12. november 2015

Kims lek (En diktator, et splittet land og en forsvinningssak i Sørkedalen) av Sun Heidi Sæbø - interessant dokumentar om forsvinning og påvirkningen etter koreakrigen


Det året Koh Sang - moon forsvant i Oslo, lå det en forandring i lufta over Korea - halvøya. På begge sider av den tungt bevoktede grensen langs 38. breddegrad var det en klar fornemmelse av at noe var i gjære.

Forsvinningssaker og krim fra virkeligheten er en sjanger jeg leste mye av før i tiden og som jeg vil lese oftere igjen etter denne boka.

Denne forsvinningssaken skjedde i 1979. Da var jeg ennå ikke født. Og å lese og se dokumentarer om forsvinningssaker er alltid interessant og noen forsvinninger er mer kjente enn andre. Og hvordan er det i det hele tatt mulig å bare forsvinne?

Frivillig forsvinning eller kidnapping?
I en buss i Sørkedalen ligger det igjen en bag med pass og diverse andre eiendeler i. Den tilhører en sørkoreansk utvekslingsstudent. Han var egentlig utveklinsstudent i Nederland, men var på en liten reise i Skandinavia. Har han forlatt bagen med vilje eller har noe alvorlig skjedd? Hvorfor får akkurat denne forsvinningssaken så mye oppmerksomhet?

Ofte kan slike dokumentarbøker fort bli tørt, men ikke i dette tilfellet. Innholdet holdt på interessen hele veien og innholdet tar mange vendinger. Rart hvor spennende det kan være med en bag, men sånn er det. For det spennende med forsvinningssaken er alltid gnagingen om personen forsvant frivillig eller var han kidnappet? Ser mange tv-programmer om forsvinning der mange gamle saker ikke er blitt løst. Det er spennende til tross for at det er jo trist at folk forsvinner av en eller annen grunn for man vet ikke alltid om det var et valg eller tvang bak forsvinningen.

Interessant med historie
I boka er det også en god del bakgrunnshistorie om Nord- og Sør – Korea, som også var en spennende del å lese om hvor så forskjellige de to landene var. Hvordan ting var etter koreakrigen som var i begynnelsen av 50 – tallet. Vi får ikke bare vite nåtiden av forsvinningssaken, men litt bakgrunnshistorie også med tanke på at studenten som forsvant var sørkoreaner.

Forfatter Sun Heidi Sæbø jobber i Dagbladet. Selv foretrekker jeg VG når jeg skal lese nyheter for jeg opplever ofte at Dagbladet skriver veldig tørt og monotont, men det var det ikke i dette tilfellet. Flyten var lett og tonen holdt hele tiden på interessen. Man ville hele tiden vite hva som hadde hendt med denne studenten og hvorfor. Og kommer vi i det hele tatt i bunns med denne saken? Mange spennende elementer og perspektiv på saken oppstår underveis. Forsvinningssaken er gåtefull og dypere enn det man først tror.

Kims lek (En diktator, et splittet land og en forsvinningssak i Sørkedalen) er en interessant bok som prøver å sette ting i perspektiv og vi får mye historie på veien. Selv om saken var ukjent for min del, var den vel verdt å få med seg.

Bakpå:

PÅSkEN 1979 forsvinner en sørkoreaner i Sørkedalen utenfor Oslo. Sporene leder til Pyongyang og diktatoren Kim II - sung.

Da buss nummer 169 når sin endestasjon i Sørkedalen, ligger en bag igjen på en av seteradene. Den inneholder en helsetrøye, et fotoapparat, et ferdigskrevet postkort og et pass som tilhører en student ved navn Koh Sang - moon. Sjåføren leverer bagen til hittegodskontoret, og saken forblir en trivialitet inntil Koh noen måneder senere i Pyongyang.

Hvordan den unge mannen havnet i Nord - Korea forble et mysterium. Etter Korea - krigens slutt var kidnappinger av sørkoreanere i utlandet et av Kim II - Sungs viktigste propagandavåpen mot naboene i sør. Nordkoreanske myndigheter hevdet imidlertid at Koh dro av egen fri vilje.

Journalist Sun Heidi Sæbø nøster opp til historien til studenten som brakte det storpolitiske spillet mellom Nord- og Sør - Korea til dette lille landet Norge. Hun finner en sørgende datter, en skandaleforfulgt ambassade, en mystisk japaner og en angrende avhopper. Ikke minst finner hun et splittet land og to diktatorers innbitte kamp om sannheten. For hva skjedde egentlig med Koh Sagn - moon?

Originaltittel: Kims lek (En diktator, et splittet land og en forsvinningssak i Sørkedalen)
Forfatter(e): Sun Heidi Sæbø
Sjanger: dokumentar, basert på virkeligheten
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
205
Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2015
Min utgave: 2015 (Innbundet)
Lest:
04.09. - 09.09. 2015
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 4 (Spennende og interessant. Mye bakgrunnshistorie).
Tittel:
5 (I grunnen årsaken til at jeg hadde lyst til å lese boka).
Omslag: 3 (Litt stilig sammensetting, men litt vel fargerik etter min smak).
Baksidetekst:
4 (Gjør til at jeg får større lyst til å lese innholdet).
Skrivemåte
:
4 (Lett og enkelt. Holder interessen oppe hele veien).
Favorittkarakter:
Kan ikke avgjøres i en slik bok.
Slutten: 4 (Litt tankevekkende, og man vet ikke helt hva man skal tro).
Høydepunkt:
Lettlest, interessant hele veien og det er for få bøker om forsvinningssaker. Det vil jeg gjerne ha mer av.
Lavpunkt:
Kunne gjerne ha tenkt meg at boka varte lenger og at vi fikk vite enda mer bakgrunn om han som forsvant.
Terningkast: 4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2015


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar