16. juni 2019

For et katteliv! av Brigitte Nicolas Kvarsnes og Silje Oddli Skinstad - småtørr historie med sjarmerende illustrasjoner


    Kattejenta satt foran en stor bjørk og slikket seg ren med raske bevegelser. Da jeg kom, så hun opp og spurte: -"Hvem er du?"
    "Jeg heter Kattinka, og jeg bor i nabolaget."
    "Kattinka er vel et jentenavn?"
    "Navnet mitt er litt feil", sa jeg og vred på meg.
    "Hva mener du med at navnet ditt er feil?" spurte hun og så undersøkende på meg. "Visste ikke eierne dine at du var hannkatt,da?"
    Jeg sukket lettet. Hun hadde forstått det, og da behøvde jeg ikke å forklare det nærmere.
    "Huffameg, det finnes så mange dumme folk, altså. At noen kan ta så feil."
    "Det var ikke eierne mine, det var bondekona som haddde sagt at jeg var hunnkatt."
    "Huff!" snøftet kattejenta. "Enda verre. Hun av alle burde visst bedre. Skal vi leke?"

Katter er herlige dyr. Det er generelt alle dyr. Sånn er det å være dyrevenn.

Har selv vært kattemor i nesten femten år, men i 2017 forlot han meg grunnet alderdom og han ble syk. Det var ingen annen valg enn å avlive ham. Man vil jo ikke at kjæledyr, som fort blir som et familiemedlem, skal plages. Savner å ha en katt rundt meg fordi det er festlig, men er ikke helt klar for å skaffe meg en ny katt ennå. Å miste en god venn sitter godt i. Så det blir ikke en ny katt med det første. 

Sjarmerende illustrasjoner
Men sier ikke nei takk til kattebøker, for det er bare koselig. For et katteliv! er skrevet av Brigitte Nicolas Kvarsnes, og er illustrert av Silje Oddli Skinstad. Jeg må innrømme at jeg likte illustrasjonene bedre enn selve historien. Illustrasjonene er noe barnslige, men det er ikke så rart med tanke på målgruppen boka egentlig er rettet mot. Likevel er illustrasjonene mer stemningsfulle og har mer liv i seg, og det er noe søtt med bildene. Man blir en smule nostalgisk av slike bildebøker, fordi man leste mange av dem som liten.

For et katteliv! er om Kattinka, som egentlig er en hannkatt, og av og til kan vi mennesker ta feil av kjønn. Det er ikke alltid like godt å se forskjell på kjønn når det gjelder dyr. En bondekone fra Trøndelag gir ham bort til en annen familie som kommer for å hente ham, siden hun ikke kan beholde ham og alle søsknene hans, siden de er så mange. Han er fremdeles i Trøndelag og trives sammen med sin nye familie. Han lærer seg å leve med andre katter på godt og vondt. En dag møter han på Misty, som er en sjarmerende hunnkatt. De blir straks gode venner. Da de en dag går inn i en garasje, så nysgjerrige som de er, blir de innestengt ved en feiltagelse, og Misty er uheldig som drikker sykkelolje. Kattinka viser en omsorgsfull side av seg selv, og prøver desperat å redde henne. Klarer han å redde kjæresten sin før det er for sent? 

Søt, men småtørr historie
Dette er en søt, men småtørr historie, spesielt for oss voksne, og kanskje mer underholdende og spennende for målgruppen boka egentlig er beregnet for. Men er man en kattevenn, eller en dyrevenn, må man jo lese slike bøker av og til. Det er koselig med dyrebøker uansett. Det er også godt med et avbrekk fra de andre bøkene man ellers leser. Noen ganger trenger man noe lett å lese, og gjerne noe med illustrasjoner. Jeg sier ikke nei til det. Selv om man av og til trenger noe lett å lese, ble historien for min del for forutsigbart og oppramsende istedet for fortellende. Derfor klarte jeg ikke helt å leve meg inn i historien.

Jeg ble dessverre ikke begeistret over konseptet, som var noe tynt og hinsides, men samtidig er det en slags trøst å lese boka når man savner å ha et husdyr selv. Terningkast tre til historien og terningkast fire til illustrasjonene.

Bakpå:

Pusen Kattinka lever et spennende liv, med skogen i nærheten og sammen med en familie som elsker ham. Kattinka har mange venner som han gjør mye artig med. Han er ofte uheldig, og kan til tider være litt klønete, men det går som regel bra.

Vet du bva kattehimmelen er? Det er et vindunderlig paradis hvor katter havner når de dør. Kattinka kjenner mange som bor i kattehimmelen.

Originaltittel: For et katteliv!
Forfatter(e): Brigitte Nicolas Kvarsnes & Silje Oddli Skinstad (illustratør)
Sjanger: barnebok
Målgruppe:
hele familien
Antall sider:
70
Forlag: Publica
Utgitt: 2019
Min utgave: 2019 (Innbundet)
Lest: 19.05. - 23.05. 2019
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 3 Lettlest og fine illustrasjoner.
Tittel: 3
Passer godt til innholdet og det er en småmorsom tittel.
Omslag: 2 Litt rotete og stivt. Er heller ikke spesielt glad i fargekombinasjonen.
Baksidetekst: 3 Kort og enkelt, og avslører ikke for mye.
Skrivemåte: 2 Veldig enkelt, og må si jeg likte illustrasjonene bedre. Det var mer liv i dem enn teksten.
Favorittkarakter: Misty. Hun har noen gode replikker på lur.
Slutten: 2 Ikke helt min type slutt, men grei nok.
Høydepunkt: Koselig for kattevenner og dyrevenner generelt. 
Lavpunkt: Litt tynt for oss voksne, men en småsøt bok.
Terningkast: 3

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar