8. september 2015

Lukk øynene av Josh Malerman - personlig elsker jeg skrekk, men denne boka innfridde ikke forventningene, dessverre ...

Malorie er stille. Hun ser fra den ene til den andre, merker seg uttrykkene deres. Det virker som de gransker henne. Prøver å avgjøre om de orker å ta inn en som etter hvert vil føde. Det slår plutselig Malorie at hun ikke har tenkt på det. Mens hun kjørte hit, tenkte hun ikke på at det var her hun kanskje ville komme til å føde barnet.
Hva er de så redde for å se?...

Kaotiske og voldelige tilstander skjer verden rundt, og ingen skjønner noe. Det eneste de vet er at de må komme seg i sikkerhet. Etter mye om og men havner hovedpersonen  Malorie i et hus med andre fremmede mennesker. Døra er godt låst og alle vinduene er dekket med noe slik at de ikke kan se ut, og de må leve av veldig lite mat. Det alle har til felles er at de har mistet noen nære og som de var glade i; i denne rare, nye utviklingen i verden. Det er noe der ute som de ikke må se for da skjer det noe fælt. Noen år senere har Malorie to barn (hun var gravid da hun ankom huset) og hun har en gutt og en jente. De tre forlater etter hvert huset med et bånd over øynene. Mens Malorie ror en gammeldags båt ned en elv i nærheten av huset sammen med barna, ber hun dem om at uansett hva som skjer, må de lytte godt og aldri ta av båndet for øynene. Kommer de tre til å overleve denne katastrofen og hva skjer med dem hvis de ser det de ikke skal se?

Utrolig dårlig forklart om hva boka handler om, men den er vanskelig å forklare uten å røpe for mye og jeg vil for all del ikke røpe noe. Jeg hadde høye forventninger til denne boka for jeg har veldig sansen for mørk litteratur. Alt som heter skrekk (grøss) og psykologiske thrillere er sjangre jeg leser mest av selv om jeg også har lest mye variert de siste årene.

Grunnen til at denne boka ikke innfridde mine forventninger er selve formidlingen. Om det er oversetteren sin "feil" eller om den er bedre skrevet på originalspråket vet jeg ikke, men syntes at mye av det samme hendte om og om igjen og det var lite driv i selve handlingen. Kjedelig språk generelt. Jeg klarte ikke å føle frykten eller klaustrofobien som karakterene i boka følte. Og jeg ble heller ikke spesielt nysgjerrig på hva det var de var så redde for å se; om det var aliens, zombier eller noe som ikke kunne bli sett. Ærlig talt så brydde jeg meg ikke så mye om det, og fikk heller ingen tilknytning til noen av karakterene. Likte spesielt ikke hovedpersonen Malorie som bare virket kald og en smule selvopptatt?

Personlig savner jeg å lese skremmende bøker som kryper under huden på meg, men dessverre er det altfor lenge siden sist og det var det jeg håpet ville skje med denne boka, men det gjorde det ikke. Det var en bok som hverken skapte frykt, spenning eller ga meg gåsehud. 

Lukk øynene er en bok med stor potensiale, men som på en eller annen måte ikke fikk riktig utfolde seg slik at den ble intens. Jeg savnet mer intensitet, undertoner og flere perspektiver. Dette er som sagt en vanskelig bok å forklare og synd at denne boka ikke ble en favoritt i og med at jeg har stor sans for skrekk, og har lest mye av det oppgjennom årene. Alt i alt, grei tidsfordriv, men ikke noe særlig mer enn det ...

At Josh Malerman blir sammenlighet med Stephen King er helt feil for Stephen King kan ikke sammenlignes med noen, bare så det er sagt!
Bakpå:

HVA DU ENN GJØR, IKKE ÅPNE ØYNENE!

Det er noe der ute som ikke må bli sett. Ett sekund, og personen som ser, drives til dødelig vold. Ingen vet hva det er, og hvor det kom fra.

Malorie, mor til små barn, har overlevd. Det har gått em år siden det hele begynte, og Malorie vil søke tilflukt et sted som kan gi trygghet for henne og barna. Men reisen dit vil være det mest risikable de noensinne har utsatt seg for. Ett feilsteg kan innebære døden.

Oversatt av Hilde Stubbhaug

"Vær endelig forberedt på at du ikke vil
kunne legge boken bort før du er ferdig!"
- SHELF AWARNESS

"En foruroligende bok, denne fortjener å
sammenlignes med de beste bøkene til Stephen King."
- KIRKUS
Originaltittel: Bird Box
Norsk tittel: Lukk øynene
Forfatter(e): Josh Malerman
Sjanger: dystopi, skrekk
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
300
Forlag: Ecco
Norsk forlag: Vigmostad & Bjørke
Utgitt: 2014
Min utgave: 2015 (Pocket)
Lest:
05.07. - 23.07. 2015
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot:
3 (Lovende, men mister fort interessen underveis) ...
Tittel:
3 (Grei nok, men har mer sansen for originaltittelen av en eller annen grunn).
Omslag:
3 (Liker fargene, men litt tamt).
Baksidetekst:
4 (Redd det gir skyhøye forventninger).
Skrivemåte
:
2 (Det var det jeg likte dårligst av. Formidlingen ble for langsom og uengasjerende, om det er oversetteren sin "feil" vet jeg ikke. Det er ikke godt å si) ...
Favorittkarakter:
Jeg brydde meg ikke om noen av dem, egentlig.
Slutten: 2 (Lite oppsiktsvekkende. Savner å lese noe som sjokkerer og er rystende).
Høydepunkt:
Endelig en skrekkbok, tenkte jeg som er min favorittsjanger, men det føltes ikke som skrekk i det hele tatt ...
Lavpunkt:
Kjedelig formidlet ...
Terningkast: 3
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2015


Boktrailer:


6 kommentarer:

 1. Hm, ja.. Jeg likte denne da, god underholdning. Men min mor som også er veldig glad i skrekk og grøss, synes heller ikke noe om denne her..

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er jeg enig med din mor:) Har lest mange skrekkbøker oppgjennom årene og sett mange skrekkfilmer, og det er min yndlingssjanger. Men denne boka ble litt for tam for meg og en smule oppskrytt:) Men det gjør ikke noe å ha delte meninger. Synes det er spennende:)

   Slett
 2. Jeg ble ikke overbevist av denne boken. Men så er det heller ikke min sjanger. Derfor kan jeg ikke sammenligne slik du kan.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har lest mye skrekk og dystopier oppgjennom årene. Personlig foretrekker jeg skrekk fremfor dystopi, men selv om boka hadde et lovende plot var den kjedelig gjennomført og jeg fikk heller ikke til å bry meg så mye om karakterene:/ Sånt skjer ...

   Slett
 3. Hmm, tror jeg heller ska fortsette på Stephen King jeg :D Oktober er satt av til han! weeehu :D
  - Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt valg, Siri:) Det gjør meg så glad. Blir spennende å følge med på bloggen din i oktober og se hvordan du vil like Stephen King. Kos deg:)

   Slett