27. juni 2019

The Darkness Within av Lisa Stone - mørk og dyster krim som stiller interessante spørsmål


    It crossed her mind to run after him but what good would that do? It was likely to make him more angry and she couldn't physically stop him from going. She wished she could pick him up, put him in the car and take him home as if he were a child. Perhaps she was being overprotective, although she was sure the doctor hadn't meant this when he'd said he could start regaining his independence by driving a little. Fearing for his safety, she returned to the car to call Andrew for advice. He'd know what to do.

Hva gjør man når et kjært familiemedlem forandrer seg til det verre?

Bare en overbeskyttende mor?
Etter en komplisert og risikabel operasjon, kommer Jacob sakte, men sikkert tilbake til hektene igjen. Han har nettopp gjennomgått en hjertetransplantasjon. Siden han har gjennomgått en slik operasjon, trenger han mye hvile og være nøye med å ta medisinene. Moren hans er en smule overbeskyttende, og behandler ham som et lite barn. Jacob er tross alt en ung mann, så det er litt småmorsomt hvordan moren hans duller med ham. Riktignok er hun og faren hans kjempebekymret siden han har vært svært syk og gjennomgått en tøff operasjon, men likevel er det mye pludring fra morens side. På grensen til komisk ...

Han far er også bekymret for ham, men han er mer avslappet og synes at hans kone overdriver en smule, spesielt når moren merker forandringer angående Jacob etter operasjonen. Han er ikke lenger den søte, snille og gode Jacob han en gang var. Ofte er han sint og aggressiv. Han får humørskiftninger for den minste ting, og moren hans synes ikke å kjenne ham igjen. Derfor gjør hun undersøkelser på Internett, i håp om å få svar. Er det stress som gjør Jacob så sint? Er det på grunn av hjertetransplantasjonen eller bivirkninger av medisinene han tar? Eller er det Jacobs ekte side som trer frem? Boka stiller mange spørsmål.

Kan en hjertetransplantasjon føre til personlighetforandring?
Forfatteren heter Lisa Stone, men hun har tidligere utgitt mange bøker med navnet Cathy Glass, og hun har skrevet en mørk og solid krim om foreldre som er vitne til hvordan deres elskverdige sønn forandrer seg til noen de ikke kjenner igjen. Da noe kriminelt skjer, og noen gir ham skylden, kan de ikke tro det. Deres gutt er da vel ikke ond? Men tidligere tegn og situasjoner, får dem til å tro det verste og så tvil. De stiller seg selv mange spørsmål. Har de ikke gjort en god nok jobb som foreldre, eller kan en slik operasjon som Jacob har gjennomgått, gi personlighetsforandringer? Det er ikke bare de som opplever personlighetsforandringene til Jacob. Også kjæresten hans gjør det. På et brutalt vis ...

The Darkness Within er ikke en bok for alle, særlig ikke unge lesere da den inneholder noe vold og seksuelle scener. Det er interessant å se hvordan Jacob forandrer seg til å være en søt og omtenksom mann, til en frekk, ufin og selvopptatt fremmed. Vil foreldrene få svar på hva som skjer og få kontroll på ham? Kommer de til å ignorere oppførselen hans, eller kommer de til å finne en løsning sammen?

Dette er en karakterdrevet krim. Det er ikke mye action eller stor fremdrift i handlingen, men følte heller ikke at det gjorde noe da persongalleriet var såpass interessante. Man blir svært godt kjent med hver enkelt, og av og til er det som å ta og føle på frustrasjonen som karaktererne føler. Lisa Stone skriver godt, men underveis kan handlingen føles noe ensporet og repetivt. Handlingen byr ikke på så mange vendinger og overraskelser. Det er ikke en sånn type bok. Dette er en nøktern fortalt bok om en familie i knipe, som er vitne til at et familiemedlem forandrer seg til det verre.

En spennende og tankevekkende krim som inneholder mange utfordrende spørsmål, og scener. Det er ikke en bok man glemmer med det første. Anbefales til de som tåler mørke og dystre bøker. Noen ganger er det godt å lese bøker hvor man ikke krever action hele tiden.

Denne boka leste jeg sammen med Birthe.

Bakpå:


You know your son better than anyone.
Don't you?

When critically ill Jacob Wilson is given a life-saving heart transplant, his worried parents aren't the only ones to notice the change in his behaviour.
Their once loving son is slowly being replaced by a violent man whose mood swings leave them terrified - but is it their fault?

Jacob's girlfriend, Rosie, is convinced the man she loves is suffering from stress. But when his moods turn on her, she begins to doubt herself - and she can only hide the bruises for so long.

When a terrible crime is committed, those close to Jacob are forced to confront their darkest fears. Has the boy they loved become a monster? 
Or is someone else to blame?

A spellbinding crime novel with a dark heart from the worldwide bestseller Cathy Glass, writing as Lisa Stone.

'Once you start you won't be able to stop!"
KATERINA DIAMOND, Snday Times
bestsellefer of The TEACHER

Originaltittel: The Darkness Within
Norsk tittel: Fant ingen norsk utgave
Forfatter(e): Lisa Stone
Sjanger: krim, psykologisk thriller
Målgruppe: voksen
Antall sider:
363
Forlag: Avon
Norsk forlag: Kunne ikke finne noen oversatt utgave
Utgitt: 2017
Min utgave: 2017 (Pocket)
Lest: 12.02. - 27.03. 2019
Kilde: fra min egen boksamling
Plot: 4 Stiller mange interessante spørsmål og man lurer på hva man selv ville ha gjort i en slik situasjon. Må være forferdelig å se et familiemedlem forandre seg så voldsomt.
Tittel: 4 Passer veldig godt til innholdet, for både handling og hovedperson er veldig mørk og dyster.
Omslag: 4 Jeg liker fargene og atmosfæren, men lurer på hvorfor de bruker en gutt på 10-12 år istedet for en voksen mann å omslaget, siden Jacob i boka er voksen. Er det fordi han har raseriutbrudd som en unge?
Baksidetekst: 5 Ga meg lyst til å lese boka og er skrevet på en spennende måte.
Skrivemåte: 4 Det blir litt repetivt må jeg innrømme, selv om historien og persongalleriet er interessant.
Favorittkarakter: Moren til Jacob. Veldig kjærlig og omtenksom. Hun er overbeskyttende på en komisk måte.
Slutten: 3 Ikke den beste avslutningen jeg har lest. Litt skuffende.
Høydepunkt: Spennende persongalleri, stiller mange spørsmål og man lurer selv hva man ville ha gjort i en slik situasjon.
Lavpunkt: Som sagt tidligere, blir handling noe repetivt, spesielt den midterste delen av boka, men boka er likevel lettlest og har en fin flyt.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2019

6 kommentarer:

 1. Mørk og dyster indeed!
  Enig i at det ble litt komisk med dullingen fra moren, men det ga den rette atmosfæren da forandringen er åpenbar. Veldig bra skrevet, Ina! Bra at du trekker frem at boken ikke er full av action, og at det er en tankevekkende krim :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Gleder meg til å lese din anmeldelse, for har ikke vært online før nå.

   Og er enig med deg. Selv om moren er en smule overbeskyttende med tanke på at hovedpersonen er en voksen mann, er jeg enig i at hun på en måte balanserer historien også. =)

   Slett
  2. Moren var ganske overbeskyttende fra før av, men det var gjerne nettopp derfor hun drev detektivarbeid for seg selv og ikke ga opp. Enig i at slutten var litt skuffende, plutselig ordnet alt seg :D

   Slett
  3. Tror noen mødre er slik, at noen er mer overbeskyttende enn andre. Noen har det vanskeligere for å slippe taket på barna sine, tror jeg. Synes at slutten ble litt tynn og lettvint i forhold til resten av innholdet. Det er noe med avslutninger. Det er vanskelig å være fornøyd med dem. =)

   Slett
 2. Bøker som gir spøsrmål er de beste. Når man som leser får lyst til å finne ut mer og tenker på hsitorien etterpå :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, så enig, og dette er en slik type bok. Den hjemsøker en god stund etterpå og man grubler litt over hva man selv ville ha gjort i en slik situasjon. Det er en bok som stiller spørsmål og som vekker nysgjerrighet. =)

   Slett