14. april 2016

Tips til å komme seg ut av lesetørke når man først er rammet av det

(Bildet hentet fra google).

Det skjer med oss alle. Til og med oss ivrige lesere. Av og til blir man lei av å lese og man orker ikke tanken på å lese i det hele tatt. Hvorfor det skjer, er ikke godt å vite. Det er vel menneskelig ... Selv ble jeg utsatt for det opptil fire-fem ganger i fjor. Litt av det meste laget, men av og til leser jeg selv når jeg ikke føler for å lese. Jeg er ofte for sta til å la meg stoppe.

Her er noen tips til hva man kan gjøre når man blir rammet av "reading slump" som det kalles på engelsk. Dårlig leselyst/lesetørke er vel de nærmeste uttrykkene man kommer på norsk.

  • Ta deg noen lesefrie dager: Unngå å lese noe som helst (bortsett fra lekser/pensum hvis du fremdeles er elev/student). Hvis du fortsatt går på skole, les det du må, men hold deg unna andre bøker som du ikke behøver å lese. Ligg unna bøker som ikke er skolerelatert. La være å lese en eneste bok i tre-fire dager, kanskje en hel uke hvis det trengs.
  • Opphold deg i et rom der det ikke er bøker - hvis det er mulig:  Noen har bøker overalt, på soverommet, i stua og kanskje til og med på kjøkkenet. Hvis du er nødt til å dele rom med bøker uansett, prøv å la være å se på dem:) 
  •  Finn på andre ting å gjøre: Har du andre hobbyer enn lesing? Selv har jeg ikke mange hobbyer, det går stort sett i lesing, men ved siden av fargelegger jeg litt, ser filmer, spiller PC - spill og Nintendo - spill. Det er ikke mange hobbyer det er snakk om, men de få du har, bruk ekstra tid på dem i noen dager. Kanskje du etter hvert vil savne bøker og lesing, da?
  •  Les en gammel favoritt: Hvis du absolutt ikke klarer å holde deg unna bøker og du har dårlig leselyst, og du vet virkelig ikke hva du skal og vil lese i en slik periode, hvorfor ikke lese en gammel favoritt? For eksempel en lett bok fra barndommen. Kanskje det vil gi deg leselysten tilbake?
  •  Les en bok som er filmatisert: Se en god film som du vet er basert på en bok, og kanskje det vil gi deg lyst til å lese boka. Selv foretrekker jeg den andre veien. Lese boka først og se filmatiseringen senere, men å se filmen først vil kanskje gi deg lyst til å lese igjen?
  •  Skriv: Skriv en historie/novelle du alltid har ønsket å skrive. Noen lesere liker også å skrive, så hvorfor ikke utnytte tiden til det? 
  • Hiv deg ut i det: Les noe selv om du ikke ønsker det der og da. Det funker som regel for meg. Ofte når jeg ikke har følt for å lese noe og hatt dårlig leselyst, har jeg tvunget meg selv til å lese uansett og da kommer leselysten også snikende tilbake. Bare gi det litt tid. Det er bedre å lese bøkene enn å bli sittende og se på dem:)

Dette var altså punktene jeg kunne komme på og håper de virker om man skulle havne i en slik situasjon. Man vet jo aldri. Håper jeg ikke får dårlig leselyst like mange ganger som i fjor. Fire - fem ganger er kanskje ikke så ofte, men når man ser alle bøkene som venter på å bli lest, er det litt krise:) Selv er jeg en person som ikke liker å utsette ting. Derfor er det greit å gjøre ting selv om man ikke vil det der og da og det blir kanskje lettere etter hvert. Hvem vet?

Les også: Noen tips til å lese mer

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar