1. november 2017

The Room by the Lake av Emma Dibdin - spennende konsept, men et spennende konsept er ikke alltid nok


    'It's self-explanatory, if you're familiar with support groups. Every other evening, we gather around the fire pit here and talk things through. One person will share - it might be their story, how they came to be here, or thoughts they've been having. Anything they feel they need to get off their chest. Once the share is done, everyone is encouraged to offer feedback. Often the share will wind up leading us into a broader discussion, but we try to keep focus on the sharer for at least a half hour or so. Does that all make sense?'
    I nod. If he asks me to share, I'm making a run for the trees.

Nesten litt Farmenaktig, bare uten tvekamp.

Hovedpersonen kveles av sitt eget liv
Caitlin har fått nok av barndomshjemmet sitt, og hun drar hele veien fra London til New York. Moren hennes døde for litt siden, og faren hennes drukner i alkohol. Etter en krangel med faren, bestemmer hun seg for å endre kurs i livet selv uten mål og mening, og se hvor det tar henne. Hun ender opp i storbyen New York hvor hun ikke kjenner noen. Ved en tilfeldighet møter hun Jake. Han er et sjarmtroll og hun klarer ikke å la være å tenke på ham. De møtes flere ganger og blir raskt betatt av hverandre. Etter å ha kjent hverandre en kort stund, tilbyr Jake henne å være med ham til et hus ved et innsjø utenfor New York for å møte familien hans. De må regne med en to timers lang kjøretur og han frister henne med at det er et sted hvor hun kommer til å finne ro. Hun gleder seg til et hyggelig og avslappende opphold. Da de ankommer det rolige stedet utenfor New York oppdager Caitlin fort at Jake ikke har vært helt ærlig mot henne. Hans familie er ikke mor og far, men en annen type familie, som ligner mer på en sekt. Denne sekten fokuserer på terapisamtaler, både gruppevis og enkeltvis. De legger også vekt på sunt kosthold, aktivitet og finne seg selv uten all støyen fra verden utenfor. Kommer Caitlin til å bli værende og utforske hva denne gruppen av mennesker er, eller kommer hun til å dra så fort som mulig?

Det var mange grunner til at denne boka interesserte meg. For det første hadde jeg ikke hørt om den tidligere, og ofte er det befriende å lese noe ikke alle andre leser. Jeg har ikke noe i mot det, men litt godt å lese andre bøker også innimellom. For det andre var det noe med konseptet som var fascinerende og bokomslaget likeså. Av og til tar jo nysgjerrigheten helt overhånd. Boka hadde et godt utgangspunkt og en god start, og Caitlin i seg selv er småinteressant. Hvorfor flykter hun fra livet sitt, og vil hun noen gang finne ro? Mange spørsmål dukker opp.

Noen ganger vil ikke bøker føre oss dit vi vil. Jeg lærte for mange år siden at forventninger skal man ikke ha når det gjelder bøker og filmer. Når man ikke har forventinger, er det mindre sjanse for å bli skuffet. Man er da mer forberedt. Begynnelsen av boka holder på interessen. Man blir nysgjerrig på denne Caitlin. Får man vite alt om henne, eller er det noe hun holder tilbake? Føler hun et savn eller et tomrom som hun prøver å fylle opp? Eller er det noe mer?

Ikke sterk nok fortellerstemme
Det som er så synd er at ideén er god, og konseptet er veldig interessant, men fortellerstemmen passer ikke inn. og det er litt smårart. Fortellerstemmen blir for anonym og forsvinner vekk fra settingen og atmosfæren. Det føles ut som om alle faktorene blir dratt fra hverandre istedet for at det blir en helhet av det. Personen som var mest fascinerende å lese om var Don som har terapisamtaler med alle, og som er leder for dem. Man vil bare vite mer om ham, og finne ut hva slags hensikt han har med dette opplegget.

Somt nevnt tidligere hadde jeg ikke så mye forventninger til The Room by the Lake siden jeg ikke hadde hørt så mye om den. Det var et tilfeldig kjøp jeg gjorde, noe jeg ofte gjør. Boka er ikke dårlig. Den hadde noen interessante partier, man er nysgjerrig på Caitlin, men samtidig får man ikke helt tak på henne. En ting som irriterte meg og som jeg følte ødela litt var instalove. Når hovedpersonen treffer noen og forelsker seg med en gang, og de etablerer et forhold. De hopper da fort over vennskapsbiten. Har lest mange bøker da det oppstår instalove og ofte virker det svært utroverdig. Alt i alt, en interessant og lettlest thriller, men ikke noe mer enn det.

Bakpå:

When Caitlin left London for New York, she thought she'd left her problems behind: her alcoholic father, her dead mother, the unrelenting pressure to succed. But now, down to her last dollar in a strange city, she is desperately lonely.

Then she finds Jake. Handsome, smart, slightly damaged Jake. And he wants her to meet his family.

He takes her to a lake house in the middle of the woods - in the middle of nowhere. The community there liv off-grid. They believe in regular exercise and group therapy. And they're friendly. Really friendly.

Turns out they're not Jake's family - but isn't family exactly what she's running from?

But as the days drift by, Caitlin starts to feel uneay. Now that she's no longer running, does she risk getting lost forever?

Originaltittel: The Room by the Lake
Norsk tittel: Ingen norsk tittel så vidt jeg vet
Forfatter(e): Emma Dibdin
Sjanger: thriller
Målgruppe: voksen
Antall sider:
310
Forlag: Head of Zeus
Norsk forlag: Kunne ikke finne noen norsk utgave
Utgitt: 2017
Min utgave: 2017 (Innbundet)
Lest: 24.09. - 30.09. 2017
Kilde: fra egen boksamling
Plot: 3
Lovende start, men det ble etter hvert veldig tamt og man blir ikke like godt kjent med persongalleriet som man ønsker.
Tittel: 4 Vakkert og mystisk på en gang.
Omslag: 5 Mystisk og fascinerende med den røde gløden. Litt småoriginalt.
Baksidetekst: 3 Har lagt merke til at baksidetekstene på engelske bøker ofte er unødvendig lange. Var ikke avslørende, men savner baksidetekst med mer mystikk.
Skrivemåte: 2 Det blir fort platt, lite utvikling i både persongalleriet og handling. Kunne ha tenkt meg mer intensitet.
Favorittkarakter: Synes at Don var litt fascinerende og merkelig å lese om. 
Slutten: 2 Grei nok slutt, men legger ingen spor etter seg.
Høydepunkt: Konseptet virket spennende, i hvert fall i begynnelsen, mystisk bokomslag, men holder ikke mål.
Lavpunkt: Det blir aldri skikkelig spennende. Vil heller at en thriller skal bestå av en god historie istedet for at det bare skal konsentrere seg om overraskelser, men hadde vært fint med en mellomting.
Terningkast: 3
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar