13. februar 2019

The Wrong Girl (Return to Fear Street, 2) av R.L. Stine - ingen kødder med Poppy


    Her grin faded. It was like her lips collapsed. No, not just her lips - her whole face. She placed a hand on my shoulder. "I am so, so sorry, Poppy, that you and your sister didn't get parts in the play. I'm devastated. Seriously."
    My mouth dropped open. I couldn't hide my shock. I didn't get any part at all?
    I could feel my muscles tighten. My stomach suddenly churned. I didn't want to give Rose the satisfaction of seeing my dismay and how upset I was. But I couldn't help it.
    Rose narrowed her eyes at me. She saw my surprise. She clapped a hand to her mouth. "Oh, I'm sorry," she said. "You hadn't heard?"
    I shook  my head.

Rampestreker er kanskje morsomt, men av og til kan man gå for langt ...

Er det to forfattere jeg har lest mye av oppgjennom årene, så er det R.L. Stine og Stephen King. Først leste jeg mye R.L. Stine sammen med mye annet før jeg gikk over til Stephen King, da jeg ville ha noe mørkere. Vil jeg ha noe nostalgisk, leser jeg mye R.L. Stine. Det er som å dra tilbake til barndommen igjen.

Populær forfatter
Som barn leste jeg Grøsserne og noen andre serier av R.L. Stine, og noen få Fear Street bøker, men jeg rakk ikke å lese mange av Fear Street bøkene før det ble bestemt at det ikke ville bli utgitt flere her til lands, fordi de solgte for lite i Norge, noe som var en skuffelse. Men nå har det kommet heldgivis en reboot av Fear Street bøkene, som nå heter Return to Fear Street som plaster på såret.

The Wrong Girl er bok to i serien og disse bøkene kan leses som frittstående bøker da nye hendelser og karakterer oppstår i hver bok, ogThe Wrong Girl er om Poppy som er visstnok sjefen i vennegjengen. Hun elsker pranks, eller rampestreker som det heter på norsk. Hun og vennene har lyst til å bli "kjendiser" på Internett ved å gjøre forskjellige stunts og lure folk. Stunts som er litt på kanten. Men Poppy blir utsatt for noe veldig slemt. Vennene hennes lurer henne til å tro at hun nettopp har begått noe svært kriminelt og føler at hele livet faller sammen, helt til det hele blir avslørt som en spøk. Hun føler seg sviktet av vennene sine, og sverger hevn, men noen kommer henne i forkjøpet. Kommer hun til å få skylden for alt, eller vil hun finne den skyldige før han eller hun går for langt?

Spennende tema, men slapt gjennomført denne gang
Hevn er et fascinerende tema både på film og i bokformat. Noen tar hevn for å gjøre livet surt for andre, mens andre tenker på hevn og bare lar det være med tanken. Vi mennesker er forskjellige, og godt er det. Dette er en av de slappeste bøkene jeg har lest av R.L. Stine hittil. Til og med humoren han bruker, som har en tendes til å være sært, tørt og vittig uteblir og blir for anstrengt. Det er nesten som om det er ingen ting som fungerer i denne boka. Man begynner å lure på om det virkelig er R.L. Stine som har skrevet den eller ikke.

Denne Poppy (spesielt navn) er en svært irriterende karakter som man ikke får sympati for, ikke en gang når hun ikke får en eneste rolle i skoleskuespill stykket. Synes hun virker for sjefete overfor sine venner og er ikke spesielt empatisk. Det er det inntrykket man får av henne. Hun er kanskje litt for høy på seg selv? Det virker ikke som om hun bryr seg spesielt mye om søsteren hennes heller, som også stiller opp på audition for skuespillstykket for skolen. Syntes også det var svært lite kjemi mellom vennegjengen til Poppy og at de virket for forskjellige. Man skjønner ikke helt hvorfor de henger sammen, siden personlighetene deres er svært forskjellige, og de vil gjøre forskjellige ting. Denne vennegjengen er ikke spesielt samstemt. Det eneste interessante med boka er noe drama som utspiller seg, selv om man ikke er begeistret for drama, men det gjør til at man ikke kjeder seg i hjel mens man leser boka. Det er jo et pluss.

Bortsett fra det var dette noe seige greier. Lite spenning og intensitet, noe R.L. Stine er flink til å ha med ellers i bøkene sine, men her hadde han ikke kraften sin med seg. Intrigene og selve hovedproblemet blir for opplagt og pinlig.

Bakpå:POPPY MILLER SWEARS SHE 
WILL GET PAYBACK FOR JACK SABERS'S CRUEL PRANK 
THAT HUMILIATED HER IN 
FRONT OF ALL HER FRIENDS.

Then her classmates start turning up dead.
    All eyes are on Poppy. Is Poppy being framed?
Or did the kids of Shadyside High mess with the wrong girl?
    In this all-new Fear Street story, only one thing's for sure - someone is out for DEADLY revenge.

Originaltittel: The Wrong Girl
Norsk tittel: Ingen norsk tittel for øyeblikket
Forfatter(e): R.L. Stine
Sjanger: horror, thriller
Målgruppe: ungdom
Antall sider:
328
Forlag: HarperTeen
Norsk forlag: Ingen norsk utgivelse i skrivende stund 
Utgitt: 2018
Min utgave: 2018 (Pocket)
Lest: 13.01. - 19.01. 2019
Kilde: fra min egen boksamling
Plot: 2 Litt slapt til R.L. Stine å være. Han er mer utspekulert og sprudlende enn dette.
Tittel: 3 Passer godt til innholdet og vekker litt oppmerksomhet.
Omslag: 1 Liker hverken fargene eller motivet. Liker ikke omslag med bilde av persongalleri på, for jeg vil forestille dem selv mens jeg leser. Det ligner mest på en filmplakat enn et bokomslag.
Baksidetekst: 3 Gir meg lyst til å lese boka og liker at temaet er om hevn.
Skrivemåte: 2 Dårlige replikker og det virker ikke som det er ekte samhold mellom denne vennegjengen. Alt virker påtatt og lite troverdig.
Favorittkarakter: Ingen, dessverre.
Slutten: 1 Det blir for dumt og opplagt. En av de slappeste avslutningene R.L. Stine har kommet med hittil.
Høydepunkt: Veldig lettlest, noen partier her og der er litt småspennende.
Lavpunkt: Fort lest og "fort" glemt, og man får ikke noe bånd til persongalleriet, noe som er synd.
Terningkast: 2
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2019

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar