3. januar 2016

Oppturer og nedturer i bøkenes verden 2015

Da er 2016 "godt" i gang, eller det nye året har i hvert fall vart i noen dager. Det betyr kavalkade for noen, men jeg tyr heller til oppturer og nedturer i bøkenes verden. Synes det er mye enklere sådan. Å skrive en hel liste over årets krim, årets roman, årets fantasy osv, blir bare langdrygt. Jeg lar de som vil gjøre det på den måten gjøre det istedet.

Jeg har blogget om bøker i ni år, men siden 2013 har jeg laget en liste over fem beste bøkene i året som gikk og de fem "verste", eller de fem jeg likte minst for å si det på en finere måte. For meg har 2015 egentlig vært et skuffende leseår, for jeg har kommet over mange bøker jeg ikke har likt av mange grunner. Jeg kom heller ikke over noen perler, men noen få gode bøker har det vært.

Det er ikke meningen å være så kresen, men man blir mer kravstor desto mer man leser. Sånn er det med meg i hvert fall.


De beste bøkene jeg leste i 2015, og som gjorde mest inntrykk:

Monster - Jørgen Jæger

Monster handler om en mor og en ung datter som lever et skjult liv i frykt for at eksmannen hennes skal finne dem. Moren, Anne Dahl har funnet seg en ny mann i livet som hun er samboer med, og de tre lever et godt liv sammen. Selv om Anne Dahl og datteren har skiftet identitet og har startet et nytt liv uten eksmannen, lever hun i konstant frykt for at hun en dag vil bli avslørt og at han kanskje vil finne dem igjen. Hun vet hva han er i stand til og tyranniserer helt til han får viljen sin. Han er en sånn fyr. En fyr som ikke vil leve uten henne og tar ikke et nei for et nei, derfor lever Anne i frykt for at han skal finne henne igjen. (smakebit fra min anmeldelse)

Denne leste jeg på sensommeren og jeg likte boka mye bedre enn forventet for som kjent får jeg litt angst for bøker som får mye skryt fordi de bøkene har jeg en tendens til å ikke like. At de blir fort oppskrytt etter å lest dem, men det skjedde ikke med denne. Mye action og boka tar også opp et viktig  tema, om familier som lever under beskyttelse fordi  de en av deres nærmeste er voldelige.

Hele anmeldelsen av Monster kan dere lese her.


Rebecca - Daphne du Maurier

Maxim de Winter er ensom i det store og enestående huset etter at hans kone, Rebecca døde i en ulykke. Staben i hjemmet og alle fra samme strøk savner henne enormt og Rebecca blir omtalt som en enestående kvinne. En kvinne som hadde alt. En dag drar Maxim til Monte Carlo. Der møter han en ungpike som aldri har hatt en mann i sitt liv, er fryktelig sjenert og er en tjenestepike for en gammel dame. Maxim blir interessert og betatt av denne ungpiken, og før noen vet ordet av det, gifter de seg og ungpiken blir med Maxim til hans gigantiske hjem.

Her får jenta blandede mottakelser. Mange sammenligner henne med avdøde Rebecca og mener at hun ikke kan måle seg med henne og at tilværelsen i huset vil aldri bli det samme som før. Men jenta elsker Maxim og bestemmer seg for å prøve å passe inn så godt som mulig i hennes nye tilværelse og ikke bry seg om hva andre mener om henne. Men det er lettere sagt enn gjort, for det er noen i staben som vil henne vondt og som forakter henne. Elsker jenta og Maxim hverandre høyt nok eller vil Rebeccas fortid, Maxims avdøde kone, overskygge alt annet? (smakebit fra min anmeldelse)

Husker at jeg i flere år har hatt lyst til å lese dene boka og etter å hatt denne lenge i en av hyllene var det på tide å lese den. Har også lenge hatt lyst til å se filmen, men da må jeg alltid lese boka før jeg ser en film som er basert på en bok. Boka var ikke spesielt overraskende, men den har en god historie og jeg likte atmosfæren. En bok som er vel verdt å få med seg.

Hele anmeldelsen av Rebecca kan dere lese her!


Dødspakten - Tom Kristensen

Jahn; yrkessoldat og sjåfør av viktige hjelpemidler opplever noe traumatisk som tvinger ham til å reise fra Afghanistan og tilbake til Norge for å komme til seg selv. Han tar en pause fra jobben og går i terapi i mellomtiden. Men noe gnager ham. Han har nettopp mistet sin barndoms og bestevenn som også var yrkessoldat og Jahn ble vitne til at han ble drept i ulykken. Etter hvert går det rykter og Jahn får se bilder av det som var i transporten deres ikke var det de forestilte seg, og Jahn sverger hevn over sin venns død, koste hva det koste vil. (smakebit fra min anmeldelse).

En god bok om hevn.

Hele anmeldelsen av Dødspakten kan dere lese her!


The Catcher in the Rye - J.D. Salinger

Tenåringen Holden Caulfield blir utvist av privatskolen Pencey Prep på grunn av dårlig innsats. Han vil ikke at foreldrene hans skal få vite det og istedet for å dra hjem (han skal dit om noen dager likevel som planlagt når juleferien starter). I mellomtiden velger han å være i New York og bare ta ting som det kommer. Han har lite penger, men på en eller annen måte finner han alltid ut hvordan han skal få ting til å gå rundt. Personligheten hans er sjarmerende og vittig. Han vet hvordan han skal snakke med folk og han elsker å lyve. Dikte opp ting, noe han gjør med glans. Han lever livet som det er der og da uten forpliktelser eller ansvar helt til han skal hjem til jul. Greia med ham er at han lider av kjedsomhet og blir lett rammet av depresjon, og på skolen følte han seg utilstrekkelig. Han vil nyte friheten før han drar hjem til foreldrene sine og hans nærmeste. Foreldrene hans trenger ikke å vite at han er blitt utvist av skolen før han skal hjem. Han får ta seg av det der og da. I mellomtiden vil han bare være tilstede i New York og bare følge strømmen. Gjøre litt som han vil uten noe ansvar. Ta bekymringene senere. (smakebit fra min anmeldelse)

Denne boka leste jeg ganske tidlig i fjor. Så tidlig som i januar og det er nok en klassiker jeg har utsatt i mange år i redsel for at den er hauset opp til å bli en skuffelse. Jeg ble ikke heftig og begeistret som alle andre, men det er en god bok på mange måter, og hvem liker vel ikke Holden? Han er noe for seg selv.

Hele anmeldelsen av The Catcher in the Rye kan dere lese her!

The Woman in Black - Susan Hill

The Woman in Black handler om en gammel dame som dør i all stillhet og hun hadde hverken familie eller venner. En rådgivende advokat, Arthur Kipps, blir sent fra London til Crythin Gifford. Der skal han være til stede i Mrs. Alice Drablows begravelse og deretter bo en stund i huset hennes, det beryktede Eel Marsh House, hvor han skal gå gjennom papirene/dokumentene hennes. Huset hennes ligger i et tåkete sted, et godt stykke unna folk. Arthur får fort følelsen av isolasjon og uhygge, men han er en fyr med god tilpasningsevne, så det gjør ham ikke noe. Under begravelsen, og på diverse steder utenfor huset, oppdager han glimtvis en kvinne kledd i svart. Plutselig er hun der, og i neste øyeblikk er hun borte. Hvem er hun, og hvordan klarer hun å forsvinne så fort? Og hvorfor vil ingen i den nærmeste bygda snakke om henne? Arthur Kipps innser han får mye mer å hanskes med enn papirarbeid for i huset og på området ellers, blir han omringet av uhygge og hemmeligheter som får ham til å undre. (smakebit fra min anmeldelse)

Jeg har sansen for spøkelseshistorier og gjerne gammeldagse spøkelseshistorier fordi de har mye atmosfære. Dette er en god bok som det har blitt to filmversjoner av. Jeg foretrekker filmen fra 80-tallet. Så den da jeg var ung og den gjorde inntrykk. Elsker skrekk fremdeles og ser mange skrekkfilmer, men savner følelsen av å bli skremt. Dette er en god bok med en original historie, men savnet mer snikende uhygge.

Hele anmeldelsen av The Woman in Black kan dere lese her!

Bøkene som skuffet mest i 2015: 

Å våge livet en gang til (den overraskende nåden) - Per Arne Dahl

Boka Å våge livet en gang til handler om det å reise seg igjen når livet er hardt (etter å ha blitt utfryst, er ufrivillig ensom osv ...) og bevare troen. Vise nåde, og prøve å være mer åpen mot andre. Vise varme og respekt for alle rundt oss. Boka tar også for seg at Per Arne Dahl vil gjerne gjøre gudstjenestene mer inspirerende enn at det lyder som tale/preiking. Han vil inspirere andre til å tro, føle seg velkomne, ha troen på seg selv og livet genrelt. (smakebit fra min anmeldelse).

Selvhjelpsbøker og selvutviklingsbøker er ikke helt for meg. Spesielt ikke denne boka siden jeg ikke er religiøs, men nærmere bestemt ateist. Jeg brukte lang tid på denne boka for det var ikke noe for meg, men som kjent så avbryter jeg jo aldri bøker.

Hele anmeldelsen av Å våge livet en gang til kan dere lese her!


Og hjertet mitt bare - Elen Betanzo

Forelskelse oppstår når man minst venter det.

Man vet heller ikke hvem man kommer til å forelske seg i ... Ved en tilfeldighet møter Emma en fyr som heter Hester. Han er halvt amerikansk og han er bare innom Norge en tur for sommeren. Moren hans bor i Norge, og han drar tilbake til USA når skoleåret begynner igjen. Emma blir hodestups forelsket i den gutten og følelsene blir gjengjeldt. Det er bare så synd de får så liten tid med hverandre. Noen måneder er jo ingenting. Og før de vet ordet av må Hester dra tilbake til USA. Klarer Emma å overleve savnet eller kommer hun til å mingle med andre gutter? Hun går tross alt på ungdomsskolen, og liker å få oppmerksomhet som andre jenter. Men blir savnet etter Hester for stort?(smakebit fra min anmeldelse)

Heldigvis var denne boka kort for aldri før har jeg irriteret meg så mye over en hovedperson i en bok før. Emma er en jente uten viljestyrke og ryggrad, og det er bare noen av grunnene til at jeg irriterte meg over henne. Dessuten var dette en typisk ungdomsbok der man vet hva som kommer til å skje.

Hele anmeldelsen av Og hjertet mitt bare kan dere lese her!

Undis Brekke - Gunnhild Øyehaug

Hovedpersonen Undis Brekke flytter til den gamle hjembygda si for sin nye jobb (hun er lektor). Det nærmer seg jul, og  Undis blir invitert av sine nye kolleger på julemiddag og julemiddagen består ikke av annet enn smalahove, noe Undis aldri har spist før. Hun kjenner noen av folka fra før og noen er fremmede. Hun får vite om en mørk hendelse om hun som hadde jobben før Undis tok over, og hun selv er fascinert over en av mennene som er der til tross for at Undis er i et forhold. Hun er sammen med en kvinne og selv om de har vært sammen i en del år er hun usikker på sin egen legning. Vil Undis mestre sin nye jobb, og vil hun trives i sin gamle hjembygd eller var det en feiltagelse av henne å reise tilbake? Og vil hun noen gang "finne seg selv"? (smakebit fra min anmeldelse)

En av de dårligste og en av de jeg virkelig ikke likte i fjor. Irriterende karakterende og en historie hvor det ikke skjer stort. Det er ikke mer å si om den saken.

Hele anmeldelsen av Undis Brekke kan dere lese her!


Good Omens - Terry Pratchett & Neil Gaiman
(Ps: Jeg har en annen utgave).

Boka handler om en apokalypse som er på vei og som består av mellom himmel og helvete. Og i boka følger vi en engel og en demon. De prøver merkelig nok å stoppe denne apokalypsen ved å samarbeide med hverandre. De er nødt til å gjøre denne jobben selv om de ikke er så motiverte. De har jobbet sammen i flere år allerede er og er på en måte vant til å jobbe sammen. Og når de hører om denne apokalypsen som skal skje i følge boka, neste lørdag vil de sammen sabotere denne apokalypsen. Flere rare ting skjer i boka naturligvis, men det er så hinsides at det må oppleves istedet for at jeg prøver å beskrive det. Det blir bare feil. (smakebit fra min anmeldelse).

Samleste denne boka med bokbloggeren Birthe og jeg husker at ingen av oss likte den. Har lest noen bøker av Neil Gaiman, men ingen av Terry Pratchett før. Har ikke likt de andre bøkene jeg har lest av Neil Gaiman noe særlig, men fikk virkelig sansen for boka hans; The Graveyard Book. Men Good Omens var ikke noe for meg. Jeg liker sære bøker og andre sære ting, men dette ble bare for sært for meg. Ble bare lettet da jeg ble ferdig med boka.

Hele anmeldelsen av Good Omens kan dere lese her!

I fjor var en lang natt - Joakim Kjørsvik

Boka er et eksempel på at folk takler sorg på hver sin måte ...

Hovedpersonen  (som man aldri får vite navnet på) finner faren sin død når han drar tilfeldig på besøk hos ham. Han drar sin vei igjen uten å fortelle noen at faren hans er død og fortsetter livet sitt som før. Later som ingenting. Besøker venner. Fester. Og drar på jobb. Han fortrenger tankene ved å være sammen med kompiser og av og til møter han tilfeldige kvinner som han har one night stands med. Vil han noen gang fortelle resten av familien og andre, at faren hans er død? (smakebit fra min anmeldelse)

Jeg fikk ikke spesielt  leselyst av denne boka av en eller annen grunn. Dette er relativt en tynn bok, men jeg strevde lenge med den. Fordi den hadde nesten ikke avsnitt, og historien er nokså spesiell. En historie som er vanskelig å forklare. Men en ting er sikkert, boka var ikke noe for meg og dette var også en bok jeg ble lettet over å bli ferdig med.

Hele anmeldelsen av I fjor var en lang natt kan dere lese her!


Dette var min oppsummering over fjorårets leseliste over bøker som jeg likte og ikke likte. Så har ikke tenkt å lage en mer detaljert oppsett fordi det er ikke nødvendig. Det vil bare kjede dere i hjel:)

Hvordan har deres fjorårets leseår vært?


Oppturer og nedturer i bøkenes verden 2013
Oppturer og nedturer i bøkenes verden 2014

6 kommentarer:

 1. God oppsummering dette Ina. Oversiktlig og grei. Jeg likte også Monster godt, en av de beste på krimfronten i 2015.
  Men jeg likte også Øyehaugs Undis Brekke ganske godt, så der er vi ikke enige..

  Ønsker deg et riktig godt nytt år og at det går din ønskede vei angående leselyst og annet.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk:)

   Når jeg lager slike lister er jeg redd de blir uoversiktelige når det blir lange og redd for at de kanskje blir rotete, men greit å vite at det ikke er det:)

   Jeg har alltid hatt et anstregt forhold til "humorbøker" så tror det er mye derfor jeg ikke klarte den boka. Synes humoristiske bøker og komedier har lett for å overdrive, og det blir lett irriterende istedet for morsom. Tror sarkasme er den eneste humoren jeg liker og forstår, hehe:) Men synes at delte meninger er mye mer interessant enn når man er enig;)

   Takk for det og det samme ønskes deg:) Leselysten har begynt å ta seg opp, så har fått lest en god del i helga så håper det fortsetter sånn:)

   Slett
 2. Flott oppsummering Ina, så gøy at du startet med Monster, en bok jeg likte godt og (litt dårlig samvittighet) ikke nominerte til bokbloggprisen. Nominerer du? er du med på den galeien? Synd at Neil Gaiman skuffet, jeg har likt det jeg har lest The ocean at... og Heldigvis hadde jeg melka.
  Jeg opplevde Øyehaug "live" men det hun fortalte fenget ikke, så jeg styrte unna. Var glad for det da jeg leste omtalen din :) Lykke til med neste leseår, gleder meg til å høre om dine ups & downs :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk:) Fint å høre:)

   Måtte jo lese Monster jeg også til tross for min store skeptisisme. Jeg er jo håpløs når det gjelder bøker som er kjempepopulære for som regel etter at jeg har lest dem, er jeg som regel skuffa, men det ble jeg ikke denne gang. Så det er sjeldent jeg liker bøker som er populære. Og tror ikke du trenger å ha dårlig samvittighet til at du ikke nominerte boka til bokbloggerprisen, fordi boka får såpass stor oppmerksomhet, så den klarer seg bra likevel. Jeg har aldri vært med på nomineringen. Grunnen er dårlig form og tror ikke interessen har vært "stor" nok, men kanskje jeg blir med siden en gang. Vi får se. Foreløpig overlater jeg det til dere, så jeg har ikke vært med en eneste gang så langt.

   Jeg likte ikke Good Omens av Neil Gaiman, men jeg likte hans The Graveyard Book veldig godt, mens de andre bøkene hans har vært mer lunkne. Kanskje jeg kommer til å lese mer av ham en dag og utforske litt mer. Har også lest The Ocean at the end of the lane, men den var ikke all verdens. Så The Graveyard Book er vel den eneste jeg har likt av ham så langt...

   At du unngår Undis Brekke gjør ikke noe. Du går ikke glipp av noe:) Jeg tror ikke jeg liker humorbøker selv om jeg har prøvd mange ganger ... men man kan ikke like alt.

   Takk og det samme til deg. Håper jeg kommer over mange, en del bedre bøker i år enn i fjor, håper jeg. Savner å lese noe skikkelig fengende som får meg til å glemme både tid og sted:)

   Slett
  2. Vet du, nå ble jeg også kastet ut av innlegget. Eller det jeg skrev forsvant. Så nå skriver jeg først i Word og limer inn. Først, flott innlegg. Det er som du skriver, en krever mer av bøker jo mer en leser. Du har hatt bokblogg i mange flere år enn meg, og min erfaring er at jeg husker bøker bedre etter at jeg begynte med bloggen. Og tvinges til å tenke mer gjennom hva jeg har lest nå enn før jeg begynt med bloggingen. Har en kollega som liker bøkene til Jæger veldig godt, trekker alltid frem han når vi snakker om bøker. Selv har jeg ikke lest noe av han. Men så leser jeg lite krim. Boken Undis Brekke avbrøt jeg, det vet jeg at du sjelden gjør. Da gjenstår Rebecca, og det var et greit gjensyn for meg. Håper det blir større treffprosent i 2016 for deg.

   Slett
  3. Leit at det skal være sånn og håper det ikke bare er på min blogg slike problemer oppstår og håper det ikke blir et gjentagende problem. Da må du så fall gi meg beskjed for jeg liker ikke tekniske problemer og kanskje blogspot kan eventuelt hjelpe meg, så si i fra hvis det skjer igjen.

   Jeg tar alltid kopi av kommentarer jeg skriver for jeg har opplevd i flere blogger at kommentarene mine bare forsvinner eller ikke blir lagret skikkelig og det er leit når noe slikt oppstår. Så jeg kopierer alltid kommentarene mine slik at jeg slipper å skrive det på nytt:)

   Jeg har alltid husket en handling i en bok uansett hvor mange år det har gått til og med før jeg startet med bokblogging. Uansett hvor mange år siden det er jeg leste den og den boka så husker jeg alltid handlingen. Men etter at jeg startet med bokblogging har jeg blitt som deg, mer reflektert og gjerne mer kresen. Man må sette litt standard.

   Og du, man trenger ikke å like krim for å like Jørgen Jæger for det er ikke typiske krimbøker så gjerne gi det et forsøk.

   2015 har generelt vært et dårlig leseår for meg. Har gitt mye terningkast fra 1 - 4, så ikke mye femmere og sånt, så håper jeg leser noe mer treffende eller noe som tar meg med storm i år. Savner å lese noe som overrasker og som hjemsøker meg lenge etterpå.

   Og igjen, håper at disse tekniske problemene forsvinner for jeg har opplevd det på flere blogger det samme problemet og jeg vet hvor irriterende det er :)

   Slett