synes om Full spredning, den boken digget jeg :) God søndag Ina, kos deg med de flotte kunstverkene dine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, av og til er det godt å bli ferdig med noe. Jeg likte den, og spesielt begynnelsen, men syntes noen partier ble litt seigt og rotete etter hvert. Det er nok en fortellerstemme som tar tid å bli vant til. =)

   Synes livet mitt er vel hverdagslig, så da skader det ikke med litt ekstra spenning i bøker. =) Jeg har lett for å kjede meg når ting blir litt for hverdagslig. Aner ikke hvorfor.

   Takk, og det samme til deg, Tine. =) Det er noe med blyanter. Man klarer ikke å holde seg unna. Anbefales å prøve. Man glemmer tiden når man holder på med slike ting. =)

   Slett